Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

La 12.12.2021 la 12:41, Ovidanie a spus:

Voi merge undeva pe malul Prutului am auzit de cineva  care creste porcii in semi-libertate, are slanina la vanzare.

Cautati porc din rasa mangalitza. Are slanina mai sanatoasa decât multe uleiuri vegetale.

BTW, eu îmi verific colesterolul de doua ori pe an. Macar sa stiu de la ce mi se trage.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Nu e vorba de ce vor țiganii, e vorba de randament. Cantitate de mâncare vs creștere în greutate. Restul e can can. Am văzut zilele trecute la stiri pe unu' care a ținut un porc 2 ani și l-a dus pe la 600kg. Nu cred ca are o calitate deosebita carnea sau slănina unui asemenea exemplar. 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, doru3160 a spus:

Cea mai proasta afacere, sa duci un porc peste 120, max 150kg.

 Sa detaliez putin spusele colegului Doru:

Daca porcul e pentru consum propriu, țaranul o sa-l sacrifice in decembrie. Cu cat mai mare, atat mai bine. 

Daca e pentru comercializare o sa-l creasca pana la 100-120 kg, asa e cel mai economic.

Pana in suta de kile ceeste rapid, peste suta nu este economic. Mai ieftin cresti trei porci de 100 kile decat unu' de 300 kile.

Acum 8 ore, validae a spus:

Ţiganii cumpără doar aşa ceva, le place cât mai gras posibil...

Si pretul conteaza: 8 lei kg cand are 300kg versus 13 lei cand are 100kg.

Link spre comentariu
Acum 47 minute, Ovidanie a spus:

Mai ieftin cresti trei porci de 100 kile decat unu' de 300 kile.

 

Corect, dar mai e și gustul. Când participam la pomana porcului la socri, am avut ocazia sa gust și porc de 200kg și porc de 120kg. De fiecare data, preferam porcul cu slănina mai subțire, pe care socrul o afuma în pod, după ce o ținea la bait, câteva săptămâni. Slănina afumata nu mâncam mai devreme de februarie. Carnea era mult mai frageda și mai gustoasa decât la porcii cu greutate mare. Era părerea unanimă a celor care ne adunam la asemenea ocazii. Și nu eram puțini. Frumoase vremuri. 

Si da, procesatorii cumpăra carcasa mai ales din import, și aia vine fix cu 120kg/bc. Străinii nu glumesc când e vorba de portofel. Dar gustul e fad, ca să nu spun inexistent, fata de porcul crescut în gospodărie. 

Link spre comentariu

Singura deosebire pe care am facut-o la carnea de porc e intre cea de scroafa si cea de porc.

Intr-un an un consatean a crescut porcul cu ghinda. Aduna ghinda din padure, o prajea si o dadea la porc. Cand l-a taiat se cunostea pe slana perioada care a fost crescut cu ghinda, era slana mai galbena.

Link spre comentariu

Rasa  Mangalița a fost perfecta pentru obiceiurile culinare de odinioara. Acum fiindca ne-am schimbat felul in care gatim si mancam, slanina devine inutila.

Pe vremuri era saracie. Taranul ca sa-si hraneasca copii, trebuia sa intinda porcul macar 6-7 luni. Carnea se termina prima, ramanea slanina care era buna la orice varza, cartof, fasole, etc. O bucatica de slanina afumata si deja legumele aveau alt gust, mult mai bun. Untura se folosea la gatit, ba chiar mai ungeau din cand in untura pe paine, cu ceapa tocata marunt presarata deasupra.

Bunicii mei aveau cateva oi care stateau la stana pe perioada verii. Probabil erau din rasa Caracul, tin minte ca avevau o coada lata care era toata numai grasime. Toata grasimea aia din coada se punea la conservat cu multa sare si cand venea vremea facea bunica-mea o varza cu cateva bucatele de coada de oaie...si acum imi aduc aminte cat de buna putea sa fie varza aia, fara pic de carne.

Mancatul slaninii era sport national. Era si extrem de comod, slanina afumata in podul casei, asa, pana la sfarsitul lui martie, tinea pana in mijlocul verii. Putea fi mancata instant.

Unii faceau afaceri cu slanina, la mine in sat era un mosneag care cumpara, cate o bucata de la oricine dorea sa-i vanda. O punea frumos la afumat si cand era gata umplea jumatate de ranita cu slanina, doua-trei sticle de rachiu de sfecla din productie proprie, si cu marfa asta mergea in sudul tarii pe unul din santierele canalului Dunare-Marea Neagra. Vindea acolo marfa si dupa una-doua saptamani alt drum...Asa se plimba toata vara. Nu lua multa marfa fiindca risca sa-i confiste militia marfa si putea sa-i dea pana intr-un an puscarie, pentru specula. Cand pe tren il intrebau de sanatate si unde cara marfa mosu' prezenta dovada ca merge la fiul lui care lucreaza la canal...si era adevarat, chiar avea un fiu care lucra pe acolo, sofer pe basculanta.

Link spre comentariu
La 15.12.2021 la 23:13, franzm a spus:

Cautati porc din rasa mangalitza. Are slanina mai sanatoasa decât multe uleiuri vegetale.

BTW, eu îmi verific colesterolul de doua ori pe an. Macar sa stiu de la ce mi se trage.

Urmareste ce spune doctorul in acest videoclip, de fapt sunt foarte multe filmulete cu el, merita vizionate. Se pare ca nu colesterolul este vinovat pentru tot ce i se imputa. 

 

Editat de RealAlex
Link spre comentariu
Acum 8 ore, Ovidanie a spus:

Rasa  Mangalița a fost perfecta pentru obiceiurile culinare de odinioara.

Si pentru metodele de crestere de atunci. Nu se tine în grajd ci în libertate, în padure (de foioase) unde se hraneste cu jir si ghinda. Crescuta în grajd, "cu mâncare sanatoasa", nu mai are nici o valoare.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Mircea a spus:

Vad ca tot cu un ochi la slanina, si altul la porcul de Craciun sunt colegii de forum. :)

 

Acum e cazul sa ma ingrijesc de porc. De Paște o sa am grija mielului.

 

Referitor la urcatul porcului in caruta: Cativa vecini s-au adunat de dimineata la o claca, aveau de taiat un porc. Au inceput temeinic,  cu niste țuică, au facut ce au facut de au scapat porcu' pe gradina de unde l-a luat un caine in primire de l-a fugarit mai bine de 1Km. Trei indivizi fugeau dupa porc, l-au injunghiat acolo unde l-au prins. Unu' a ramas de paza, ceilalti au venit pe jos in sat, dupa caruta. Acum aveau alta problema: nu reuseau sa urce porcul in caruta. Din nou s-au intors in sat dupa ajutoare si in cele din urma , pe la ora 12, au adus porcu' in batatura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări