Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Am reușit, să sting cărbuni încinși, în 5 minute. 

Am cumpărat de pe mag https://www.emag.ro/afumatoare-ita-h-g-80x40x30cm-pentru-carne-peste-si-branzeturi-tabla-zincata-1000000070019/pd/DDQRGNBBM/?cmpid=86724&gclid=Cj0KCQiAtJeNBhCVARIsANJUJ2GTxCNtkdnuJkcONjyoVBt70IwFJYJO9xSWYXYih0ttarmE6pIHi_8aAggZEALw_wcB

Tavița pentru rumeguș e simplă fără găurele. Pun cărbunii încinși, apoi îi acoper cu rumegus.... :rade: nu au scos fum. 

O să gauresc tava apoi voi proceda ca în videoclipulul de mai jos. 

 

 

 

 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Plachie de crap. 

y4miEliHNyCEGaS5lWpwBz_b7FF9jrEcrL6o_nWB

 

 

Fasole batuta si salata de varza murata.

 

y4mgVPQlrxzn059iRKZSRNfI99nFDPQUhMQ_h6cQ

 

Salata este facuta din varza murata tocata marunt, o ceapa rosie+un fir de ulei de masline.

 

y4mA0XWRg0OcVmYzbXX371m0DoAFq8CwThZlgmdc

 

 

M-am grabit putin cu porcul, deja am rezolvat cazul. Aseara am pus slanina in saramura, asa arata primul strat.

Sare, ienibahar, piper boabe, usturoi, foi dafin. Le tin vreo 10 zile in saramura apoi le duc in vecini, un unchi de-al meu are podul casei transformat in afumatoare. Asa era in vechime, stau slaninile la afumat pana la sfarsitul lui martie...

 

y4mibdSjdAA6dNPQQ5UIeDvRcXX1uiBeubTo11O0

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

 Pentru Maresaldeflota,că tot îi place rumeguşul:

https://savoriurbane.com/afumarea-carnii-si-a-carnatilor-cum-se-construieste-o-afumatoare-si-cum-se-afuma-mezelurile-de-casa/

 Eu n-am decât observaţiile următoare.Contrar celor spuse de ardelence şi slănina şi cârnaţi i-am afumat,pe timpuri,numai la cald.Câte 2 max 3 zile.Atât că slănina "oltenească" era sub 2 degete...Aia "ardelenească",de 4 degete,cere fum rece.Altfel nu se pătrunde.

Link spre comentariu

 

In timpul afumării:

Putina slanina si cateva oase cu ceva carne, pentru mancaruri de mare clasa. 

y4moJjupTrFAAmCC22VVh9sbGLpo0AVtriOJ7g7u

 

Produsul finit:

 

y4mQZm0mFmLfFVkXrG1ciu3rx0L5uJ9WFl6Gu844

 

 

Porcul avea 160Kg, crescut la Mihaileni-Botosani, cu cereale, cartofi si multa iarba. Anii trecuti puneau porumb pe foc, era mai ieftin sa se incalzeasca cu porumb decat cu lemne. Slanina de pe spate avea  1,5 cm in partea cea mai groasa, insuficienta cantitativ pentru preparate, am hotarat sa o afum toata. Jumatate din slanina am afumat-o la cald, cealalta jumatate este in podul unchiului meu, prin februarie va fi numai buna. Un picior din fata afumat la cald, celalalt la fum rece. Carnatii si restul preparatelor urmeaza, cand voi avea timp si vreo 12Kg slanina tare, de pe spinarea porcului. Voi merge undeva pe malul Prutului am auzit de cineva  care creste porcii in semi-libertate, are slanina la vanzare.

 

Link spre comentariu

 Fain Ovidanie!Da' mănânci nu glumă!Slănina aia aşa subţire nu ştiu cât de grozavă îţi va ieşi.La un porc normal,de 160 kg,trebuia să aibă peste două degete grosime.

 Sincer porcii ăştia numai de carne nu mi-au plăcut niciodată.Gustul deosebit al cărnii la porcul de casă e dat de grăsime,alimentaţie şi..."alergătură".Vreau să zic că cei crescuţi liber,adică "alergaţi",nu se compară cu cei de coteţ...

Link spre comentariu

Am mai patit-o intr-un an sa nu aiba porcu' slanină. Da' avea numai 120kg, cumva e de inteles. Atunci nașul meu m-a intrebat, ce porc vreau? De carne sau sa aiba slanină? Am ales sa fie de carne...cat era șoricul de gros asa era si slanina...vreo 5mm. Fix-pix. Am avut curcani mai grasi decat porcu' ăla. Anul urmator am zis ca vreau slanină. A crescut pentru mine o rasa autohtonă, avea slanină din belsug, cea mai groasa avea  10cm. Am avut slanină de nu mai stiam ce sa fac. Asa am realizat ca e mai bine sa aleg o rasa de carne, slanină pot cumpara. Ce vedeti in foto, slanina  afumata la fum cald urmeaza sa o fierb in moare de varza. Iese ceva grozav!!

De mancat, inca pot. Sunt constient ca va veni vremea cand...doar voi gusta. 

 

Link spre comentariu

Am dat sfoara in tara si astazi am fost sunat de la Stefanesti, judetul Botosani. Pana la mine la Suceava sunt 110Km. Un crescator m-a anuntat ca are "un porc cat un rinocer", exact asa a spus. Porcul cantareste 300Kg, cetateanul estimeaza ca are in jur de 100Kg slanina calitatea extra, dorea sa stie cand vreau sa vin sa o cumpar. Cand a auzit ca vreau 12 maximum 15Kg l-a apucat plansu'. Pe buna dreptate, nimeni nu vrea porc de 300 kile. Cred ca la achizitia in viu abatorul ofera 8 lei pe kg...jenant!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări