Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)

Mircea

Postări Recomandate

Pus drojdia o lingurita (uscata) in 400ml apa calda cu niscai miere (sic!) 10 minute. 

Apoi bagat faina pana ajunge nici lipicioasa, nici tare. 

Lasat 3-4 ore la crescut in vasul unde ai pregatit-o. Eu o bag intr-o punga ca sa creasca. 

Apoi taiata in 2 portii, impaturite fiecare de cateva ori (pentru fibra) si pus la crescut iar in frigider 1-2 ore. 

Scos din frigider 2 ore inainte de copt. Intinsa cu pumnii (pe pumni) si pusa in cuptor 10-12 minute. 

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Liviu, am vrut sa nu se creada ca se face sos de ciulama si "merge si asa". Parmezanul face tot gustul sosului, altfel nu iese nimic. 

PS: Razboi nu a fost nicicand, pacea e asigurata. Cred ca e singurul topic unde nu as avea decat retete de impartit. 

O bere numita deformatie profesionala. 

PFC-beer-2apqxoi.png

Link spre comentariu
Acum 12 ore, mac01 a spus:

...Mie mi-a ramas capul la afumatoria lui @Ovidanie .......incredibil cum aratau acele afumaturi!

Fiindca am avut discutii in familie, ca ar trebui sa o lasam mai moale cu afumaturile...acum de sarbatori, voi incerca sa le afum doar asa, usurel, incerc sa vad ce iese.

Carnurile o sa le pregatesc ca pana acum, adica cateva zile in bait, marinada, etc. Apoi le voi inveli in staniol alimentar si le voi coace in afumatoare, ca de obicei. Cu jumatate de ora inainte de final, cand in afumatoare mai am doar putin jaratec, scot staniolul si le las sa se zvante in afumatoare.

Probabil vor lua putin fum, voi vedea daca e pe placul familiei.

Ce pot folosi in loc de staniol?

Link spre comentariu

Ovidanie.Nu ştiu dacă varianta asta a ta e corectă.Toate afumările se recomandă pe produs uscat.Celebrul deja "zvântat la aer"...Ăla pe care îl facem pe vreme rece şi,preferabil,vântoasă.

Dacă bagi în folie carnea aceasta se va aburi şi va fi,garantat,umedă.În condiţiile astea nu rişti să se amărească?

Mai apoi,de ce nu faci foc cu foarte puţin fum?Atunci sigur nu se afumă aşa puternic...

Link spre comentariu

Dacă tot veni vorba de afumat, vă prezint și eu niște poze cu produsele afumate de mine anul trecut înainte de sărbătorile de crăciun, https://postimg.cc/gallery/rm3VkPB. Anul ăsta mă pregătesc iarăși.

De menționat faptul că bucățile de carne - mușchi, costiță, ceafă de porc și rasol au fost doar ținute în slatină ( apă sărată cu saturație maximă) cca. jumătate de oră, după care au fost puse la fum cald, nu am ținut nimic în baiț.

Bineînțeles sunt și niște secrete- carnea după ce se sărează și înainte de a se pune în afumătoare trebuie să fie lăsată la scurs și zvântat, pentru ca fumul să nu se prindă de ea. Afumătoarea trebuie încinsă bine ( eu o țin cam 2 ore ) și după aia pun carnea, iar apoi numai câte un lemn pentru a întreține focul. Folosesc numai lemne uscate de esență tare, carpen și fag, iar opțional pentru culoare, la urmă, un lemn de cireș. Am uitat să menționez, afumătoarea este zidită iar focarul este la  cca 1,5 m de ea, căldura și fumul trecând printr-un tunel în afumătoare.  

Link spre comentariu

Woodyteo.Observ că la tine sărarea se face f puţin timp.De regulă în saramură se ţin 5-7 zile...

Afumătoarea ta lucrează în regim semi-cald.Zic asta după ce spui că focul e la 1,5 m şi după aspectul produselor afumate.Se vede că s-au topit puţin...

Slănina am făcut-o totdeauna numai cu sare.Adică pat de sare,un rând slănină,iarăşi sare,ş.a.m.d.Lăsam 2-3 săptămâni.Afumat la cald,cam 2 zile.

Dacă sărezi aşa puţin rezistă cărnăraia fără a fi pusă în frigider?

Link spre comentariu
Acum 4 ore, BRANCA a spus:

Woodyteo.Observ că la tine sărarea se face f puţin timp.De regulă în saramură se ţin 5-7 zile...

Afumătoarea ta lucrează în regim semi-cald.Zic asta după ce spui că focul e la 1,5 m şi după aspectul produselor afumate.Se vede că s-au topit puţin...

Slănina am făcut-o totdeauna numai cu sare.Adică pat de sare,un rând slănină,iarăşi sare,ş.a.m.d.Lăsam 2-3 săptămâni.Afumat la cald,cam 2 zile.

Dacă sărezi aşa puţin rezistă cărnăraia fără a fi pusă în frigider?

Slănina se poate ține cât de mult la sărat, nu e problemă, ea  își trage sare cât are nevoie, dar la carne nu e așa și 10 min. dacă o ții mai mult iese prea sărată, asta o spun din propria experiență. Atenție, sărarea o fac cu o soluție de apă cu sare la concentrație maximă, pe care o aducem dintr-o fântână aflată în zonă, nu o fac cu sare.  

Afumarea se face cam 8 ore, la fum cald, iar preparatele se pot consuma și imediat după ce le scoți din afumătoare. Ca o idee , ies ca cele pe care le vezi în galantare, la prețuri de cocaină. 

Întradevăr, surplusul de carne îl țin in congelator, câte două bucăți în pungi de hârtie apoi în pungi de plastic etanșe, pentru a nu prinde miros. Scot cât am nevoie cu două zile înainte de folosire, le las la dezghețat în frigider, apoi se pot consuma. Poți să le ții și așa, agățate, în curent de aer,  la temperaturi negative, dar trebuie consumate până ce dă căldura. Cum se comportă preparatele afumate pe care le cumperi din magazine, așa e si aceasta. 

Link spre comentariu
Acum 21 minute, maresaldeflota a spus:

Că tot e la modă afumarea, voi de unde procurați rumegușul!?! 

Dacă la rumeguș vă referiți la carne, din hală, de la cei care se ocupă cu asta și când prind și sunt sigur că e porc de casă, restul din magazin. Caut să prind ce este din România dar nu neapărat. Am luat din hală și ziceau că e porc de casă, aveam eu o bănuială dar nu eram sigur, dar după ce am afumat mi-am dat seama că am luat țeapă. Îți dai seama după cât rămân după ce le afumi și bineînțeles după gust care e net superior la cel de casă, nu se poate compara.

Dacă vă referiți la rumeguș pentru afumat, nu folosesc așa ceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări