Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

P1050117_zpsmug02wx4.jpg

 

P1050119_zpsrsl3xhk8.jpg

 

P1050121_zpshqo8zijn.jpg

 

 

Sare (mult)
Piper (mult)
Magiran (putin)
Cimbru, rosmarin (moderat)

Ardei iute (putin)

Mere
Gutui
Merele si gutuile estompeaza mirosul de oaie.
Carnea se desface, sa aiba cam 2cm grosime si lungimi aproximativ egale. Toate astea se pun intr-o oala, se toarna apa cu putin vin cat sa acopere carnea. Merele si gutuile oricum plutesc. Cata carne atatea fructe, aveti grija la mere sa nu fie foarte dulci sau exagerat de acre. Fructele se feliaza cu tot cu coaja si cotorul cu seminte. Cine vrea poate sa puna si ceapa taiata rondele. Doua-trei (chiar zece!) zile la frigider apoi se clateste bine (15 minute in apa rece) si se afuma. La clatit se desareaza superficial, chiar asta-i ideea. In afumatoare carnea se introduce (obligatoriu) uscata, eu o las la scurs juma' de ora apoi o usuc cu prosoape de hartie. Dupa o ora si jumatate la flacara moderata scot cateva bucati pe care le coc pe gratarul cu carbuni. Se mananca pe loc, fierbinte, cu ceapa, sare grunjoasa, usturoi si paine. Restul pastramei o tin la foc inca o ora, sa se patrunda bine. Se intareste dar taiata felii subtiri poate fi mancata ca atare sau mai bine folosita ca baza pentru alte mancaruri. In afumatoare bag numai lemn curat de fag, fara coaja. Fara rumegus sau alte prostii gen cetina de brad.

 

 

Link spre comentariu

DSCF7321_zpsaykp7361.jpg

 

Oua fierte cu sos de hrean.


Sosul se prepara foarte simplu: o parte lapte batut (sana, iaurt) si o parte smantana. Sare  dupa gust si hrean dat pe razatoare. Hreanul ar trebui putin copt sa-i mai treaca din iuteala (da' nu-i obligatoriu) asadar dupa ce-l dati pe razatoare tineti-l la foc mic, doua minute, intr-o tigaie fara ulei. Gustati dupa ce a stat o ora la frigider, atunci pe loc va puteti insela. Se serveste rece, cel mult la temperatura camerei.

Bunica-mea facea asemenea sos de hrean la fiecare sarbatoare si il servea cu putina carne, vita porc sau pui, de care avea. Toata copilaria mea nu am putut sa inteleg mancarea asta iute de la hrean, putin acra de la smantana maturata si lapte batut si pe deasupra mai era servita rece.
O data de Craciun (cred ca aveam vreo 17 ani) am cam gafat-o cu bauturile - adica in fiecare casa am gustat tot altceva de-am ajuns sa le amestec bine-bine. Nu m-am imbatat prea tare dar a doua zi ...
Dimineata bunica-mea cand m-a vazut cat de distrus eram nu mi-a dant sa mananc vesnica omleta, ci mi-a pus in fata rasol cu hrean. Nu prea-mi venea sa mananc dar de nevoie am gustat totusi... si ce sa vezi....mare minune! Smantana si lapte batut din sos erau ca un adevarat balsam pentru stomacul meu greu incercat, iuteala hreanului mi-a mai potolit greata si gustul metalic ce-l simteam in gura iar cele cateva bucatele de carne m-au hranit exact cat sa ma repuna pe linia de plutire.

Dupa ani am realizat cata intelepciune sta in reteta asta simpla. Generatii intregi de sotii de betivani au rafinat reteta pana aproape de perfectiune. Parerea mea e ca reteta asta este mostra de intelepciune populara, ar trebui pusa in rand cu balada ''Miorita''
Link spre comentariu

Hreanul e foarte bun. Depinde si cu ce in asortezi.

Eu il prefer la o friptura de porc ,mai ales daca e bine impanata cu grasime, iar rasol fara hrean, e ca muierea fara...

Editat de wave
Link spre comentariu
52 minutes ago, thunderer said:

Nu am inteles niciodata placerea de a consuma hrean, dar ii accept pe cei care consuma.

 

Vai, nici nu sti cat de bun poate sa fie!

Rasol de vita cu sos de hrean
https://divainbucatarie.ro/2017/03/09/rasol-de-vita-cu-sos-de-hrean/
Rasol din piept de vita cu sos de hrean
https://www.avantaje.ro/articol/rasol-din-piept-de-vita-cu-sos-de-hrean-561494
Sos de hrean pentru friptura sau rasol
https://savoriurbane.com/sos-de-hrean-pentru-friptura-sau-rasol/

Link spre comentariu
On 4/11/2018 at 10:24 PM, Ovidanie said:

DSCF7321_zpsaykp7361.jpg

 

Oua fierte cu sos de hrean.


Sosul se prepara foarte simplu: o parte lapte batut (sana, iaurt) si o parte smantana. Sare  dupa gust si hrean dat pe razatoare. Hreanul ar trebui putin copt sa-i mai treaca din iuteala (da' nu-i obligatoriu) asadar dupa ce-l dati pe razatoare tineti-l la foc mic, doua minute, intr-o tigaie fara ulei. Gustati dupa ce a stat o ora la frigider, atunci pe loc va puteti insela. Se serveste rece, cel mult la temperatura camerei.

Bunica-mea facea asemenea sos de hrean la fiecare sarbatoare si il servea cu putina carne, vita porc sau pui, de care avea. Toata copilaria mea nu am putut sa inteleg mancarea asta iute de la hrean, putin acra de la smantana maturata si lapte batut si pe deasupra mai era servita rece.
O data de Craciun (cred ca aveam vreo 17 ani) am cam gafat-o cu bauturile - adica in fiecare casa am gustat tot altceva de-am ajuns sa le amestec bine-bine. Nu m-am imbatat prea tare dar a doua zi ...
Dimineata bunica-mea cand m-a vazut cat de distrus eram nu mi-a dant sa mananc vesnica omleta, ci mi-a pus in fata rasol cu hrean. Nu prea-mi venea sa mananc dar de nevoie am gustat totusi... si ce sa vezi....mare minune! Smantana si lapte batut din sos erau ca un adevarat balsam pentru stomacul meu greu incercat, iuteala hreanului mi-a mai potolit greata si gustul metalic ce-l simteam in gura iar cele cateva bucatele de carne m-au hranit exact cat sa ma repuna pe linia de plutire.

Dupa ani am realizat cata intelepciune sta in reteta asta simpla. Generatii intregi de sotii de betivani au rafinat reteta pana aproape de perfectiune. Parerea mea e ca reteta asta este mostra de intelepciune populara, ar trebui pusa in rand cu balada ''Miorita''

Buna
+usturoi.

Alex

Link spre comentariu

@ Atlas, unde ar trebui sa fie usturoiul? Mujdei in farfurie? Sau rasolull trebuia facut cu hrean si unturoi? Poate usturoi verde?

@ thunderer, cum adica bine impanata? la ce te referi?

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări