Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)

Mircea

Postări Recomandate

Ovidanie.Ieşi cu ele la vãnzare?!Că doar nu bagi atâta la masă!

La afumat cele mai bune sunt bucăţile de lemn rotunde şi,preferabil,cu noduri.Ard mocnit,încet şi nu trebuie să le duci grija...

Link spre comentariu
Acum 18 ore, BRANCA a spus:

Am avut şi eu şi am renunţat la ea.Era prea grea...Mai trebuia şi o mulţime de ulei.Prefer să gătesc pe grătar.

Wokul e subţire de obicei, tocmai ca să ia cît mai repede flacăra. Ulei... doar cît să lucească tabla.

Link spre comentariu

Incerc sa nu le tin mult la fum, de fapt eu le  coc in afumatoare. Le  tin la flacara si jaratec, la caldura, carnurile se gatesc cat trebuie si inevitabil iau si putin fum. La mine nu exista sa arda mocnit, sa fumege excesiv. Am lemn de fag anume ales pentru afumatoare. Lemn fara pete, fara coaja sau noduri. L-am pus la pastrare in magazie, nu-l ploua, este superuscat. Numai cu asa ceva afum si numai cu foc care arde la temperatura mare, cum spuneam tin focul adunat intr-o cutie de metal, lemnul care-l pun pe foc, fiind crapat subtire,  in cateva minute se transforma in jaratec. Evit sa las lemnul sa fumege la temperatura mica, atunci arderile sunt incomplete, genereaza multe gudroane si alte alea. Impropriu zis ca afum, de fapt eu le coc in afumatoare. Afumarea este efect secundar.

Dupa ce le scot din afumatoare las carnurile sa se odihneasca vreo doua ore apoi le spal cu apa fierbinte , usuc bine cu prosoape de hartie, le ambalez individual, le videz,  apoi le bag la congelator, ma ajuta mult la micul dejun...sau cand trebuie sa gatesc ceva rapid, din carnurile alea afumate, putin sos de rosii si cateva legume,  in 20 minute am facut un sos de paste sau o mancarica de mazare, etc, etc. Carnea este deja gatita, nu dureaza mult orice as prepara. Da, ma ocup cu gatitul, de obicei eu sunt cel ce face mancarea.

Fac si cantitati foarte mari si le impart.  De doua-maximum trei ori pe an cumpar cate o jumatate de porc, aproape toata carnea merge la afumat. De fiecare data mai mult de jumatate din cantitate o impart cu cei ce merita, unii platesc, altii intorc pomama intr-un fel sau altul. Incet, in timp, ne-am adunat o echipa si ne intrajutoram reciproc. 

Toamna cumpar o oaie sau un berbec castrat, cantaresc de la 30 la 45 Kg, o gramada de specialitati fac si din oaie.

Cand merg intr-o vizita si trebuie sa duc si eu ceva, un mic dar...pot sa cumpar din bazar sau magazin te miri ce kakat de cadou inutil...eu am ales sa merg cu un cos care contine doua-trei borcane cu dulceata, compot si peltea facute din fructele culese din gradina, doua-trei pachete cu specialitati afumate, 2 litri de vin tot din productie proprie, o bucata de cascaval facut tot local,  de un vecin, un  borcan cu miere de albine, cumparat de la vecinul de alaturi, iar peste toate astea pun vreo 30 nuci, doua gutui si cateva mere...sunt bineprimit oriunde!!

Unchiul meu are casa batranesca construita cu afumatoarea in pod, de fapt are o portita in horn pe care daca o deschide fumul intra in tot podul si-l transforma in afumatoaore cu fum rece. La el in pod afum specialitatile, suncile crud-uscate, toba etc... slanina sta pana in martie la el in pod...Fac un carnat crud din carne de vita matura cu slanina tare, de pe spinarea porcului...dupa ce sta doua luni la uscat si maturat, zau ca pot sa-l compar cu orice alt mezel, fara sa-mi fie rusine.

Sfatul meu este sa va faceti afumatoare. Daca nu aveti cum sau nu aveti spatiu macar improvizati una, avantajele sunt mari. Chiar carnea cumparata din comert poate fi adusa la alt nivel  daca o tineti cateva zile in bait si apoi trei ore la fum cald... 

Dupa ce am descoperit avantajele cooacerii cu fum cald, la mine a devenit o practica curenta. Pana si friptura de oaie o gatesc altfel decat este prezentata in retetele clasice.  Dar asta e alta discutie, o sa revin cand gasesc fotografiile facute cu ocazia prepararii oii de anul trecut.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, ratza a spus:

Wokul e subţire de obicei, tocmai ca să ia cît mai repede flacăra. Ulei... doar cît să lucească tabla.

Cine stie cunoaste! :aplauze

In plus trebuie flacara cu gaz. In Monte Carlo o firma de construit yahturi a avut ceva de furca ca sa puna pe cateva yachturi flacara pe gaz pentru asiatici care ... asta au cerut: vrem sa se poata gati pe vas la Wok! :85

Link spre comentariu
6 hours ago, merck said:

Da hota ce pazeste? Sau aveti cu recuperare de caldura si ramane mirosul in incapere? :rade:

Hota lucreaza, dar urla detectorul de fum. Urla si de la vapori excesivi de la gatit.

Hota lucreaza cat sa nu curga apa pe ferestre la -xx°C afara, dar fumul tot se duce in casa.

Link spre comentariu
Acum 16 minute, Mircea a spus:

Hota lucreaza, dar urla detectorul de fum. Urla si de la vapori excesivi de la gatit.

N-avem noi din astea, dar nu trebuie sa te invat eu ce trebuie sa faci! (pui o punga de plastic pe detector si ... poti fuma in voie :rade:

Deja imi ploua in gura de la :

Acum 10 ore, ratza a spus:

cîte-o vită în tigaia de fontă. :)

si azi e vineri .... deci ii dau cu cartofi fierti :85!

P.S. @ratza de cate ori poti praji carne de vita pana speli tigaia ta? Eu pot in tigaie tefal cam de 2 -3 ori, dupa ... daca nu o spal are un gust care nu-mi place. In schimb ... daca pun un varf de cutit de unt, pot sa fac si de 20 de ori si tot nu apare gustul ala.  

Editat de merck
Link spre comentariu
3 minutes ago, vily said:

Uleiul îl folosești o singură dată. 

Grăsimea, untul de mai multe ori. 

O singura sedinta de gatit. Altfel, e cam aiurea sa gatesti in grasimi deja arse. Evident, depinde si de cum merge vanzarea la sertarele cu lampi.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Mircea a spus:

Hota lucreaza, dar urla detectorul de fum.

La tine detectorul de fum nu este "o ceva" care este bagat intr-o "tripla" prin casa ?
Cand n-ai loc pentru rasnita de cafea, scoti detectorul de fum. Cam asa este prin Romania.

Si asta s-a facut 'la misto' pe aici.

Link spre comentariu
Acum 28 minute, Mircea a spus:

O singura sedinta de gatit. Altfel, e cam aiurea sa gatesti in grasimi deja arse. Evident, depinde si de cum merge vanzarea la sertarele cu lampi.

Asta cu sertarele cu lămpi nu știu ce înseamnă.  Că vând lămpi?  

N-am lămpi. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări