Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Va salut stimati colegi,

 

Felicitari ptr. celelalte preparate postate si sa va fie de bine.

Nu auzisem de ceapa asta cu maioneza si am scotocit un pic netul ca sa vad ce si cum. Suna bine. Daca aveti o reteta, ma intereseaza.

 

In ceea ce ma priveste, am cazut iar in abatere. Am calcat pe bec, cum s-ar spune. Intrucat placinta aia cu iaurt s-a dovedit a fi un izotop extrem de instabil (s-a volatilizat in mai putin de 24 de ore de la preparare), o idee zen mi-a strafulgerat neuronul: langosi cu branza. Reteta de baza e de pe "savori urbane", la care am facut mici ajustari nesemnificative. Am injumatatit cantitatile, pastrand proportiile si in loc de apa am pus un amestec de apa si lapte. Tehnica moderna si-a bagat coada in sensul ca dozarea cantitatilor am facut-o folosind o fila excel (De fapt LibreOffice calc).

 

Iata rezultatul asezat pe farfurie alaturi de un paharel de vin rosu.

langosi.thumb.jpg.a83c78fa00efe0836058d7d37bc96802.jpg 

 

Si o sectiune, ca sa se vada cum au crescut.

langosi_sectiune.thumb.jpg.639eb84bb9ddda8886ef10ec659316bd.jpg

 

Au iesit cauciucoase la miez. Sunt facute cu drojdie, dar am in plan o alta serie la care o sa folosesc aluat cu maia. Am o maia pe care am preparat-o anul trecut, pe la inceputul pandaliei si care este extrem de harnica si de viguroasa. Cred ca am depasit 150 de painici si blaturi de pizza din maiaua respectiva.

 

 

Link spre comentariu

Chiftele...asa se numesc, scuze pt greseala.

Reteta e cam asa:

Faci compozitia pentru chiftele din ce carne vrei, dupa reteta pe care o stii deja. Eu, din comoditate coc chiftelele in tava, in cuptor, pe hartie de copt, fara pic de ulei. Daca faci la fel, grija sa nu le usuci prea tare. 25mm diametru sunt numai bune, merg si putin mai mari.

Ceapa rosie o tai "Julien"   si o oparesti in apa cu sare si o lingura mare de otet, asa, o ideie, cat sa se inmoaie doar putin.

Maioneza o faci cu mustar si lamaie, ai nevoie de ceva gust acru. La urma amesteci totul, intai ceapa (foarte bine scursa)  cu maioneza si la urma chiftelele, ai grija sa fie toate ingredientele la temperatura camerei, nimic fierbinte. Dregi cu putina zeama de lamaie, dupa gust.

Link spre comentariu

Receptionat reteta. Chiftelele, ca si sarmalele, se incadreaza la "cate bordeie atatea obiceie". Am deja chiftele pe nomenclatorul de produse si nu ajustez reteta. la fel si maioneza. In schimb de ceapa cu maioneza nu auzisem. Cu prima ocazie trec la actiune. Oparitul, pare sa fie jmekeria, ca altfel ceapa cruda e cam iute ca sa faci salata numai din ea. Asa mi se pare.

 

Multam frumos!

Link spre comentariu

Al treilea postulat a lui Ovidanie:

Nu conteaza ce prajesti, important este sa o faci cu eleganta !

 

y4mQXMlISOWVHIXdX6GnE4F8dS7sAU8Eb8ASEw3c

 

Intai am prajit niste slanina, apoi am prajit un pui intreg (de fapt era fara pulpe si aripi) la urma cartofii.

 

y4mgmHWeUhDrvmjDIT5U1xgUHEJDndtHhWOMD03I

 

Asa arata "tigaia"  care de fapt e un disc de la un utilaj agricol:

 

y4mW_wVp_WHocCkoMjM79pwBcdG_8QXDusPbdwfi

 

Foto facute cu alte ocazii:

 

 

y4m_3flQebJtzy6wsya6GOzbNbusOfD-dDvUxrtE

 

 

 

 

Foto facute cu alte ocazii:

 

y4mUrFQKLBdI-qwTOgYfKSRMeLfHjOEWhp1bIshV

Link spre comentariu
1 oră în urmă, BRANCA a spus:

Mai trebuia şi o mulţime de ulei.Prefer să gătesc pe grătar.

Diferenta este ca la gatitul "la disc" se pot utiliza pentru foc orice vreascuri sau gramada de frunze.
Si daca pe gaura centrala se monteaza o piulita in care sa intre o tija pe verticala (in sus) te poti si juca cu el in timpul gatitului.

 

Link spre comentariu

Folosesc graarul, folosesc si  afumatoarea cu fum cald/rece. Am avut si tandîr dar l-am daramat in pandemie, urmeaza sa-l reconstruesc.

Le folosesc cum apuc, poftele dicteaza.

 

Acum 5 ore, vily a spus:

Zău că te hrănești,  cum să spun... sănătos?:rade:

 

Sa stii ca toate prajelile alea le-am mancat cu salata!!!

 

Discul avea in centru o gaura patrata, un amic a umplut gaura aia cu sudura mig sau tig, nu am retinut, important este ca dupa polizare nici macar nu se cunoaste ca a fost o gaura acolo. Am un focar facut dintr-o janta de autoturism, special facuta pentru discul din foto dar mai comod e sa pun discul direct pe plita.

Mai corect ar fi sa spunem ca-i varianta balcanica a wok-ului asiatic, vecinii din Ucraina folosesc si ei asa ceva.

 

 

Daca tot veni vorba de afumatoare: Aici am folosit afumatoarea pe post de cuptor, toate carnurile alea le-am copt la caldura focului de lemn curat de fag, fara pic de coaja. Foarte putin fum, eu tin focul adunat gramada in acea cutie metalica, arde la temperatura mare, scoate fum doar asa, putin , cat sa fie bine. Nu pun rumegus cum am vazut ca fac/recomanda unii nepriceputi.

 

In foto de mai jos am copt cotlet de porc, pulpe de curcan si o bucata de novac de vreo 4Kg. Toate pregatite ca la carte, cu cateva zile inainte.

 

y4mPgyvFPYg5bk2Cr3tXiLsD7W7c8gXvgwtv2mhQ

 

 

 

 

 

 

 

y4m-zikjLgAnxYXQ0sVUBNEG8fiZYUodOklPOdaG

 

O fotografie mai veche, am copt jumatati de pui si niste carnati.

 

y4m0X0-HxvJYVeupgUonUceEQWQHdY6KM5wWf2n1

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări