Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Va salut stimati colegi,

 

Stati un pic, nu va ambalati, ca nu e niciun secret, dar mai are omul si alte treburi, nu sta numai pe forum.

 

Reteta e foarte simpla. De fapt am mancat la cineva acum foarte multi ani. Mi-a dat reteta, dar am simtit nevoia sa mai caut si ale surse de inspiratie. Asa ca, dupa ce am rasfoit si netul un pic, am ajuns la o versiune proprie, care este apreciata de colocatarii mei.

 

Compozitia contine:

1.5Kg iaurt; folositi din cel acrisor si cat mai gras.

200g zahar

1 lingura esenta de vanilie

6 oua (Se pot pune si mai multe. Unele retete recomanda 8)

 

Se amesteca cu un tel pana cand se omogenizeaza.

 

Foile sunt foi de placinta din comertul socialist post-revolutionar. Pachete de 400g de foi congelate orice fel sunt potrivite.

 

Se unge tava cu ulei. Se aseaza 3 foi neimpaturite pe fundul tavii. Apoi se alterneaza 3 polonice de compozitie cu cate doua foi impaturite in doua pana cand se termina foile si mai ramane cam un polnic de compozitie. Prima foaie, care depasise marginile tavii (era neimpaturita), se impatureste spre interiorul tavii, ca sa acopere foaia cea mai de sus. Peste ultima foaie de adauga ultimul polonic de compozitie diluat cu un pic de apa. Fiecare foaie se stropeste cu putin ulei inainte de a pune compozitia. daca exista interes, la urmatoare tura fac poze intermediare.

 

Se coace la foc mediu la inceput, apoi se da focul mic. Daca nu e focul mic, se arde si nu se patrunde. Timpul de coacere la foc mic este de 1.5 ... 2 ore. O sa se umfle (vezi pozele), dar scade dupa ce se raceste.

 

Optional se pot adauga stafide, coaja de lamaie, esenta de rom ... Ce-i place fiecaruia. Pe masura ce preparati, o sa va ajustati cantitatile si modul de lucru pe gust.

 

Pofta buna!

Editat de cirip
Link spre comentariu
Acum 2 ore, cirip a spus:

Compozitia contine:

1.5Kg iaurt; folositi din cel acrisor si cat mai gras.

200g zahar

1 lingura esenta de vanilie

6 oua (Se pot pune si mai multe. Unele retete recomanda 8)

Undeva ziceau ca zaharul este otrava alba, adica foarte nesanatos. 

Eu as pune banane coapte tocate cu furculita, la alte retete iese de minune in loc de zahar. 

Felicitari, arata apetisant... :limb:

Link spre comentariu
20 minutes ago, yo8tot said:

Planul meu din seara asta a suferit niste modificari. Sunt prea obosit pentru ceva nou ca placinta rspectiva. Am sa fac ceva mai simplu, orez cu lapte si stafide. Cum nu am rabdare sa tot amestec orezul pe aragaz sa nu se prinda m-am gandit sa il bag in cuptor. Dupa extrapolarile mele cantitatea asta de orez e suficienta pentru 3 litrii de lapte. Sa vedem ce o sa iasa.

20211101-193657.jpg

 

O masura de orez, 2 masuri de lichid, dai in clocot si apoi lasi 20 de minute la focul cel mai mic cu capacul pus. Nu se prinde, nu se umfla laptele, va iesi un orez legat de-l tai cu cutitul (ei, nu chiar asa de tare). Adaugi un pic de lapte la sfarsit si-l lasi la racit. Asta ca sa nu stai dupa el.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări