Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

11 hours ago, BRANCA said:

 Ieri am avut o mică prezentare a ciorbei de salată pe topicul lui Geo,cu basca...Deoarece Mircea lăsa de înţeles că la el se face altfel ciorba asta ,vreau să întreb lumea de aici ce reţete deosebite aveţi.Evident pentru cea cu salată.

 Repet,în mare,reţeta casei.Bază din morcovi,ţelină şi ceapă.Călite odată cu slăninuţă şi kaizer/costiţă sau coaste afumate.Adăugat apă şi salata verde.Fiert 1/2 ore.Dres cu ou şi adăugat mujdei de usturoi,pătrunjel,mărar.

Nu punem usturoi, patrunjel sau marar. Deja salata are gustul ei. Si nici smantana, cu toate ca multe ciorbe de legume le dregem cu smantana, iar patrunjelul este bun de supe (pui), leustean doar la cele cu carne de porc sau vitel.

 

Omleta se face cu kaiser si se taie in felii de 1 deget.

Link spre comentariu

 Corecte observaţiile cu pătrunjelul şi mărarul.Le-am trecut că aşa avem reţeta,însă la ciorba făcută nu am pus.Nu erau în frigider...

 Mi-aduc aminte că în Ardeal salata verde servită la masă avea totdeauna câte o juma de linguriţă de zahăr şi mărar tocat.Astea pe lângă oţet şi ulei.

Link spre comentariu

@BRANCA

 

Iaca ca se poate si altfel, uite o idee de "dressing" de salate - in loc de zahar se pune miere:

- ulei (2-3 linguri)

- otet (daca se poate ceva aromatizat, sa zicem de mere, vin, etc) (o lingura)

- sare (dupa gust)

- miere (o lingurita)

- maioneza (o lingura)

- mustar (pasta galbena, nu seminte - dupa gust)

- paprika (un varf de lingurita - pentru culoare numai)

 

Toate frecate cu un tel pana maioneza nu mai ramane branzita in amestec. Daca ramane, se mai pune niste ulei. Gustul trebuie sa fie dulce-sarat.

 

Se arunca peste salata verde (cu ceapa taiata in rondele, marar daca va place).

Link spre comentariu

 Interesant dresingul.O să-l încerc.Până acum folosim,exclusiv,reţeta clasică.Adică ulei floarea soarelui sau de rapiţă şi oţet de Apicola.Cel din miere şi mere.Ni se pare cel mai gustos şi sănătos de pe piaţa noastră.Peste oţetul balsamic...

La ţară mai sunt persoane care,mai rar,folosesc "liveji" pe post de oţet.Se obţine din oţetirea resturilor de la distilarea prunelor.Surprinzător,poate avea un gust foarte bun!

Link spre comentariu

Foarte apetisante preparatele, dar, am o mică observație:

Produsele introduse in afumătoare, sunt mai mult coapte la jar, şi doar o urmă vagă de fum.

Cred că sunt bestiale, mai ales dacă provin din ,,animale", crescute cît de cît natural.

Pur şi simplu nu mă pot abține să vă urez:

Poftă bună copii!

Este o adaptare ad hoc, după indemnul recomandat la sfîrşitul vizionării, emisiunii de desene animate, din perioada ante '89.

Pentru cine-şi mai aduce aminte!

P.S. Mă duc să atac frigiderul!

Link spre comentariu
La 15.04.2021 la 18:43, BRANCA a spus:

 Să nu ziceţi că numai noi ne pricepem la grătare sau afumători...

 

 

 

Tandîr se numeste, este cuptor, nu este afumatoare. Prin estul continentului este ceva comun, am vrut sa aduc din Ucraina dar cu transport cu tot ajungea 1000 lei.  Am incercat la cativa olari din Marginea, tot pe acolo era pretul si nici nu garantau ca nu o sa crape.

Pana la urma l-am construit singur din caramida refractara dar va spun sigur ca din caramida simpla este la fel de bun! L-am construit cilindric, nu avea forma de amfora, caramizile le-am lipit cu lut galben, pe exterior am izolat cu o patura de vata minerala, de aia cu folie metalica lipita pe o parte. Peste vata minerala am pus o folie de tabla ondulata, foarte usor de indoit, se gaseste gata fopsita, arata foarte bine.  Am construit in jurul unui  butoi de 220 litri, constructia a iesit circulara si verticala!

Drept combustibil am folosit doar carbune, drept focar am o galeata din tabla, de 10 litri, rezista cu brio dar trebuie sa aveti grija sa nu uitati galeata afara, in plooaie, rugineste instantaneu, pur si simplu se dizolva. Am gaurit galeata cu burghiu de 18mm in lateral, chiar langa fund, cred ca sunt 8 gauri. Carbunele il aprind in asa ceva:

 

res_2c62125edc3c01d6a7fd301b33136950.jpg

 

 

Carnea o agat in carlige pe o plasa de sarma sudata, cu ochiuri de 10*10 cm, din fier de 5mm, este asa ceva la materiale de constructii. Este mult mai usor asa decat sa manevrez fiecare fleica in parte. Avea si capac,  din scandura de brad protejata cu tabla zincata.

 

Din pacate nu pot sa-l pozez, am daramat tandîr-ul in pandemie, in locul unde era amplasat am construit o magazie. O sa-l reconstruesc exact la fel, cu aceleasi materiale.

 

 

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

  Tot vine căldura...Cine are "muşchi" şi casă poate experimenta ţăstul oltenesc.Că lut e pe toate văioagele...Am văzut unul vechi pus pe o vatră de cărămidă,înălţată bine de la pământ.Avea lanţ pentru ridicat.Cred că era mai înalt de 50-60 cm.Din păcate era numai de decor,că renunţaseră moştenitorii la el.Li se părea greu să tragă de lanţ...

https://platferma.ro/paine-la-test-si-tastul-pentru-paine-pe-vatra/

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

 Şi la noi în reţele vechi se mergea cu măsura gen linguriţă,lingură,cană...Problema apare acum când sunt tot felul de mărimi la acelaşi obiect...Aţi văzut cum lingurile noi au volum sensibil micşorat,faţă de cele vechi.

 N-am căutat dar posibil să fie pe piaţă şi măsuri mici de plastic,cu coadă.

 Vorbim de gătit în condiţiile în care tineretul s-a învăţat să mănânce în oraş!!Mai ieri am întâlnit o tânără corporatistă care nu mişcă un pai în casă...Are nevoie de cineva la menaj.Inclusiv la spălat câteva vase.Când e cazul...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări