Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

 Corecte variantele cu şanţ gen tunel.

 Nu ştiu de ce zice Atlas că dacă ţii carnea în sare e prea sărată.Acu drept să zic eu n-o ţineam în saramură.Pur şi simplu o "îngropam" în sare.Aşa se face şi o variantă de jambon.La sare o lună,apoi,după aruncarea sării vechi,pus din nou la sare câteva luni.Evident nu merge decât în perioada rece a anului.

 Sunt şi variante de saramură cu sare,oţet,vin,condimente.

Link spre comentariu

Gratarul din afumatoare are rol de protectie, sa nu cada carnurile direct in foc. Am patit-o sa cada, in special cand le scot din afumatoare,  sunt coapte bine si se rup usor.

Uneori iau gratarul din stanga imaginii si sa-l montez in afumatoare, pe carligele ce se zaresc in afumatoare. Asa coc bucati mari de carne, am copt si purcelusi de 35Kg.

Focul doar cu lemne, 99% lemn de fag, mai folosesc mar, cires si trandafir. Nu folosesc rumegus. Fac focul intr-o cutie de metal, sa stea adunat, sa arda la temperatura mare, mai mult jar si caldura, fara fumaraie multa.

 

y4m4SX5vqKVnnfPiDZSPEG9hW6rbJZv2JTbWpcU3

 

 

Am si plita, hornul plitei este orizontal, trece pe sub gratar si ajunge in afumatoare. Afumatoarea este horn pentru plita. Teava aia neagra care abea se zareste sub gratar, ala este hornul plitei.

uRNXQ0B8J5eC2nlnyoaMMcf8uEY1qyHUh0VDBr0S

 

 

Asa arata bucataria de afara:

 

Sfnu79f4tuKpokqgZM1aN2ahCVPwWkaWxveEiwtp

 

 

Asa a rata terasa unde-mi petrec serile.

7P6OyndE8Ax6cjVGDHJD5iQYvRdy3qxYC-vSQ5Lw

 

 

Pun discul pe plita, e mai comod ...

 

y4mD9G39nCnKnx0GTosa4ytXzGedtUASUmGUqXUe

Link spre comentariu

Colegule @daniels, felicitări pentru gusturi şi rețete!

Din păcate, la mine în familie, sunt minoritar în privința apetenței pentru carnea sau preparatele din carne de miel sau de oaie.

Aşa, că nu-mi rămîne decît să salivez, privind preparatul delicios postat de dumneavoastră, şi să vă zic:

Să vă fie de bine!

,,Bine o mai duc unii!"

Mai încîntați-ne papilele gustative ,,virtuale", cu preparatele d'voastră!

Link spre comentariu

De regula, mananci miel. Mai rar oaie matura sau berbec. Vorbesc de friptane sau ciorbe. 

 

In pastrame si alte chestii mirositoare (carnati, ghiudem, babik) se pune orice varsta. 

 

Anghila, adica țiparul, se mananca in multe feluri. Cel mai des in mancaruri japoneze l-am mancat. Crud sau semi-afumat, fript. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

 Acum câteva zile m-a întrebat Morarul cum gătim noi urzicile.

Azi soţia mai trage o ciorbă şi am fost atent la preparare.

 Treaba merge cam aşa.Au fost cca 2 pungi din alea albăstrui,medii,de urzici.Le-a spălat,curăţat şi apoi le-a tocat mărunt.Aici merge şi varianta cu opărit şi tocat ulterior.

 S-a pregătit zarzavatul.A folosit 2 morcovi medii,1 pătrunjel rădăcină (cam jumate cât morcovii),o bucată ţelină (cam 3/4 din morcovi) şi 2 cepe medii.Zarzavatul,cu excepţia cepei,se dă pe răzătoarea de ciorbă.Ceapa se toacă mărunt.Tot zarzavatul se căleşte în puţin ulei,mestecând continu,câteva minute bune.Se adaugă cca 4 l de apă şi urzicile.Se fierb cca 30-40 minute până se frăgezeşte frunza.

 Cu cca 10 minute înainte de final se adaugă 3 linguri orez.La final se adaugă bulion de roşii după gust.Se fierbe 2-3 minute şi se lasă cu capacul pus o juma de oră.Se poate servi aşa sau se drege cu ou.

 Baza din zarzavat e bine,pentru gust,să conţină toate legumele menţionate.Când n-avem pătrunjel rădăcină facem şi fără el.

 Baza asta de zarzavat o foloseşte soţia pentru majoritatea ciorbelor.Pe perioada verii adaugă obligatoriu şi capia tocat.Proporţile dintre legume pot varia după gusturi.

 Şi am uitat ceva.Se pune sare după gust.De asemeni 2-3 căţei de usturoi tocaţi,la sfârşit.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
On 2/14/2021 at 9:22 AM, BRANCA said:

 Usilitel.Unde ai prins anghilă?E un peşte migrator f f rar.Aici,la Dunăre,n-am auzit decât de exemplare prinse ocazional în plase.

O cunostinta buna , care s-a mutat de zeci de ani in Germania, si-a cumparat o casa in Ungaria pe malul lacului Velence..... Am fost la el, si mergeam seara la pescuit de anghila,care musca mai bine pe intuneric...... Sa-l prinzi e ceva interesant, nu seamana cu capturarea altor pesti. La inceput e ca orice alt peste, simti ca se zbate, cand oboseste se face drept, nu misca, fiind subtire si lung ai impresia ca l-ai pierdut.... Cand ajunge mai aproape se incolaceste si ai impresia ca ai agatat un pantof..... De prins la scoaterea din apa e greu, fiind cu mucus alunecos, cel mai bine este folosirea hartiei de ziar. 

Pe vremuri ungurii au populat lacul Velence si Balaton cu mii de exemplare, nu se inmultesc decat in mare asa ca a devenit si acolo tot mai rar. Erau lungi, cam 1m, pusi noaptea la 3 in partea de jos a frigiderului in cutia cu legume, a doua zi la deschidere o zbagheau in toate directiile... :rade:

Bateam un cui prin cap in lemn vertical, trebuia jupuit, nu are solzi, in zona posterioara are o glanda amara, trebuie taiata, ca strica tot. Taiat feliute, tocanita avea gust de peste mai putin intens ca cei "ordinari" si aducea putin a ciuperci. 

Muscau la rama rosie. Odata ne-am speriat, a venit controlul, noi nu aveam permis..... A intrebat cum merge, noi :prost, s-a uitat in juvelnic daca nu avem crap, era prohibitie, la ei este pe specii, poti merge oricand, dar trebuie sa eliberezi speciile care sunt in perioada de inmultire... A dat buna seara s- a dus..... Am rasuflat usurati..

Asta a fost acum 10 ani, acum e mult mai strict, iar prietenul a decedat, diabet si min 2 pachete tigari.... 

Mie-mi plac pestii max cat palma, fripti crocant, intorsi numai in faina. Ies mai crocanti daca in ulei pui 2 linguri untura de porc.... Piper si zeama lamaie.... :limb:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

 Ieri am avut o mică prezentare a ciorbei de salată pe topicul lui Geo,cu basca...Deoarece Mircea lăsa de înţeles că la el se face altfel ciorba asta ,vreau să întreb lumea de aici ce reţete deosebite aveţi.Evident pentru cea cu salată.

 Repet,în mare,reţeta casei.Bază din morcovi,ţelină şi ceapă.Călite odată cu slăninuţă şi kaizer/costiţă sau coaste afumate.Adăugat apă şi salata verde.Fiert 1/2 ore.Dres cu ou şi adăugat mujdei de usturoi,pătrunjel,mărar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări