Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

 Cam verzi smochinele!Cand sunt coapte trec usor la culoare spre galbui maroniu.La Severin si pe Clisura e zona lor.Am si eu doi.Ii cam ciugulesc graurii cand se coc.Se prind f usor din crengutze dar nu rezista la frig.

 Popular se mai foloseste termenul de "vin de"...Tehnologia este cam aceiasi pentru toate-fructe,zahar,apa si fermentare cu furtun in apa.Asa se face si din smochine.Cel mai bun ramane vinul de coacaze negre.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Va salut,


Azi am facut un fel de lipie cu cascaval pe deasupra si cateva felii de rosie. Nu e chiar pizza, desi seamana. E prea simpluta ca sa ii zica pizza.

lipie.thumb.png.de5cfd7651ff664f2c7fbd36d844750e.png

 

Blatul e facut din aluat cu maia, pe care l-am inceput acum cateva luni inspirat fiind de @ratza  Painea iese dementiala de fiecare data.


Click pe filmul coacerii redus la o durata de 34 de secunde.

 

 

Editat de cirip
Link spre comentariu

O pizza nu e musai sa fie plina cu de toate, sarata si imbibata de ulei (stiu ca asta vinde!).

 

Prefer pizzele artizanale unde simti savoarea legumelor de exemplu.

 

La ultima pizza facuta am tratat blatul doar cu un sos de rosii. Sosul de rosii din rosii taiate marunt, rosii uscate in ulei, ardei gras si ceapa tocata, mirodenii (ierburi mirositoare de toate soiurile) si scazut la foc mic. A iesit un sos savuros destul de gros.

Link spre comentariu

 Pizza la origine ca si o droaie de preparate cu paste fainoase a fost "mancarea saracului"!Pizza Margherita,de exemplu,era numai blatul "manjit" cu un sos de rosii cu busuioc.

 Ulterior s-au "imbunatatit" retele si s-au adaugat carneturile,branzeturile si altele.

 Daca am face analogie cu mancarea saracului din RO,am putea zice fie "paine cu"... sau "lipie cu"...sau "un codru de paine cu"...Asta cand se prindea paine!Graul se exporta pe nimica si grosul taranilor manca malai...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

 Azi am "pescuit" de la un profesionist un somn de Dunare.6,5kg viu.Platit la 6kg cu 20 lei/kg.

 Dupa curatire ramas la 5,5kg,din care capul...1,5kg.Pentru "reciclare" completa pregatit capatzana pentru bors...

 Aseara vedeam la TV ca romanii nu prea mananca peste,ca altii.Pai daca in timpurile stravechi era mancarea saracului acum a cam devenit mancare de lux...

20200917-114103.jpg

 Si aici rezultatul "apos" al "masacrului",4 litri de bors extra...Ciudat si placut totodata ca nu are un gust pronuntat de peste...Comparativ cu ciorba de crap,de exemplu.E prima data cand mananc asa ceva.

20200917-131803.jpg

Link spre comentariu

Eu pe nea somnu l-aş face saramură. Imi place şi a doua zi, după ce se încheagă, se face ca un fel de răcituri.

Ciorba de peşte e fenomenală dacă se pun mai multe feluri de peşti.

Un prieten, pescar, face o ciorbă de peşte "mortală". Pune la fiert din pungile din congelator cu ce prinde el, eventual cumpără, deci albitură, biban, crap, caras, şalău, ştiucă, de toate neamurile. Scoate din peştele fiert şi face o pastă de asemenea "mortală".

Rog a se vedea ghilimelele !

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Mâncare de praz

 

"Tare bună mai e această mâncare de praz cu măsline! Este gustoasă atât caldă cât şi rece, atât vara cât şi iarna.
Un fel vegan (de post ortodox) foarte sănătos şi lejer, echilibrat ca gust şi texturi şi extrem de frumos colorat ar fi dacă nu fierbem legumele
până la dezintegrare ci să ne rezumăm la gătirea lor timp de 15 minute.
Sa tot cercetat cu privire la reţeta tradiţională oltenească a acestui praz cu măsline negre şi sos de roşii şi am constatat că sunt multe versiuni.
Elementele care apar constant sunt prazul, ceapa, măslinele, roşiile (sau sucul gros de roşii) şi uleiul. La ele se pot adăuga: ardei roşii, usturoi,
foaie de dafin, vin alb sau lămâie (suc sau felii), zahăr pentru corectarea acidităţii sau chiar un praf de boia dulce (iute).
Nu vă pot povesti ce arome grozave am în bucătărie! De ceapă şi praz călite, de usturoi şi sos gustos de roşii!"

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Sa aducem topicul pe pagina 1...

 

Am mai facut de ale gurii, dar n-am mai stat de poze.

 

2 pizze pufoase. Cei care nu aveti cuptor-vatra pe acasa, puneti de o piatra de pizza pentro o coacere uniforma. Piatra o incalziti in cuptor de cand porniti cuptorul. Cand e pizza gata ornata, scoateti piatra si puneti pizza pe ea, apoi o bagati iar in cuptor. In 10 minute mancati pizza bine coapta. Cuptorul la 250-275 C. E important sa fie bine cald, altfel uscati aiurea coca. Vezi poza 2 pentru textura pufoasa a blatului (in your face @merck).

 

Nota: e groasa doar bordura (fo 3 cm de la margine), in rest este de 7-8mm cu tot cu ingrediente. Nu exagerati cu ingredientele.

 

Pizza rosie a avut parte de branza brie pe deasupra odata scoasa din cuptor.

 

qlKuzNr.jpg

 

sOr4ckb.jpg

 

Si o bere de acompaniament. Un pic amara, fiind o IPA, dar bio si in conditii de microbraserie.

 

oJhcnkX.jpg

 

kNgHasJ.jpg

 

Kzg3H6S.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări