Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Bunicii gateau doar cu untura. Uleiul (untdelemnul) era scump.

Cind eram la gradinita, pe la ora 10, aveam pauza de masa. Lunea, martea, toti aveam mincare "selecta": un șnitel, un piept de pui, o bucatica de friptura, intre doua feli de piine. De miercuri incolo, incepea piinea cu gem si piinea cu unsoare. E, si aici pornea  balamucul: desi toti eram murdari pina la urechi, doar la cei cu piine cu gem se vedea! Asa ca astia cu gemul erau de risul curcilor, ca untura nu se vedea!!!

Link spre comentariu

 Icar.Baza era tropaitul zilnic,ca altfel...

Se murea pe capete in Ardeal de boli de circulatie,de inima...Comparativ in zonele sarace,submontane,din Oltenia se ajungea la peste 80-90 de ani usor.Aia nu vedeau carne decat o data de doua ori pe saptamana.Porcul,daca il aveau,tinea dupa taiere o luna,doua.In rest branza,lactate,varza si alte legumicole.Curat "alimentatie stiintifica"!

Link spre comentariu
Acum 16 ore, BRANCA a spus:

Se murea pe capete in Ardeal de boli de circulatie,de inima

Nu cumva ai gresit adresa? Bunicii mei au trait 90 de ani ( bunica a murit intr-un accident banal). In Ardeal nu se huzurea in mincare, in schimb se muncea pe rupte. Cind eram copil, nu am vazut taran gras. In copilarie, nu am avut nici un prieten gras! Cind am terminat liceul, aveam 90 de kilo, la 1,90, acum am 108. Da, dar aia 90 erau muschi, acum sunt colacei!:rade:

Am mincat o singura data cușcuș, si nu mi-a placut. Vorba ardeleanului, nu avea nici un Dumnezeu!

Asta cu colesterolul, slanina si carnea grasa, nu stiu cit e legenda si cit adevar. Cunosc persoane slabe, care maninca carne numai de sarbatori si au colesterolul si trigliceridele nai mari ca mine, care nu exagerez cu carnea si slanina, dar nici nu le dau de-o parte!

Link spre comentariu

 Alcon.Noi am crescut iepuri de casa.Carnea seamana cu cea de pui si trebuie condimentata la greu.Nu prea ma dau in vant dupa ei.

 Am mancat,de cateva ori,iepure de camp.Zici ca-i alta specie fata de cel crescut!Cam cum e puiul de curte comparat cu cel de crescatorie.

Link spre comentariu

Si socrii mei tin iepuri. Imi place carnea lor dar doar atunci cand e gata facuta. A doua zi nu o mai pot manca, se intareste, devine atoasa etc. indiferent cum l am facut, atunci pe moment e super dar a doua zi nu o mai mananc. Am incercat in mai multe feluri sa il gatesc, am tinut si la marinat dar degeaba, a doua zi e talpa de bocanc. 
In schimb la ceaun e fix ce trebuie, tocanita scazuta e extraordinara.

Link spre comentariu

Mancare de fasole si cuscus

 

Pentru a pregati mancare de fasole si cuscus, vei avea nevoie de 1 cana de cuscus, 4 linguri de ulei de masline, 2 linguri de otet, 1 ceapa tocata marunt, 1 lingurita mustar, sare,

piper, 300 g fasole fiarta si racita, 3-4 frunze de marar tocat marunt, 2-3 frunze de patrunjel tocat marunt. Pentru a pregati aceasta reteta, urmeaza instructiunile de mai jos:

 

1. Amesteca intr-un bol 3 linguri de ulei de masline, ceapa, otetul, mustarul, un varf de sare si piper;
2. Separat, pune intr-o tigaie 1 lingura de ulei de masline, lasa sa se incalzeasca, apoi adauga cuscusul;
3. Lasa pe foc 3 minute sau pana cand acesta capata o nuanta galben-maronie;
4. Adauga 1 cana de apa si jumatate de lingurita de sare, amestecand din cand in cand;
5. Adu la fierbere, apoi da focul la mic si lasa pentru 7 minute;
6. Adauga fasolea si amesteca bine;
7. Pune capacul si mai lasa pe foc 3 minute sau pana cand cuscusul incepe sa se inmoaie;
8. Inchide focul, apoi trece totul printr-o sita fina si arunca lichidul;
9. Transfera amestecul de cuscus peste dressingul de la punctul 1 si amesteca bine;
10. Lasa sa stea 20 de minute, apoi adauga mararul si patrunjelul;
11. Serveste imediat dupa preparare.

Link spre comentariu

Urmărind acest topic am citit multe chestii interesante care merită testate. 

Dar parcă cea mai bună mâncare e tot friptura cu cartofi prăjiți :d  ... sau piure de cartofi, plus salata aferentă, făcută în stil românesc (roșii, ceapă, felii subțiri de castraveți, ulei, oțet ori lămâie și sare).

"Friptura" poate fi ceafă ori cotlet de porc, elemente ce pot sfârâi pe grătarul din curte alături de mititei și cârnați picanți. 

 

 

Link spre comentariu

Florine, daca esti grataragiu, arunca niste cotlete de miel (nu berbec sau berbecut) pe gratar (le faci mediu, nu arse). Se mananca cu legume facute in abur. 

 

Puristii pun un pic de gem de menta pe miel, dar sa zicem ca si un piureu de mere merge. Stiu ca pare aiurea, dar merita sa incerci. 

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Simplu, rapid, gustos :

Se prajeste felia de paine in toaster

Se lasa sa se raceasca 

Se freaca cu usturoi pe ambele fete, iubitorii si cu ardei iute, taiat in doua. 

Se prajesc pe ambele fete1-2 minute in putin unt, cam 4-5 mm, la foc mai incet. 

Se sareaza dupa gust. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări