Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

1 hour ago, BRANCA said:

  ratza.Ai mancat salata de rosii cu ulei virgin?O suporti?Sau numai mie mi se pare amara?

Am incercat toate marcile de virgin inclusiv Bio, toate au gust neplacut, cu toate ca mie-mi plac lucrurile amare, vin pelin, grapefruit, ficatei,tonic water, etc. 

Folosesc la orice, inclusiv salate cel din turte, la Carefour este marca My Friend la 2L /20 lei...... 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

La 10 lei (2 USD?) litrul ce calitate vrei de la un ulei virgin? Un ulei de calitate rezonabila costa cel putin de 4-5 ori pretul ala. 

 

Apoi, poate scrie pe eticheta din ce e facut. Adica una e din maslina si alta e din sambure de maslina. Pretul este un bun indicator de calitate. 

 

La gatitul de volum, evident ca uleiul de floare e baza. Se poate incerca si untul sau uleiul de cocos, dar alta e reteta. 

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Am luat azi ceva ulei și alte chestii de pe marginea drumului. Nu știu să zic cît a fost, cred că vreo 3€. E cam dulce pentru gusturile mele, dar ajung eu iar la fabrica de turtit măsline.

Link spre comentariu

 Pentru cine are posibilitate untura de porc "alergat",adica crescut liber,no name sau mangalitza,e mai sanatoasa,la gatit,decat majoritatea uleiurilor rafinate.

 Iar povestea cu uleiul virgin si amareala era cam asa.Gustai uleiul-era bun.Puneai uleiul pe rosie se amara!

Link spre comentariu
Acum 4 ore, icar a spus:

In armata, toata vesela era din aluminiu. Acum e interzisa folosirea aluminiului. Ma intreb, de ce se vinde Al alimentar? 

 

Îmi pare rău, la mine în armată toată vesela era din inox!

Link spre comentariu

 Ciuperci champignon.Reteta clasica "natur".Putina ceapa calita usor,ciuperci,sare,snitzel piper.Gatit cca 20-30 min.Nu mai adaugam nimic ca sa se simta gustul champinioanelor.

 Unii folosesc putin usturoi,altii adauga smantana.La tara e si mai simpla-ciupercile,de camp,se prajesc in ulei,fara ceapa.

 Privitor la vasele de aluminiu acestea s-au scos de mult timp din fabricatie tocmai pe motivul atacarii/dizolvarii acestuia.Mai tineti minte celebrele "kukta"?

 Aceiasi problema apare la vasele de inox.Mai periculoase deoarece contin metale grele.Se folosesc numai tipuri de inox "alimentar".Zice-se ca si din acestea f putine ar fi,intr-adevar,stabile.

20200705_124641.jpg

Link spre comentariu

Reteta cu vinete ( poate inlocui ciuperci ,/caz forta majora ,sau cantitati mari   )  :

Se taie vinetele cubulete ,cam 12 -14mm x  12-14mm , se fierb in apa sarata 10-12min ,se pun in strecuratoare sa picure bine  .

Se pun cubuletele scurse  in tigaie cu fund gros cu putin ulei ,ceapa taiata patratele marunt si patrunjel frunze tocate  si se amesteca continu la foc domol pana ceapa se face transparenta .Se condimenteaza cu condimente preferate = sare piper ,si altele .merge ca garnitura la orice sau se pune peste cateva oua batute .Simplu ,ieftin ,gustos ,rapid

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Eu am testat de multe ori uleiuri virgine, extravirgine , BIO , m-am lasat de ele , raman la cel de turte , e mai ieftin ,nu are gust dubios ,si e folosibil la toate inclusiv la prajit , are temperatura de ardere peste celelalte , inclusiv peste floarea soarelui .

Poate cele cumparate din Grecia acolo unde picura din presa sunt mai bune.....nu stiu ,nu am probat .

In rest uleiul virgin este cel mai falsificat produs......datorita pretului mare .

Azi mi s-au acrit castravetii facuti la oala de 10 Litrii ,fermentati cu 1 felie paine , condimentat cu marar ,usturoi ,un ardei iute,sare.Jumatatea de jos este cu varza taiata fasii de 12-14mm ,se fac mai incet dacat castravetii ,de aceea sunt in partea de jos .De obicei pun si varza rosie ,tot lichidul se coloreaza ca un vin rosu .Cu ulei de turte si paine prajita ,merge si singur  si ca muratura , mai pun la frigider , rece merge si gol pe canicula.....face bine la intestine....

Link spre comentariu
6 hours ago, BRANCA said:

 Ciuperci champignon... 

Dta stii ca champignon nu e vreun soi de ciuperca, e doar cum zice francezul la ciuperca. 

 

Altfel spus, mancam ciuperci ciuperci. 

 

Kukta exista pe piata. Inca. Sub numele de Tefal. 

Link spre comentariu

  "Champinion brune" denumire uzuala,sa-i zic de oras.Daca tineti neaparat ii spuneti Agaricus bisporus,familia Agaricaceae.In tinerete nu mancam decat ruda sa,dupe camp,"ciuperca de balegar".

 M-as mira sa mai fie Kukta,chiar sub brand Tefal,facuta din aluminiu eloxat!Recunosc cinstit ca mai folosesc una.Dupa peste 30 de ani de utilizare nu stiu ce-a mai ramas din eloxarea interioara!Mai ia omul un metal la bord...

 Am si de inox dar ma enerveaza la culme cum arunca si cum fasaie aburul.

 

 

 

Link spre comentariu

Thunderer, oi fi avind si tu dreotate, dar Ciupercile champignon sunt un soi...comercial, adica sub denumirea asta se vind!

1752456281_Screenshot_20200706-163147_SamsungInternet.thumb.jpg.aff53296e2dbcf07dfd2771b798d4be9.jpg

Kukta, ca si Drujba, Xerox sau Tefal, sunt denumiri de companii, intrate ca substantive in limba romana. Kukta vine din limba maghiara si inseamna, ca sa vezi fatalitate, oala sub presiune. Xerox a cheltuit bani multi pentru a schimba conceptia oamenilor, adica xerox nu e o masina, ci o companie! Nu a reusit!

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări