Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Esti sigur ca ajuta fierberea la anticlor? Cand facem pe acvaristul se vorbea de lasatul peste noapte intr-un vas cu suprafata mare, sa se evapore, nu de fierbere.

Da' acum ma gandesc ca poate apa fiarta nu mai e buna pentru acvarii...

Link spre comentariu
Acum 58 minute, Liviu M a spus:

Esti sigur ca ajuta fierberea la anticlor?

Nu, nu sunt sigur. Dar, cel putin la inceput, cand parea ca nu merge nimic si nu stiam de unde s-o apuc, am aplicat metoda "schimba-i toti condensatorii". Scoala de gandire a fost ca la caldura solubilitatea gazelor scade si ma astept ca si clorul sa se evapore mai repede.

Inainte de asta am incercat si cu apa imbuteliata, dar fara un efect notabil.

Acum am revenit la procentul de hidratare (100%) care initial parea sa nu functioneze si am pornit o noua filmare time-lapse. Daca isi mareste volumul considerabil, as trage concluzia ca maiaua nu era suficient de matura ca sa-si faca treaba. Am plecat de la zero, fara niciun fel de experienta in materie, asa ca oportunitatile de a da-o in bara au fost pe saturate. Dar stii cum e: pana nu vezi o data cum tre' sa fie, orbecai prin bezna ignorantei :)

 

Editat de cirip
Link spre comentariu

Multumesc de explicatii. N-am intrebat numai ca sa fac pe desteptul, mi se pare un "experiment" interesant ce faci tu acolo. :)

Daca nu uit, cand mai vorbesc cu un brutar il intreb de ponturi pentru maia, desi sunt sanse sa fi lucrat doar cu drojdie.

Link spre comentariu
Acum 16 ore, Liviu M a spus:

Esti sigur ca ajuta fierberea la anticlor? Cand facem pe acvaristul se vorbea de lasatul peste noapte intr-un vas cu suprafata mare, sa se evapore, nu de fierbere.

Da' acum ma gandesc ca poate apa fiarta nu mai e buna pentru acvarii...

 

Am avut acvariu în casă pe la sfârșitul anilor '70 inceputul anilor '80, eram copil dar imi amintesc bine cum proceda tata : punea acvariul în cadă și îl umplea cu apă la nivelul dorit. Apoi incălzea pereții acvariului cu dușul (încă curgea apă fierbinte în băile românilor la acea vreme). Îl incălzea de mai multe ori, cu pauze... intreaga operațiune dura destul de mult.

Astea erau indicațiile specialiștilor de la magazinul de "acvaristică" aflat lângă Palatul Telefoanelor, unicul magazin de profil din București la acea vreme.

Link spre comentariu

In acvaristica, cu apa e alta poveste se numeste " ciclul azotului " ...apa de la robinet se lasa 48h inainte de schimb sa elimine gazele, se vede pe peretii vasului sub forma de bule. As vrea sa vad cum se " extrage intreg " un acvariu de fro' 50l de pe fundul cazii si de 20l e greu !

Pe scurt, pornirea unui acvariu fara cultura de bacterii ( denifricatoare ) benefice e ca painea fara drojdie  :)

Editat de okean
Link spre comentariu
Acum 22 minute, okean a spus:

. As vrea sa vad cum se " extrage intreg " un acvariu de fro' 50l de pe fundul cazii si de 20l e greu

 

:rade: ... tata era un tip solid iar acvariul avea puțin peste 30 l. Nu mai rețin dacă 33 sau 35. Il extrăgea intreg și îl punea pe o masă din sufragerie, acolo unde îi era locul.

Geamurile acvariului erau lipite cu o soluție albicioasă (bănuiesc din import) și avea schelet din cornier pe toate laturile. A fost comandat la magazinul amintit și n-a costat puțin.

.........

Scuze pt off-topic.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
Acum 8 ore, Liviu M a spus:

N-am intrebat numai ca sa fac pe desteptul,

Vai de pacatele mele. Nici nu am interpretat interventia in sensul asta. Nu stiu ce a dat asa o impresie.

Da, este un experiment si aplic cum ma pricep mai bine o combinatie de ceea ce citesc/vad pe net si intuitie proprie. Sunt incepator in materie de paine, atat cu drojdie, cat si cu maia si daca tot o fac de hobi, incerc sa aflu cat mai multe detalii prin studiu sistematic si temeinic. :) Pfff, suna ca la sedinta de partid.

 

Editat de cirip
Link spre comentariu

Tu n-ai dat nici o impresie, eu m-am simtit putin off-topic la un moment dat. E un topic de bucatareala si eu intreb daca capacul era strans. :)

Da' chestia asta cu maiaua chiar ma intereseaza (ma rog, parea interesanta cand nu gaseam drojdie), asa ca citesc cu interes toate "studiile".

Numai ca acum gasesc iarasi drojdie si cum fac numai niste pizza duminica, nu prea merita complicatia cu maiaua.

Da' chiar am sa-ntreb un brutar daca a lucrat cu maia si ce stie de ea. Il cunosc si-mi permit, nu de alta. :)

 

Offtopic - la acvarii scosul clorului din apa si ciclul azotului sunt doo chestii complet diferite pe care le stiu si nu le confund.  Le-am "trait" pe amandoua. Acvariu am in continuare, da' il cam las in plata lui, ca se descurca si singur.  :)

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

eu cand aveam acvariu nu preparam apa noua in acvariu, puneam apa de schimb in vase pt cel putin doua zile, pe urma nici nu mai foloseam de la robinet, puneam apa plata de izvor cumparata din comert.

 

pe al mine cumpar o paine care se cheama pain au levain, dar nu m-am lamurit cum se traduce exact levain-ul asta. 

Abia astept sa ia copilul vacanta sa ne faca. Bucataria e pasiunea lui, de calculatoae sau electronica nu se atinge.

Cand puneti graunte in paine, de care puneti. Am incercat cu seminte de floarea soarelui, e super, cu boabe de grau e nasol, trebuie seminte care nu sunt tari.

Am mai cumparat paine cu maslin negre, foarte buna, pentru cei carora le place gustul mai amarui. Ar fi interesant de aflat secretul si la asta. 

Link spre comentariu
Acum 12 ore, Liviu M a spus:

Numai ca acum gasesc iarasi drojdie si cum fac numai niste pizza duminica, nu prea merita complicatia cu maiaua.

Merge pizza cu aluat de maia... MAMĂ-MAMĂ! Nu tre' să stai după el ca după pîine, amesteci maia cu făină și-l lași vreo oră.

Link spre comentariu

Se amesteca faina cu apa minerala carbogazoasa .....si poti face paine ,pizza, nu trebuie dospit ,si se framanta destul de putin .Apa e bine de adaugat in 2 transe....

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Усилитель a spus:

Se amesteca faina cu apa minerala carbogazoasa

Asta e tare. Nu mi-ar fi dat prin minte, dar o sa incerc sa fac o turtita mica.

 

Acum 14 ore, ratza a spus:

pizza cu aluat de maia

Buna ideea. Cred ca incerc maine, ca maia am destula.

@ratza, ce proportii maia:apa:faina pui la aluatul pentru blatul de pizza?

 

Si ca sa inchid ciclul incepatorului in materie de paine cu maia, cam asa a iesit a doua painica de 300g. Are miez cauciucos si destul de bine aerat, iar coaja e crocanta. Sunt destul de multumit. Mai am de lucrat la formare si la crestare. Nu reusesc sa o fac sa isi mentina forma. Se lasa.

paine_cu_maia.thumb.PNG.4027ed288d3adc7e5a9d45b72fe19f26.PNG

 

Editat de cirip
Link spre comentariu
Acum 15 ore, ratza a spus:

Merge pizza cu aluat de maia... MAMĂ-MAMĂ! Nu tre' să stai după el ca după pîine, amesteci maia cu făină și-l lași vreo oră.

Merge, n-am zis ca merge. Am zis ca e complicat/nu merita sa ma chinui sa fac maia pentru o pizza de duminica. Adica maiaua in sine e complicata, nu folositul ei.

C-am inteles de la voi ca maiaua-i ca copiii, trebuie sa ai zilnic grija de ea.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, cirip a spus:

@ratza, ce proportii maia:apa:faina pui la aluatul pentru blatul de pizza?

1 parte maia, 2 părţi făină, 1 parte apă. Cred, nu am stat niciodată să cîntăresc. Pun făină pînă nu mi se mai lipeste aluatul de labe.

 

Acum 9 ore, Liviu M a spus:

Adica maiaua in sine e complicata, nu folositul ei.

Nu e complicată, îi trebuie cîteva minute de atenţie zilnic - asta dacă faci ceva cu ea zilnic. Dacă nu, poţi s-o bagi la frigider şi să-i dai păpică o dată pe săptămînă.

 

Din maiaua pe care ar trebui s-o arunc fac d-astea:

 

pituta.jpg

Editat de ratza
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări