Mircea Postat Martie 28, 2020 Autor Partajează Postat Martie 28, 2020 (editat) Uite asa arata. Lasata sa creasca vreo 40 de minute si apoi alte 35 in cuptor. S-a vrut mancata repede cu unt ca sa acompanieze o supa de brocolli. Aburinda, deci n-am apucat sa iasa umiditatea din ea. Editat Martie 28, 2020 de Thunderer Link spre comentariu
ratza Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 Cu drojdie iese mult mai uniform aerată, dar aia cu maia nu face firimituri şi nici nu se usucă aşa repede. Pentru mine e clar că nu mai trec înapoi la drojdie decît dacă mi-e lene. Poate pentru pizza sau cozonaci (la care nu bag oricum). Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 Ca să iasă aerata trebuie să fie mai hidratată reteta... Link spre comentariu
ratza Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 Acum 18 minute, adrian_pic a spus: Il astept pe @ratza sa taie si celelalte doua paini sa ma infrupt si eu din priviri! Sînt istorie deja. Am pus 4 kile pe mine de cînd cu maiaua asta. Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 28, 2020 Autor Partajează Postat Martie 28, 2020 Trebuie lasata sa creasca mai mult si sa fie mai lichida (hidratata, cum spune colegul). Eu am pierdut 3 kile de cand cu virusul (daca mai pierd inca 3 kile ), se mananca mai controlat in casa, fara sa ne infometam. Link spre comentariu
ratza Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 Aia feliată e a doua pîine, cînd încă nu era matură cultura. Astea de acum sînt în cu totul altă ligă, dar n-am ce poza momentan. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Martie 28, 2020 Partajează Postat Martie 28, 2020 (editat) Gata, stiu ce fac luni. Nu am timp sa fac maia dar pot incerca cu drojdie de vin, am in damigeana. Pun si eu o foto foarte veche, paine facuta in colaborare cu fiica-mea, eu am facut aluatul, fiica-mea l-a batucit in toate felurile, asta dupa ce l-am pus in tava. La 27.03.2020 la 23:35, BRANCA a spus: Doua observatii am dl Ovidanie.Prima ca colectia de borcane tradeaza un gurmand cu greutate la cantar...A doua ca gatirea florilor de bostan e o chestie de import,din alte bucatarii europene.La sotie,care e sudista,sarmaua fara frunze de varza e o blasfemie!In Ardeal plantam bostanii pe o gramada de mranita langa sura,sa urce pe ea.Langa gard puneam castravetii. Greutate? Am, cum sa nu, 104 kg la 1,82m. Cat despre gatirea florilor de bostan, am aflat ca in Roma se fac pane. Am zis sa incerc si eu, mai ales ca florile sunt gratis. Dar inainte de asta, am mancat sarmale in floare de bostan, la Pojorata, o comuna la poalele masivului Giumalau. Trebuia sa hranesc o ochipa de geologi amatori, corporatisti din Bucuresti, preponderent femei. Toate trase prin inel, povesteau ca la serviciu mananca un covrig si un iaurt, jumatate acum jumatate mai tarziu. Credeam ca o sa fie usor sa le hranesc. Dupa ce au vizitat Cheile Pojorîtei si au mai cercetat un deal surpat unde se vad clar stratificatiile, au ajuns pe la ora 15 sa ia pranzul in curtea unor gospodari din Pojorata. In deschidere, ca aperitiv a fost smantana cu mamaliga, adica in farfurie se pun asa, vreo sase linguri mari de smantana, peste se presare sare grunjoasa si se mananca cu mamaliga calda. Da' smantana nu de aia ce cumparati din comert, eu vorbesc de smantana stransa de pe oala cu lapte, smantana care se tine la rece pana a doua zi, la randul ei smantana se stratifica din nou, peste smantana apare alt rand de smantana, cu densitate mai mare si continut in grasimi...cat untul din comert. Ei, despre smantana asta vorbesc. Au inceput corporatistele sa se vaite, vaaai cate calorii, ca-i bomba calorica, ca-i moartea ficatului, glicemie, colesterol, etc. Apoi au halit TOTUL. A urmat felul doi: Bors de cocos, cu taitei de casa, putin acrit si dres cu ou si smantana. Si aici au fost comemntarii, ca deja sunt prea multe grasimi, ca o sa explodeze de la atatea calorii, ca trebuie sa mearga pe jos macar pana la Suceava. Dupa comentarii au mancat TOTUL, mai ca au lins si farfuriile. A urmat si felul trei: O bucata de friptura de porc si sarmale in cuib. Aici vroiam sa ajung, sa va povestesc despre sarmalele astea. Din aceeasi compozitie de sarmale se pot invarti sarmale in diferite frunze: frunze de varza, frunze de hrean, frunze de vita-de-vie, frunze de loboda, sfecla, gulie, stevie, frunza de fasole, frunza de podbal si a alte cateva, o gramada de frunze sunt comestibile. Gospodina a folosit patru feluri de frunze, plus floare de bostan si cei norocosi au gasit si cate o sarmaluta in piele de gaina. Cuibul se face invelind 5-7 sarmale mici intr-o frunza de varza sau o bucata de soric, preferabil afumat. Atunci a fost prima data cand am vazut sarmale in floare de bostan. La sarmale nu au mai comentat, probabil si-au dat seama ca sunt penibile. Au mancat TOTUL discutand despre te miri ce. La desert o învârtită cu mere, au mancat-o si pe aia. Dupa toate astea, amicul meu, Octav, un barbat de 1,98 si 120kg, mi-a spus: -Ai vazut cat au mancat femeile astea?? Bai, sincer, mie mi-a fost greu sa mananc totul. Desert n-am mai putut manca. Editat Martie 28, 2020 de Ovidanie Link spre comentariu
cirip Postat Mai 9, 2020 Partajează Postat Mai 9, 2020 (editat) Va salut, Inspirat de un post mai vechi al lui @ratza, mi-am propus sa fac si eu niste paine cu maia. Ma strofoc de peste o luna si inca nu merge treaba. Am scos cateva caramizi, injuraturi, bagat, scos, dar nu am abandonat inca. Pentru ca treaba nu mergea deloc, m-am apucat de depanare. Am inceput cu maiaua si am constatat ca nu creste nici pe departe cum am vazut in filmulete pe net. Proportia 1:1:1 , cel putin la inceput, a fost complet neadecvata. In borcanul de reactie ramanea o zeama subtire, care, si daca ar fi fermentat, nu avea capacitatea de a tine gazul captiv. Dupa indelungi experimente cu diverse procente de hidratare, parca-parca si-a revenit treaba. Nu stiu inca daca intr-adevar a fost problema de hidratare sau ptr ca drojdiile salbatice nu prinsesera vlaga. Una peste alta, ca sa depanez procesul tehnologic, m-am gandit sa "vad" ce se intampla in borcan pe parcursul celor n ore. Dar cum? Ca doar n-o sa stau lipt de borcan. Asa ca am bricolat o instalatie care face cate o poza la fiecare minut, apoi pozele rezultate pe parcursul a 16 ore le-am asamblat intr-un filmulet de 1 minut si 20 de secunde. Rezultatul mi se pare amuzant, asa ca il impartasesc cu cei interesati. Ideea time-lapse-ului nu este nici pe departe originala, dar a fost un proiect personal atractiv si amuzant. Intentionez, in scop de documentare, sa fac filme la diverse nivele de hidratare ale maielei si sa compar rezultatele. Inca mai lucrez la realizarea painii. Pentru veteranii in domeniu, nu-mi iese formarea finala. Indiferent cum fac, bila initiala se lasa, nu-si pastreaza forma si devine o balta de aluat care numai a paine nu seamana. Nu mai zic ce nervi mi-am facut ptr ca aluatul e foarte lipicios si abia mai tarziu am aflat ca trebuie udate mainile in timp ce il formezi. Dar destul cu vorbaria! Sa inceapa circul! Vizionare placuta! maia_8_9_mai_2020.avi maia_8_9_mai_2020.avi Hmmm, cred ca ceva nu am facut bine cand am atasat. Sper totusi sa se vada filmuletul. Vad ca apar doua linkuri, dar nu reusesc sa sterg unul dintre ele. Acum 38 minute, maresaldeflota a spus: Nu merge nici un clip! L.E. Incerc cu alt link ... Ar fi util daca ati spune si care e mesajul de eroare "Nu merge" nu-mi da prea multa informatie. Mai au si altii probleme la download si vizionare? Linkul de mai jos trebuie sa mearga fara sa va faceti cont. Uitati-va cu atentie la optiuni cand incercati sa downloadati. film maia 9 mai 2020 Editat Mai 9, 2020 de cirip Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 9, 2020 Partajează Postat Mai 9, 2020 (editat) Nu merge nici un clip! Eu "o frământ" la mașina de pâine, o las să crească într-o tigaie ceramică (fără mâner) apoi o bag la cuptor! Maiaua trebuie să aibe făină de calitate gen (din comerț, deși e mai bună cea de țară) Băneasa,în prima zi nu se umblă la maia, apoi ziua următoare rămâne o parte să zicem, de 10 grame de maia la care se adaugă la fel apă și făină, după amiază iar la fel, seara la fel, cam o săptămână. (până creste bine se pune și secară păstrând proporțiile de mai sus). După aceea doar de două ori se face hidratarea. Mare grijă la apă, mai nasol cu apa clorată de la robinet, e bună plată, măcar până crește. Editat Mai 9, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 9, 2020 Partajează Postat Mai 9, 2020 (editat) Zice că nu e disponibil,, unavailabel ". PS. Capacul nu trebuie pus de tot, trebuie să intre un pic de aer! Pâinea se face cu preferment, seara, 1:2:2. Editat Mai 9, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 9, 2020 Autor Partajează Postat Mai 9, 2020 1 hour ago, cirip said: Nu mai zic ce nervi mi-am facut ptr ca aluatul e foarte lipicios si abia mai tarziu am aflat ca trebuie udate mainile in timp ce il formezi. Eu folosesc un pic de ulei, cat un varf de lingura. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 9, 2020 Partajează Postat Mai 9, 2020 Eu 4 linguri ulei bio de măsline "Ionis"! Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 9, 2020 Autor Partajează Postat Mai 9, 2020 Picul ala de ulei este ca sa rezolve problema lipirii de maini. Restul de linguri sunt 3-4 dupa cum curge (din ochi) din bidon. Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 9, 2020 Partajează Postat Mai 9, 2020 La mine merge ultimul link. Capacul de la borcan e strans bine, sau CO2-ul degajat poate sa iasa? PS N-am facut decat aluat de pizza cu drojdie, asa ca nu am sfaturi on-topic. Link spre comentariu
cirip Postat Mai 9, 2020 Partajează Postat Mai 9, 2020 Salut, Multumesc ptr interventii. Capacul nu este strans. Este doar pus si rotit f putin. codoiul poate sa iasa afara nestingherit. Apa este fiarta si racita, ca sa iasa clorul Faina este cu procent mare de proteine, 13.3%, asa cum am citit. Chiar acum am o painica de 300g la cuptor, facuta cu ultima versiune de maia. Se pare ca a iesit mai bine. Cirip Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum