Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Faina mai baga, nu cred ca am întrat în criza. Doar ca nu reușește sa-i sature odată. Cred ca mai bine ar baga restricții si la cumpărături. N-am fi singurii, au făcut-o și alții din tari cu mai multa apa calda. Drojdie într-adevăr, lipsește, dar nu pt că nu ar aduce, ci ca a întrat în vene teama ca nu este, și cei care ajung la raft, cumpăra cu bratele, nu cât le trebuie. Vânzătoarele spun ca primesc zilnic, și tot se termina repede. Dacă nu merge să-i saturi pe melteni, baga-le rație. Un bax de 10kg de faina pe săptămână ar fi mai mult decât de ajuns, nu cum se cumpăra acum... căruțul plin. 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Thunderer a spus:

Cum faci maiaua? Metoda ta, ca asa gasesc si pe internet.

Am început cu făină integrală fiindcă aia a fost punga cea mai la îndemînă.

Ziua 1: 50g făină, 50g apă, amestecate bine și puse într-un borcan.

Ziua 2: încă 50g făină și 50g apă puse peste.

Ziua 3: a început să facă bule și să miroasă acrișor. Am lăsat în borcan 100g, apoi am pus 100g făină, 100g apă peste și am marcat nivelul. Cu ce trebuia să arunc am făcut prima pîine. Foarte slab aerată, dar totuși nu cărămidă.

Ziua 4-8: repet procesul cu proporții 1:1:1. Maiaua crește zdravăn, așa că fac cîte o pîine zilnic. Cresc tot mai frumos.

Ziua 9: cultura e matură, proporțiile devin 1:2:2 sau chiar 1:4:4 dacă e cald. De aici înainte am mai lăsat 30-40g de cultură în borcan, completat cu 100g făină și 100g apă. Dacă nu faceți pîine zilnic, borcanu' la frigider.

 

Pentru pîine:

150g maia (ce golești din borcan, de fapt)

700g făină

400ml apă

1 linguriță de sare

Amestec toate chestiile într-un lighean fiindcă aluatul e mai ud ca la pîinea cu drojdie. Las 45 de minute la odihnit, apoi îl amestec trăgînd din toate părțile și învelindu-l încrucișat vreo 2-3 minute, pînă devine cumva neted. Repet asta de 4-5 ori, apoi îl mut în tavă și-l las încă vreo 2 ore la crescut. Cuptor la 200ºC, o oră, un castron cu apă pus sub tavă, și vă dau cuvîntul meu că iese fantastică.

 

IMG_20200322_150000.jpg

IMG_20200323_193602.jpg

IMG_20200325_184210.jpg

IMG_20200326_232341.jpg

Editat de ratza
Am uitat de poze.
Link spre comentariu

Am pus sare în ambele variante, nu am văzut niciun fel de diferenţă la crescut. Mi-e mai comod să amestec totul dintr-o dată. De altfel am încercat tot felul de combinaţii pentru crescut/copt. Fac pîine acasă de peste 10 ani, dar e prima dată cînd fac cu maia. Dracu' mai face cu drojdie.

Link spre comentariu

Așa e, să vezi cozonacul :rade: pe lângă faptul că o să crească mai bine, e mult mai aromat, pufos și mult mai proaspăt. 

Ideea e că trebuie făină cu gluten mult. Cea mai bună e cea cumpărată de pe la țară,dar să nu fie grâul vechi. 

Link spre comentariu

Ai mare dreptate cu făina! Acum vreo doi ani, cînd am fost pe la morile din Eftimie Murgu, am cumpărat nişte făină locală, de-aia făcută bătrîneşte. Şi-n ziua de azi regret că n-am luat mai multă. Să treacă porcăria asta de carantină şi mă reapuc de străbătut ţara.

Link spre comentariu

Buna

Ai pus oare seminte?

Ca asa pare.

Si eu fac periodic cate o paine,asa cand ma apuca,nu doar acum cu criza asta.

Pun uneori si seminte,mai multe feluri.

Spor

Alex

Link spre comentariu

În ultimele da, au fost comandă specială dată de nevastă-mea. :)

E un amestec de seminţe de la Alesto.

Editat de ratza
Link spre comentariu

Buna

La noi in familie sunt extrem de bine impartite treburile casei.

Eu tai ceapa si sotia o pune in mancare.

Cand gatesc eu ceva sotia spala vasele,cand gateste sotia ceva eu o mananc:rade:.

Spor tuturor

Alex

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări