adrian_pic Postat Noiembrie 5, 2019 Partajează Postat Noiembrie 5, 2019 Acum 43 minute, ratza a spus: Mie îmi place, are carnea fermă şi e extrem de săţioasă. De ceva timp o fac combinat, începe în tigaie şi se termină la cuptor. După crestarea pieptului sărez şi pun cu pielea în jos în tigaia rece, focul mic pînă se lasă grăsimea, întorc pe partea cealaltă, 6 minute în cuptor la 200°C, odihnă vreo 8 minute şi iese rozalie ca-n poza de pe pagina ailaltă. Grăsimea care se lasă o păstrez la borcan şi mai arunc cîte o lingură în piureuri. La vită: tigaia pe ochiul mare de la aragaz (cred că are vreo 3kW), focu' blană, carnea sărată, piperată, unsă cu un pic de ulei, fleaşc în tigaie cînd fumegă, 2 minute pe fiecare parte, nemişcată. Unt, usturoi, rozmarin, încă 2 minute pe fiecare parte, barbotată cu zemurile din tigaie. Tot cam 8 minute la răcorit. Ce grosime are pipetul de rata si carnea de vita? Ce tigaie folosesti? (ma intereseaza daca are fundul gros sau nu) La carnea de vita nu am vazut si "sectiunea" . Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 5, 2019 Partajează Postat Noiembrie 5, 2019 Grosime cam 3cm la ambele, tigaie de fontă. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Noiembrie 5, 2019 Partajează Postat Noiembrie 5, 2019 Acum 4 ore, Thunderer a spus: Nicule, ai incercat si un "magret de canard"? Incercat sa gatesti vreau sa zic, chiar daca e vorba de opera doamnei. Daca ai gatit si a iesit "tendre" sunt interesat de reteta ta. Nu toate retetele de pe net ies, de multe ori etapele care fac diferenta lipsesc. Am facut eu de cateva ori magret de canard cu sosul ala in care pui miere de albine. Fara sosul ala nu prea as fi putut manca. Din ce am constatat, conteaza daca folosesti tigaie tefal din aluminiu cu strat antiadeziv sau tefal din aia cu strat ceramic la interior. Cu cea din urma mijlocul era mai spre crud. Conteaza si grosimea pieptuluim daca este mai gros iar mijlocul este mai spre crud. Eu am facut la plita electrica maximul fiind la 9 eu am pus la 8. Daca lasam la 9 practic carnea se "cauteriza" si daca o lasam mai mult se ardea la exterior. Daca o tineam la 7 deja devenea mai atzos dar era tot patruns. Noi ce vedem pe la TV sa stii ca nu-i si in mijloc foarte "cuit" ci bate un pic spre crud. La carnea de vita am observat ca fiecare sortiment are temperatura si timpul ei de prajire. Un 30 de secunde in plus pe o parte + alte 30 de secunde in plus pe cealalata parte deja o duce in zona atoasa si nu mai este "tendre". Acum cand am de cumparat o tigaie Tefal incep sa compar la raft mai multe versiuni la acelasi diametru si care mi se pare mai grea la mana aia este cea castigatoare. Nu mai iau deloc din alea cu strat ceramic la interior (fiind si cele mai usoare). Nu am luat tigaie de fonta dar .... am sa iau . Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 5, 2019 Partajează Postat Noiembrie 5, 2019 Fonta e cea mai bună ... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 5, 2019 Partajează Postat Noiembrie 5, 2019 Acum 3 ore, maresaldeflota a spus: Fonta e cea mai bună ... Dar se intretine greu. Si daca o cumperi de noua trebuie "formatata"! Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 6, 2019 Partajează Postat Noiembrie 6, 2019 Chiar deloc, e uşor de întreţinut. Spălată, uscată bine, un pic de ulei pe toate părţile, apoi arsă la cuptor (uneori şi pe aragaz cînd mi-e lene). Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 6, 2019 Partajează Postat Noiembrie 6, 2019 (editat) Nu neglijati tigaile ceramice . Alea de calitate , nu cele de unica folosinta , de cateva zeci de RON , din hipermarketuri . Exista si un inox , cu 5 straturi la " fund " . Nu lipeste deloc . Cine si - l permite . Nu , n - are nici o legatura cu Zepter . Editat Noiembrie 6, 2019 de gauss Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 7, 2019 Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 Vasele din fonta sunt poroase. Inainte de prima folosire trebuie pregatite intr-un fel anume, se pun pe foc mic si se ung la sfert de ora cu putin ulei. Eu inmoi in ulei un servet de hartie si periodic ung tigaia. Trei-patru ore dureaza ''formatarea'' tigaii. Incomod de facut in casa, degaja fum si miros deranjant. Daca operatiunea este facuta corect acea tigaie va fi neaderenta, mult superioara orcarei tigai acoperita cu teflon. Datorita grosimii se incinge pe toata suprafata, coace perfect cu doar patru-cinci picaturi de ulei. Problema mare e dupa ce scoatem mancarea din tigaie, trebuie curatata inainte de a se raci complet. Preferabil prin spalare cu apa fierbinte, detergentul distruge stratul antiaderent. Sau curatata cu prosoape de hartie pana arata ca noua. Dar daca folosesc tigaia la gatit sosuri, adica pun vin si apa, la urma obligatoriu trebuie sa o spal, cu apa fierbinte, preferabil fara detergent. Apoi o sterg cu prosoape de hartie si o pun imediat pe aragaz, o ung cu putin ulei si usurel o infierbant bine pana incepe sa fumege usor. Am patit-o de cateva ori, sotia a prajit papanasi cu branza, au si vanilie in compozitie. A curatat cumva tigaia dar degeaba. A doua zi cand am vrut sa folosesc tigaia, toata bucataria mirosea a vanilie. Cum sa prajesc sunca si ouale in aroma de vanilie?? Am fost nevoit sa spal tigaia cu detergent si iar am afumat bucataria vreo trei ore... Altadata soacra-mea venita in vizita a vrut sa ma astepte cu masa pusa, a prajit pastrav. Ghinionul a facut sa foloseasca tigaia de fonta, mirosea a peste si dupa spalarea cu detergent, cum spuneam fonta este poroasa. Am dus tigaia la tara si afara, pe plita, am incins-o cam patru ore pana am ars complet tot uleiul de la peste. Ceaunul din fonta este foarte greu si sotia nu-l poate manevra, fara capac are vreo sapte kilograme, asadar am mai putine probleme cu intretinerea. De aia spun ca o tigaie din inox este mai simplu de folosit plus ca la nevoie o lustruesc cu pasta polish pana arata ca noua. Multi au pe acasa diferite ceaune, tavi sau tigai din aluminiu si cred ca sunt din fonta. Si eu am, ceaunul in care fac de obicei mamaliga este din aluminiu. Se poate verifica foarte simplu, cu magnetul. Aluminiu nu este poros ca fonta. Aluminiu nu rugineste de asadar este mai usor de intretinut. Dar...aluminiu e aluminiu, fonta e fonta. Gatitul in oala de tuci confera stralucire mancarii. Din pacate si in cazul discutat exista un ''revers al medaliei'' Acum mai multi ani eram curios ce folosesc bucatarii adevarati, ma refer la bucatarii care aspira la o stea Michelin pana sa iasa la pensie. Am cunoscut un asemenea om si chiar mi-a permis sa vizitez bucataria. Am vazut cutite Arcos, relativ modeste la pret si nu manufacturi made in Japan. Tigaile si oalele erau din inox, cu fund triplu strat, stratul median din cupru, pentru transfer termic uniform pe toata suprafata tigaii. Tigaile si oalele se serviseaza, periodic sunt indreptate, lustruite, polishate, sunt firme care se ocupa cu intretinerea echipamentelor si uneltelor din bucatariile restaurantelor. Am doua tigai din inox, cu fund multistrat, cea din foto are 33cm diametru, am si una mai mica. Fiica-mea si sotia prefera tigaia ''ceramica'', fiind subtire se incalzeste repede si este usoara, poate fi manuita lejer. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 8, 2019 Partajează Postat Noiembrie 8, 2019 alea "rocktec" nu sunt bune? Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 8, 2019 Partajează Postat Noiembrie 8, 2019 Depinde cum o "formatezi" Plus ca trebuie sa te inveti cu inertia termica a tigaii. Persoanelor care nu au timp sau nu au rabdare nu le recomand tigai de fonta. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 10, 2019 Partajează Postat Noiembrie 10, 2019 adrian_pic Cu carnea de vită este problemă mare , in primul rând nu găsești carne de calitate , Bălțata Românească este bună doar de ciorbă si in amestec cu porc pentru cârnați , in carmangerii găsești numai vițel sau mânzat , eu asa ceva nu mănânc , nu vreau să fac gută . In București sunt citeva locuri de unde poți cumpăra carne de vită foarte bună , Black Angus sau din Argentina , prețul pe măsură , sunt si in Romania câțiva crescători de Black Angus , le merg bine afacerile , cererea fiind mai mare decat ce pot ei oferi , este o afacere bună pentru oricine are pământ si chef de muncă . Fiind mâncău de vită mi-am cumpărat un frigider pentru maturat carnea , dacă nu am chef de carne măturată , am o mașinărie care zdrobește fibra , de cateva ori am luat vită de la diverse carmangerii , mașinăria zdrobeste fibra , nu mănânci talpă de bocanc , numai că vita fiind rasa X ....nu are gustul vitei de carne . Altă problemă este tranșarea , in marile lanțuri comerciale carnea este tăiată aiurea . Link spre comentariu
-Atlas- Postat Noiembrie 11, 2019 Partajează Postat Noiembrie 11, 2019 Buna Spre deosebire de predecesorul meu,"Viorel" eu prefer leguma numita porc(sunt ardelean pursange).Ceafa e preferata mea. Are acel(minim)strat de grasime care e ideal pentru un gratar.Asa ca(pentru mine) tai o bucata de cca 3 sau 4 cm de ceafa. Sotia doreste ceva mai "uscat".Acelasi lucru la max 2cm.Problema este ca nu trebuie "intepat" gratarul,se intoarce cu paleta. Se pastreaza astfel mustul in interior.Condimentele dupa gust. Spor tuturor Alex P.S.Cum spuneam in alt topic,nu-l cunosc pe Viorel,sper sa-l cunosc la una din auditiile lui. Sper iarna asta,in primavara,vara nu mai am timp. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 23, 2019 Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 Pui morti la cuptor pe pat de sare .Sub pielea puilor morți introduc un amestec de unt , usturoi pisat , boia dulce , un pic de boia iute , un pic de rozmarin . Puii morți se pun pe spate pe patul de sare , peste piept se așează cateva felii de bacon , să nu se usuce pieptul . Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 23, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 47 minutes ago, Faust2018 said: Pui morti la cuptor pe pat de sare .Sub pielea puilor morți introduc un amestec de unt , usturoi pisat , boia dulce , un pic de boia iute , un pic de rozmarin . Puii morți se pun pe spate pe patul de sare , peste piept se așează cateva felii de bacon , să nu se usuce pieptul . Sa-i mananci cu pofta, sa iti priasca votul! Era bine sa indesi niste legume suculente in puii morti. Adauga un pic de umiditate, plus ca si legumele erau comestibile (fripte in suc de pui morti). Buna ideea cu patul de sare. De retinut. Reteta familiei nostre, mari consumatori de pui hraniti numai cu grane si crescuti in libertate, este sa fierbem puiul mai intai. Apoi il rumenim la cuptor. In sos de rosii, ulei, dafin, piper si sare. Is copiii prea mici pentru alte mirodenii. Pofta mare! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Noiembrie 24, 2019 Partajează Postat Noiembrie 24, 2019 Cu toate că a plouat nu puteam rata grătarul de Sâmbătă . Piept de porc condimentat , coste de porc condimentate , pieptul si coastele stau de Joi la condimentat , cotlet cu os , pulpe de pui fără os , " hăripi" de pui picante , mici si un antricot de vită , maturat . Lângă cărnuri a fost asezat un bol cu " pireu " , muraturi , și un cabernet . Rezultatul 103,8kg in viu , azi de dimineață , sunt in dilemă , să ajung la o valoare rotundă , 100 sau 105kg. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum