Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

  • 2 săptămâni mai târziu...

Pandispan cu piersici. Data viitoare pun mai multe piersici si mai putin pandispan. Poate si o crema de bezele deasupra.

 

UIM2hMb.jpg

 

nFA71QT.jpg

 

Altfel, fara poze, coaste de porc in folie de aluminiu (2 ore, pana dau sa cada de pe os), plus unse cu sos dulceag ca sa se caramelizeze pe gratar (10 minute la sfarsit). E frumos vara, ca nu-i ca iarna.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

http://IMG-20190809-124213.jpg IMG-20190809-124210.jpg

Deci, 

Lipie pe care este pusă salată de vinete, apoi salată verde, urmează roșii ardei iuți, ceapă verde, brânză de casă și niște cartofi prăjiți peste care s-a turnat un pic de chefir... :nebunrau: (scuze de poză da' a rămas fără filtru). 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio
La 09.08.2019 la 13:17, maresaldeflota a spus:

http://IMG-20190809-124213.jpg IMG-20190809-124210.jpg

Deci, 

Lipie pe care este pusă salată de vinete, apoi salată verde, urmează roșii ardei iuți, ceapă verde, brânză de casă și niște cartofi prăjiți peste care s-a turnat un pic de chefir... :nebunrau: (scuze de poză da' a rămas fără filtru). 

Salată cu de toate. 

Link spre comentariu
Acum 9 ore, maresaldeflota a spus:

Cam așa ceva doar ca am băgat-o într-o lipie și un pic de kefir, în combinația asta brânza (din Teleorman) de vaci a fost :secret 

 

Mie imi place brânza (din Teleorman) sa fie de oaie iar cartofii prăjiți sa fie stropiti cu trei lacrimi de otet din vin de 9°.   :da

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cînd mă plictisesc acasă mai gătesc şi eu. Vită şi raţă la tigaie, cu sparanghel, sfeclă roşie, păstîrnac şi morcov.

 

vita.thumb.jpg.87514c5ba0ec8be8895e2e8a6f2727be.jpg1224047012_vitacusparanghel.thumb.jpg.62efb988e6941470188d4838bd7d4167.jpgvita_detaliu.thumb.jpg.4867775a6d8aac6ce1313b6447d9bb4f.jpg

Editat de ratza
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pastrama si tocana de oaie. 

Probabil sunt 12 ani de cand experimentez diverse variante ale retetei de oaie la ceaun sau tocana de oaie, cum vreti sa-i spuneti. Cand zic oaie ma refer la animal de 25-35 Kg, nu miel abia intarcat. Am incerncat sa fac o mancare gustoasa care sa fie apreciata atat de copii nevinovati cat si de doamnele cu gusturi fine care indiscutabil se pricep si au pareri bine argumentate despre carnea de oaie 

Am gatit de vreo opt ori in varianta care urmeaza sa o prezint si consider ca merita sa o luati in considerare, eventual sa imbunatatiti reteta 

Am inceput cu oaia, o stearpa de 30kg, carcasa goala, fara cap si organe. Am pus deoparte pulpele si gatul, restul am portionat bucati mari. Nu am scos cotletul, coloana am portionat-o la interval de trei vertebre. Am tinut carnea in bait 4 zile, apoi am uscat-o bine si am copt carnea in afumatoare. Focul l-am facut cu lemn de fag, doar flacara si jaratec, fara mult fum 

Pentru pastrama coc carnea doar pe jumatate apoi o frig pe gratar. Pentru friptura si tocana tin carnea la copt in afumatoare pana e aproape gata, poate fi mancata ca atare. Dupa afumatoare tin carnea in  frigider pana se raceste bine-bine apoi o scot de pe oase inlaturand cat mai multa grasime. Dupa ce a fost coapta apoi racita grasimea este foarte usor de inlaturat, cu degetele. Mai departe, fiecare cum doreste, merge cu varza, tocana, prajita ca atare cu mamaliga si branza, etc. 

Bait-ul l-am inceput facand un ceai concentrat de cimbru (cam 1 litru) in care am pus trei cuisoare, o lingura coriandru, 3 boabe ienibahar, piper, foi dafin, rosmarin. Boia de ardei dulci doar daca este din sursa sigura, nu recomand cea din comert. Ceapa si usturoi nu pun in bait. Mai puneam mere si gutui, estompa mirosul de oaie dar cand am descoperit ca mirosul  provine preponderent de la grasime am preferat sa inlatur grasimea.  

Carnea gata sarata am ingramadit-o intr-o galeata de 14 litri, am turnat bait-ul si am completat cu vin pana am acoperit carnea. Carnea trebuie sa stea scufundata in bait, daca nu aveti ceva dedicat trebuie sa improvizati ceva sa tina carnea scufundata. Eu am folosit o farfurie , o sosiera pe post de distantier si un levier pe care l-am legat de manerele oalei. La cel mult doua zile trebuie rearanjata carnea in oala, bucatile de deasupra vin mutate dedesubt si viceversa. Nu pun ceapa sau usturoi. 

O data am  tinut carnea in bait zece zile, asa, ca experiment, dar consider ca 4 zile este suficient. O data scoasa din bait carnea trebuie lasata la scurs apoi stearsa bine  cu un prosop de bumbac. Focul in afumatoare-l fac cu doua-trei ore inainte, cand bag carnea deja am jar consistent, practic coc carnea. In partea de jos, a proape de jar, pun bucatile mai groase iar in partea de sus coastele.  

Vin sec din productie proprie nu mai am asa ca am fost nevoit sa cumpar. Sfatul meu e sa nu va zgarciti la vin, mergeti pe gama premium, vinul da stralucire mancarii. Am ales doua feluri de vin, unul pentru tocana de oaie, celalalt pentru pastrama coapta la gratar. A mai fost un vin la desert dar nu are legatura cu oaia asa ca nu postez.

 

Evident ca nu au lipsit doua feluri de branza de oaie, telemeaua de oaie, mujdeiul de usturoi si MAMALIGA !!!

 

 

y4mOL43gyewFR5_fUHVZzdzbyYdZPrZbieCbJgDv

 

y4mODKZpKtXqQxhKqD2fpMWNctG6NsqAm25_JYQw

 

y4m0AzWhvVizQy8_c_JhAD4L7ViaoJ19MyKltcN_

 

 

y4mMn2am_AU1SaN-StEnYDTNFHNit-EQTf_4wKec

 

 

y4mml-xAi82_cUeyzBX_PvJKB4UqLbn-Df9LK_Ef

 

 

y4movfmJT9V7F57DfPTW3alg-FS_scNBxtEBZK3k

 

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

@ratza; Ți-a ieșit într-un fel, carnea aia. :n1

@Ovidanie; Ma ucizi cu imaginile alea... 

 

Pun și eu una de-a mea, la nimereală, să nu rămân pe margine;

Din amintiri, era un basmati cu ceva carne, legume, sos de vin rosu... 

food-412683.jpg

 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnilor, sunteti experti, ce mai!

 

Aduc si eu o modesta contributie.

Ca sa cresc in ochii colegei de camera, mi-am propus sa fac niste galuste cu prune. Iacata lucrarea ...

 

In timpul procesului de productie ...

la_fiert.thumb.PNG.a9fcc23696d28710a6759ce7aeeafa2c.PNG

 

Date prin pesmet, cu zahar si cu scortisoara, numai bune de atacat ...

cu_pesmet.thumb.PNG.dfc4d24fd9adc75d9ec6b90a1811ae17.PNG

 

In farfurie dupa ce a fost practicata o sectiune cu vederem ca sa li se vada umplutura. Unele le-am facut chiar cu prune, altele cu magiun. Parca-s mai bune alea cu magiun, ca e mai concentrat gustul ...

in_farfurie.thumb.PNG.70828836b19fe9eed7d31f5665f5c1f9.PNG

 

 

 

 

Editat de cirip
Link spre comentariu
1 oră în urmă, cirip a spus:

Domnilor, sunteti experti, ce mai!

Aduc si eu o modesta contributie.

Ca sa cresc in ochii colegei de camera, mi-am propus sa fac niste galuste cu prune. Iacata lucrarea ...

 

Ce sa zic, demersul este laudabil, dupa cum arata, cred ca sunt delicioase, colega de camera ce a zis despre aceasta creatie?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări