Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Ce pofta mi-ai facut cu murele acelea.Cand eram mic imi petreceam vacantele de vara la tara unde erau mure pe deal cu carul si mergeam acolo aproape zilnic pentru a le devora.Sunt ahtiat dupa acest fruct nu gluma.

Editat de cipri_mury
Link spre comentariu

@cipri_mury, tu mananci numai amintiri si dorinte. Ce-ar fi sa postezi la subiect?!

 

Romaneste?
7gOjTUD.jpg

Carnaciori cabanosi, varza proaspata taiata f fin, mamaliga (apa cu unt pana clocoteste, se adauga usor si mestecand malaiul, cand incepe sa se inchege se adauga lapte pana se da textura dorita).

 

 

Afine din gradina. Putine, dar bune! 10-15mm in diametru.
toOSfR1.jpg

 

 

Afine salbatice. Mii, inca necoapte. Mult mai mici, sunt 6-7mm in diametru. Pe coaste, deci limitate in apa. Alea de la campie-deal sunt aproape la fel de mari ca alea domestice.
wYuufs5.jpg

 

 

Fragute. Mii, coapte, sa nu mai te mai opresti din mancat.
1Acj4Ex.jpg

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
13 minutes ago, Giuseppe Bagarella said:

Sper ca va amintiti ca eu nu am macat afine pana acum, da ?

Iti dai seama ca pozele iti sunt dedicate.

 

Intre timp Google: Robanesti. La un pas de tine.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Astazi mi-am adus aminte că în perioada copilariei , cind mergeam la bunicii din partea tatalui , in Vîlcea , bunica ne gatea des paste cu fructe de mare , fructele de mare se gaseau in orice unitate Alimentara sau la Cooperativă , se considerau mancarea saracului , la fel au fost considerate si somonul afumat , icrele mai negre , ciupercile  trufe .

Azi am gatit paste cu creveți , cum găteau înaintașii nostri , reteta a ajuns in Dacia odată cu invazia romana , de atunci este un fel de mancare autentic romanesc .

IMG_20180715_152705.jpg

Link spre comentariu

Fiind singurul topic de mancare de pe forum si pentru ca ati postat mai inainte mancaruri cu fructe de mare vreau sa va intreb si eu ceva, daca imi permiteti.

As vrea sa stiu cum se poate traduce in romana ceea ce pe engleza inseamna "SEAFOOD". Google zice ca "fructe de mare" dar eu nu prea cred...

Pentru ca:

1. "Fructe de Mare" inseamna: "un ansamblu de animale marine mici: creveți, languste, stridii, homari, crabi, langustine, scoici, sepii, caracatițe".... Deci, fara peste !

2. "Seafood" inseamna: "is any form of sea life regarded as food by humans"... adica tot ce gasesti in apa.

Deci nu prea e aceeasi treaba...

Link spre comentariu

       Ba cam e aceeasi treaba, doar ca se folosesc termeni diferiti. Noi avem expresia "fructe de mare" imprumutata de la francezi, care au  "fruits de mer". Dar pentru ca e mult mai usor si la indemana sa spui peste la peste, ca-i mai comun, atunci pestele ramane peste, chiar daca e inclus in categoria "fructe de mare/seafood";  si fructe de mare la restul comestibilelor: creveti, calamar, moluste, etc. Nu se poate traduce expresia cuvant cu cuvant dintr-o limba in alta si sa i se si pastreze sensul original, cum library nu inseamna librarie, ci biblioteca, sau cum americanii nu au expresia "m-ai scos din pepeni/you took me out of my watermelons", ci au "you pissed me off", ceea ce tradus cuvant cu cuvant in romana cam inseamna altceva :85

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Eu momentan lucrez la o aplicatie care este o baza de date de mancaruri si vreau sa le impart pe categorii... si d-asta imi trebuie un termen care sa includa toate mancarurile de vin din mare. Deocamdata am pus "Peste si fructe de mare". :56

Link spre comentariu

Mai pe romaneste, fructe de mare = tot ce este comestibil din mare si care prin taiere nu curge sange. Deci peste este exclus. De asta toti popii o ard in post cu fructe de mare (homarul este fruct de mare, dar sa mananci homar in post este o blasfemie la adresa postului). Si in franceza definitia este clara:

Les fruits de mer doivent leur nom à leur provenance du milieu marin et à ce qu'ils sont comestibles. Dans l'acception la plus usuelle, il s'agit d'une grande variété d'organismes marins, à l'exception des poissons.

 

Link spre comentariu
56 minutes ago, Mircea Crisan said:

Care este secretul sa ramana suculenti la interior?  

Asta se regleaza din gratar. E ca la chateaubriand. Timpul si mai ales temperatura sunt parametrii de unde reglezi. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări