Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

Friganelele sunt mancare de Sambata dimineata la noi in familie. Painea e din cea pufoasa, nicidecum paine normala. Imbibate cu sirop de artar. Copiii sunt in extaz. Aici ii spune Pain Doré. 

 

Se mai infuleca cu ciocolata (Nutella), fructe (de regula fierte/oparite sau decongelate - ca sa devina mai moi/cremoase).

 

Uite ca la astea nu m-am gandit sa fac poze. Data viitoare. Buna sugestia lui Claudiu.

Link spre comentariu

@DjLeco, ardeii aia nu sint murati, ca doar e vara, mancam proaspeti din gradina.

 

Cat despre "friganele"... doamne, exista ceva mai rau !? Si prajeala si cu zhar adaugat... :qetrwe Nu mananc asa ceva !

Link spre comentariu

@Dudikoff, tu ai sa traiesti 150 de ani, si o sa fii 100% sanatos. Asa sa fie!

 

Azi au fost clatite americane (pancakes). Se pregatesc la fel ca alea cunoscute romanilor. Un mic dejun pentru 4 persoane: 2 oua, o cana de lapte rece, o cana de faina (se adauga pana se obtine vascozitatea dorita), 2 linguri de zahar (se pot omite), jumate de lingurita de praf de copt (se omite complet in varianta cunoscuta romanilor, necesara clatitelor americane insa).

 

Se unge cu ulei tigaia la foc mediu-tare. Se ia un polonic mic (cat 1/3 din unul normal de ciorba), si se pun 3-4 in tigaie (separate intre ele). In functie de vascozitate se dozeaza cat se toarna din polonic cat sa nu se uneasca intre ele. Eu fac 3 deodata.

 

Sunt de 3-5mm in grosime. Se imbiba cu sirop de artar, se ung cu gem/dulceata (azi am mancat cu dulceata de afine si marmelada de capsuni). Se poate pune si o lingura de inghetata langa, etc...

 

Asa arata:

lgIlNxL.jpg

 

La pranz, couscous cu mazare, snitel de pui (numai de pui mancam) si carnaciori. Un castravecior murat cu ardeiul iute de langa (ambele la fel de iuti). O salata rece de fasole verde cu iaurt si usturoi.

 

Din pacate, am pus prea multa lamaie in Martini si a fost cam acrisor. N-am vrut sa mai adaug Martini ca era destul alcool.

 

6AGa7YZ.jpg

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Arata bestial clatitele alea ! :dsafDeci, fiind atat de groase (5mm), banuiesc ca nu se mai ruleaza ca alea romanesti, ci doar se pune o dulceata deasupra si se mananca asa, nu ? Si deci singura diferenta fata de alea romanesti e ca au praf de copt ?

P.S: Nu e chestia ca o sa traiesc 150 ani, ca mancarea nu este singura conditie pentru a fi sanatos. Sant boli care nu au legatura cu ce mananci. Dar am zis doar sa dau un mic ajutor, macar sa nu mai pot da vina pe mancare daca e sa am ceva.

 

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Exact aia e singura diferenta - asa cum le fac eu. Ai nevoie de ceva care sa le faca sa creasca un pic, sa se coaca bine si sa ramana pufoase, sa nu fie crude la mijloc.

 

Nu le rulezi, dar se pot rula, cum sa nu. Se mananca cu cutit si furculita.

 

In ciuda dorintei familiei sa le fac mici (maximum 10cm diametrul), eu imi fac cateva de 20cm si le rulez.

 

Dupa cum vezi, tin si eu totul la minimum necesar. O data pe saptamana un pic de extravaganta nu strica. In afara de lingurile de zahar, restul este natural. Inclusiv gemul/dulceata este bine aleasa sa nu fie din aditivi alimentari. In fine, e diferenta intre dulceata la 1$ borcanul de 300g si 3-4$ cel de 200g.

Link spre comentariu

Pai, spuneti cum le pregatiti dvs. Asta facem aici pe topic.

 

"Bun", cand vorbim de mancare e chestie de "de gustibus non disputandum est"

Link spre comentariu
13 minutes ago, thunderer said:

Dupa cum vezi, tin si eu totul la minimum necesar. O data pe saptamana un pic de extravaganta nu strica. In afara de lingurile de zahar, restul este natural. Inclusiv gemul/dulceata este bine aleasa sa nu fie din aditivi alimentari. In fine, e diferenta intre dulceata la 1$ borcanul de 300g si 3-4$ cel de 200g.

 

Eu ma gandisem sa fac niste clatite si sa le umplu cu smoothie de fructe... Si chiar am sa incerc, cand le vine timpul.

Link spre comentariu

@thunderer Maine vreau sa incerc clatitele alea, dar am o nelamurire. Ai zis ca se pune praf de copt ca sa creasca, dar ce sa creasca ? ca din cate stiu eu compozitia aia de clatite e o zeama... si asta n-are cum sa creasca decat daca ar fi coca. Ori daca e coca, faci direct gogosi... Ca doar nu cresc in tigaie ?

Link spre comentariu

 Praful de copt contine bicarbonat de sodiu care produce efectul "aerat" prin prezenta unor goluri asemanatoare unui burete in compozitie, cand acesta reactioneaza cu apa si produce dioxid de carbon. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări