Ovidanie Postat Noiembrie 14, 2024 Partajează Postat Noiembrie 14, 2024 (editat) A venit vremea să afum. M-am apucat de treabă pe la ora 15:30. Am făcut focul în afumătoare, cam o oră și jumătate am ținut focul puternic, să se încălzească zidăria. Cand am crezut că temperatura este bună, nu am mai pus pe foc, am așteptat să se stingă flacăra, cam așa arăta jăratecul: Apoi am băgat cărnurile în afumătoare și am asteptat cam jumătate de oră să se usuce produsele, am pus din nou pe foc, lemn subțire: Așa arată lemnul, doar fag curat, fără coajă. Crăpat subțire. Cărnurile le-am învelit în hartie de copt apoi am fixat hartia cu staniol. Așa stau primele 2 ore, poate 2,5 ore pănă sunt coapte pe jumătate. Spre sfârșit înlătur hârtiile și staniolul, las cărnurile să ia fum. În afumătoarea mea, nu prea este fum. Eu mai mult coc cărnurile, la flacără, inevitabil capătă gust de fum. Editat Noiembrie 14, 2024 de Ovidanie Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 14, 2024 Partajează Postat Noiembrie 14, 2024 (editat) Așa arată afumătoarea mea: Am început să dezvelesc cărnurile: Editat Noiembrie 14, 2024 de Ovidanie Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 14, 2024 Partajează Postat Noiembrie 14, 2024 Produsele finite: Dacă tot aveam foc, am copt și câțiva cartofi, am avut grijă să aleg din toate soiurile. Copți în jar, cei albi sunt cei mai gustoși. Vinul nu apare în foto deoarece l-am băut cât timp am stat lângă afumătoare. 1 Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 25, 2024 Partajează Postat Noiembrie 25, 2024 Rât, ureche si obraz de porc, porchetta, toba, slanina plus gusa, afumate, facute in casa. Leber si caltabosi, sunt din comert. Am fost invitat la un amic, a vrut sa se laude cu produsele facute. Angus maturata, asa arata scoasa din tigaie, a mai stat 10 min in cuptor. Fasole cu carnati facuti de mine, cred ca am prezentat acum doua saptamani poze cu afumatoarea. Gogosari umpluti cu varza tocata, se pun la murat dupa aceeasi reteta ca gogosarii in otet. 1 Link spre comentariu
djdansmart Postat Noiembrie 28, 2024 Partajează Postat Noiembrie 28, 2024 La 02.11.2024 la 11:59, Ovidanie a spus: Unii sunt ferm convinsi ca nu trebuie sa spalam carnea. Nespalata, sa o manance ei. Cand cumperi o bucata de piept de porc, cu tot cu soric, te bazezi pe igiena celor din abator? Eu nu. Oparesc soricul, rad cu cutitul bine-bine, apoi folosind lampa cu gaz parlesc soricul, curat si spal din nou. Stiu ca pare exagerat dar daca ati vedea ce iese din soricul ala, o sa-mi dati dreptate. Varza are asa, un gust vegetal, aduce cumva a gulie. Putin bors acru, de ala veritabil, de putina, imbunatateste mult gustul. Unii prefera sa puna bulion mai mult, sau rosii in cantitate mai mare si nu mai este nevoie de bors de putina. CORECT..si eu fac exact la fel..iese o MIZERIE din soric..de te ingrozesti!! Si eu pun putin bors in mancarea cu varza..chiar si in zeama de la sarmale pun putin bors! Borsul da un gust aparte.. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 30, 2024 Partajează Postat Noiembrie 30, 2024 Ma intreba cineva daca poate sa foloseasca pozele mele pe blogul dumnealui. Raspunsul este DA, ARE VOIE, POZELE SUNT PUBLICE, NU AM NICI O PRETENTIE IN CEEA CE PRIVESTE DREPTUL DE AUTOR. Si nici nu este obligat sa precizeze de unde are pozele. Ieri am facut ciorba falsa de burta. Adica o ciorba de pleurotus, dreasa cu smantana si ou, cu un strop de otet si putin mujdei, chiar aduce a ciorba de burta. Incepem cu ciupercile pleurotus, le spalam bine sub jet de apa, apoi, dupa ce demontam buchetul mai spalam o data ciupercile, de data asta le tinem sub apa, intr-un lighean sau chiar in chiuveta: Cozile sunt gumoase, nu fierb cum trebuie, trebuie indepartate: Blenduim cozile de pleurotus, pana arata ca in poza de mai jos si fierbem cam o ora, vom obtine un fond de ciperci foarte gustos. Din acest fond putem pastra ceva pentru viitoarele preparate, merge excelent ca baza pt. un pilaf sau baza pentru alta ciorba. Deci: cozile date prin blender se pun la fiert iar restul ciupercii se portioneaza in felul urmator: Partea groasa, acolo unde a fost coada, in poza mea e bucata din partea de sus, se taie si se pune la fiert de la inceput, sa fiarba odata cu fondul. Restul ciupercii se taie cat sa incapa in lingura. Asa arata ciupercile gata taiate. Bucatile din partea dreapta vor fierbe odata cu cozile date prin blender, ce se vede in stanga vor fierbe odata cu legumele. Astea sunt legumele: ceapa, patrunjel, pastarnac, morcov, tocate marunt, puse direct la fiert. Patrunjel frunze si marar, dupa preferinte. Mararul merge foarte bine cu pleurotus. Asta este baza ciorbei, toata smecheria e sa fiebem corect ciupercile, sa tinem cont ca parte aia care ar fi coada fierbe foarte greu, aproape deloc, daca nu este data prin blender ramane gumoasa si dupa doua ore de fiert. Partea aia unde incepe sa se lateasca coada ciupercii fiebe cam doua ore iar restul fierbe relativ bine, intre 30-45 minute. La urma se drege cu un amestec din smantana, galbenus de ou si o lingura de amidon sau faina. Cine vrea de post, renunta la galbenus si in loc de smantana foloseste lapte de soia. Probabil iese bun, nu pot sa confirm, nu am gatit niciodata cu lapte de soia. Pentru un plus de savoare (eu asa fac) puteti adauga vreo 200-300 grame de carne slaba, afumata, taiata cuburi mici, asa cum e zaharul cubic. Carnea se pune de la inceput, sa fiarba simultan cu fondul. Cand gatesc o asemenea ciorba, la masa aduc si otet de tarhon, facut de mine. Adica am taiat tarhonul cu foarfeca, cat sa incapa in borcan, iar peste am turnat otetul, de ala de Bistrita, de 9 grade. La un borcan de 400ml pun si doua cuburi de zahar. La fel de bun este si otetul recuperat din borcanele de gogosari in otet. Nu uitati de mudei, este obligatoriu. Fara un strop de mujdei, nu are stralucire. Crutoanele sunt de mare efect si merg la mare fix cu ciorba asta. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Decembrie 17, 2024 Partajează Postat Decembrie 17, 2024 Tocmai am discutat cu o cunostinta, care la sfatul unui amic de-a lui a crescut un porc din rasa Mangalita, avea 200Kg in viu. Omul nu-i prea fericit, din tot porcu' de 200Kg are vreo 35 Kg carne, restul slanina. Link spre comentariu
Alic Postat Decembrie 17, 2024 Partajează Postat Decembrie 17, 2024 De la rasa asta nu se putea astepta la altceva. Are peste 10 cm stratul de sunca pe el. E bun pentru alte bunatati. Eu le-am savurat pe la Satu Mare. Strict pentru carne sunt alte rase. De aia ungurii au cate doua rase de porc prin batatura. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Decembrie 17, 2024 Partajează Postat Decembrie 17, 2024 Acum 2 ore, Alic a spus: ...Are peste 10 cm stratul de sunca pe el... Cred ca ai vrut sa spui slanina. Link spre comentariu
Alic Postat Decembrie 17, 2024 Partajează Postat Decembrie 17, 2024 Tot aia până la urmă. De fapt, corect este grăsime. Link spre comentariu
vghesm Postat Decembrie 18, 2024 Partajează Postat Decembrie 18, 2024 La noi în Ardeal, șunca este pulpa de porc, cum este cea de Paște. Slănina este altă mâncare de... porc 1 Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Decembrie 24, 2024 Partajează Postat Decembrie 24, 2024 (editat) Dar de udat cu ce udati? https://tinypic.host/image/Trei-ardeleni.2tnrMZ Editat Decembrie 24, 2024 de Mircea Crisan Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum