dan-a2 Postat Octombrie 20 Partajează Postat Octombrie 20 Cu cat inaintam in varsta trebuie sa mai renuntam la cate ceva ,grasimi ,dulciuri dar pofta e mare Link spre comentariu
Ovidanie Postat Octombrie 23 Partajează Postat Octombrie 23 La 20.10.2024 la 18:50, dan-a2 a spus: Cu cat inaintam in varsta trebuie sa mai renuntam la cate ceva ,grasimi ,dulciuri... Renuntam la primele semne sau renuntam anticipat?? O bucata de porc "original", crescut cu cereale, marfa de supercalitate. Copt pe gratar, pana arata bine, soricul crocant. Urmeaza sa fie fiert, am de gand sa fac choucrute, dar o reteta putin mai elaborata. Fotografia este facuta la inceputul operatiunii, daca ati vedea cum arata cand am terminat sa-l coc... Link spre comentariu
Stefan Postat Octombrie 23 Partajează Postat Octombrie 23 Acum 1 oră, Ovidanie a spus: Renuntam la primele semne sau renuntam anticipat?? La semnele 3-4-5.... Trist dar pana la urma o viata are omu' Link spre comentariu
Malcinschi Savin Postat Octombrie 31 Partajează Postat Octombrie 31 Buna seara stimati colegi si buna seara domnule Ovidiu (Ovidanie)! Am făcut cont pe acest forum pentru a va adresa o intrebare: Dumneavoastra sunteti cel care a comentat pe pagina de Facebook a lui Barbosu, in postarea unde dumnealui facea varza cu carne? Daca sunteti dumneavoastra as fi foarte recunoscator daca ati vrea sa explicati ce a gresit Barbosu si la ce va refereati cand ati spus ca a sarit etape. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 1 Partajează Postat Noiembrie 1 Bună seara și bine ați venit pe acest forum! Îmi amintesc de acea postare deoarece este unică, nu-mi stă în fire să mă bag în seamă în acest fel. După ce am intervenit mi-a părut rău, chiar m-am băgat gratuit în seamă, omul ăla a muncit să filmeze, să editeze, s-a străduit să fie amuzant, iar eu... m-am apucat să-i evaluez competențele gastronomice și să-i critic munca. Exact ca nesuferiții ăia de bloggeri și influenceri. Revenind la intervenția mea, atrăgeam atenția că nu a opărit, pîrlit, spălat și curațat șoricul de pe acea bucată de piept sau burtă de porc, nu mai țin minte ce a fost. Și nici nu a pus borș acru în măncarea aia de varza, cele două roșii folosite nu ar fi atenuat dulceața morcovului și a celorlalte legume. Link spre comentariu
Malcinschi Savin Postat Noiembrie 2 Partajează Postat Noiembrie 2 Bună dimineața. Vă rog să furnizați mai multe amănunte, de ce trebuie oparita si parlita burta de porc? Logic ca trebuie spalata, dar nu a fost parlita si oparita la abator? E prima data cand aud de bors acru pus in mancarea de varza cu carne. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 2 Partajează Postat Noiembrie 2 Unii sunt ferm convinsi ca nu trebuie sa spalam carnea. Nespalata, sa o manance ei. Cand cumperi o bucata de piept de porc, cu tot cu soric, te bazezi pe igiena celor din abator? Eu nu. Oparesc soricul, rad cu cutitul bine-bine, apoi folosind lampa cu gaz parlesc soricul, curat si spal din nou. Stiu ca pare exagerat dar daca ati vedea ce iese din soricul ala, o sa-mi dati dreptate. Varza are asa, un gust vegetal, aduce cumva a gulie. Putin bors acru, de ala veritabil, de putina, imbunatateste mult gustul. Unii prefera sa puna bulion mai mult, sau rosii in cantitate mai mare si nu mai este nevoie de bors de putina. Link spre comentariu
Malcinschi Savin Postat Noiembrie 2 Partajează Postat Noiembrie 2 Domnule Ovidiu, puteti publica reteta de varza cu carne, asa cum o gatiti dumneavoastra? Este una din mancarurile mele preferate, nu ma satur niciodata, raman recunoscator! Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 3 Partajează Postat Noiembrie 3 Reteta, de varza cu carne, de la doamna Zaicescu: Varza Carne Morcov Rosii Cimbru o crenguta sau o lingurita Ardei iute Marar Sare Piper Bors de putina (bors acru) Carnea, de care vreti, taiata bucati, cat cutia de chibrituri, se prajeste pe toate partile in ulei, sau mai bine in untura, ca sa-I inchideti porii. Dupa prajire, bucatile de carne le puneti la fiert in apa, fara sare. Apa putina, cat sa acopere carnea si peste aceasta carne o sa adaugati celelalte ingredinte. Varza o tocati cat de subtire puteti si o frecati bine cu sare, o lasati 10 minute sa lase zeama apoi stoarceti bine, eu storc cu mana, cat de bine pot. Altii storc varza in tifon. In untura aia in care ati prajit carnea, adaugati morcovul si ardeiul iute taiat marunt-marunt, caliti putin, cat sa lase culoarea apoi turnati totul in oala, peste carne, continuati cu varza bine stoarsa, amestecati bine, adaugati condimentele. In reteta originala rosiile erau taiate felii, puse ca o patura peste varza, dar eu dau pulpa rosiilor pe razatoare, dar arunc coaja. Fierbeti pana e gata, la urma adaugati borsul acru, mai fierbeti 5 min, mararul, stingeti focul si lasati oala acoperita sa se odihneasca jumatate de ora. Binenteles ca in timpul fierberii verificati ca apa sa nu scada prea tare , cautati de sare si condimente. Ardeiul iute (sau ardeii) se curate de seminte si pielita aia alba, se foloseste doar pulpa. Borsul acru, cam 100 ml pt o varza medie, obligatoriu se fierbe separate, in ibric, la foc mic, pana da in clocot. Depinde cat de acru e borsul, daca e asa, mai lejer, puteti pune si 300 ml. Reteta de la mama mea, este mai complexa, contine in plus si gogosar, telina, capia, ardei gras si ceapa. Asta este si reteta din retetarele TAPL-ului, de pe vremuri. Carnea se prajeste In untura in care a fost prajita carnea se soteaza ceapa, apoi pe rand se adauga morcovul, telina, ardeii de toate felurile si gogosarul, tocate marunt. Astea toate trebuie usor prajite apoi se adauga rosiile, o lingura bullion, se mai soteaza putin, zeama de la carne, varza doar tocata, etc, etc, apoi la urma borsul acru, mai fierbeti 5 min, adaugati mararul si gata. Parerile sunt impartite: cica reteta mamei mele ar fi o tocana de legume cu varza, altii spun de reteta simpla ca ar fi ceva arhaic, de pe vremea cand era saracie mare, mai sunt si puristii care spun ca varza are nevoie de putine ingrediente, ca doar mananci varza, nu altceva. Ar mai fi o reteta, folosita cand gatesc varza cu carne de oaie, dar o sa scriu altadata. Link spre comentariu
Malcinschi Savin Postat Noiembrie 4 Partajează Postat Noiembrie 4 Multumesc mult pentru raspuns. Stiu ca sunteti ocupat, va rog totusi sa spuneti si reteta de varza cu carne de oaie. Nu am mancat niciodata varza cu carne de oaie, eu fac varza cu carne grasa de porc. Scuze ca am raspuns cu intarziere, am avut probleme cu telefonul, a trebuit sa astept sa vina fiul meu sa ma ajute. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 4 Partajează Postat Noiembrie 4 Pe forum toti suntem colegi, asa ca te rog lasa pluralul de politete. Pentru colegul @Malcinschi Savin, ziceai ca varza cu carne este una din mancarurile tale preferate. Cele lalte mancaruri, care ar fi? Te rog fa un top 5. Si pentru toti colegii, va rog sa faceti si voi un top 5 cu mancarurile voastre preferate. Link spre comentariu
Malcinschi Savin Postat Noiembrie 4 Partajează Postat Noiembrie 4 Multumesc pentru raspuns. Voi tine cont de sfatul primit. Pe primul loc ar fi clatitele umplute cu gem de prune si miez de nuca macinata. Pe locul 2 ar fi budinca de macaroane cu branza de vaci facuta la cuptor, dar asa cum o facea fosta mea sotie. Pe locul 3 ar fi placinta cu mere si multa scortisoara. Locul 4 ar fi varza murata cu carne. Locul 5 ar fi ciorba de burta. Revin cu rugamintea sa nu uiti de reteta de varza cu carne de oaie. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 5 Partajează Postat Noiembrie 5 Acum 19 ore, Malcinschi Savin a spus: ...dar asa cum o facea fosta mea sotie. Imi pare rau sa aud asta. Va ca pe primele trei locuri sunt preparate dulci, eu le-as incadra la deserturi. Am stat si m-am gandit bine ce-mi place mie, dar sincer, nu pot sa raspund exact. Imi plac foarte multe preparate, mai ales daca sunt bine gatite. Am intrebat-o pe sotia mea ce parere are despre obiceiurile mele culinare si mi-a spus ca la supe/ciorbe/borsuri ar fi pe locul unu ciorba cu afumatura, locul doi ciorba radauteana iar trei ciorba de vacuta. Iar la felul doi a putut sa spuna ca-mi place tocanita, gulas-ul, ca in materie de salate o prefer pe cea de varza si ca mananc mai multa mamaliga ca ea. Link spre comentariu
Malcinschi Savin Postat Noiembrie 7 Partajează Postat Noiembrie 7 Scuze că nu raspund, nu pot sa intru pe forum. Gresesc eu ceva si neputand sa ma descurc singur, trebuie sa astept ajutorul fiului meu. Nu trebuie sa va para rau pentru sotia mea, nu este moarta, este bine si sanatoasa undeva in Italia. Suntem despartiti dar inca duc dorul mancarurilor gatite de ea. Eu de mic amfost cu dulcele. Eu presar putin zahar si peste salata de muraturi. Mi-am mai amintit de tocanita din piept gras de vita, cu morcov si ceapa, tot fosta o gatea... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Luni la 21:48 Partajează Postat Luni la 21:48 Paste alio, olio e peperoncino. Adică usturoi, ulei (de măsline) și ardei iute. Am mâncat așa ceva într-un restaurant la periferia Romei, gătite de donna Francesca, o bucătăreasă care avea vreo 80 ani. Ajunsesem pe la ora 22, adică după ora închiderii și ca o gazdă bună, donna Francesca nu ne-a lăsat să plecăm flămânzi. În 15 min pastele au fost gata. Am pus în marinadă șase pulpe de curcan, marfă de supercalitate, păsări crescute de nașa mea. Dacă tot încing afumătoarea și pierd 8 ore cu afumarea cărnurilor, am cumpărat din comerț vreo 10 kg ceafă de porc. Vineri sau sâmbătă afum. Am mai făcut o pulpă de curcan cu multe legume, gătită lent, în cuptor. Brânza de oi foarte uscată și bine maturată, cu greu am reușit să o dau pe răzătoare. Și o poză din timpul preparării: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum