Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

 Ovidanie.Am văzut la americani un producător de pastă de roşii.Presa roşiile înainte de fierbere,iar sucul rezultat,filtrat bănui,îl folosea la irigat!!

 Îți plac specialitățile italiene?Ia uite ce le place sardinezilor:

https://m.youtube.com/watch?v=qG0y1eMc6GQ

 Caponata aia italiană seamănă cu ghiveciul nostru de legume.Şi ăla îl poți face călind legumele înainte...Aici mai bagă un pic de zahăr şi oțet.

 În ghiveciul clasic românesc se adaugă orice legumă de pe stoc,adică merg şi dovleceii,fasolea verde,cartofii.Mai nou poți adăuga şi brocoli sau bame,dacă ai...

Link spre comentariu

Tocmai am făcut ghiveci de legume. Varianta rapidă, fără să călesc legumele sau să coc ardeii. Fiindcă avea multă zeamă, am pus și puțin orez în tocană, să nu fie apoasă.

Ghiveciul nostru nu seamănă cu caponata, au în comun faptul că sunt făcute din legume. Dar la gust, total diferite.

Sucul de roșii, lăsat vreo 3 ore,  se decantează, pulpa se ridică la suprafață, la fund rămâne o apă roșiatică. Dar nu mă complic, oricum am nevoie să pun și apă in mâncărurile mele, nu mă deranjează că am suc de roșii și nu sos de roșii. Și fiindcă pot steriliza simultan 48 borcane de 400 ml, merge rapid treaba. Fac și sos pentru paste, îl fierb până se îngroașă, fiindcă e musai să aibă consistență.

Link spre comentariu
La 26.02.2024 la 9:22, BRANCA a spus:

 Ovidanie.Scrumbia am făcut-o la bloc.Culmea că n-a mirosit prea rău la prăjit.A fost marinată cu lămãie.

Cam avea gust acrişor carnea,de aia ziceam că nu mi se pare grozavă marinarea de genul acesta.

 

Ieri am discutat cu un amic despre scrumbii, am aflat ca scrumbiile care nu put, de fapt nu sunt scrumbii. Seamana foarte bine cu scrumbiile, sunt specii inrudite, dar sunt altceva.

Daca prajesti in casa trei scrumbii adevarate, obligatoriu trebuie sa speli perdelele, eventual sa dai si un var. Pute de nu-i adevarat.

Link spre comentariu

Macrou afumat.

 L-am tinut la marinat cu marar, lamaie, sare, piper apoi afumat lejer la fum cald.

Porumbul doar l-am fiert, este din cel dulce, cred ca astazi o sa-l incalzesc pe gratar.

 

20240805-185342.jpg

 


20240805-210926.jpg

 


20240805-212559.jpg

 


20240805-183951.jpg

 

Link spre comentariu

Am copt ardei capia si vinete.

 

20240810-200103.jpg

 

Dupa ce iau vanata de pe plita o despic si o pun la scurs infipta in frigaruile alea dein inox:

20240810-194500.jpg

 

 Asa stau la scurs cateva ore, pana se racesc bine.


20240810-194649.jpg

 

 

 

Daca tot am avut soba incinsa, doar am inlaturat plita si am pus micii la copt.
 

20240810-204318.jpg

 

 

Am pus pasta de mici pe frigarui, ca la sis kebab, e mai comod asa decat sa pub gratarul peste plita.


20240810-204503.jpg

 

 

Pasta de mici a fost facuta de un amic cu care mai discut diverse retete, m-am cam contrat cu el pe tema cimbrului si a condimentelor, a vrut omul sa demonstreze ca fara supa de oase si condimentele puse direct in compozitie  iese la fel ca in varianta in care condimentele sunt infuzate in supa de oase.

 

IMG-20240810-WA0002.jpg

 

 

 

 

Link spre comentariu

 

Coaste de porc facute la  gratar.  Nu am avut timp sa le tin in marinada si am facut alta inventie, le-am copt pe gratar cat sa le "sigilez" sa nu iasa sucurile din carne, apoi le-am fiert 15 min intr-un sos foarte condimentat si la urma iarasi pe gratar, pentru tusa finala. A iesit bine, pe viitor voi repeta experimentul, vreau sa rafinez procesul, poate fi de ajutor cand  nu am timp sa pregatesc carnurile.

Scuze ca am uitat sa fac poze cu gratarul.

 

20240818-151710.jpg

 

 

 

20240818-151639.jpg


 

 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Sos brun.

Doua cozi de vita, plus inca cateva oase (tot de vita) cu putina carne, coapte bine, pana capata o culoare maro-intens, fara sa fie arse. Dupa coacere oasele, impreuna cu legumele aferente, le-am fiert vreo 10 ore, supa rezultata a fost baza pentru sosul brun.

Carnea am mancat-o cu mamaliga si mujdei, totusi, cartilajele au fost mai gustoase decat carnea.

 

20240927-181000.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Eu las vinetele la scurs, cam o ora, pana se racesc. Ardeii, gogosarii, dupa ce-i cooc, stau la cald cam o ora, intr-o oala cu capac, se mai aburesc putin. Mama pune putina sare peste ardeii necuratati, eu nu pun niciodata.

 

Sa revenim la mancarurile noastre:  Varza cu carne afumata si carnati, mancare pentru vreme rece.

 

20241013-165925.jpg

 

Link spre comentariu

Cartofi copți, condimentați cu rozmarin, oregano, piper și ulei de măsline.  În castronelul pătrat, mulți căței de usturoi, sare, ulei măsline. După ce se coace, usturoiul nu mai pute, adică gurmandul nu mai pute a usturoi.

Aveți grijă, usturoiul nu trebuie să-și schimbe culoarea, încercați cu furculița și dacă poate fi strivit, înseamnă că e gata.

 

20241017-190737.jpg

Link spre comentariu

Tocmai ce mi-am făcut analizele săptămâna trecută și a reieșit că trebuie să o las mai ușor cu mâncarea grasă și mai ales cu dulciurile. La aflarea unei asemenea vești, pe care o știam deja de câțiva ani, am zis să sărbătoresc. 🤫

IMG-20241020.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări