Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

 Ovidanie.E vorba de ficat făcut direct pe jar.În principiu aşa e,trebuie bine şters înainte de al pune pe jar.

 Partea cea mai grea este cu timpul de coacere.Dacă nu se pătrund bine ficații de porc şi de pui pot fi periculoşi.Dacă îi laşi prea mult ficații se întăresc ca naiba şi devin sfărâmicioşi!

 Oricum vreau să zic că e un preparat pretențios,la care trebuie să ai experiență.De aia preferă majoritatea lumii să-i tragă în tigaie...

Link spre comentariu

 Ovidanie.Ai văzut rețeta insului din primul link de sos de usturoi?Te doare capul când vezi cum începe rețeta:500 gr maioneză,150 gr smântână groasă!Al dracu de sănătos sosul!

 Da sunt şi la noi "țăcăniți"...Am văzut un aşa zis "mujdei" făcut din smântână de peste 30% şi usturoi!Practic se freca usturoiul cu smântână...

Link spre comentariu

Pai eu tot cu smantana si cateva frunzulite de leustean fac usturoiul/mujdeiul. Nu-l mananc cu lingura dar cantitatea consumata este oarecum consistenta. Pt. cei sensibili exista in comert sos cu aroma de usturoi.

Editat de AlpHs00
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Tot intreband in grupul meu de prieteni, cine gateste ficatul direct pe jar, am aflat ca am o cunostinta care procedeaza in felul urmator: Ficatul de gaina, gasca, rata, pus pe doua-trei tije metalice, din alea pt. frigarui, il pune la copt pe jarul din plita, dar nici chiar direct pe jar, le tine asa, mai deasupra. De ce are jar in plita? Fiindca face asta la mama lui,  la tara si are de incalzit apa necesara pt oparit si spalat pasarile, ca taie cate 2-3-4 deodata, e prea multa mizerie si manopera pt o singura pasare.

Link spre comentariu

Astăzi, cu toată sărbătoarea, am făcut focul în afumătoare. Mâine am musafiri, vreau să-i servesc cu o friptură de cârlan și cu o ciorbă cu afumătură și multe legume proaspete. Fiindcă anul ăsta, de Paști, am fost plecat prin țări străine, deabea acum mă ocup de cârlan.

 

20240629-142649.jpg

 

 Pe rândul de sus este cârnaț de pui și pulpe de pui, dezosate, astea sunt cumpărate. 

In mijloc vedeți carnea de miel, iar jos, cateva bucăți din porcul de la Crăciun.

O să pun poze și când o fi gata carnea, până atunci merg pe grădină să văd ce legume găsesc,  pt ciorbă.

 

 

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Într-un târziu, pun poze cu produsul finit:

 

20240629-220939.jpg

 

 

Să revenim la ficat, se zice că sarea întărește ficatul. Probabil că da, dar sincer, nu am făcut teste comparative. Eu, uneori pun sare pe ficat, cand am de gând să-l fac tocăniță. Cumpăr ficat de vită, jupesc pielița, îl  spăl bine, chiar dacă  unii spun că atât ficatul, cât și carnea, nu se spală... să-l mănânce ei nespălat. Eu spăl ficatul in 5-6 ape, mai-mai că se decolorează. Sărez ficatul, dar fără sa-l tai felii, îl coc întreg. Când fac focul în plită, de exemplu cand am de copt ardei sau vinete, dacă tot am jăratec și focarul este încins, este mai simplu să scot plita de fontă și să pun ficatul la copt, pe acele sârme de oțel inox. Acel ficat îl tai bucăți și fac o tocăniță cu multă ceapă!

Mai gustos de atât, ar fi să tai ficatul bucăți, cam la jumătate din dimensiunea unei cutii de chibrituri. După spălare, trebuie ținut în lapte cateva ore, sau peste noapte. Apoi copt pe sârmele alea de inox, și dacă mai rămâne ceva, puteți face și o tocăniță.

 

 

IMG-20200902-WA0015.jpg

 


IMG-20200902-WA0013.jpg

 


IMG-20200621-WA0007.jpg

 


IMG-20200621-WA0008.jpg

 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări