Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)


Mircea

Postări Recomandate

@BRANCACe e interesant la teracota? La mine in zona mai toate casele vechi aveau sobe cu teracota, multe cu rula si cuptor. Bunicii mei aveau  deasupra cuptorului un loc pt. dormit, era o placere dupa ce umblam cateva ore prin zapada sa ma cocotez acolo la cald. Tot bunicii mei mai aveau  si ,,lojnita,, pt uscat prunele. 

Cat despre influenta austriaca sau germana, aia nu au calcat prin partile mele.

Editat de AlpHs00
Link spre comentariu

 Pe unde am circulat eu,în Ardeal şi MH,am văzut teracote cu plită,dar fără ler sau cuptor.Cea din poza lui Ovidanie e chiar atipică,adică f lată,cu plita pusă transversal.La noi plita e pusă perpendicular pe teracotă.

 Şi apropo de sarmale...Ovidanie pui o rețetă exactă de sarmale moldoveneşti?

 La Călineşti,lângă Bucecea,am mâncat sărmăluțe în foi de viță,cam cât unghia!Evident servite cu smântână.F bune...

Link spre comentariu

Sarmalele în vita de vie sunt întotdeauna mici. 

Mici și bune. 

Pentru mine,  alea în foi de varză sunt un sacrilegiu,  dar sunt bune și alea . Acum doar de alea am parte. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, cdinu332 a spus:

 

Pentru mine,  alea în foi de varză sunt un sacrilegiu,  dar sunt bune și alea

Da in armată când era varză a la Cluj, un fel de sarmale neimpachetate, nu erau bune? N-am reușit acasă să reproduc rețeta încât să iese măcar la fel de bună ca in armată. Cred că și aici e vorba de aromă de cazan... 

Link spre comentariu

In loc de ardei se pot folosi dovlecei, scobiti de miez la interior, si umpluti cu material de sarmale. Când imi gătea bătrâna, erau preferatii mei. Imi plăceau mai mult decât ardeii sau sarmalele indiferent in ce erau împachetate. 

Link spre comentariu

Nu cred că există o rețetă "oficială" de sarmale moldovenești. Și nici nu a fost vreodată, rețeta diferă de la sat la sat. De exemplu, intr-un sat apropiat, Drăgoiesti, am mancat sarmale gătite după o rețetă veche, erau sarmale fără carne in compoziție dar in fiecare sarma, chiar in mijlocul ei, era o bucățică de slănină afumată. Foarte interesante sarmale. Altădată, in alt sat invecinat, Bălăceana, am mancat niște sarmale cu un gust deosebit, cumva dulceag, au mers excepțional cu chișleag, am intrebat și am aflat că au in compoziție o cantitate mare de frunze de lobodă roșie. Gospodina a cules o sacoșă de lobodă, a opărit frunzele, apoi le-a tocat mărunt și le-a pus peste ceapa ușor călită, apoi a continuat cu restul rețetei. Loboda nu e musai să fie opărită, dar e mai greu de lucrat cu frunzele alea crude, prin opărire au un volum mult mai mic și se toacă, se amestecă,  mai ușor.

Sincer, eu nu fac sarmale, mama mea le face. Este bucătar de profesie, este păcat să nu profit de experiența ei de 51 ani... O să o intreb și o să postez un fel de rețetă.

 

Uitați ce o să mănanc mai indată, pe la ora 17:

 

20240211-115700.jpg

 

Plătică  pescuită la Stanca-Costești. Revin cu alte poze după ce-l prăjesc.

Link spre comentariu

N-am crestat-o, plătica era suficient de mare, tava măsoară 38cm lungime, masurată pe interior. Am putut sa aleg lejer oasele.

 

 

20240211-160431.jpg

 

Fiică-mea nu a vrut pește, are o problemă cu oasele, pește mănâncă doar pastrăv și somon. Sau cand am un crap mare, mănăncă doar carnea de pe coaste.

Așadar a cerut să-i fac altceva să mănânce:

 

20240211-190832.jpg

 

Vită Angus maturată, cu dulceață de ardei iute.

 

Link spre comentariu

Am vazut saptamana trecura, la TV, ca la  Institutul de cercetare-dezvoltare pentru creșterea ovinelor și caprinelor, au creat rasa de capre "Bocarp", a caror carne se aseamana la gust cu carnea de vita. Adica nu mai pute a oaie.
 

Link spre comentariu

 Ovidanie.Am văzut şi eu ştirea.Nu-i chestia de miros de oaie ci de faptul că este fadă carnea de capră!

În mod normal trebuie combinată cu alte cărnuri,condimentată,etc,etc.

 Ai văzut că ăia spuneau că noua rasă are gust asemănător cu vita...

 Nu te-am íntrebat până acum,ai lucrat în branşa de măcelar,sau ai făcut ceva specializare în domeniu?Am observat,de ex,că tehnica de afumare ca şi controlul afumării sunt asemănătoare celor de la micile abatoare...Garantat în domeniul casnic sunt f puțini oameni care lucrează în stilul ăsta!

Link spre comentariu

 merck.Curat "pro"!De curând văzusem pe scribd defectele cârnaților...

 Şi atenție!Noi sântem învățați cu una,două zile la fum cald sau mai mult de o lună la fum rece şi omul afumă "pentru gust" în câteva ore!!

 Am prins în Bucale nişte cârnați făcuți de sibieni,în stilul ăsta a lui Ovidanie, excepționali!Drept că şi prețul era prohibitiv...La Severin am luat,arar,cârnați de la sibieni,dar sunt jalnici...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări