cdinu332 Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Cumpănă era, sau rămăsese, doar la cele care aveau apa sus. Multe erau cu scripete și lanț sau un tambur cu manivela ori roată. Tamburul, la cele mai vechi, încă era din lemn, ca și roata. Una singură mai era cu lemn în jos și cumpăna. Una înaltă, se vedea de la o poștă. Era în câmp, spre pădure, prin mijlocul căreia curgea Siretul. Link spre comentariu
Nikk Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Pentru afumaturi cu fum cald/rece e un conational pe YT "Afumatoarea de weekend " destul de explicit si interesant . Deocamdata folosesc numai fum rece , produs in exterior, dar pot si incalzi "incinta" controlat cu o rezistenta de cuptor electric , protejata la grasime evident ... Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 doru3160.Ai dreptate cu fântânile cu cumpănă,nu sunt adânci.Am văzut o singură dată una,pe câmp,pentru vite. Din ce am discutat cu nişte specialişti în tratarea apei,o fântână trebuie să fie mai adãncâ de 10 m,ca să aibă apa mai sănătoasă. Şi apropo de sarmale...Am avut ocazia să mănânc de-a lungul timpului şi am constatat că nu mulți ştiu să le facă "stas"...Soția a învățat perfect de la o mătuşă de-a ei,a dat rețeta şi prietenelor,dar alea nu reuşesc să le facă la fel! Bine,e şi chestia ca 70-80 % de calitatea "materialelor",dar şi de simț şi talent. Rețeta şi mărimea sarmalelor mai diferă,funcție de zonă.Probabil cele mai mici şi mai "roşii" sunt sarmalele moldoveneşti. Personal prefer rețeta cu sarmale mai "albe" şi mai echilibrate.Mai mult bulion le face mai acre... La mama sarmalele se făceau în oală de ceramică smălțuită,pe plita sobei Vesta,cam juma de zi.Apoi mai stăteau în ler o perioadă de timp ca să se gratineze.Obligatoriu se serveau cu smântână de peste 30% grăsime... De fapt şi toate ciorbele se serveau cu smântână,după tipicul bucovinean. Cele mai bune sarmale le-am mâncat la o înmormântare,la țară,făcute numai din porc de casă.Oala în care fierbeau pe trepied,la foc de lemn,avea un diametru de peste un metru!Cred că erau câteva sute de sarmale acolo... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Ce chestie. Au dispărut și cuptoarele. Toți vecinii le-au dărâmat. Unii cu tot cu casă. Nici vaci nu mai au vecinii mei, nici gâște nu mai sunt, pentru pozele de mai sus am mers aproape 1Km. In zona mea așa arată un cuptor. L-am intrebat pe tata, zice că in copilăria lui, nu-și amintește să fi văzut in Ilișești-Suceava, cuptor afară. Nici in satul unde am copilărit eu, Ipotești-Suceava, nu am văzut cuptor afară. In foto vedeți un cuptor de 9 tăvi mari, majoritatea așa erau, intre 8 și 10 tăvi. Bunicul din Ipotești avea un cuptor de 6 tăvi. Erau și mai mari, se 12 tăvi. Tava avea in jur de 30cm, in cuptor vedeți două tăvi mari in partea dreaptă. Cutorul din foto este pe laterala plitei, dar sunt și pe aceeași parte cu plita. Deasupra cuptorului mare vedeți altul mai mic, se numește rulă. Este foarte practic, cat timp arde focul in plită, rula e fierbinte, o să tin minte toată viața mancarea din verze, făcută lent, scăzută bine, vreo 6 ore in rulă. Link spre comentariu
daniels Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Acum 4 minute, Ovidanie a spus: se numește rulă. Este foarte practic, cat timp arde focul in plită, Am asa ceva, la noi i se spune rola. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Frumoase poze. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Altele poze nu am. Am fost bucuros ca m-a primit baba Saveta care are aproape 80 ani, e și văduvă... Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Ovidanie."Rula" voastră e "leru" din Ardeal.Aceiaşi poziție ca la soba cu plită. Foarte interesante sobele/teracotele.N-am văzut până acum.Nu cumva sunt de inspirație austriacă sau germană? Şi plita pare pusă transversal,nu de-a lungul... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Deci Hrușcă cand zicea că "Leru-i Ler" de fapt își amintea de mancarea din copilărie. Apropo, unde s-a născut S. Hrușcă? Link spre comentariu
merck Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Ștefan Hrușcă (n. 8 decembrie 1957, Ieud, Maramureș) Link spre comentariu
daniels Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Hrusca zice ca lerui-ler e un refren, un fel de tra-la-la. Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Acum 20 ore, BRANCA a spus: Din ce am discutat cu nişte specialişti în tratarea apei,o fântână trebuie să fie mai adãncâ de 10 m,ca să aibă apa mai sănătoasă. Dacă panza freatică e sus, prin metode tradiționale, cum se făceau fântânile acum 70...80 ani, nu puteai săpa mai adânc. Unde dădea de apă, aia era. Era meserie căutată cea de fântânar. Erau largi, zidite cu piatra de râu. Or fi fost sănătoase mai adânci, dar nu era cum voiau ci cum se nimerea. Acum cu foraj modern poți ajunge la ce adâncime îți permite buzunarul. Tehnic vorbind, nu mai ai nici o opreliște. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 10, 2024 Partajează Postat Februarie 10, 2024 Seara asta am aflat că rula, rola, e tot una cu lerul. Și am avut o revelație. M-am tot intrebat ce-i ăla ler, acum că am aflat, o să am ce discuta la cafea vreo două zile. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Nici eu nu știam până ieri de ler, credeam că-i un ,,tra-la-la,, local pe la Hrușcă....învață omul cât trăiește. Link spre comentariu
cdinu332 Postat Februarie 11, 2024 Partajează Postat Februarie 11, 2024 Lerul este o denumire specifică (un regionalism), folosită în partea de nord a Transilvaniei, însemnând cuptorul unei sobe de gătit.[1] De asemenea, ler este și un cuvânt care apare ca refren în colinde, pentru a se realiza o anumită eufonie. Acum 12 ore, Ovidanie a spus: Apropo, unde s-a născut S. Hrușcă? In iesle.... E din Maramu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum