Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mancare romaneasca sau facuta de romani - poze si text (daca se poate)

Mircea

Postări Recomandate

Ovidanie.Te invidiez,aveți prețuri f ok la peşte.Am mâncat şi eu "crap" ierbivor,e f bun.Mă refer la novac.Nu ştiu ce ai luat tu,novac,fitofag sau amur?

Pe timpuri,la proțap,nu se puneau crapi mai mari de 3-4 kg.Evident se tăiau pe lungime în două.

Exemplarele alea mari de 8-10 kg cum le găteşti?

Link spre comentariu

Peștii cumpărați de mine seamănă cu novacul dar sunt roșii ca sângerul. Cred că cele două specii s-au incrucișat. Prețurile par bune dar pentru aceste achiziții parcurg 250km. Practic am nevoie de o zi intreagă, tot peștele cumpărat, chiar dacă cer să mi-l curețe pe loc, trebuie curățat suplimentar cand ajung acasă. In cazul novacului de 8-12 kg, după ce-l curăț și-l spăl impecabil, scot burta peștelui, care e numai grăsime. Fac o tăietură de la sfincter pana deasupra inotătorii de langă branhii, urăresc varful coastelor. De pe fiecare pește scot două bucăti triunghiulare, de slănină, măsoară aprox 50cm lungime și lațime de la 10-12 cm langă cap și se subțiază la 2cm inspre coadă. Grăsimea asta, o pun in sare exact ca slănina de porc, vreo 10 zile, apoi o afum lejer, la fum rece. Excelentă pt a innobila diferite borșuri de legume. Capul peștelui, curățat bine, îl pastrez pentru borș. Apoi fac două tăieturi pe spinarea peștelui, de-o parte și de alta a inotătorii dorsale. Tai coastele cu tot cu piele și carne, obțin două bucăti foarte mari, astea așa le gătesc, de obicei la tavă, crap cu legume, crap sârbesc, sau pur și simplu, pește copt pe pat de cartofi. Restul peștelui îl fac file, apoi inlătur și pielea. Pielea nu o pastrez pt borș, e numai grăsime, nu are gust. Gustul bun vine din oase și cartilaje.

..

Scuze, am puțină treabă. Revin in cateva ore.

Link spre comentariu

@cloudy, ai făcut saramură?

Continui povestea cu novacul de 10 kile: din povestea precedentă mi-a rămas peștele fără cap, burtă și coaste. Acum scot fileul, cu două tăieturi dibace scot carnea de pe oase. De-a lungul coloanei vertebrale sunt doi mușchi lungi, in secțiune unul are formă trapezoidală, celălalt triunghiulară. Scot de pe piele acei mușchi, apoi îi separ, tăiați la 10cm lungime, se pretează pt gătit la abur. Au formă frumoasă și după gătit se desfac ușor in felii. După ce scot mușchii răman fileurile de la coadă. Scheletul peștelui, pe care a rămas ceva carne, teoretic ar fi excelent pentru borș dar merge grozav și prăjit, după ce stă 3-4 ore cu sare, dat prin făină de porumb apoi prăjit la foc mic, este o minunăție. Carnea împrumută savoare de la oase.

Am uitat să spun că peștele de 12 kg are un metru lungime. Cam pe la  10-12kg sângerul,  novacul și fitofagul încă nu sunt grași, am avut ocazia să tai rondele un pește de 35kg, sub piele avea strat de 5-7mm de grăsime, o chestie gelatinoasă.  Și ăstia de 10kg sunt grași, dar nu deranjant de grași. 

Link spre comentariu
Acum 6 minute, Ovidanie a spus:

@cloudy, ai făcut saramură?

Continui povestea cu novacul de 10 kile: din povestea precedentă mi-a rămas peștele fără cap, burtă și coaste. Acum scot fileul, cu două tăieturi dibace scot carnea de pe oase. De-a lungul coloanei vertebrale sunt doi mușchi lungi, in secțiune unul are formă trapezoidală, celălalt triunghiulară. Scot de pe piele acei mușchi, apoi îi separ, tăiați la 10cm lungime, se pretează pt gătit la abur. Au formă frumoasă și după gătit se desfac ușor in felii. După ce scot mușchii răman fileurile de la coadă. Scheletul peștelui, pe care a rămas ceva carne, teoretic ar fi excelent pentru borș dar merge grozav și prăjit, după ce stă 3-4 ore cu sare, dat prin făină de porumb apoi prăjit la foc mic, este o minunăție. Carnea împrumută savoare de la oase.

Am uitat să spun că peștele de 12 kg are un metru lungime. Cam pe la  10-12kg sângerul,  novacul și fitofagul încă nu sunt grași, am avut ocazia să tai rondele un pește de 35kg, sub piele avea strat de 5-7mm de grăsime, o chestie gelatinoasă.  Și ăstia de 10kg sunt grași, dar nu deranjant de grași. 

Am vazut ca ai afumatoare.

De ce nu-i afumi alternand fum cald si rece?

Eu n-am mai mancat un crap bun de ani de zile.

Link spre comentariu
1 hour ago, Ovidanie said:

ai făcut saramură?

Două sosuri.
Unul 'alb' cu smântână Diami (scuzați reclama), usturoi uscat+verde, mărar și cubulețe de lămâie,

și unul 'roșu' fără smântână dar cu roșii+ardei capia de pe grătar.

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Acum 20 ore, Mircea Crisan a spus:

Am vazut ca ai afumatoare.

De ce nu-i afumi alternand fum cald si rece?

Eu n-am mai mancat un crap bun de ani de zile.

Am facut peste in toate felurile, candva am pus si poze pe acest topic. Postez din nou ce am gasit:

https://i.ibb.co/jWMzDsN/20171110-210247.jpg

https://i.ibb.co/85WbPDf/20200624-150840.jpg

https://i.ibb.co/SyqR8y4/20211024-115157.jpg

https://i.ibb.co/kShZFdW/P1040869-2.jpg

https://i.ibb.co/WyY4vg8/P1050050-zpsotoztqnq.jpg

Comentarii mai tarziu, momentan sunt putin ocupat.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Rețetă scanată din cartea scrisă de Maria General Dobrescu. Cu scuze că nu am avut timp să corectez.

Cozonaci adevărați Moldoveneşti

Proporții: 7 kgr, făină, 140 ouă, 2 kgr. 250 gr. zahăr, vanilie. 300 gr. drojdie de bere, 2 kgr. unt proaspăt (clarificat), 1% litru lapte, una portocală, una lămâie și una ceșcuță de rom.

Din 140 de ouă se pun intregi numai 14, restul numai gal- benuşele. Se bat ouăle adică cele 14 întregi și restul gălbenuşelor cu zahár, cu o linguriţă rasă de sare de fiecare kgr. Se bat până se face ca și coca de pain d'Espagne. Inainte de a fi complet bätute se face plămădeala adică: 7 mâni de făină opărită cu laptele, se freacă bine până se face ca o cocă moale, după ce s'a mai răcit se adaugă țaicul disolvat cu puțin lapte călduţ. Se lasă să crească. După ce a crescut, iar compoziția de mai sus e gata, se adaugă plămădcala crescută şi se amestecă bine cu un tel. Aşa cum e făcută, se lasă 2 ore la crescut. Apoi se adaugă făina cer- nându-se prin sită şi bine amestecată. Adesea se întâmplă ca com- poziția să fie prea moale in care caz se mai adaugă doi pumni de făină. Se frământă cu făina încă 2 ore, ungându-se mânile tot timpul cu unt și chiar pus pe covată, până se adaugă tot untul în timpul celor 2 ore. Se lasă să crească bine din nou și apoi se pune în  forme, se lasă să crească și se coc unși pe deasupra.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Fagurii din foto nu erau pe ramă. Am fost neglijent, am omis să le dau rame și albinele s-au descurcat cum au putut.

Vreau să intreb cava: ouă murate a făcut careva? Că acum, după Paște, voi avea ouă la discreție. Vreau să incerc să murez cateva, să văd ce gust au.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Întrebare,a făcut cineva ficat de pui sau porc sau vită pe jar?Care-i "tehnologia" exactă?

Pe timpurile vechi țin minte că ficatul la jar era f gustos.Am mâncat recent la un restaurant şi n-a fost prea grozav,adică amărui şi mai ales foarte sfărâmicios...

Link spre comentariu

Ce inseamna ''pe jar'' ? Adica punem ficatul direct pe carbunele incins sau punem ficatul pe gtatar deasupra carbunelui incins?

Direct pe jar, fara gratar,  nu am facut niciodata. In mod sigur, ficatul trebuie sa fie uscat, sters bine cu un prosop din material textil. Apoi carbunele trebuie sa fie molcom, asa,  mai pe pe sfarsite, adica sa fie acoperit de un strat alb de cenusa, luam carbunii cu clestele, scuturam bine, apoi rearanjati doi-trei -cinci carbuni, cat sa fie bine sa asezam ficatul pe ei. Coacem ficatul pe ambele parti, apoi lasat cateva minute intr-un castron de ceramica, acoperit cu o farfurie de ceramica, sa se patrunda. La urma sare si un praf de piper. Eu asa as proceda.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări