Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ATC Receiver

stone100

Postări Recomandate

Salut , vreau sa ma apuc de aviatie si intai de toate mi s-a pus pata sa am un ATC receiver , acum dilema mea este urmatoarea , eu stau in galati , km 0 , si vreau sa ascult atat turnul cat  si ground-ul . 

Cum pot sa receptionez :

-Otopeni

-Baneasa

-Tulcea

-Constanta

-Bacau 

vreau sa fac ceva diy , nu am eu bani de rhode and swartz totusi :)

Editat de stone100
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

2

• globaldj

2

• gica70

2

• puriu

2

https://www.liveatc.net/

Asta e soluta la ce vrei tu,nici mama lu' R&S nu poate receptiona turnurile pe o suprafata asa mare.Cu avioanele se schimba putin problema,le poti receptiona cu o antena buna si bine degajata pe o raza de aproximativ 400 km.

Pentru receptor,exista pe aliexpress ceva receptoare kit sau asamblate la vreo 20 USD dar ti-as recomanda un Yaesu seria FTA la aproximativ 250 euro.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca turnul este pana la 1 km si se vede direct, se aude. Daca nu, trebuie o superreactie AM care are amplificare de sute de ori mai mare si banda mult mai ingusta. Zgomotul specific superreactiei dispare cand se emite. Avioanele in zbor se aud de la zeci de km. 

Link spre comentariu

Cea mai simpla si directa solutie este folosirea unui "stik" de tipul RTL-SDR. Exista mai multe tipuri/producatori din care se poate alege. Personal folosesc un RTL-2832U , folosind drept antena de "banda larga" o antena de 3 elemente dedicata pt FM,  cu care ma "amuz" ascultand discutiile dintre pilotii diverselor avioane si cei din turnul de control. Software-ul si modul de lucru sunt intuitive fiind descrise pe larg aici: https://www.rtl-sdr.com/.

Avantaje:

- reglajul precis al freceventei in limite foare mici --> rezolutie de 0.01 MHz;

- viziualizarea in limita a 2MHZ a semnalelor radio (waterfall scope) --> posibilitate de a te duce imediat pe frecventa in care se emite;

- castigul reglabil;

- demodularea diverselor tipuri de semnale (CW, AM, FM narrow+wide, etc);

- banda de trecere reglabila;

Dezavantaje:

- fiind vorba de un "direct sampling radio", nu exista filtre de banda la intrare --> avand in vedere vecinatatea cu banda comerciala de FM, receptorul poate fi usor innecat de semnalele puternice ale unei statii radio din apropiere;

- functioneaza doar pe suportul unui PC sau al unui telefon cu android;

- necesita o antena f buna acordata pentru banda care se vrea receptionata --> in apropierea aeroporturilor nu e problema (gen Bucuresti);

- un preamplificator de antena si un filtru de banda nu sunt tocmai la indemana tuturor amatorilor pentru a imbuntati performantele receptorului.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pentru un hobbyst in ale receptiei , stick-ul RTL mi se pare cea mai buna alegere .

In plus da posibilitatea de a combina si experimenta tot felul de module , antene ... la un pret extrem de scazut si cu satisfactii mari.

Se mai poate transforma in analizor de spectru cu banda larga .

Eu as spune ca dezavantajele enumerate de @globaldj mai sus se pot transforma in avantaje . Astfel ca neavand filtru la intrare lasa posibilitatea de a adauga unul . La fel si cu preamplificatorul de antena . Functionarea doar pe pc ar fi un avantaj . Softurile sunt majoritatea gratute si ofera o gama extrem de mare de utilizari . Lucru care pentru un receptor stationar ar fi de multe ori imposibil sau cu costuri foarte mari pentru a putea fi implementat .

O antena buna , acordata nu o vad ca dezavantaj . Ea e necesara oricum , chiar si pentru un receptor comercial .

Link spre comentariu

Observati ca cel care a lansat discutia nu a mai postat deloc? poate ''s-a apucat'' deja de aviatie si acuma e mai mult prin aeroporturi si hoteluri, departe de casa!

Link spre comentariu

Am enumerat avantajele/dezavantajele doar prin prisma enuntului dat de initiatorul topicului , care presupun ca isi doreste receptionarea semnalelor din "aircraft band". De aici si propunerea mea cu RTL-SDR care s-ar plia pe nevoile respective, fara a avea pretentia de rezultate deosebite in RF. 

Altfel, sunt intru totul de acord, ca respectivele dezavantaje se pot tranforma usor in avantaje, doar ca initiatorul nu a lasat impresia ca ar avea cunostintele necesare pentru asta. Drept urmare a si disparut din peisaj, ceea ce ma face sa cred ca a fost doar vreun gand trecator ... 

Editat de globaldj
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări