Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 220v/33V fara transformator pt alimentare Bec LED

Postări Recomandate

Producatorul becului a ales cea mai facila conectare a LED-urilor, 9 barete puse in paralel, sursa ii permite orice conectare deoarece poate stabili orice tensiune din sursa, tot 14W scoate indiferent de raportul tensiune-curent. Insa pentru alimentare prin condensator tensiunea mica si curent mare este un impediment care duce la gabarit mare al componentelor. Pentru a micsora montajul de alimentare prin condensator cel mai simplu ar fi daca ai avea acces sa schimbi modul de conectare al baretelor cu LED-uri si sa faci o interconectare asa incat sa fie tensiunea mai mare si curentul mai mic. Acolo sunt 9 barete in paralel, fiecare cu 12 LED-uri, daca erau baretele numar par puteau fi impartite in 2 dar fiind 9 barete pot fi impartite cate 3 inseriate apoi in paralel si se vor alimenta cu 99V si curent 500mA/3.

Acum cativa ani cand luam becuri cu LED la 50-60 lei/buc am incercat si eu ceva reparatii la ele. Insa deoarece am o casa mai mare si sunt necesare multe becuri am trecut la cele de 10-15 lei care se ard frecvent si le arunc, cele scumpe inca mai tin desi au vreo 4 ani. N-am facut socoteala dar economia de curent se cam duce pe becuri, cred ca la mine renteaza doar la cele 2 becuri care ard toata noaptea, conectate prin senzor crepuscular. Insa cum toate lustrele si candelabrele de fabricatie recenta au duliile de plastic, nu mai suporta incandescente de 100W, asa ca ma obliga la LED.

Editat de mojnost
corectare erori editare
Link spre comentariu

Buna ziua. Am reusit sa fac becul sa functioneze ok. Am pus 2 condesatori de 3.3uF in paralel puntea redresoare, zenerul de 33v si rezistentele aferente. Functioneaza bine becul acum iar piesele au intrat la limita in tubul metalic al becului. Am invelit totul in tub termocontractabil. Imi pare rau ca nu am apucat sa fac poze....dar sincer nu-l mai desfac. 

Totusi citind despre sursele capacitative am vazut ca exista un mare risc de electrocutare @validae atragandu-mi atentia asupra acestui pericol. Ledurile nu sunt acoperite cu sticla, iar in momentul cand voi pune mana pe bec sa-l montez in soclu tare mi-e ca nu o sa-mi fie bine. Ce trebuie facut in acest caz ca sa nu ma electrocutez?

PS. Din teama de electrocutare am comandat sursa din atasament . Pretul nu este mare dar pana o s-o primesc vor trece cel putin 3 saptamani . Pana atunci ce pot face ca becul sa fie safe??

Screenshot_20180402-150623.png

Link spre comentariu

Lasi siguranta jos, eventual verifici prezenta tensiunii cu un creion de tensiune si apoi schimbi becul. Sau folosesti manusi electroizolante. Recomandat ca operatiunea sa o desfasori ziua pe lumina naturala.

Legat de sursa/sursele comandate de tine de la chinezi, vezi ca acel model de sursa nu ofera separare galvanica fata de retea. Acel transformator este , de fapt, o bobina,  sursa este un convertor buck (coborator).

Eu am cateva astfel de surse cu care am facut ceva teste. Initial si eu am crezut ca este cu transformator, dar nu a fost sa fie asa, iar chinezu nu specifica nimic vis-a-vis de asta. Per total sursele isi fac treaba mult mai bine decat banalul condensator, dar trebuie lucrat cu grija.

Numai bine!

Adrian

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări