Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push-Pull cu EL86

radasous

Postări Recomandate

8 minutes ago, gheo23 said:

Am vazut si parte intunecata a lunii!

Si eu care credeam ca partea intunecata a lunii e aceea dupa care platesc facturi , banci, impozite si raman fara bani...:limb:

prime_presentation_pres_0005.jpg

Facturile si bancile.nu au treaba cu luna, alea sunt partea negricioasa a fortei

Link spre comentariu

Cunosc pe cineva care a cumparat un transformator INDEL doar pentru diesectia cu flexu', nu merita dupa ce am vazut cum arata si in realitate, totusi este un OT rezonabil pentru categoria  transformatoarelor fara pretentii adica peste cei 4cm*  invocati cu sperante...

Link spre comentariu
28 minutes ago, gheo23 said:

Este ceva ciudat in valorile masurate de tine.Mi se par prea mici iar inductanta infasurarii de reactie este prea mare comparativ cu cea a secundarului de 8 ohmi.De regula impedanta infasurarii de reactie nu depaseste 32ohmi ,  nu-i batut in cuie, dar diferenta este mult prea mare. Inductanta fiind proportionala cu patratul numarului de spire rezulta ca infasurarea ta "rosie" (eu nu-i spun de reactie !) are spire aproape cat jumatate din primar , ceea ce n-am mai intalnit.Chiar e curios ! Transformatorul este marisor iar la cei 7cmp ar fi trebuit sa ai valori de 10 ori mai mari.Eu zic sa repeti masuratorile. 

Am masurat de cateva ori, fiecare sectiune. Si mie mi s-au parut cam ciudate inductantele, inbspecial in primar. Dl. Olimpiu a spus pe undeva ca cei de la indel sunt oarecum in afara logicii si fizicii. Pisibil sa proiecteze transformatoarele doar in perioada de fierbere a mustului...

Eu am crezut initial ca infasurarea roscata este pentru casti, am mai vazut traf-uri facute asa in scheme batrane si hobiste.

Link spre comentariu
24 minutes ago, radasous said:

Facturile si bancile.nu au treaba cu luna, alea sunt partea negricioasa a fortei

Eu ma refeream la luna calendaristica !

16 minutes ago, radasous said:

Eu am crezut initial ca infasurarea roscata este pentru casti, am mai vazut traf-uri facute asa in scheme batrane si hobiste.

Ar putea fi o varianta.Ce rezistenta are?

Link spre comentariu
10 hours ago, popa marius said:

Cunosc pe cineva care a cumparat un transformator INDEL doar pentru diesectia cu flexu', nu merita dupa ce am vazut cum arata si in realitate, totusi este un OT rezonabil pentru categoria  transformatoarelor fara pretentii adica peste cei 4cm*  invocati cu sperante...

Este clar ca transformatoarele nu sunt cu prea mari pretentii, aceleasi miezuri sunt folosite de indel si la traf-uri de alimentare. Pretul a fost pe masura, 111 lei/exemplar.

Interesant este ca din masuratori a reiesit ca se comporta ceva mai bine decat in specificatii (50Hz-12kHz), in special in zona frecventelor inalte, banda iese suficient de liniara pana la 16kHz, Am pus un grafic cu masuratorile, axa verticala este diferenta procentuala dintre raportul de transformare la 1000 Hz si raportul de transformare la o frecventa data, pe axa orizontala sunt frecventele masurate. Masuratorile sunt efectuate cu osciloscopo-generator usb, calculele si graficul sunt facute in excel. Am preferat sa ma calculez raportul de transformare dintre tensiunea aplicata in primar si cea masurata in secundar (cu sarcina rezistiva de 8 ohmi) pentru a elimina pe cat posibil influenta sculelor masuratoare. 

1954324027_graficraporttransformare.png.ebe2b9bcf2dc4ca1e21482ac0897a533.png

Link spre comentariu

Se cam clarifica lucrurile.Deci are un nr de spire mai mare decat sectiunea G2-A(0,41mH) si o rezistenta mai mica . Asta insemna un diametru mai mare si se poate aprecia cam 1k impedanta , deci este pentru iesire de casca sau alte sarcini cu impedanta de 1k sau pe-aproape.Bineinteles ca se poate extrage si un procent pentru utilizarea in FB dar ar fi o utilizare nejudicioasa.

Editat de gheo23
Link spre comentariu
20 minutes ago, gheo23 said:

Se cam clarifica lucrurile.Deci are un nr de spire mai mare decat sectiunea G2-A(0,41mH) si o rezistenta mai mica . Asta insemna un diametru mai mare si se poate aprecia cam 1k impedanta , deci este pentru iesire de casca sau alte sarcini cu impedanta de 1k sau pe-aproape.Bineinteles ca se poate extrage si un procent pentru utilizarea in FB dar ar fi o utilizare nejudicioasa.

Adica trebuie sa imi cumpar un conector de iesire si casti...

Link spre comentariu
15 hours ago, radasous said:

Am masurat transformatorul de iesire, fiecare sectiune separat. Valorile sunt in pictura atasata, inductanta si rezistenta in cc. Inca nu imi dau seama ce rost are sectiunea pictata cu rosu, in datasheet-urile disponibile nici nu exista...

**********************************************************************************

Transformatorul este ceva sub-modest,dar pentru acei bani nici nu trebuie mai mult.Inductanta primara Laa=4,92H (dupa masuratorile dv.!),iar la aceasta inductanta frecventa minima redata la 0dB este de 103Hz(maxima 11000Hz) iar la -3dB este de 50Hz,respevtiv 13000Hz.Infasurarea aceea nu este pentru NFB,este o infasurare de 300ohmi pentru alimentarea unei linii de radioficare,transformatorul este special construit pentru asa ceva,de aici banda de frecventa foarte ingusta.Pentru schema sau aplicatia BERESKIN,nu este potrivuita acea bobina,treaba este mult mai complicata.Configuratia nu a prins prea tare pentru ca acest tip de NFB (serie) nu prea asigura stabilitate unui amplificator,la anumite frecvente amplificatorul se "agata" transformadu-se intr-un veritabil oscilator.Din aceste motive trebuie aleasa cu grija frecventa maxima de lucru a unui amplificator BERESKIN.A fost ceva la vremea respectiva dar s-a stins foarte repede!

Am desfacut si refacut peste 90 de transformatoare INDEL de toate felurile si repet: nu stiu dupa ce reguli sau calcule sunt facute,iar tolele sunt de slaba calitate,parerile sunt doar personale,asa ca nu sunt asa de importante.Meritul lor (al transformatoarelor!),daca se poate spune asa,este ca arata foarte bine si asta datorita faptului ca sunt produse de serie facute cu masini automate,conditii pe care un DIY-st nu le poate avea in mare parte din cazuri.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
41 minutes ago, LMOlimpiu said:

...Infasurarea aceea nu este pentru NFB,este o infasurare de 300ohmi pentru alimentarea unei linii de radioficare,transformatorul este special construit pentru asa ceva,de aici banda de frecventa foarte ingusta....

Multumesc mul pentru lamuriri!

In concluzie, nu folosesc infasurarea in schema. Este corect sa o las sa functioneze in gol?

Link spre comentariu
1 hour ago, radasous said:

Multumesc mul pentru lamuriri!

In concluzie, nu folosesc infasurarea in schema. Este corect sa o las sa functioneze in gol?

Nu se intampla nimic,chiar ar fi recomandat sa nu conectati niciun capat al acestei infasurari nici macar la masa pentru a nu mari semnificativ capacitatea primar secundar.Ar fi bine ca pe capetele ei,daca nu o utilizati,sa conectati totusi un rezistor de 180K/0.5W....220K/0.5W.

Link spre comentariu
1 hour ago, LMOlimpiu said:

Nu se intampla nimic,chiar ar fi recomandat sa nu conectati niciun capat al acestei infasurari nici macar la masa pentru a nu mari semnificativ capacitatea primar secundar.Ar fi bine ca pe capetele ei,daca nu o utilizati,sa conectati totusi un rezistor de 180K/0.5W....220K/0.5W.

Am pus 220K, multumesc!

Am incercat sa masor capacitatea intre primar si secundar, presupun ca este sub 10pF (rezolutia multimetrului).

Link spre comentariu

Am mai executat doi pasi cracanati catre finalizarea carcasei, mai exact am comandat ceva tabla perforata cu romburi la un magazin de produse apicole (Plasa antivaroa ochi rombic gol 3.8 x 2.3 mm) si niste tabla de alama pe olx. Tabla de alama este pentru panoul cu potentiometri si buton. Cum nu am gasit pe nimeni dispus sa execute inscriptionarile pe cnc voi apela la varianta scolareasca, corodare chimica.

Link spre comentariu
2 hours ago, radasous said:

Am incercat sa masor capacitatea intre primar si secundar, presupun ca este sub 10pF (rezolutia multimetrului).

E o gluma , nu ? De curiozitate , cati nF...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări