THOMAS Postat Aprilie 5, 2018 Partajează Postat Aprilie 5, 2018 (editat) Imi place tonusul dv.si chiar va felicit sincer pentru felul cum abordati problemele! Ca sa discutam despre acest PP cu EL86,nu vreti sa incercati ceva in modul trioda,tot pe aceasta configuratie,daca tot nu vreti puteri mari ? Eu am facut o simulare si mi se pare interesant chiar daca nu veti avea decat 5.5W...6.5W,bineinteles cu OT-ul de 3K2. Ca sa parafrazez cele spuse de dv. mai sus,cam asa este: "Mergem inainte" ca inainte era mai bine (!!!),eu nu mai pot merge prea mult inainte pentru ca sunt prea batran si ca un paradox,chiar am primit o replica destul de acida pe acest forum la topicul <Transformatoare de iesire> in care sunt intrebat public:"De curiozitate care transformatoare va multumesc!? " deci pana la urma orice bine facut nu ramane nepedepsit,parca acolo era vorba de cat de multumit trebuie sa fiu eu! Incerc sa ajut absolut GRATIS si primesc astfel de remarci rautacioase,imi pare rau! Ma retrag de pe acest forum si voi ramane doar un simplu spectator/cititor ! Sarbatori cu fericire sa aveti! P.S daca doriti ceva anume sau sa ne consultam,o sa comunicam pe MP. Editat Aprilie 5, 2018 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
radasous Postat Aprilie 5, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2018 Este foarte ok ideea cu modul trioda, asta ar presupune sa conectez g2 direct la anod, nu? Presupun ca mai trebuie sa umblu si la altceva, nu doar sa mut cablul. Legat de cat mai avem de mers inainte si comentarii cu bulburuci pe forumuri, cred ca este corect sa le luam pe toate ca atare, nu reprezinta nimic mai mult decat ceea ce sunt, timp respectiv combinatii de litere...tastate. Nu cred ca este cazul sa va retrageti de pe forum, ati contribuit suficient de mult incat sa va permiteti o alta pozitie. Ma rog, asta este parerea mea, offtopic pe propriul topic... Link spre comentariu
radasous Postat Aprilie 5, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2018 Sa revenim la subiect, PP cu El86. Am modificat rezitentele din catod de la 330 la 430 ohmi, feedbak-ul negativ este prin rezistenta de 10k in paralel cu condensator de 120pF(crescuse zgomotul cu 22k). Acum sunt favorizate ceva mai bine frecventele joase, sunetul este ceva mai cald. Tensiunea in catod a urcat la 19.5V, in g2 la 228, curentul in anod este 42.1 mA (prea mic!), curentul in g2 este 3.1mA. Tuburile sunt ceva mai reci, asta mi se pare o realizare importanta. As vrea sa mai fac un sdingur test in varianta de conectare UL, dar nu sunt sigur ca are logica, mai exact sa stabilesc tensiunea in curent continuu din g2 la o valoare ce limiteaza curentul la 2.5mA cu ceva divizor rezistiv direct de pe sursa de alimentare. Peste componenta de curent continuu as putea sa suprapun componenta de curent alternativ, preluata de pe priza transformatorului de iesire printr-un condensator. Are logica? Masuratori in configuratia actuala: Limitarea pe sinusoide apare mai repede, pe la 7.3Vef p sarcina de 8.2 ohm. Am folosit osciloscopul USB la masuratori, la frecvente mai mari de 2000Hz se emotioneaza si incepe sa bata campii. Picturile de mai jos sunt cu semnal sub limita la care apar deformari pe sinusoide, semnalul de intrare este cel rosu, valoarea afisata trebuie impartita la 10, cel de iesire este cel verde, pe sonda am avut atenuator de 10 si am facut calibrarea cu atenuator. Sfotul nu permite calibrare pe fiecare canal. Link spre comentariu
radasous Postat Aprilie 6, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 6, 2018 18 hours ago, radasous said: As vrea sa mai fac un sdingur test in varianta de conectare UL, dar nu sunt sigur ca are logica, mai exact sa stabilesc tensiunea in curent continuu din g2 la o valoare ce limiteaza curentul la 2.5mA cu ceva divizor rezistiv direct de pe sursa de alimentare. Peste componenta de curent continuu as putea sa suprapun componenta de curent alternativ, preluata de pe priza transformatorului de iesire printr-un condensator. Are logica? Astazi am facut ceea ce mi-am propus ieri, adica in paralel cu rezistorii de 2k2 ce fac conexiunea g2 cu priza de UL din traful de iesire am pus condensatori de 22nF (valoarea nu are nicio logica, din astia am cea mai mare cantitate). Tensiunea nomicanala pe iesire la care apare perturbatia la semnal sin de 1kHz este de 9.4V, adica 10.77W pe sarcina rezistiva de 8.2 ohmi. Tinand cont ca amplificatoarele au ramas cu rezistori de 430 ohmi in catozi, rezistori ce au coborat zona de clipping cu un volt si ceva, daca i-as schimba la valoarea anterioara de 330 ohmi, probabil ca as obtine 12W fara clipping. Mai jos sunt niste oscilograme sexi, cea mai tare din ele este aceea cu semnal dreptunghiular, semnal ce ramane dreptunghiular si pe iesire, valoarea indicata de multimetru fiind 10.9V. Pe prima pagina a topicului cineva zicea ca EL86 merita mai mult, iata ca am obtinut mai mult, cu ajutorul membrilor forumului. Trebuie sa va multumesc tuturor, chiar daca semnalul ala dreptunghiular nu ajuta cu nimic, dar nu am mai vazut asa ceva din clasa a 11-a (1988). Pe atunci, cand eram in practica in I.P.A. am construit un amplificator de 35W, cu tranzistori, o schema dintr-un almanah tehnium, alimentat din sursa de laborator, masurat ca la carte cu sursa de semnal de laborator, osciloscop serios, etc. In oscilograme ignorati pozitia divizorului de intrare, este decalibrat bine de tot. Link spre comentariu
gheo23 Postat Aprilie 6, 2018 Partajează Postat Aprilie 6, 2018 As vrea sa-ti spun pe nume dar nu stiu cum te numesti , insa am sa-ti spun rada(asa se numea mama). Experimentul tau cu acest amplificator poate sa para ciudat dar eu apreciez neortodoxia solutiilor. Insa...condensatorul acela modifica atat raspunsul armonic cat si dinamica la frecvente inalte prin alterarea reactiei negative. Poate arata bine pe osciloscop dar la ureche stii doar tu ! Si asta daca ai pe ce auzi.Nu ma refer la ureche, clar ! Oricum, stima ! Link spre comentariu
gheo23 Postat Aprilie 6, 2018 Partajează Postat Aprilie 6, 2018 (editat) Acum , referitor la indoiala mea in privinta defazorului...era in urma unei simulari cu Multisim si nu prea dadea bine cu 68k in katod. Cu valori mai mici excursia in tensiune necesara EL86 (cam 14Vef ) prezenta distorsiuni mai mici FARA limitare. Si de aceea indoiala mea.Incearca un 33k in katod defazor .Si leaga direct G2 la prize. N-ai ce pierde. Editat Aprilie 6, 2018 de gheo23 Link spre comentariu
radasous Postat Aprilie 7, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2018 G2 este conectat direct la prize in c.a. prin condensatori galbeni. In c.c. nu ii face bine, creste prea mult Ig2 si se incalzeste inutil. Si eu am fost sigur de la inceput ca trebuie lucrat la defazor, am ales varianta cea mai simpla, sa asugur polarizarile din sc. Mullard si atat, mai alrs ca distorsiunea pe sinusoide apare doar pe tuburile finale, la iesirile defazirului semnalul este fara limitari. Link spre comentariu
radasous Postat Aprilie 7, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2018 Am sa opresc momentan testele pe amplificator, trebuie sa refac sursa, este prea inghesuita si se cam coc condensatorii de la rezistentele cu care am redus de la 250 la 235V. Am sa le inlocuiesc partial cu drosel electronic cu IRF 840, cate unul pentru fiecare canal. Link spre comentariu
gheo23 Postat Aprilie 7, 2018 Partajează Postat Aprilie 7, 2018 (editat) Am inteles.Cred totusi ca te poti duce cu Ig2 pana pe la 5-6 mA fara probleme.E o lampa mai pretentioasa EL86 asta. N-am lucrat niciodata cu ea si de aici interesul.Paste fericit ! Editat Aprilie 7, 2018 de gheo23 Link spre comentariu
radasous Postat Aprilie 7, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2018 (editat) 5ma este cam maximul rezonabil, trebuie sa ramana si o rezerva pentru abuzuri asa cum Ia e ok pe la 50 mA la mers in gol, sa fie loc de abuzat catre 90. Lampa este distractiva, pentru teste pentru ca a fost construita pentru o configuratie complet diferita, PP SE, construita cu dedicatie pentru difuzoarele philips cu impedante mari. Teoretic este improprie pentru functionare in configuratia aleasa de mine, ca si in cfg SE clasic, sau trioda cu tensiune de alimentare peste 200V. Mie mi se pare canditatul ideal pentru ecperimente ilogice. Editat Aprilie 7, 2018 de radasous Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 7, 2018 Partajează Postat Aprilie 7, 2018 PP cu PL84 si PCC88, filamente serie la 37Vca , U alim=51Vcc, trafodefazor si bias fix.asta experiment. Link spre comentariu
radasous Postat Aprilie 7, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2018 Cu pl84 m-am jucat 4 ani, cu muuuuuult timp in urma, in alta configuratie, cu alt scop, nu mi se pare atragatoare ideea, pur si simplu nu vreau sa an lampa aia in preajma, chiar daca este cam aceeasi gluma ca si el86. Link spre comentariu
radasous Postat Aprilie 10, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2018 Astazi s-a petrecut (...se petrece) testul suprem, redare de pe pick-up, un album destul de ciudatel inregistrat, Tarja Turunen - Act I. Pentru cine nu stie despre ce muzica este vorba, este o inregistrare din concert, orchestratie complexa (orchestra simfonica+rock). Toate celelate amplificatoare aflate in colectie (se cu el84, amplitunerul Universum, un homecinema lg), nu prea au reusit sa redea discurile astea suportabil, frecventele joase le faceau sa sune a logan cu tub de bas. EL86 in pp se comporta mai mult decat decent, cu aceleasi incinte ce au fost pus pe se si pe universum. Link spre comentariu
radasous Postat Aprilie 11, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2018 Am facut mici modificari in reteaua de feedback pentru a suplini ineficienta boxelor actuale si am adaugat un mic corector de ton, cu un singur robinet (Big Muff). Asta este schema actuala: Link spre comentariu
radasous Postat Aprilie 11, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2018 9 hours ago, radasous said: ....am adaugat un mic corector de ton, cu un singur robinet (Big Muff). In zona corectorului este ceva gresit, functioneaza aiurea (nivel mic de iesire) cu surse de semnal cu impedanta de iesire mica (tableta, tuner radio). Am sa il recalculez in jurul unui potentiimetru de 1Mohm. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum