Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push-Pull cu EL86

radasous

Postări Recomandate

Am apreciat foarte mult proiectul lui  @radasous (Felicitari!) si am decis sa mai incerc de test un PP cu EL86. Primul meu amplif/montaj cu lampi a fost cu EL86 si am ramas atasat de aceasta lampa ce o consider foarte buna pentru amplificatoare performante. 

Aveam o pereche de trafuri cu 3,5K Raa (bobinate de @LMOlimpiu) si am realizat schema din Elektor (http://www.r-type.org/articles/art-008.htm) pentru partea de intrare si defazor. Am facut PCB-uri pe aceasta schema pentru ca o consider foarte buna si merita facut un proiect ca la carte. 

Am deocamdata urmatoarele valori pentru lampile finale:

- 225V anodica

- Raa 3k5

- G2 - 218V

- Rk - 330 ohmi

- 100uF c-urile din catod

Fara sa fac reglaje in partea de defazor si finale, pot sa spun ca are o dinamica si un sunet foarte ok. Ramane sa fac modificari si reglajele pentru a scoate tot ce se poate din acest amplif. 

Orice sugestie de imbunatatire este bine venita si apreciata.

M-am hotarat sa pun in carcasa acest amplif si sa ramana definitiv la mine. Aveam in plan un PP cu EL84 dar cred ca nu il mai fac....sa vedem. 

IMG-1680.jpg

Link spre comentariu

Chiar arata bine cu pcb-uri profi, felicitari pentru scoaterea de la sertar a acestor tuburi.

Pentru Raa 3k5 se poate incerca o anodica putin mai mare, cel putin pentru masuratori de performanta, in fisa de catalog ar fi 250V:

image.png.b872973e0732ce7b1a84765bd2a8d84b.png

Link spre comentariu

Din pacate nu scot din traf mai mult de 225v-230v asa ca raman la anodica asta. 

Probabil ca scot o putere ceva mai mica dar este suficient pentru mine. 

Link spre comentariu

Am pregatit si carcasele pentru acest amplif. O sa fie pus in doua carcase (asa le am) si o sursa externa separat (cred ca doar traful o sa fie pus in alta cutie separat). 

Sper sa am timp sa avansez si sa il termin pana vine vara. 

IMG-1775.jpg

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
La 14.04.2018 la 20:01, LMOlimpiu a spus:

Am inteles ca nu considerati chestii prea serioase treaba cu LTspice si v-as ruga sa proiectati cu pixul si hartia un amplificator dupa toate formulele pe care le cunoasteti sau le gasiti pe net si dupa o realizare practica as dori sa ne spuneti daca "seamana si chiar rasare" tot ce ati calculat dv. cu ce ati realizat practic,ma rog,fiecare este stapanul propriilor cuvinte si mai ales propriilor conceptii,asadar chiar daca o sa considerati in continuare o chestie nu prea serioasa,eu m-am gandit totusi ca un PP cu EL86 in conditiile unui OT de 3K2 "poate" mai mult.O schema in configuratia data dar cu negativare fixa si un OT de 3k2 poate avea performante mult mai bune si anume: o putere pe sarcina de 17W sinus si muzical(varfuri) de pana la 20W,o dinamica exceptionala si mai ales un THD<<0.5% in toata banda.

P.S daca tot cochetati cu LTspice,puteti arunca la gunoi toate librariile gasite pe net,niciuna nu corespunde cu realitatea,sau intr-un procent extrem de mic,mai ales pentru pentode, cat despre modele de trafuri nici macar nu ma pot gandi ca se pot utiliza la modul serios.

Schema PP 17W cu EL86 si OT 3K2:

PP_EL86_17_W.png

Semnale simulare PP EL86:

Semnale_PP_EL86.png

Va felicit pentru realizare,arata excelent si se intrevede pana la urma si un produs cu un aspect comerial adevarat,chiar imi place, odinioara eram si eu adeptul acestui concept,adica totul ascuns asadar astept cu nerbdare sa vad cum va arata acest amplificator!

Caut de mai mult timp o schema de amplificator PP cu PL84 (in postul de mai sus este vorba de EL86). In schema atasata de dl. Lazaroiu exista o condiționare dată de Raa-ul transformatorului de iesire, 3K2. Eu doresc sa construiesc un PP cu PL84 și să ”scot câți de mulți” wați la iesire.

Il rog pe dl Lazaroiu să calculeze schema de mai sus pentru putere maxima, în condițiile în care Pda a tubului PL84 este max=12W.

NU sunt condiționat de tensiunea anodică sau Raa OT-ului. 

NU sunt un fan al modului UltraLiniar.

As dori sa folosesc la intrare EF80 iar in defazor 6N3P (sau chiar tuburi din seria PCL - PL cu alimentare similara cu PL84) 

Interesant ar fi un defazor cu tranzistori 2N5550 Long Tail Pair!

Mulțumesc!

PP-EL86-17-W.png

Editat de matropower
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări