Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push-Pull cu EL86

radasous

Postări Recomandate

28 minutes ago, adigh said:

Poti prezenta o relatie intre puterea amplificatorului si timpul de ardere? Sau o explicatie tehnica.

Este vorba despre tensiune. Cu cat se folosec tuburi de puterea mai mare cu atat tensiunea anodica  ,de regula , este mai mare .  Nu are rost sa mai amintesc lucruri foarte cunoscute  precum patratul raportului de transformare si ce se reflecta in primar. Cert este ca in lipsa sarcinii , tensiunea in primar va tinde,teoretic , catre infinit  . Practic , tensiunea va creste pana cand izolatia sarmei din infasurarile primare , va ceda . Cu cat tensiunea de lucru nominala (sau de mers in gol,fara semnal) este mai mare , cu atat se ajunge la strapungere mai repede .

Editat de gg101
Link spre comentariu
1 minute ago, gg101 said:

Este vorba despre tensiune. Cu cat se folosec tuburi de puterea mai mare cu atat tensiunea anodica  ,de regula , este mai mare .  Nu are rost sa mai amintesc de lucruri foarte cunoscute  precum patratul raportului de transformare si ce se reflecta in primar. Cert este ca in lipsa sarcinii , tensiunea in primar va tinde,teoretic , catre infinit  . Practic , tensiunea va creste pana cand izolatia sarmei din infasurarile primare , va ceda.

Tot de regula izolatia trebuie dimensionata corespunzator tensiunii. Nu crestem tensiunea fara sa crestem izolatia. Iar dimensionarea presupune si supradimensionare (ca regula generala de proiectare).

Daca nu e asa atunci traful nu e facut cum trebuie. 

Un traf nu se construieste luind in considerare numai raspunsul in frecventa ci trebuie tinut cont si de fiabilitatea unui produs si electrosecuritate. Bineinteles, in cazul unui produs industrial ce trebuie sa respecte niste norme. Un cirpaci local cu faima de meserias poate ignora aceste lucruri.

Link spre comentariu

Bineinteles ca trebuiesc indeplinite toate conditiile de electrosecuritate .Dar cum rezolvam problema potentialului dintre spire in situatia in care transformatorul nu lucreaza ? Sarcina fiind decuplata de la secundarul transformatorului ,tensiunea creste continuu in spirele primarului.Pe masura ce temperatura creste pe conductor, proprietatea izolatiei scade .

Orice sarma cu dubla sau tripla izolatie este testata la strapungere cu 7-8 KV  pt o perioada de timp foarte scurta .Iar in OT pot apare tensiuni > 10 KV .

Editat de gg101
Link spre comentariu

52 minutes ago, gg101 said:

.....Dar cum rezolvam problema potentialului dintre spire in situatia in care transformatorul nu lucreaza ? Sarcina fiind decuplata tensiunea creste continuu .....

Daca e decuplat secundarul nu creste tensiunea continuu. Traful va lucra ca un dosel anodic (tub+drosel).

Tensiunea se repartizeaza pe toate spirele. Pentru un traf pentru GM70 daca alimentam la 1000V si avem 4000spire atunci tensiunea dintre 2 spire consecutive va fi 0,25V daca punem izolatie de calitate intre toate straturile primarului. Suporta supratensiuni fara probleme cu email simplu. Nici vorba sa se strapunga. Chiar si daca nu punem izolatie intre toate straturile primarului, desi ar fi recomandat, ci doar intre primar si secundar dar impartim primarul in 5 grupuri de spire in care avem  5 straturi/grup(sectiune) o sa avem 1000/5/4=50V.

La tensiuni mari e cam obligatoriu sa folosim izolatii de cea mai buna calitate. Spre exemplu teflonul rezista pina la 250kV/mm. In plus la trafurile de inalta tensiune trebuie tinut cont sa nu se bobineze pina la marginea stratului izolator ca sa nu conturneze. 

Se poate. Iar faptul ca izolatiile bune sunt scumpe nu e un argument ci o scuza.

Editat de adigh
Link spre comentariu
1 hour ago, adigh said:

Daca e decuplat secundarul nu creste tensiunea continuu.  

Ok.Am citit destul si din pacate nici de timp nu prea dispun.

Cert este ca atunci cand secundarul nu este cuplat la sarcina, impedanta reflectata in primar este infinita . Care este efectul electric produs in primar  datorita acestui fapt ? Intrebarea  ar trebui sa ramana retorica  .  

P.S. Transformatorul de adaptare in impedanta nu este chiar acelasi lucru cu transformatorul de alimentare .Macar din punct de vedere al impedantelor cu care lucreaza fiecare tip de transformator. 

Editat de gg101
Link spre comentariu

Imi cer scuze . M-am exprimat gresit. Intrebarea ar fi trebuit sa ramana oarecum retorica. Acum , daca vrei sa-ti exprimi convingerile nu pot sa impiedic cu nimic.

P.S. Ca si hint, sugerez sa-ti imaginezi o situatie in care la bornele primarului avem o tensiune de 1000 V (pt un Ra oarecare dar functional pt tub)iar in secundarul de 8 Ohm este cuplat un difuzor de 4 Ohm.Iar prin extrapolare sa realizezi ce se intampla cand circuitul secundarului ramane deschis avand in vedere ca transformatorul de iesire ,de sine statator ca aparat static electric de functionare , nu are propria impedanta. Impedanta este data de  raportul de tranformare .

Nu doresc  sa reinventam legile fizicii  pt ca doresc ca aparatele cu care facem masuratori sa mai functioneze si dupa aceasta discutie . :rade:

Multumesc !

Editat de gg101
Link spre comentariu

mai bine ne spune adigh câte transformatoare de ieşire a bobinat/realizat cu izolaţii bune sau foarte bune  şi unde apar descărcări la lipsa sarcini(dinamic)  ? în tub la culotul tubului în soclu sau în OT

(personl la lipsa sarcini dinamic am întâlnit toate situaţiile cele mai numeroase carbonizare între 2 şi 3 culot sau soclu EL34 şi foarte frecvent OT)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Bine precizat situatia DINAMIC; fara semnal la intrarea amplifului, poate ramane mult si bine cu secundar in gol, fara sarcina.Devine pericol in cazul in care peste componenta continua apare si semnal alternativ care poate fi dublul tensiunii de alimentare.

Link spre comentariu

Una e una si alta e alta. Discutam despre defectarea ireversibila a transformatorului de iesire la decuplarea boxelor. Putem largi discutia si asupra altor aspecte dar sa nu incurcam lucrurile.

Pentru cei care nu inteleg teoria si le e frica sa experimenteze de frica sa nu-si defecteze traful de iesire, am facut urmatorul experiment.

Pe o placa de test am pus un PL84 si un traf facut de mine 2k5/8ohm. Am adus tubul in regim dinamic la 5Vrms/8ohm si Uvv=15V

(Valorile Uvv sunt masurate vizual pe osciloscop fara sa insist asupra preciziei masuratorii ca nu asta e esentialul. Valorile Urms sunt masurate cu un voltmetru digital)

Am decuplat rezistorul de sarcina si am masurat in secundar 18,6Vrms si 60Vvv. Pe urma am pus un rezistor de sarcina de 120ohm masurind 15,2Vrms si 40Vvv.

In primar nu am masurat dar se poate presupune ca tensiunea e mai mare proportional cu raportul de transformare.

Am conectat si deconectat sarcina de vreo 20 de ori. Nu s-a ars traful. Nici nu ma asteptam sa se arda. De crescut a crescut tensiunea si era normal sa creasca, insa daca izolatia e dimensionata corect, transformatorul trebuie sa faca fata acestei suprasarcini.

Asta inseamna doar ca e posibil. Nu inseamna ca toate trafurile vor rezista. Daca nu sti nimic despre un traf si cum e dimensionat atunci mai bine eviti asemenea situatii.

Editat de adigh
Link spre comentariu
21 minutes ago, adigh said:

Am conectat si deconectat sarcina de vreo 20 de ori.

Dam exemple cu mia de volti dar testele le facem altfel. Inteleg ca Ua nu este mare. In cazul asta , decupleaza sarcina si las-o asa , niste minute ... vreo10 .  

Teoria ca teoria dar practica ne omoara .

Link spre comentariu
1 hour ago, adigh said:

Pe o placa de test am pus un PL84 si un traf facut de mine 2k5/8ohm. Am adus tubul in regim dinamic la 5Vrms/8ohm si Uvv=15V

Pune o poza, ca nu te cred !!!!!

Link spre comentariu

@gg101,

Tensiunea nu e mare pentru ca e un PL84, pe asta il aveam montat. La un GM70 izolatiile trebuie marite corespunzator. Cred ca asta se subintelege. 

L-am lasat 60 de minute si e la fel, nu s-a ars nimic.

Link spre comentariu
1 hour ago, adigh said:

@gg101,

Tensiunea nu e mare pentru ca e un PL84, pe asta il aveam montat. La un GM70 izolatiile trebuie marite corespunzator. Cred ca asta se subintelege. 

L-am lasat 60 de minute si e la fel, nu s-a ars nimic.

002.jpg

001.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări