Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push-Pull cu EL86

radasous

Postări Recomandate

Am testat modificarile de mai sus, tensiunile de polarizare pentru EF86 si ECC83 ies exact ca in schema originala Mullard.Am verificat si nivelul de iesire la care semnalele sinusoidale incep sa se degradeze (clipping). La 100Hz fenomenul apare la o tensiune de iesire efectiva de 4.32Vef (2.28W), la 1000Hz la 4.54V ef (2.51W), la 14000Hz la 5.20Vef (3.30W). Pe semnal muzica, distorsiunile apar doar cu volumul catre maxim, cand devine enervant de ascultat la birou. Mai jos sunt ceva poze cu "aratarile" pe osciloscopul OT-01, destul de decalibrat, dealtfel (ce arata el ca nivel la semnal sinusoidal de 50Hz corespunde cu valoarea efectiva masurata pe multimetru)

Muzica:

muzica.jpg.104eac4db832ea3c382528bb59dd54cb.jpg

100Hz dreptungiular:

5ac4df21e2fcc_100HzSQ.thumb.jpg.74b7d74909200f2ff8a6024a62097f65.jpg

Editat de radasous
Link spre comentariu

conexiunea UL cu 22K-g2-EL86 are de suferit

măsuraţi puţin 8Vvv (pentru un sinus bun ne-limiat) circa 1,25W/8 Ω

ca să vă daţi mai bine seama în ce situaţie vă aflaţi cu etajul final aduceţi Raa la 5k5 în felelul următor dispuneţi în secundar o sarcină rezistivă de 13,75Ω(14Ω) astfel se va reflecta la anozi 5k5

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

atenţie dacă urmăresc  asta găsesc brut 1/0,0504=19,84

mai bine puneţi 16Ω în secundar

adică 16(19,84X19,84) la anozi

eventual mai puteţi încerca să lăsaţi 250V pentru alimentarea anodică majoraţi rezistenţele din catod la 470Ω  şi grila 2 cuplată cu doar 470Ω la prize

(în situaţia descrisă acum dacă măsuraţi până în 2V cădere de tensiune pe rez 470Ω din g2 nu este în pericol EL86)

TGL20/001 0 0,05...12 3,2 8

0,0504

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am masurat cu sarcina de 16.2 si limitarea apare la 7.22 Vef 100Hz, 8.43 Vef 1000Hz si 9.68Vef 10000Hz. Tensiunile sunt efective, masurate cu multimetrul, osciloscopul bate campii.

Cu alimentare la 250V si 470 ohmi in G2 si in catozi am facut primele teste, EL86 incep sa se inroseasca si sa disipe multa caldura, pentru asta am si redus tensiunile. Acelasi fenomen s-a produs si la un SE de test cu traf de iesire de Traviata.

Am masurat si curentii de mers in gol, am in anod 45.4 mA, in g2 1.6mA, in catod 47 mA, deci sunt sub valorile recomandate in datasheet. Cam asta si este povestea lui EL86, functioneaza cu sarcina mica, tensiune mica, si curenti mai mari. Probabil ca trafurile alese de mine au, totusi, impedanta mai mica decat ar fi corect, dar nu ma tenteaza deloc sa le schimb.

Feedback-ul negativ nu influenteaza impedantele? Acum este ca in schema de la elektor pentru finale EL84 , rezistor de 5k6 in paralel cu condensator de 680pF, traf de iesire de 2x4K. In schema initiala Mullard ar fi fost 22k+150pF, traf de 6.6k anod-anod,

Link spre comentariu

contează şi rezistenţa din catod 470Ω sau 235Ω catod comun

sincer vorbind  cfg. Push-Pull UL EL86  necesită un 8K anod-anod

chiar şi acum dacă luaţi referinţă 1KHz rezultă putere relativ mică în sarcină secundar (16Ω)  circa 4,5W

oricum a mai crescut puterea în sarcină secundar raportat la situaţia anterioară 4,5W > 2.5W (asta înseamnă o mai bună adaptare a sarcini din anozi)

ar trebui să prindeţi 7W-8W-9W în sarcină secundar(cfg. dată UL sinus ne limitat cu 8k anod-anod), rămâne eventual să verificaţi cu 20Ω-21Ω-22Ω sarcină secundar

evident cu 3K2 anod-anod tuburile finale EL86 văd supra-sarcină (un exemplu 3k2 anod-anod nu se pupă cu EL34-UL-PP)

sau poftim cu 22k în g2 scade foarte mult puterea utilă în sarcină la ieşire( nu am timp să descriu pe larg fenomenul acum, dinamic se prăbuşeşte Vg2 cu 22K-g2 implicit vârful  ia_max)

în schema aia UL(postată) g2 se conecteză cu maxim 1k la prize astfel  rămâne  UL

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sunt convins ca aveti dreptate, doar ca nu pot schimba acum transformatoarele de iesire,

Drept urmare, incerc sa tin amplificatorul in apropierea unui  psf recomandat de producatorul tuburilor cel incercuit cu galben, din primul post, ce impluca Raa de 3k. Mai exact, am ales un psf ce ar necesita 3.2k si alimentare la 235V, Am urmat sfatul legat de micsorarea rezistorului din g2, l-am pus de 2k2, tensiunea in g2 este 229V, curentul Ig2  este 2.1mA,, curentul in anod este 52mA, ambele valori se incadreaza in specificatiile Philips. Tuburile au devenit ceva mai calduroase, fara sa fie abuzate, adica cu intrarile in scurt.

Masuratorile cu semnal sinusoidal s-au imbunatatit cu sarcina de 8.2 ohm:

-la 50Hz limitarea apare la o tensiune de iesire efectiva de 8.32V

-la 100Hz imitarea apare la o tensiune de iesire efectiva de 8.43

-la 1000Hz limitarea apare la o tensiune de iesire efectiva de 8.6V

-la 14000Hz imitarea apare la o tensiune de iesire efectiva de 9.6V.

In afara de rezistorii din g2 am modificat si feedback-ul negativ, 22k+120pF, ajuta si asta cu 10% aplatizarea sinusoidelor la tensiuni de iesire mai mari.

Sensibilitatea s-a cam dublat, adica tensiunile de iesire de 8...9V se obtin cu semnal de intrare de 90mV, cred ca trebuie sa cresc putin condensatorul pentru a favoriza suplimentar frecventele joase.

Am sa incerc si varianta cu 470 ohmi in catod si Rg2 de valoare mai mica, momentan nu am rezistente de 470 decat de 1/4W, astea fumega destul de repede, nu pot face teste.

Va multumesc mult pentru sfaturi!

Imbucurator este ca, in configuratia actuala, amplificatorul a ajuns intr-o stare relativ corecta de polarizare, EF86 si ECC83 sunt polarizate ca in schema originala Mullard, EL86 oarecum ca in datasheet, biasul este corect, altfel ar fi aratat ca mai jos.

5ac5208524a8a_biaszapacit.jpg.5b107b261a3284f01b0331f68c368bd6.jpg

Editat de radasous
Link spre comentariu
Acum 10 ore, radasous a spus:

Am urmat sfatul legat de micsorarea rezistorului din g2, l-am pus de 2k2, tensiunea in g2 este 229V, curentul Ig2  este 2.1mA,, curentul in anod este 52mA, ambele valori se incadreaza in specificatiile Philips. Tuburile au devenit ceva mai calduroase, fara sa fie abuzate, adica cu intrarile in scurt.

Masuratorile cu semnal sinusoidal s-au imbunatatit cu sarcina de 8.2 ohm:

-la 1000Hz limitarea apare la o tensiune de iesire efectiva de 8.6V

da, acum aveţi ceva putere în sarcină (suficientă la birou)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Inca un lucru important legat de putere, putea fi si zero, de fapt nu am nevoie de amplificator ca atare, am un amplituner Universum si un radio Capri, deci suficuente surse de zgomot. Constructia este doar o metoda de deconectare. Pentru asta am si ales sa distrug o schema consacrata, cu tuburi mai putin utilizate. In fond, nu am gasit un proiect cu el86, se sau pp, fnalizat, in care constructorul sa concluzioneze ca e zâna amplifucatoarelor si sa publice niste masuratori. Nu am gasit decat incercari abandonate in diferite stadii si recomandari catre el84.

Link spre comentariu

Felicitari pentru initiativa si realizare!

Ati testat si varianta fara UL?  

Singurul amplificator industrial cu EL86 (eu nu am mai gasit altul) este Lafayette LA-250A. 

Link spre comentariu

Fara ul nu am testat, oricum, rezistorul din g2 este suficient de mare incat ul-ul sa fie doar partial.

Am mai cumprat astazi un snop de rezistente, din pacate nu am gasit 470 ohmi, doar 430, am sa fac si teste fara UL. Am cam golit de rezistente magazinul :rade: (singurul din Slatina...)

Lafayette-ul este dragut, si la el tensiunea in g2 este oarecum mica comparativ cu cea de alimentare (232V cu alimentare in 255V). Despre traful de iesire nu am gasit nimic.

In alta ordine de idei, am incercat sa aflu mai mute detalii despre trafurile mele, TGL20/001, fara succes. Am trimis mail la Indel in urma cu doua saptamani si nimic...

Link spre comentariu
24 minutes ago, radasous said:

Fara ul nu am testat, oricum, rezistorul din g2 este suficient de mare incat ul-ul sa fie doar partial.

Am mai cumprat astazi un snop de rezistente, din pacate nu am gasit 470 ohmi, doar 430, am sa fac si teste fara UL. Am cam golit de rezistente magazinul :rade: (singurul din Slatina...)

Lafayette-ul este dragut, si la el tensiunea in g2 este oarecum mica comparativ cu cea de alimentare (232V cu alimentare in 255V). Despre traful de iesire nu am gasit nimic.

In alta ordine de idei, am incercat sa aflu mai mute detalii despre trafurile mele, TGL20/001, fara succes. Am trimis mail la Indel in urma cu doua saptamani si nimic...

Adica de la magazinul lui nea Giurea?...

...singurul magazin da un magazin serios si un proprietar pe cinste!

Cat priveste amplificatoru construit de catre dv. nu pot sa spun decat ca este foarte greu sa gasim ceva bun in jurul unui OT de 3K2.Pacat de aceste tuburi.In general o schema se proiecteaza nu in functie de ce piese avem ci vom cumpara piesele dupa ce vom proiecta schema.Transformatoare INDEL(!!!!) am modificat peste 70 de bucati,nu stiu cum le calculeaza astia dar probabil in Polonia guverneaza alte legi ale fizicii.

Cred ca pentru o auditie de clasa intr-un birou ar fi fost mai potrivit un SE de 5W....10W,un SE cu EL34,daca tot nu doriti puteri mari si va asigurati si de un sunet de tub cu adevarat.Transformatorul pe care-l aveti il puteti modifica extrem de usor pentru un SE de 3K2 fara sa umblati la bobinaje,pur si simplu puneti tolele in modul cu intrefier si aveti un OT SE foarte bun,parerea mea!

PP-ul cu tub nu este cu nimic superior unui PP cu semiconductori,pur si simplu nu are sunet de tub,poate doar sa va sugereze o astfel de impresie vazand acele tuburi.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Exact magazinul lui Giurea l-am golit :))

SE am deja in radioul Capri, i-am pus condensatori noi, tuburi noi (EL84 NOS, restul chiar noi), i-am canibalizat blocul uus pentru banda actuala si suna extraordinar, puterea este mai mult decat suficienta. Am si pp cu tranzistori intr-un amplituner Universum.

Repet, pp-ul cu el86 nu imi trebuie la absolut nimic, doar ma relaxez surubarind/pistoland la el. Legat de transformatoarele Indel, initial le-am cumparat cu gandul sa folosesc doar miezurile si sa modific bobinajele si amplasarea miezurilor pentru un SE cu El86. Am incercat sa demolez unul, dar este megaimpregnat, nu aveam mari sanse sa scot tolele fara sa le deformez rau, asa ca am renuntat la ideea de SE si am inventat joaca din titlul topicului, adica PP cu el86, trafuri cu impedanta mica, implicit alimentare la tensiune relativ mica. Dupa ce ma satur de joaca, si doar daca imi va iesi carcasa amplificatorului asa cum este in imaginatia mea, am sa apelez la dumneavoastra pentru alte transformatoare de iesire, am sa refac si polarizarile pentru noua situatie. Daca nu iese carcasa, tot proiectul va ajunge in pod si o sa ma apuc de altceva, mai am un radio cu amplificator deosebit de interesant (Gerufon Ultra Stereo 62W) ce asteapta revitalizare, plus cateva proiecte din alt domeniu (un motor de barca din 1966 in curs de restaurare, inca doua motoare, tot de barca, semi-dezmembrate, o barca construita de mine in decursul a doar 4 ani ce asteapta unul din cele trei motoare, o alta barca, pneumatica, pe care vreau sa o transform in RIB). Ideea principala este ca, pe langa activitatea de la birou, care este din cu totul alt domeniu, sa am si niste activitati foarte interesante, ca tratament pentru creier.

PP-ul nu o sa imi sugereze nimic, tuburile vor fi ascunse in carcasa, nu imi plac absolut deloc cele montate la vedere.

Link spre comentariu

In proiectul asta exista si o doza semnificativa de trazneala, spre exemplu, initial am cumparat rezistente si condensatori de la adelaida, tolernate mici, etc. Dupa ce le-am montat, mi s-au parut prea mici pe cablaj, colorate aiurea, parca erau marcaje, asa ca am scos toate rezistentele si le-am schimbat cu unele de 2-3W, condensatorii i-am ales dupa culoare, sa predomine albastrul. Cum rezistentele de 2-3W sunt idioate, mereu a trebuit sa iau cu gramada, sa am de unde le imperechea, cate 10-20 din fiecare valoare. Dupa o vreme, cand am realizat ca valorile din schema initiala nu au prea mare legatura cu configuratia necesara, am cumparat cate 10-20 bucati din valorile ce mi s-au parut utile la teste, asa ca am ajuns sa ii usurez lui nea Giurea stocurile. In faza initiala, am cumparat un osciloscop didactic Ot-01, asta a fost pasiunea mea din liceu (pe vremea ciuruitului). Bineinteles ca osciloscopul este decalibrat si obosit, (am schimbat si in el condensatorii electrolitici), situatia asta m-a facut sa cumpar de la o firma din Craiova un montajel inventat (cica) de ei, care face ca osciloscopul si ca generatorul de functii. Face prost si nu e inventat de ei...Ultimele masuratori le-am facut tot cu OT-01 si un telefon microsoft (nokia) pe post de generator de functii, telefonachele asta chiar are iesirea audio relativ ok, adica mai buna decat inventia craioveana si placile de sunet de pe laptopurile personale. Pe ansamblu, amplificatorul costa mai mult decat el insusi, dar, in fond, fiecare trebuie sa isi pazeasca stolul de zburatoare

Apropos de cum suna amplificatorul, este enervant de clar, parca ascult flac-uri la casti, pe iphone.

Am de gand sa continui testele, asa ca sunt deschis la aproape orice manevre, tuburi am si de rezerva pentru inca doua amplificatoare.

Vorba unui fost ministru celebriza prin Slatina, "Mergem inainte":92

Editat de radasous
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări