Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push-Pull cu EL86

radasous

Postări Recomandate

Acum 10 ore, gheo23 a spus:

Valderama, dar nu cumva in acest regim ducem lampa intr-un domeniu nesigur ? Uite la 197mA curent anodic(asta inseamna 140mAeff fara Ig2 ) de varf nu e cam mult? In catalog scrie clar Ikmax 100mA ...

EL86-Mullard.pdf

aveţi mai jos un extras din foaia de catalog indicată/recomandată

ar trebui să puteţi preciza ia-max/tub dacă tot discutăm mult/puţin/nesigur vedem astfel mai bine ce curent maxim anodic admite Mullard pentru EL86 (vârf 1/2T) regim continuu sinus 17,4W putere utilă în sarcina anod-anod

PS evident ostilitatile" in cazul sugerat de mine se desfasoara pe o sarcina 4K7 anod-anod si clar in foaia de catalog Mullard in cereu verde gasim precizarea 3K5

aşadar  clasa AB1-Mullard dinamic fără intrare în regim curent gc cu prezenţă Rk vs clasa AB2 dinamic fără intrare în regim curent gc negativare fixă(-22,5V)

extras Mullard PDF.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Vad 64mA la semnal maxim ceea ce se incadreaza sub suta de miliamperi permisa.Curentul este dat pentru ambele tuburi(2*51mA) nu ? Acum ceea ce nu inteleg eu poate , maximum ratings se refera la valoarea maxima instantanee permisa prin tub sau la valoarea medie pe o perioada? Dumneata cum intelegi ?Astfel lamurim problema si ne luminam.Valderam , daca tot am ajuns aici , te rog , pune graficul Ia/Ua la Raa 4700 ohmi , Ug1=-22.5V, Ug2=200V si Ua=250V.Avem multe de invatat din experienta dumitale si astfel lamurim si problema.Multumesc !

Mai jos e dreapta de sarcina 3350 ohmi.

EL86_1-page-004.jpg

Editat de gheo23
Link spre comentariu

nu ai reprezentat corect domnule situaţia push-pull EL86 Ra-a 3350 ohmi

când o să răspunzi aproximativ corect la întrebarea lansată mai sus (ia_max EL86 Mullard Ra-a 3K5 17,4W) pun reprezentări aici

trebuie să văd şi eu de unde atâta grijă justificată sau mai puţin justificată pentru vârful ăla de curent maxim 197mA EL86 AB2... atenţie foaia de catalog Mullard nu furnizează date pentru situaţia push-pull EL86 negativare fixă Ra-a 4K7 (aparent lipsă referinţă)

am scris aşa la pagina  15 (valoare îngroşată)  push-pull EL86 cu o sarcină anod-anod 4700Ω da ?, de unde  ai scos 3350 ohmi ?!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am ramas dator @radasous cu explicitarea cazurilor posibile prin combinatia celor 4 infasurari din secundar, din care le-am exclus pe cele peste 10k Ohm. Asadar dupa cum urmeaza; 4 Ohm - 1,6k/2k/2,4k/3,5K, 6 Ohm - 2,3k/3K/3,5k/5k, 8 Ohm - 3k/4K/4,7k/6,7K

Link spre comentariu

Curentul este 70.5 mA pentru situatia data(Raa=3.5K si P=17.4W)

Acea dreapta de sarcina pleaca din punctul Ua=250V si Ug1=22.5V (negativarea aleasa de dumneata !) si merge asimptotic la hiperbola de disipatie maxima si din calcule reiese 1650 ohm pentru o lampa.Dubland valoarea pentru PP reiese acea valoare de 3350 de ohmi .Daca gresesc ma corectezi !

Nu este nicio grija din partea mea si nu contrazic pe nimeni in legatura cu acei 197mA , doar vreau sa vad de unde ies ! De aceea rugamintea cu graficul.

Editat de gheo23
Link spre comentariu

poate ne spune gheo23 ce se întâmplă când Vg2 "stă cazată" pe la relativ +220V în raport cu catodul ? dacă tot nu avem reprezentare grafică Mullard  Vg2 220V-225V

dacă te uiţi dumneata  la datele din careul verde deduci cu uşurinţă Vk +20,8V(390 X 0,0534A) mai găseşti dumneata acolo Vg2_0 circa +241V în raport cu masă sau  aprox. Vg2_0 +220V în raport cu catodul  

evident se poate deduce şi Vg2  în raport cu catodul când amplificatorul dezvoltă continuu 17,4W utilă în sarcină  (Vg2 aprox. +200V în raport cu catodul pentru 17,4W utilă)

cu alte cuvinte chiar Mullard arată în foaia de catalog cum se poate cupla g2-EL86 la +250V prin rezistenţă comună g2 de 1k8 (rezistenta din catod 390Ω /tub)

EL86_geo23.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Valderama, te rog posteaza dom-le reprezentarea aia grafica in aceste conditii 

"

etajul final push-pull EL86 cu o sarcină anod-anod 4700Ω poate furniza putere utilă în sarcină secundar 18W(sinus ne-limitat) în următoarele condiţii:

Ua 250V

Ug2 200V

Ug1(negativare fixă)  -22,5V

Vin dinamic sinus 13,5Vef pentru fiecare grilă de comandă(dinamic 38Vvv_sinus pe gc-EL86)

Randament OT 0,8

o remarcă dinamic pentru vârful maxim din atac gc-EL4(sinus +19Vv) nu se ajunge cu grila de comandă în 0V (gc ajunge pa la -3,5V pentru vârful maxim sinus din atac +19Vv)"

Vedem ce si cum si n-o mai lungim. Am pus acel grafic cu plecare de la Ua=250V/Ug1=-22.5V/Ug2=200V/Ia=20mA tocmai ca sa se vada ca respectand curba de disipatie anodica varful de curent nu poate depasi 160mA.Deci , repet , te rog, daca se poate , daca nu , bine.Stima !

Si nu e graba...

Editat de gheo23
Link spre comentariu

nu înţelegi esenţialul, nu-i obligatoriu să stai cu dreapta de sarcină sub curba de disipaţie anodică sau tangent la curba de disipaţie în clasa AB2

disipaţia anodică în AB2 se analizează pentru întreaga periodă (jumătate din periodă tuburile finale EL86 aproape "dorm")

situaţia de care am făcut vorbire(Ra-a 4k7) este conservatoare nu pune în pericol tuburile finale (ca uzură disipaţie etc)

când o să poti reprezenta corect dreapta de sarcină 3K5 push-pull EL86 postez reprezentarea 4k7 anod-anod (dacă va mai fi cazul)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

un citat cu dedicaţie:

"Class AB also allows us to operate the valves at much higher anode voltages and the load line can actually go beyond the maximum power dissipation curve"

PS după un timp (de studiu) o să afli cum se reprezintă  sarcina anod-anod 3k5 push-pull EL86

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 9 ore, gheo23 a spus:

Valderama, te rog posteaza dom-le reprezentarea aia grafica in aceste conditii 

"

etajul final push-pull EL86 cu o sarcină anod-anod 4700Ω poate furniza putere utilă în sarcină secundar 18W(sinus ne-limitat) în următoarele condiţii:

Ua 250V

Ug2 200V

Ug1(negativare fixă)  -22,5V

Vin dinamic sinus 13,5Vef pentru fiecare grilă de comandă(dinamic 38Vvv_sinus pe gc-EL86)

Randament OT 0,8

o remarcă dinamic pentru vârful maxim din atac gc-EL4(sinus +19Vv) nu se ajunge cu grila de comandă în 0V (gc ajunge pa la -3,5V pentru vârful maxim sinus din atac +19Vv)"

Vedem ce si cum si n-o mai lungim. Am pus acel grafic cu plecare de la Ua=250V/Ug1=-22.5V/Ug2=200V/Ia=20mA tocmai ca sa se vada ca respectand curba de disipatie anodica varful de curent nu poate depasi 160mA.Deci , repet , te rog, daca se poate , daca nu , bine.Stima !

Si nu e graba...

te scutesc de "studiu"  prezint Ra-a 4k7 push-pull EL86 (dai două/trei clikuri succesive pe imagine pentru mărire)

mare atenţie la cât vede tubul ăla EL86 în anod astfel încât să poată livra vârf de curent anodic 195mA

dacă nu înţelegi ce vede tubul în anod citeşti mai jos în ultima imagine

rămâne să prezinţi dumneata corect Ra-a 3K5 ...evident Ra-a 4K7 nu respecta curba de disipatie

vedem  eventual cum respectâ curba de disipaţie push-pull EL86 pentru Ra-a 3K5

EL86 PREMIUM_Z.jpg

CE VEDE TUBUL EL86.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

O simulare pentru un PP cu EL86 si uti,izand un model  generat pe un tub real arata tot cam asa,adica extrem de aproape de graficele din foile de catalog!

Se vede clar ca tuburile lucreaza extrem de lejer fara sa le fie viata periclitata,cititi in tabelul din dreapta graficului.Singura diferenta este ca mie imi rezulta o putere ceva mai mare pe primarul OT adica in anozi,probabil pot fi ceva erori in timpul compilarii graficelor,dar nu asta este o problema.

PP_EL86_Raa_4_K7.png

Link spre comentariu
46 minutes ago, der_doktor said:

...si THD de 8% teoretic, practic probabil dublu tinand seama de calitatea si tolerantele componentelor adiacente. 

Ati cam pus punctul pe i. 

Pare mai buna varianta mea, decat mult si prost, mai bine putin si fara rost :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări