Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push-Pull cu EL86

radasous

Postări Recomandate

2 minutes ago, radasous said:

Teoretic pot convinge un ups sa scoata mai mult de 230V, oricum, peste 250 ar insemna sa ignor datasheetul de la el86

Asa este, insa cred ca undeva pe la inceputul topicului ati precizat ca aveti destule :)  ... cite o siguranta pe anodica n-ar strica totusi, macar pe durata testelor...

Weekend placut!

Link spre comentariu
Acum 3 ore, gheo23 a spus:

Deci ai o sarcina de 8 ohmi si 7Vef , asta insemnand 6w si un pic intr-o banda de 30-30000 . E chiar bine pentru amplificatorul tau ! Transformatoarele "isi dau arama pe fata" !:aplauze Asteptam si testele cu dreptunghiular.

etajul final push-pull EL86 cu o sarcină anod-anod 4700Ω poate furniza putere utilă în sarcină secundar 18W(sinus ne-limitat) în următoarele condiţii:

Ua 250V

Ug2 200V

Ug1(negativare fixă)  -22,5V

Vin dinamic sinus 13,5Vef pentru fiecare grilă de comandă(dinamic 38Vvv_sinus pe gc-EL86)

Randament OT 0,8

o remarcă dinamic pentru vârful maxim din atac gc-EL4(sinus +19Vv) nu se ajunge cu grila de comandă în 0V (gc ajunge pa la -3,5V pentru vârful maxim sinus din atac +19Vv)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Valorile astea raman la stadiu teoretic, EL86 nu se mai fabrica de ceva vreme, asa ca este greu de crezut ca se poate ajunge in realutate la rezultate apropiate fara o investitie aiuristica in lampasele ramase pe piata. 

Link spre comentariu
Acum 12 minute, valderama a spus:

etajul final push-pull EL86 cu o sarcină anod-anod 4700Ω poate furniza putere utilă în sarcină secundar 18W(sinus ne-limitat) în următoarele condiţii:

Ua 250V

Ug2 200V

Ug1(negativare fixă)  -22,5V

Vin dinamic sinus 13,5Vef pentru fiecare grilă de comandă(dinamic 38Vvv_sinus pe gc-EL86)

Randament OT 0,8

o remarcă dinamic pentru vârful maxim din atac gc-EL4(sinus +19Vv) nu se ajunge cu grila de comandă în 0V (gc ajunge pa la -3,5V pentru vârful maxim sinus din atac +19Vv)

Corect, acestea sint datele corecte

Link spre comentariu
Acum 8 minute, radasous a spus:

Valorile astea raman la stadiu teoretic, EL86 nu se mai fabrica de ceva vreme, asa ca este greu de crezut ca se poate ajunge in realutate la rezultate apropiate fara o investitie aiuristica in lampasele ramase pe piata. 

pentru unii da "valorile astea rămân la stadiu teoretic"

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Aceasta putere se obtine in anozi , pe sarcina de 4700 ohmi.In secundar e alta poveste.Cel putin asa zice catalogul ! Nu se da puterea pe 8 ohmi sau alta impedanta ci pe sarcina din anozi .

Link spre comentariu

în catalogul ăla mai scrie ceva important RK(per valve),  ţii cont de ce zice/ scrie catalogul ?! sau asociezi forţat cu ce am precizat (negativare fixă -22,5V/ valve)

(în condiţiile de mai sus sunt aprox. 22,5W putere utilă pe sarcină la anozi datorită randamentului OT precizat în sarcină secundar se regăsesc doar 18W)

hai uite caut să fiu mai clar/concret

dinamic pentru un atac gc-EL86 38Vvv sinus vârful de curent anodic/tub ia_max atinge 197mA şi Ua_min/tub devine 24V  stipulează dumneata puterea în sarcina dispusă  la anozi 4k7 (ai foaia de catalog EL86  nu poate fi greu)

am făcut  mai sus o remarcă/precizare dinamic Vgc-EL86 nu atinge 0V(grila de comandă EL86 rămâne în regim negativ pentru un atac ce nu excede 38Vvv sinus)

PS cine nu a înţeles pe deplin cum stă  treaba negativare fixă asociată cu regim conservator disipaţie anodică în repaus (push-pull) se documentează

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Valderama, dar nu cumva in acest regim ducem lampa intr-un domeniu nesigur ? Uite la 197mA curent anodic(asta inseamna 140mAeff fara Ig2 ) de varf nu e cam mult? In catalog scrie clar Ikmax 100mA !Eu sunt de acord cu dumneata ca se pot obtine acei 18w in sarcina de 8 ohmi dar(parca a mai fost o discutie despre putere nesimtita in sarcina) cu uzura prematura  a lampii si functionarea intr-un regim nesigur care poate duce la defectarea ei cand te astepti mai putin.Eu raman la parerea mea ca acel catalog a fost gandit cand a fost facut si regimul de functionare a fost ales cu grija si in urma unor indelungate teste.Asa putem imagina pe grafic diverse alte scenarii, viabile dealtfel, dar care au "mici" dezavantaje ! Deci nu contest rezultatele expuse de dumneata si sa lasam topicul deschis initiatorului .Eu sunt tare curios ce va iesi la final pentruca radasous este ambitios si inovativ.Sa vedem ce va iesi pentruca beneficiaza de OT-uri excelente dupa parerea mea.

EL86-Mullard.pdf

Editat de gheo23
Link spre comentariu
On 7/6/2018 at 5:55 PM, radasous said:

Au raport calitate/pret rezonabil si clar nu sunt pentru audiofili. Vor intra in curand la unt test mai special, un se de 4-5W cu doi tranzistori :)

Va rog, puteti posta schema?

Link spre comentariu

Desi cred in continuare ca puterile catre limita din catalog raman teoretice, lansez o provocare catre curajosi pentru un test si pun la bataie o pereche de EL86, strict pentru testele astea, le vreau inapoi cand se termina, sunt rezervele amplificatorului din topic.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, gheo23 a spus:

Valderama, dar nu cumva in acest regim ducem lampa intr-un domeniu nesigur ? Uite la 197mA curent anodic(asta inseamna 140mAeff fara Ig2 ) de varf nu e cam mult? In catalog scrie clar Ikmax 100mA !Eu sunt de acord cu dumneata ca se pot obtine acei 18w in sarcina de 8 ohmi dar(parca a mai fost o discutie despre putere nesimtita in sarcina) cu uzura prematura  a lampii si functionarea intr-un regim nesigur care poate duce la defectarea ei cand te astepti mai putin.Eu raman la parerea mea ca acel catalog a fost gandit cand a fost facut si regimul de functionare a fost ales cu grija si in urma unor indelungate teste.Asa putem imagina pe grafic diverse alte scenarii, viabile dealtfel, dar care au "mici" dezavantaje ! Deci nu contest rezultatele expuse de dumneata si sa lasam topicul deschis initiatorului .Eu sunt tare curios ce va iesi la final pentruca radasous este ambitios si inovativ.Sa vedem ce va iesi pentruca beneficiaza de OT-uri excelente dupa parerea mea.

EL86-Mullard.pdf

dumneata ai înţeles ceva mai puţin

revin cu precizări suplimentare curentul ăla anodic la vârf  ia_max 197mA NU periclitează viaţa tubului EL86 trebuie să ai în vedere că acel vârf de curent(ia_max) apare doar pe vârful unei semiperioade sinus (1/2T)  rămâne să calculezi dumneata average curent per tub EL86 (media efectivă curent per tub EL86) pentru întreaga perioadă şi eventual să ţii cont că în situaţia practică semnal muzical numai vârfurile ating 18W în sarcină (dacă ne respectăm)

pun mai jos o imagine sugestivă(poate te ajută)

averagecurent.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări