Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Push-Pull cu EL86

radasous

Postări Recomandate

Ca sfat, FFT ul ar trebui sa fie ultima grija... dupa mine are sens cind constructia este incheiata si se pot masura de asemenea si THD si THD N. Oricum osciloscopul de fata cred ca are rezolutia verticala de 8 bits (nu m am uitat...)

Masuratoarea cu semnal PUR dreptunghiular este de fapt o masuratoare condensata cu sinus la mai multe frecvente (unde da, se poate observa si fuga fazei)

Masurarea frecventei de 1kHz la nivelul dinainte de clipping este abordarea corecta, ca referinta pentru diversele atenuari la capete de banda.

Bafta!

Link spre comentariu
54 minutes ago, dvb said:

Ca sfat, FFT ul ar trebui sa fie ultima grija... dupa mine are sens cind constructia este incheiata si se pot masura de asemenea si THD si THD N. Oricum osciloscopul de fata cred ca are rezolutia verticala de 8 bits (nu m am uitat...)

Masuratoarea cu semnal PUR dreptunghiular este de fapt o masuratoare condensata cu sinus la mai multe frecvente (unde da, se poate observa si fuga fazei)

Masurarea frecventei de 1kHz la nivelul dinainte de clipping este abordarea corecta, ca referinta pentru diversele atenuari la capete de banda.

Bafta!

FFT-ul nu este deloc o grija pentru mine, poate traduce cineva ceva util din printscreen-urile osciloscopului. Am sagetat cu mov armonicile vizibile, fft-ul este obtinut la 1kHz si nivel de iesire de 8V RMS.

FFT.jpg.b80236244a976879bead4aa5dd7a8c6f.jpg

Am reusit sa obtin un semnal dreptunghiular ceva mai bun la 500 Hz si 1kHz cu un osciloscopo/generator usb bazat pe PCM2902 si 74HC132 pe iesidile de semnal dreptunghiular. Pentru frecvente mai mari sau mai mici bate campii rau, deci nu conteaza, cred ca sursa de +- 12V cu SW2-512D este beata.

Albastreala de culoare bleu este semnalul de intrare, galbeneala cel de iesire, nivelurile sunt cele de dinainte de clipping. 

7796137_SQ500Hz.jpg.9c492b65318b90d16b6e6cb87c4303e8.jpg 

1880127571_SQ1kHz.jpg.dd530522ee852092e022afe15e16645a.jpg

SQ 1kHz.BMP

Link spre comentariu

În mod normal, aveați nevoie  doar de un schmitt trigger, dar pe pagina anterioară @valderama a evidențiat că: „ evident generatorul sinus din teste nu generează un sinus acceptabil 20Hz(vizibil în prima oscilogramă din primul set) ”, din această cauză am pus schema. schema e simplă și performantă. puteați rezolva 2 probleme sintr-o lovitură. Un generator de dreptunghi, puteți face cu cmos, sau 555 probabil mai simplu, decăt un schmitt trigger.

Link spre comentariu

Pe baza masuratorilor de ieri, sinusoide in intervalul 20Hz-40kHz, sub limita clippingului (aprox 9.85W la 1kHz)am generat:

-Grafic amplificare (Uout/Uin) -frecventa:

1498392268_graficamplificare-frecventa.thumb.jpg.e67ac2e17cd38062ca5fde9992764e19.jpg

-Grafic amplificare (dB) -frecventa:

1932041685_graficamplificaredB-frecventa.thumb.jpg.7b994603fc27002ba389d54e11488d6f.jpg

La 12kHz este o cadere de 1.67dB, daca am calculat corect amplificarea in excel.

Link spre comentariu
1 minute ago, csu said:

În mod normal, aveați nevoie  doar de un schmitt trigger, dar pe pagina anterioară @valderama a evidențiat că: „ evident generatorul sinus din teste nu generează un sinus acceptabil 20Hz(vizibil în prima oscilogramă din primul set) ”, din această cauză am pus schema. schema e simplă și performantă. puteați rezolva 2 probleme sintr-o lovitură. Un generator de dreptunghi, puteți face cu cmos, sau 555 probabil mai simplu, decăt un schmitt trigger.

Schema este foarte buna, probabil, doar ca nu prea are sens atata munca pentru trei masuratori. Amplificatorul din titlul topicului este unic si asa ramane. Sincer, imi este imposibil sa lipesc cele 7 integrate fara sa ma enervez iremediabil, din motive de vedere terminata. 

Link spre comentariu
1 minute ago, dvb said:

Se pare ca inca nu am expirat si le-am calculat corect, adica 20*log(Uout/Uin) :n1

Just now, dvb said:

Astea sunt ok? le-am vazut pe net, in multe variante, dar m-a speriat pretul de ordinul leilor.

Link spre comentariu
Just now, radasous said:

Se pare ca inca nu am expirat si le-am calculat corect, adica 20*log(Uout/Uin) :n1

Da, nici nu-mi faceam griji ca n-ar fi o gluma... oricum, neliniaritatea in banda e cam mare pentru un PP..

Link spre comentariu
18 minutes ago, dvb said:

Da, nici nu-mi faceam griji ca n-ar fi o gluma... oricum, neliniaritatea in banda e cam mare pentru un PP..

Pai este un pp experimental, cu el86 si traf-uri indel cu Raa mic, adica absolut special :))

Oricum neliniaritatea maxima este de 2.36 dB, la 20Hz, unde si generatorul era putin emotionat. In plus, corectorul de ton (neinclus in masuratori) compenseaza exact caderile sub 300Hz si peste 5kHz cu potentiometrii pe mijloc, cel putin in simulari se intampla asta. Amplificatorul se aude foarte corect, prea corect pentru compunentele cu care este facut.

Link spre comentariu
36 minutes ago, radasous said:

Astea sunt ok? le-am vazut pe net, in multe variante, dar m-a speriat pretul de ordinul leilor.

... tot acum vreo 30 de ani 555 genera un dreptunghi decent, la banii astia nici nu conteaza prea mult, cred ca-i mai scump transportul :)

Link spre comentariu
17 minutes ago, dvb said:

... tot acum vreo 30 de ani 555 genera un dreptunghi decent, la banii astia nici nu conteaza prea mult, cred ca-i mai scump transportul :)

Potentiometrii sunt de vis...L-am comandat :)

Link spre comentariu

Prin cateva interpolari si extrapolari ale masuratorilor efectuate anterior cu semnale sinusoidale la diferite frecvente am generat in excel caracteristica de frecventa pentru intervalul 20Hz-40kHz. In zona utila (audibila...) 30Hz-18kHz, deviatia maxima a amplificarii este de 1.88 dB (cea mai mare amplificare este la 2000Hz, cea mai mica la 18 kHz, ceea ce mi se pare absolut rezonabil.

1664567745_CARACTERISTICADEFRECVENTA.thumb.jpg.c1a215ffd044276c878fe8ef1b6dd3a7.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări