Vizitator Postat Iunie 16, 2018 Partajează Postat Iunie 16, 2018 (editat) toate oscilogramele cu semnal sinus sunt înclinate la dreapta (instrumentaţia lasă de dorit, formă de undă aproximativ dinte de fierăstrău) nu strică să prezentaţi o oscilogramă 1KHz-sinus numai generatorul şi osciloscopul cu reprezentare în timp două-trei perioade, amplitudinea Y setată şapte-opt diviziuni (trebuie pozat relativ perpendicular pe ecran osciloscop) în imaginea asta 1KHz-"sinus" remarcăm acelaşi fenomen(sinus mult înclinat) Editat Iunie 16, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
radasous Postat Iunie 16, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 16, 2018 20 minutes ago, valderama said: toate oscilogramele cu semnal sinus sunt înclinate la dreapta (instrumentaţia lasă de dorit, formă de undă aproximativ dinte de fierăstrău) nu strică să prezentaţi o oscilogramă 1KHz-sinus numai generatorul şi osciloscopul cu reprezentare în timp două-trei perioade, amplitudinea Y setată şapte-opt diviziuni (căută să pozezi relativ perpendicular pe ecran osciloscop) în imaginea asta 1KHz-"sinus" remarcăm acelaşi fenomen(sinus înclinat dreaptă) imposibil să apară un aşa "defazaj din amplificator" la 1KHz-sinus In zilele urmatoare o sa vina un alt osciloscop, asta este batran... Link spre comentariu
radasous Postat Iunie 18, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2018 (editat) Maine trebuie sa soseasca osciloscopul nou, intre timp am refacut schema in ltspice, cu alte librarii pentru tuburi. In simulare iese cam ca in realitate, adica apare clipping pentru semnal de intrare peste 80mV - 8V RMS pe iesire. Simularea da THD aproximativ 0.63%. Si raspuns in frecventa: Editat Iunie 18, 2018 de radasous Link spre comentariu
radasous Postat Iunie 19, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2018 A sosit un osciloscopul digital UNI-T, model UTD2025CL. Este varianta actuala, inlocuitoare pentru UT2025C. Nu stiu exact caare sunt diferentele, in afara de culoare, nici nu prea conteaza. Osciloscopul a venit si cu software, se conecteaza pe usb si poate fi manevrat mousistic. Mai pe se ara urmeaza sedinta de masuratori pentru amplificator. Link spre comentariu
radasous Postat Iunie 19, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2018 Am modificat putin schema, am marit condenssatorii pusi in paralel cu rezistentele din g2 de la 22nF la 220nF. Am facut modificare pentru ca asa scade thd-ul, adica UL-ul este mai eficient, asta in simulari, in realitate nu am masurat inca. amplificarea s-a dublat, asa ca am modificat reactia negativa pentru a compensa cresterea amplificarii. Simularea in ltspice nu a dat cresterea amplificarii, probabil ca modelul de EL86 nu este chiar corect. Schema actuala: Link spre comentariu
radasous Postat Iunie 19, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2018 (editat) Am facut si masuratori pe amplificatorul real, cu modificarile de mai sus. Am stabilit nivelul semnalului de intrare la 70..71mV, ceea ce corespunde unei tensiuni de iesire de 8.99V RMS, adica 9.85W pe sarcina rezistiva de 8.2 ohmi. Peste aceasta valoare apare clipping la 1000Hz. Pe ansamblu, sunt multumit de amplificator, probabil ca mai sunt mici reglaje ce se pot face, dar nu se poate obtine ceva semnificativ superior in aceasta configuratie, adica putere de iesire 10W, negativare automata, conexiune ultra-liniar, transformatoare de iesire Indel tgl 20/001. Maine am sa calculez si raspunsul in frecventa pe baza masuratorilor. Masuratori in intervalul 20Hz - 100Hz: Masuratori in intervalul 100Hz-1kHz: Masuratori in intervalul 1kHz-10kHz: Masuratori in intervalul 10kHz-40kHz: Editat Iunie 19, 2018 de radasous Link spre comentariu
simson Postat Iunie 19, 2018 Partajează Postat Iunie 19, 2018 Sa nu fie cu suparare ca intervin dar decat 30 de oscilograme in sinus , mai bine doua oscilograme SQW la 40Hz sau poftim macar 50Hz si alta la 10Khz da/arata tot potentialul acestui amplif.Eventual una in bucla deschisa, fara RNG sa vedem adevarata valoare a OT-ului INDEL, binenteles daca se doreste acest fapt. 1 Link spre comentariu
radasous Postat Iunie 20, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2018 (editat) Nu e nicio suparare, si eu vreau sa fac masuratori cu semnal dreptunghiular, diar ca nu am generator pentru el. Am incercat cu generator sftware pe placi de sunet, telefon, tableta, la toate semnalul este cu "urechi" , peste 3-4 kHz devine sinusoidal. Masuratorile pe sinusoide imi trebuie oricum pentru curba de raspuns. Editat Iunie 20, 2018 de radasous Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 20, 2018 Partajează Postat Iunie 20, 2018 (editat) evident generatorul sinus din teste nu generează un sinus acceptabil 20Hz(vizibil în prima oscilogramă din primul set) ca şi plus osciloscopul are mathematical functions FFT (rămâne să vedem FFT) @simson chiar dacă cfg dată push-pull-UL se află în buclă închisă nu o să vedem mare brânză la 20Hz-sqw sau 10Khz-sqw(contribuţia INDEL TLG 20/001 slăbuţă reflectă preţul de achiziţie) mai exact transformatorul INDEL TLG 20/001 are banda clar precizată 0,05÷12kHz (20W) desigur pentru 8W-9W putere utilă în sarcină şi buclă închisă stă ceva mai bine (TLG 20/001) aşa cum rezultă din setul de oscilograme sinus prezentate dacă raportăm răspunsul amplificatorului 20000Hz sinus la răspunsul aproximativ 1000Hz sinus găsim -2,47db (20 log 6,76/8,99 evident cu bucla de reacţie negativă închisă) Editat Iunie 20, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
radasous Postat Iunie 20, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2018 Generatorul este cam de pe vremea lui G. G.Dej, i se pot accepta mici erori dupa atatia ani la frecvente mici, probabil ca are nevoie de putina atentie. Oscoloscopul are si fft si math, mai trebuie sa le inteleg functionarea, dupa aceea o sa vedem si fft-ul, probabil ca mai spre seara. Am facut cateva masuratori cu un fel de sqw in plaja 30Hz-3000Hz, peste 3000 semnalul nu mai are legatura cu sqw. Am folosit ca generator un telefon nokia lumia, asta este cea mai capabila sursa pe care o am in acest moment. Cand o sa gasesc un generator de sqw rezonabil am sa reiau masuratorile, inclusiv in bucla deschisa. Am sa postez la bazar o solicitare de generator pentru sqw, chiar nu am chef sa il construiesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 20, 2018 Partajează Postat Iunie 20, 2018 (editat) dacă prezentaţi FFT în opinia mea trebuie setată amplitudinea frecvenţă fundamentală sinus(1Khz) pentru 8W putere utilă în sarcină ieşire( pentru putere mai mare utilă devine irelevant ştiind că distorsiunile cresc exponenţial către puterea maximă sinus nelimitat/limitat) Editat Iunie 20, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 20, 2018 Partajează Postat Iunie 20, 2018 13 hours ago, radasous said: ****************************************************************************************************************** Simularea in ltspice nu a dat cresterea amplificarii, probabil ca modelul de EL86 nu este chiar corect. Schema actuala: Aveti mai jos un model pentru EL86 generat de mine pe doua tuburi EL86 TELEFUNKEN cu ajutorul uTracer,poate va este util: ******************************************************************************************** *EL86LMO *Vg2=201V .SUBCKT EL86LMO 1 4 2 3 ; P G2 G1 K (PENTODE) .PARAMS: MU= 9.839999999998 EX= 1.4 KG1=520 KP=39.0 KG2= 4320.0 KVB=20.1 CCG=1.5P CPG1=0.06P CCP=6.65P RGI=1K; RE1 7 0 1G ; DUMMY SO NODE 7 HAS 2 CONNECTIONS E1 7 0 VALUE={V(4,3)/KP*LOG(1+EXP((1/MU+V(2,3)/V(4,3))*KP))} ; E1 BREAKS UP LONG EQUATION FOR G1. G1 1 3 VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1*ATAN(V(1,3)/KVB)} G2 4 3 VALUE={(EXP(EX*(LOG((V(4,3)/MU)+V(2,3)))))/KG2} RCP 1 3 1G ; FOR CONVERGENCE C1 2 3 {CCG} ; CATHODE-GRID 1 C2 1 2 {CPG1} ; GRID 1-PLATE C3 1 3 {CCP} ; CATHODE-PLATE R1 2 5 {RGI} ; FOR GRID CURRENT D3 5 3 DX ; FOR GRID CURRENT .MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N) .ENDS ***************************************************************************************** Luati modelul de aici cu copy/paste si il includeti in libraria dv. intrucat el lucreaza cu ecuatiile matelemtice din Spice,altfel nu va lucra. Simbolul este bun pentru ce aveti dv. asa ca o sa aveti mai mari sanse de a va apropia de realitate. P.S acest model tine cont si de G2. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 20, 2018 Partajează Postat Iunie 20, 2018 (editat) generarea impulsurilor dreptunghilare de joasă frecvenţă cu paliere relativ bune nu implică multă manoperă (un exemplu sumar mai jos) Editat Iunie 20, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
radasous Postat Iunie 20, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2018 50 minutes ago, valderama said: generarea impulsurilor dreptunghilare de joasă frecvenţă cu paliere relativ bune nu implică multă manoperă (un exemplu sumar mai jos) Multumesc, stiu schemele u cdb400, in rma cu aproape 30 de ani le-am facut. Problema este ca nu am chef sa il fac, oricat de simplu ar fi o sa imi ia 5 zile, din cauza astigmatismului nu pot lucra decat 10-15 minute la chestii mici, cum ar fi cdb-ul. O sa gasesc ceva de cumparat, sper. 1 hour ago, LMOlimpiu said: Aveti mai jos un model pentru EL86 generat de mine pe doua tuburi EL86 TELEFUNKEN cu ajutorul uTracer,poate va este util: ******************************************************************************************** *EL86LMO *Vg2=201V .SUBCKT EL86LMO 1 4 2 3 ; P G2 G1 K (PENTODE) .PARAMS: MU= 9.839999999998 EX= 1.4 KG1=520 KP=39.0 KG2= 4320.0 KVB=20.1 CCG=1.5P CPG1=0.06P CCP=6.65P RGI=1K; RE1 7 0 1G ; DUMMY SO NODE 7 HAS 2 CONNECTIONS E1 7 0 VALUE={V(4,3)/KP*LOG(1+EXP((1/MU+V(2,3)/V(4,3))*KP))} ; E1 BREAKS UP LONG EQUATION FOR G1. G1 1 3 VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1*ATAN(V(1,3)/KVB)} G2 4 3 VALUE={(EXP(EX*(LOG((V(4,3)/MU)+V(2,3)))))/KG2} RCP 1 3 1G ; FOR CONVERGENCE C1 2 3 {CCG} ; CATHODE-GRID 1 C2 1 2 {CPG1} ; GRID 1-PLATE C3 1 3 {CCP} ; CATHODE-PLATE R1 2 5 {RGI} ; FOR GRID CURRENT D3 5 3 DX ; FOR GRID CURRENT .MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N) .ENDS ***************************************************************************************** Luati modelul de aici cu copy/paste si il includeti in libraria dv. intrucat el lucreaza cu ecuatiile matelemtice din Spice,altfel nu va lucra. Simbolul este bun pentru ce aveti dv. asa ca o sa aveti mai mari sanse de a va apropia de realitate. P.S acest model tine cont si de G2. Multumesc mult, am sa il includ in lib-ul meu. Link spre comentariu
radasous Postat Iunie 20, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2018 Am facut ceva masuratori fft pentru difeite valori ale bazei de timp, cred ca am reusit sa nu inteleg cum se foloseste.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum