Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatori pentru amplificator Nichicon

Vizitator anniculae

Postări Recomandate

Vizitator anniculae

Va rog, as avea nevoie de o informatie privind condensatorii pentru amplificatoare.

Ma gandesc sa refac un amplificator ( nu stiu daca ma voi ocupa eu sau voi platii pe cineva care se pricepe, depinde daca gasesc pe cineva dispus) si as vrea sa comand condesatorii.

In prima faza oscilam intre Nichicon, Panasonic si Vishay. Pana la urma am ajuns la concluzia ca Nichicon e de preferat avand in vedere renumele si faptul ca se gasesc usor la toate valorile necesare.

Acum nelamurirea.

Eu am ales variante mai scumpe precum UTT si UPM (Low Impedance, High Reliability) pentru valorile mici si LGU pentru cei din sursa 2x10000uF/50v.

Acum citesc pe site-ul Nichicon ca "For audio equipment" ei recomanda UKW UKT la valori mici si pentru sursa LKG.

Nu merg cei alesi de mine?

Diferenta de pret este mica. Adica as prefera sa dau 200 de lei pe niste condesatori cu durata de viata de 5000 de ore decat 100-150 pe unii cu durata de 1000-2000 de ore.

Link spre comentariu

Cum pe marea majoritatea lor îi vei schimba degeaba, pentru mărirea gradului de inutilă satisfacție personală eu zic să folosești toate cele trei modele. Astfel, în loc de unul de 10μF poți folosi trei de 3,3μF în paralel (unul Nichicon, unul Panasonic si unul Vishay) s.a.m.d.

LE
Ce înseamnă "Condensatori pentru amplificator Nichicon"?
Eu n-am auzit să existe "amplificator Nichicon". (la fel de idioată frazarea ca în cazul "vând haine pentru fetițe second-hand")

Editat de validae
Link spre comentariu

Nu era mai simplu să pui tot ce a folosit inițial producătorul, pentru a ,,reface,, amplificatorul la parametrii originali ?  Văd că foarte mulți ,,audiofili,, aspiră la ,,perfecțiune,, în domeniul audio, ignorând faptul că doi ascultători nu vor ,,auzi,, niciodată exact la fel același amplificator, aceleași incinte și același sistem de sunet. Pentru simplul motiv că fiecare om are o anumită curbă de răspuns în frecvență a auzului (care se deteriorează cu vârsta), iar faptul că vei folosi doar fire aurite la conexiuni, condensatori cu folie aurită și nu mai știu ce componente gen ,,audio alchemy,, nu îți va oferi decât o impresie falsă că ai îmbunătățit sesizabil ceva, eventualele schimbări fiind imperceptibile de către o ureche normală. Văd o tendință aberantă de a aprecia mai mult schema unui amplificator și/sau componentele exotice folosite, mai mult decât simpla plăcere de a asculta muzică de calitate...

Link spre comentariu
Vizitator anniculae
10 hours ago, sesebe said:

Nu inteleg, care-i intrebarea?

Amplificatorul va merge si cu unii si cu altii.

Ok, multumesc, asta am vrut sa stiu. Sa nu comand si apoi sa nu ii pot folosi.

@Real Minitehnicus - cel putin rautacioasa postarea ta si complet inutila.

@validae - Amplificatorul este un Arcam de pe la sfarsitul anilor 90 - Delta290. Producatorii condensatorilor electrolitici folositi in el sunt Jamicon(cei 2 mari), Samwha si Rubycon.

Sunt multumit de sunetul lui si m-am gandit ca ar fi bine sa fie refacut. 

Cei doi condensatori mari sunt putin umflati in partea de sus dar inca nu s-au deschis. De asemenea am si un zgomot de fond (indiferent de volum), nu foarte tare, dar sesizabil cand nu canta.

Am tot citit, si din cate inteleg acesti condesatori electrolitici sunt primele componente care cedeaza in timp. Multi recomanda o recapare la fiecare 10 ani, iar amplificatorul meu are cam 20. Cam ciudat totusi, ca daca ma iau dupa durata de viata de doar 1000 de ore in cazul multor condesnatori teoretic ar fi sa fie schimbati la 5 ani.

Asta a fost motivul principal pentru care am ales alte serii de Nichicon, cu durata de viata de 2000 si 5000 de ore.

Probabil ca doar schimbarea acestor condensatori nu va fi suficient, dar ar fi un inceput si pare ceva destul de simplu de facut.

As vrea sa ii fac o revizie completa la cineva care chiar stie ce face, dar nu stiu cum sa il gasesc.

Editat de anniculae
edit
Link spre comentariu

Durata de viață a condensatorilor e dată în catalog la temperatura maximă de funcționare (85 sau 105 grade) și curentul maxim. Cu cât lucrează mai departe de acele valori cu atât ține mai mult.

Link spre comentariu

Condensatorii ar trebui verificati inainte de schimbare. Si aici ma refer la cat mai multi parametri  ESR, Dissipation, Leakage, etc. Ca altfel  ii schimbi degeaba si mai cheltui si bani inutil. Eu de obicei verific condensatorii unii in aparate din anii 70 si nu de putine ori la masuratori cei vechi arata mai bine decat ce gasesti acum pe piata.

Link spre comentariu

Eu am ales variante mai scumpe precum UTT si UPM (Low Impedance, High Reliability) pentru valorile mici si LGU pentru cei din sursa 2x10000uF/50v.

Acum citesc pe site-ul Nichicon ca "For audio equipment" ei recomanda UKW UKT la valori mici si pentru sursa LKG.

Nu merg cei alesi de mine?

Diferenta de pret este mica. Adica as prefera sa dau 200 de lei pe niste condesatori cu durata de viata de 5000 de ore decat 100-150 pe unii cu durata de 1000-2000 de ore.

Ma tem ca cei de la Nichicon au dreptate, va trebui sa va reorientati, UKW/UKT pentru  amplificatorul in sine, si LKG pentru sursa.Diferentele vor fi foarte mari la sunet, si la fiabilitate, ca sa fac o analogie, imaginati-va ca la un filtru de boxe s-ar pune MKP X2(condensatori de reactanta, de curent alternativ)-asa cum fac unii(...), evident ca va avea consecinte, si unele deloc placute.LGU nu sunt imposibil de utilizat in sursa, dar se vor comporta slab, se vor incalzi, si vor ceda rapid. Mai bine 1500 de ore cu 105 gr.C decat 5000 de ore cu 85 gr.C, asta ca idee generala, apoi daca aveti un ESR foarte bun, dar pierderile in dielectric sunt mari, va fi mai rau decat invers, altminteri s-ar pune cu dielectric solid, capacitor polymer, dar...ar fi o idee f.f. proasta.

De schimbat, e absolut obligatoriu, daca spuneti ca prezinta tendinta de umflare, schimbati-i acum, ca sa nu schimbati peste un an tranzistori finali scumpi si greu de gasit.

Link spre comentariu
2 hours ago, anniculae said:

@Real Minitehnicus - cel putin rautacioasa postarea ta si complet inutila.

Cei doi condensatori mari sunt putin umflati in partea de sus dar inca nu s-au deschis. De asemenea am si un zgomot de fond (indiferent de volum), nu foarte tare, dar sesizabil cand nu canta.

Sigur sunt umflați, sau au niște căpăcele de plastic bombate? Ăstia care sunt redresare la alimentare cu traf nu prea au obiceiul să se umfle, ci doar să se mai usuce.

Niste foto ar fi elocvente.

Zgomotul nu e produs neapărat de către niște condensatoare. Depinde despre ce  fel de zgomot discutăm căci denumirea e prea generică.

Pentru unii gramatica este răutăcioasă și complet inutilă

În altă ordine de idei:

1 hour ago, djvas said:

Eu de obicei verific condensatorii unii in aparate din anii 70 si nu de putine ori la masuratori cei vechi arata mai bine decat ce gasesti acum pe piata.

Tot zic de la o vreme că trebuie să postez niște imagini cu interiorul unui amplif AC2050 01 HF (Tehnoton - 1990) în care n-a trebuit să schimb decât doi electrolitici. În rest e plin de ăia gri, urâți, în capsulă de plastic, de IPRS, adică d-ăștia:

ioZJH51.jpg

și funcționează corect, în parametrii de fabrică. Momentan mi-e lene să-l pun pe masa și să-l desfac.

Până atunci un Yamaha AX-900 reparat ieri. Electrolitici schimbați: 0 (pentru că nu a fost necesar)

rSDIILX.jpg

elIvZeY.jpg

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu
Vizitator anniculae

Multumesc pentru raspunsuri.

Greselile gramaticale se datoreaza in mare parte faptului ca scriu ceva, apoi sterg si scriu altceva si tot asa... 

Cu cat citesc mai mult cu atat inclin mai mult sa caut pe cineva care sa se ocupe de aceasta revizie.

Chiar daca inca ar fi buni tot as vrea sa schimb toti condensatori electrolitici. Macar sa stiu o treaba, mai ales ca sunt niste piese ieftine. Am facut un calcul si ar fi undeva intre 100 si 200 de lei. Iar eu am ales variantele scumpe.

Zgomotul de fond de care am zis este un fasait care se aude in boxe cu aceasi intensitate indiferent de cursa volumului. Nu este foarte tare, se aude doar de langa boxe si este sesizabil doar cand nu se aude muzica... nu stiu sa explic mai mult de atat.

Daca ar fi dupa mine as schimba mult mai multe, printre care mufele pentru boxe A/B care par de calitate slaba, nu stiu releele in ce stare sunt, si poate chiar si potentiometrul motorizat de volum ALPS care in tercut mai caraia la un anumit nivel.

Atasez mai jos doua poze cu interiorul si una cu mufele pentru boxe despre care zic ca par de o calitate slaba. Nu se observa clar, dar condensatorii mari sunt putin umflati in partea de sus.

DSC_0180post.jpg

DSC_0181post.jpg

Arcam-Delta-290-3.jpg

Link spre comentariu

Zgomotul acela ca un fâsâit nu e dat de condensatori, ci e un zgomot cauzat de tranzistori sau chiar de unii rezistori.Dacă ești pasionat de restaurarea de amplificatoare, cumpără un ESR-capacimetru și testează fiecare condensator, altfel poți schimba componente bune degeaba. Cum spunea și un coleg mai sus, am găsit condensatori excelenți în aparate vechi de peste 20 de ani, chiar mai buni decât unii noi.Pe atunci aparatele de acest gen erau considerate  ,,de folosință îndelungată,, și se construiau cu componente de calitate nu ca azi, cu componente care pică la o lună după expirarea garanției...

Link spre comentariu

Electroliticii "de viata lunga" sunt, in primul rand, mai voluminosi decat ceilalti. Contin mai mult lichid si au suprafata de racire mai mare (daca au pierderi). Cei construiti in anii '40 - '80 nu aveau limite la durata de functionare. Singura problema era uscarea datorata electrolizei interne si neetaseitatii inerente. Exemplarele mari aveau deasupra un dop din cauciuc prin care se injecta la nevoie apa distilata. Cele romanesti au dopul ascuns sub stratul de cauciuc de la baza condensatorului, dar se observa o mica umflatura in dreptul lui. Folosesc si acum un aparat cu tuburi din anii '50 si nu le-am facut injectii electroliticilor decat o singura data, in anii '90.

Link spre comentariu

Zgomotul "datorat" electroliticilor este mai mult un zgomot inaudibil, daca pot sa spun asa.

Dupa cum spun si colegii fisiitul pe care-l auzi nu se datoreaza electroliticilor.

Am avut un amplificator la care s-a modificat mult sunetul dupa ce am schimbat toti electroliticii de pe calea de semnal cu capacitori pe film plastic (Wima) iar cei de filtraj numai partial. Modificarea sunetului a fost mai subtila (dar s-a dotorat in principal schimbarii tehnologiei condesatoarelor). A fost ceva de genul: cu condesatorii originali sunetul parca era putin murdar, parca putin mai neclar fata de sunetul obtinut dupa schimbarea electroliticilor de pe calea de semnal cu condesatori film plastic. Schimbind electrolitici cu electrolitici cu greu ai sa sesizezi modificari ale sunetului (daca folosesti aceleasi valori).

La amplificatorul pe care-l utilizez in mod curent schimbarea electroliticilor a ajuta si n-a ajutat.

Sunetul a devenit mai clar, mai precis dar s-a schimbat fundamental si tonalitatea lui, si nu in bine. Deci schimbarea electroliticilor este cu doua taiusuri poate si sa ajute dar se poate si mai rau sa faca.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator anniculae

@sesebe

De partea asta cu schimbatul sunetului as cam vrea eu sa ma feresc, pentru ca eu sunt multumit de el asa cum e acum. Desi sunt constient ca se poate si mai bine, nu pot estima daca in caz ca se schimba va fi in bine sau in rau. Totusi din ce inteleg, daca s-ar schimba cu acelasi tip si valori, diferentele ar trebui sa fie mici si in bine.

Daca as schimba doar condensatorii mari de 10000uF/50v tot exista riscul sa se schimbe sunetul?

@puriu

Am vazut dimensiunile si tot ce am ales eu din seriile High Reliability s-ar fi incadrat pe placa. Oricum majoritatea au ceva loc in jurul lor astfel incat ar incapea si condensatori putin mai mari. Nu pot sa masor exact cat au spatiul intre picioare dar presupun ca s-ar putea monta si condensatori cu mici diferente fara prea mari probleme. Ca sa ajung pe spatele placii ar trebui sa demontez tot, ca nu are capac sub el.

Link spre comentariu

\]

Daca sunt umflati inlocuieste-i fara ezitare, chiar daca 'mai tin" ... nu se stie cat. Chiar daca unii nu sunt umflati si par ok vizual nu-i exclus sa nu mai mai fie ok deci ar trebui si ei inlocuiti. Dar in mod normal nu ar trebui inlocui toti ci doar cei cu probleme, adica verificati si doar daca e cazul sa-i inlocuiti. Printre producatorii "buni" Nichicon, Panasonic si Vishay mai poti adauga si Rubycon, Elna, Jamicon, Yageo si  chiar si Samwha.

10 hours ago, anniculae said:

....

Daca as schimba doar condensatorii mari de 10000uF/50v tot exista riscul sa se schimbe sunetul?

...

Judecand dupa valoare cei mari fac parte din alimentare deci sub nici o forma inlocuirea lor cu unii similari atat ca valoare cat si tensiune nu au cum influenta in rau sunetul  ... defapt nu il vor schimba in nici un fel. daca aveti condensatori de 85 grade puneti mai bine de 105 , valoarea sa fie aceeasi iar tensiunea poate fi mai mare decat cea a celor originali asta daca nu au gabarit  prea mare. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări