Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caut schema amplificator Zaa 5k @15W


Vizitator Puiu Macaveiu

Postări Recomandate

Vizitator Puiu Macaveiu

Buna ziua,

am 2 transformatoare GXPP15-8-5K (https://www.edcorusa.com/gxpp15-5k) si as vrea sa construiesc un amplificator in "jurul" lor. Experienta mea in lucrul cu lampi este aproape zero... Va rog sa ma ajutati sa gasesc o schema de amplificator PP pe care l-ati testat si a avut rezultate cel putin satisfacatoare. Nu ma astept sa iasa ceva super - e totusi prima incercare! Ma gindeam ca lamiple finale sa fie ceva de genul 6P3S pt ca se gasesc relativ usor si nu costa o avere. Daca credeti ca trebuie altceva sint numai ochi si urechi! Multumesc anticipat!

Editat de Puiu Macaveiu
Un titlu mai sugestiv nu strica.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gheo23

    4

  • THOMAS

    3

  • Kosmin

    1

  • dvb

    1

Top autori în acest subiect

Pentru inceput cauta pe forum printre schemele cu 6p3s construite de-a lungul timpului si asa iti faci o idee ce presupune un astfel de amplificator.

Tin minte ca @valderama avea o schema testata in contratimp cu 6n2p, 6n6p si 6p3s.

Link spre comentariu

Tubul 6BR8A se poate inlocui lejer cu  o dubla trioda ecc81 si o pentoda EF80 (sectiunea a doua a dublei triode va fi folosita pentru canalul doi) iar schema prezentata este foarte buna

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator Puiu Macaveiu

o alta varianta (mai putin prtentioasa dar la care am tuburile) ar fi asta: http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/ecl82_3.htm

Cum ziceam, nu vreau un amplif cu putere foarte mare...2-3w sint suficienti, dar as prefera calitatea maxima pe care as putea-o obtine cu trafurile date. Care din cele 2 scheme credeti ca se "muleaza" cel mai bine pe cerintele date?

 

Acum 17 minute, popa marius a spus:

Tubul 6BR8A se poate inlocui lejer cu  o dubla trioda ecc81 si o pentoda EF80 (sectiunea a doua a dublei triode va fi folosita pentru canalul doi) iar schema prezentata este foarte buna

am inteles...ce poti sa imi spui despre adaptarea schemei la transformatoarele de iesire pe care le am eu?

Link spre comentariu

Aveti transformatoare exceptionale,puteti aborda schema de aici http://www.angelfire.com/electronic/funwithtubes/Amp-Contest-2012.html,iar defazorul il puteti modifica dupa schema ce v-o recomand mai jos utilizand tubul ECF80 tub care este proiectat tot pentru lucrul in VHF asa cum este si tubul 6BR8A.Tuburile de genul ECF82,802,... sunt mai dfificil de gestionat in aplicatii AF acestea fiind  tuburi proiectate pentru aplicatii in oscilatoare,sincroseparatoare,AGC-uri si asa mai departe.

    Tuburile ECF80 sau si mai bune cele din seria SQ E80CF functioneaza excelent in AF si deci si in aplicatia dv.Restul schemei il pastrati asa cum este acolo,repet; trafurile sunt excelente.

 

DEFAZOR_MODIFICAT_ECF80.png

 

P.S EDCCOR,transforamtoare foarte serioase,miezuri exceptionale cu o inductie la saturatie de pana la 20.300 GAUSS,adica 2.03T (M-6),sarma multiplu emailata de inalta temperatura,neimpregnata,conexiuni de iesire pentru bobine din conductori <oxigen free>,ce sa mai.................,la pretul asta merita toata investitia.

Asa zic astia despre sarma folosita:

"Magnet Wire
All units are wound with the finest virgin copper magnet wire. All windings use heavy insulated wire to provide excellent manufacturing yield, lower customer cost and superior life."

 

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Daca aveti deja ECL82 eu zic sa mergeti pe aceasta varianta deoarece transformatoarele dvs. se potrivesc mai bine d.p.d.v. al impedantei si astfel veti avea distorsiuni minime iar tubul acesta este deosebit de muzical(ca sa zic asa). Puterea va fi evident mai mica , vre-o 8 w.Tuburile 6P3S sunt mai potente adevarat dar impedanta recomandata(cu acele valori ale tensiunilor) este de 6.6k deci veti obtine putere in detrimentul altor parametri. Eu am construit acum cativa ani un PP cu 6F3P si am obtinut rezultate excelente .Scheme sunt multe pe NET. Am folosit un defazor clasic catodina care nu necesita niciun fel de reglaj si inca un ECC83 pe post corector Baxandall pe intrare. Oricum un PP cu 6P3S depaseste puterea recomandata pentru OT-urile dvs. , adica peste 25w. Mai ales ca sunteti la inceput eu zic sa abordati o schema cat mai simpla , fara multe reglaje. Succes.

Link spre comentariu
Vizitator Puiu Macaveiu

multumesc pentru sfaturi! Am comandat tuburile necesare dupa indicatiile Dvs si vreau sa comand si traful de alimentare la http://www.petra-toroid.ro/ (daca stiti in alta parte mai bun si mai ieftin, va rog!). Din cate am reusit eu sa imi dau seama, traful va avea 3 infasurari secundare:

1) 275V /  4 * 100mA (4 * 6p3s-e) + 2 * 50mA (2 * EF80) = 500mA

2) 6.3V /  4 * 1A (4 * 6p3s-e) + 2 * 0.5A (2 * EF80) = 5A

3) 24V / ?mA

 

Va rog sa ma ajutati cu stabilirea curentului pentru infasurarea de 24V precum si o "validare" a valorilor pentru celelalte infasurari. Ar trebui lasata o toleranta si mai mare?

Multumesc!

Link spre comentariu

Ce schema ati hotarat sa construiti??.....spuneti ceva de EF80 ?...,daca este modificarea colegului @Popa Marius ati uitat sa luati in calcul si ECC81,altfel nu vad rostul unui EF80.

Pentru 24V sunt suficenti 50mA.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
31 minutes ago, Puiu Macaveiu said:

am tastat gresit...este vorba intr-adevar de schema colegului @Popa Marius ....deci 4 tuburi 6p3s-e si 2 tuburi ECF80

  Pai nu este schema colegului @Popa Marius pentru ca d-lui va spunea ca puteti inlocui tubul  6BR8A cu cate doua tuburi EF80 si unul ECC81.Probabil este schema gasita de dv. si pentru care v-am facut eu recomandarea inlocuirii tubului 6BR8A cu unul mai usor de gasit si anume ECF80.(!!!!!),oricum nu asta-i problema,important este sa dimensionati corect transformatorul de alimentare.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Vizitator Puiu Macaveiu

mda...nu stiu de ce am retinut ca modificarea pt ECF80 era a domnului Popa... fac mai multe lucruri simultan si se pare ca nu e bine.


1) 275V /  4 * 100mA (4 * 6p3s-e) + 2 * 50mA (2 * ECF80) = 500mA

2) 6.3V /  4 * 1A (4 * 6p3s-e) + 2 * 0.5A (2 * ECF80) = 5A

3) 24V / 50mA

Link spre comentariu

Nu va grabiti ! Realizarea ( nu constructia pe banda rulanta) a unui amplificator cu lampi necesita mult timp si efort financiar . Asa ca... festina lente .

Este bine ca ati dimensionat transformatorul de retea un pic peste necesitati dar va fac o recomandare: rugati-ii pe cei de la Petra sa va faca si doua prize in primar +/_5%. Va vor fi de mare ajutor.Si inca ceva .Daca intampinati dificultati la realizarea carcasei , aveti in zona , la Baia Mare un coleg forumist care se ocupa de asa ceva si face treaba buna .

Editat de gheo23
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări