gauss Postat Iulie 4, 2019 Partajează Postat Iulie 4, 2019 (editat) La mine , la Ploiesti , erau licee mai dese precum carciumile . Si o puternica concentratie de industriale si scoli profesionale . Nimic de mirare , Prahova era cel mai populat judet , si Ploiestiul a treia platforma industriala dupa Bucuresti si Brasov . O componenta puternica , dar nu exclusiva , erau cele legate de chimie , mai ales petrol . Toate dublate de scoli profesionale . De asemenea energetic , electrotehnica , prelucrari mecanice . Chiar si un liceu agricol ( mecanizatori ) ... , erau denumiti " aviatori de brazda " . Licee auto , inca vreo doua . Pedagogic , de arte plastice , muzica , industrie usoara si servicii , sanitar , Scoala Sportiva etc . Elevii ... , din oras , judet , din toata Muntenia . Oricum , un sfert ( per total ) erau moldoveni . Sa nu zic de liceele din judet , inclusiv unul militar si altul M.I. Campina , Valeni , Valea Calugareasca , Busteni , Sinaia aveau licee bune . Sa tot inveti ... , de toate pentru toti ! In Ploiesti erau doua teoretice "de forta " , Caragiale ( fostul liceu nr . 1 ) si Mihai Viteazul ( fostul liceu nr . 2 ) . Pe al doilea l - am servit ( si invers ) cu onoare , avea si scoala generala . Unde am combatut incepand cu clasa a 6 - a , terminand cu anul IV . Nu am stiinta de vreo restrictie , apropo de mutari , transferuri , inscrieri , admiteri . Incepand cu clasa a 5 - a , scoala generala , desi se putea si aici . Orasul era plin de camine si internate ... , si de navetisti ... , fara sa mai mentionez UPG , Universitatea de Petrol si Gaze , unde te puteai crede la ONU . Erau studenti din toata lumea , arabii ( majoritatea ) faceau licee de profil ( tot in Ploiesti ) . Treapta a doua , bineinteles fara admitere . C - asa a dorit tov . Ceausescu , in spiritul prieteniei de veacuri . Doar libieni , angolezi , ceva coreeeni si chinezi , si alte popoare progresiste care finalizasera lupta pentru democratie . P.S. - angolezi sunt si acum , o comunitate inchegata si destul de numeroasa . Editat Iulie 4, 2019 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 4, 2019 Partajează Postat Iulie 4, 2019 (editat) Pai da ... Anul I avea in jur de 800 si ... studenti . Terminau cam 200 . Forajul Sondelor si Exploatarea Zacamintelor de Petrol si Gaze Naturale ( denumirea integrala corecta ) era una dintre cele mai grele facultati . Mate - fizica precum la Academie , chimie ca la Chimie , geologie , rezistenta materialelor , electrotehnica , si altele . Asta fara materiile de specialitate , cu tot felul de gauri in pamant etc . Sport , si stiintele politice ( altfel in meniu peste tot ) . Editat Iulie 4, 2019 de gauss Link spre comentariu
informer Postat Iulie 4, 2019 Partajează Postat Iulie 4, 2019 (editat) Apropo de invatamantul actual... pe drumul spre servici, dimineata, ascult la radio niste concursuri la care participa unii care se cred isteti probabil, cu intrebari de cultura generala. Ultima pe care am auzit-o a fost: "Ce reprezinta formula pi x r patrat?". N-o stiut niciunu`... :| Sau: "Cati sateliti naturali are Terra?" R: "2, Luna si Soarele." Si daca ar fi singurele.... Editat Iulie 4, 2019 de informer Link spre comentariu
-Atlas- Postat Iulie 4, 2019 Partajează Postat Iulie 4, 2019 Buna Vorba aia,"cate bordeie,atatea obicee". Referitor la licee nu erau restrictii(cel putin in zona Dej-ului). Dar(experienta proprie).Scoala generala se facea in functie de domiciliu. Eu am facut primele 4 clase intr-un sat de langa Dej,dupa care parintii mei au "avansat" pe scara sociala si au hotarat ca trebuie sa continui la Dej.Surpriza, nu puteau sa ma transfere in afara localitatii.Solutia gasita a fost o clasa cu "profil" inexistent in comuna.O clasa sportiva.Asa ca am ajuns la Al.Papiu Ilarian din Dej cls. a V-a profil sportiv.Nu are rost sa spun ca nu aveam nimic de a face cu sportul, Oricum,faptul ca "m-au"alergat antrenorii in scoala m-a ajutat de cateva ori. Am observat asta in armata(Timisoara),cand eram la instructie si vedeam cum raman colegii de pluton in urma.Priveam in spate si cca 10m nu era nimeni. In final am lasat-o si eu mai moale. Revenind la ontopic.Examenul de "treapta" a fost intredevar o ciudatenie.In Dej au aparut clase suplimentare pentru "decretei",si eu fiind printre ei(nu din greseala, parintii mei erau casatoriti de 2 ani si chiar asteptau un bebe),pentru ca toata lumea sa aiba loc la liceu. Un alt exemplu ciudat(tot experienta proprie).La Bac am avut supraveghetor un fost profesor de matematica(la proba de matematica,sa-l ierte Cel de sus,e trecut in lumea celor drepti). Avea un inel de cca 50g aur.La ore iti facea cucui cu inelul.Ziceai ca e satana intruchipata. La Bac a expus cea mai grea problema pe tabla,cu creta,nu-mi venea sa cred,cunoscand-ul din liceu. Era o sala cu 30 de elevi,majoritatea seralisti.Oricum avem o stima pentru el inainte de asta,a fost intotdeauna foarte corect,nu aveai ce-i reprosa,facea meditatii gratis,daca veneai cu o problema nu plecai pana nu erai lamurit. Spor tuturor Alex Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 4, 2019 Partajează Postat Iulie 4, 2019 (editat) 1 oră în urmă, informer a spus: Apropo de invatamantul actual... pe drumul spre servici, dimineata, ascult la radio niste concursuri la care participa unii care se cred isteti probabil, cu intrebari de cultura generala. Ultima pe care am auzit-o a fost: "Ce reprezinta formula pi x r patrat?". N-o stiut niciunu`... :| Sau: "Cati sateliti naturali are Terra?" R: "2, Luna si Soarele." Si daca ar fi singurele.... Acu' 2 saptamani a castigat un nene care a avut greutati sa spuna cate ore sunt ( in ) 150 de minute . A reusit cu ajutor , dar nu era ( foarte ) convins ... Asta este ... Editat Iulie 4, 2019 de gauss Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 4, 2019 Partajează Postat Iulie 4, 2019 Acum 11 ore, Ion_Bumbu a spus: Singura restrictie pe vremea mea era ca liceul sa fie din judetul unde aveai domiciliul, asta la cele civile. Exceptie faceau copii inginerilor agronomi care puteau sa dea admiterea la orice liceu din tara. Probabil ca mai erau si alte exceptii insa nu sint in tema, stiu despre asta deoarece parintii erau agronomi. Nu m`am folosit de ea. sint nevoit sa va contrazic, nu a existat asa ceva! sau poate nu vorbiti de Romania? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iulie 4, 2019 Partajează Postat Iulie 4, 2019 (editat) Fiind copil de ingineri agronomi am fost in cunostiinta de cauza cu un astfel de eveniment. Un coleg de scoala a dorit sa faca liceul la Cluj unde avea bunicii, el fiind stabilit in Banat cu parintii. S`a refuzat acceptarea dosarului pina cind nu s`a adus dovada ce la locul de munca si diplma de absolvire a parintelui. Cunosc evenimentul deoarece parintii au fost si colegi de facultate la Cluj si ne stiam foarte bine, colegul fiind cu un an mai mare. Editat Iulie 4, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 4, 2019 Partajează Postat Iulie 4, 2019 Nu s-a schimbat nimic nici pana in prezent, doar ca acum unii profi sunt "excentrici": https://recorder.ro/in-mintea-unui-profesor-de-liceu/ https://www.vice.com/ro/article/8xa3bb/cat-costa-spagile-si-meditatiile-la-cel-mai-mare-liceu-de-muzica-din-bucuresti https://adevarul.ro/locale/ploiesti/doiprofesori-liceu-trimisi-judecata-luare-mita-cereau-bani-laelevi-note-trecere-1_59d5e7b35ab6550cb8d59239/index.html https://www.gandul.info/politica/marturii-din-liceul-spagii-dimitrie-bolintineanu-mama-muncesc-cu-sudoare-14-ore-sa-dau-spaga-400-de-euro-elev-au-tras-de-noi-ca-de-animale-video-11079109 http://www.reporterntv.ro/stire/exclusiv-imagini-cu-elevii-unui-liceu-care-dau-spaga-la-examenul-de-bacalaureat Oricum, fenomenul spagii s-a mai atenuat dupa `89, una la mana, au disparut lipsurile unor produse elementare din magazine, mita se da acum doar in bani ori cadouri de reala valoare, nu salam si cascaval, tigari si sapun, precum inainte in tigania aia de sistem, apoi cel mai important a intrat oarece frica in profi/directori de cand cu DNA-ul, presa e omniprezenta si poate publica fara teama, inainte de `89 nici nu aveai unde reclama asa ceva, aia de la Minister erau si mai spagari, iar Militia nu avea deloc chef sa se faca valuri cu astfel de chestii. Link spre comentariu
dan-a2 Postat Iulie 4, 2019 Partajează Postat Iulie 4, 2019 (editat) Acum 57 minute, Spitfire a spus: Oricum, fenomenul spagii s-a mai atenuat dupa `89 Nu s-a atenuat deloc ci s-a amplificat , vezi pe cele din facultati ca sa nu mai zic de celelalte domenii (sanatate ,administratie ,servicii ) !! https://adevarul.ro/locale/ploiesti/profesor-upg-ploiesti-condamnat-definitiv-luare-mita-1_5d110a4d892c0bb0c6bff40b/index.html Editat Iulie 4, 2019 de dan-a2 Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 4, 2019 Partajează Postat Iulie 4, 2019 (editat) O spaga la vremea ei ... , mult aduce ! Spaga a fost , este si va fi . Enunt acoperitor , care nu inseamna nimic . Spaga nu va dispare , e in fibra si genele poporului roman . Relevant e procentul si domeniile in care se aplica . La modul serios , nu ca vrea X sa - l vada pe Y cu catusele la maini . In speta de care discutam , invatamantul si conexe , ce pot sa spun e ca inainte de '90 personal nu prea am stiinta despre . N - am dat . Din 2 motive . N - am avut de ce , si n - am avut din ce . Nici n - aveam buletin , cand am ramas numai cu mama . Din ce dracu' spaga , dintr - un salariu de muncitoare ? Ca idee , n - am dat nici dupa . Nici pentru mine , si nici pentru copii . Alte spagi am dat , la medici etc . Dar e o alta discutie . Editat Iulie 4, 2019 de gauss Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 4, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2019 (editat) In anii '60-'70 sincer, nu cred ca se putea da spaga cuiva, care sa puna o vorba buna, pentru ca, copilul lui sa intre la un liceu renumit. Trebuia sa ai pile foarte serioase, persoana mijlocitoare, invirtindu-se printre ''zeii'' care puteau punea o vorba buna, cind si unde trebuia. Daca se intimpla sa ''resufle'' ceva, mijlocitorul, in mod sigur, facea ''bulău''. Acum, nu prea se fereste nimeni sa spuna, ca a dat cuiva, citva sute de ''iepuroi'', pentru ca odrasla, sa intre la liceul cel mai bun,cu toate ca odrasla nu en-stare nici sa scrie si nici sa citeasca cursiv. Nu mai vorbim de matematica, care, pentru unii, e chineza curata. Imi amintesc ce-mi spunea tata! Daca nu inveti nu-i nici o problema. Scoli de tractoristi sint destule! Piinea o s-o ai asigurata, asa ca n-o sa mori de foame! Numai ca o sa vii, seara, acasa,negru la fata ca hornarii. Vai de noi cu a noastre oi! Editat Iulie 4, 2019 de GEO 53 BN Link spre comentariu
-Atlas- Postat Iulie 4, 2019 Partajează Postat Iulie 4, 2019 Acum 3 ore, GEO 53 BN a spus: In anii '60-'70 sincer, nu cred ca se putea da spaga cuiva, care sa puna o vorba buna, pentru ca, copilul lui sa intre la un liceu renumit. Trebuia sa ai pile foarte serioase, persoana mijlocitoare, invirtindu-se printre ''zeii'' care puteau punea o vorba buna, cind si unde trebuia. Daca se intimpla sa ''resufle'' ceva, mijlocitorul, in mod sigur, facea ''bulău''. Acum, nu prea se fereste nimeni sa spuna, ca a dat cuiva, citva sute de ''iepuroi'', pentru ca odrasla, sa intre la liceul cel mai bun,cu toate ca odrasla nu en-stare nici sa scrie si nici sa citeasca cursiv. Nu mai vorbim de matematica, care, pentru unii, e chineza curata. Imi amintesc ce-mi spunea tata! Daca nu inveti nu-i nici o problema. Scoli de tractoristi sint destule! Piinea o s-o ai asigurata, asa ca n-o sa mori de foame! Numai ca o sa vii, seara, acasa,negru la fata ca hornarii. Vai de noi cu a noastre oi! Buna Se putea.Stiu caz in Dej in '80 sau '81 cand un tip si-a "bagat" fiul la mate-fizica.Dupa 2 luni s-a transferat nu a facut fata. Spor tuturor Alex Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 4, 2019 Partajează Postat Iulie 4, 2019 Un caz ici, unul colea si oare e de ajuns ca sa tragem concluzia ca atunci scoala era pe spaga mai ceva ca dupa 90? Subscriu la cele scrise de GEO 53 BIN. Asa e, nu exista in acele vremuri padure fara uscaturi...din pacate acum nu mai avem padurile (si la propriu si la figurat). Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 4, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2019 (editat) Acum 59 minute, doru3160 a spus: ..................................................................................................... ...din pacate acum nu mai avem padurile (si la propriu si la figurat). Avem in schimb, uscaturi, nu foarte multe,dar le avem! Editat Iulie 4, 2019 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Postări Recomandate