Ion_Bumbu Postat Iulie 2, 2019 Partajează Postat Iulie 2, 2019 (editat) In perioada aia examenul la facultate era ceva serios, ratarea lui, tare neplacuta, automat 1an si 4 luni armata, daca nu erai "norocos" sa faci 2 ani! Dupa aia destul de greu te mai apucai iarasi de invatat incit sa fii competitiv la un nou examen cu cei neincorporabili. In armata capitanul nostru armurier m`a batut la cap sa ma duc la scoala de armurieri, eu eram la TR, as fi mers la scoala de la Sibiu, imediat mi`a zis ca`mi face documentele numa ca acolo ramin, era scoala de ofiteri si echivalau examenul, in rest scoala unde ma putea trimite era in ...Moldova, si dura vreo 2 luni. Am hotarit ca nu`mi e de folos, mai bine am "taiat frunze la ciini" prin unitate, in fapt eram mai mult mecanic auto si frecam autoatelierul unitatii. Dupa ani de zile mi`am dat seama ca omul a avut dreptate, nu mi`ar fi fost rau sa mai stiu ceva in plus, de atunci cind este vorba de invatat ceva tehnic incerc sa nu ratez nimic si pot spune ca merita. Nu ratati nici o ocazie sa invatati ceva, totdeauna foloseste. Editat Iulie 2, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 2, 2019 Partajează Postat Iulie 2, 2019 Acum 32 minute, Spitfire a spus: De elevi... navetisti chiar n-am auzit pana acum, iar internat nu aveau toate liceele. Daca n-ai auzit, nu inseamna ca n-au existat. Doi erau din Letcani, la 11 km de iasi, si unul din Podu Iloaie, 22km, numai ca asta dupa un trimestru a prins loc in camin. Cei din Letcani au rezistat tot anul I, si erau mai punctuali ca noi care stateam in oras. Trenurile atunci erau dese, si chiar mergeau. Cred ca totusi vorbim de perioade diferite, ca prea difera. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iulie 2, 2019 Partajează Postat Iulie 2, 2019 Ma rog, ce m`as fi bucurat eu sa nu fie elevi navetisti, am facut naveta pina`n clasa 7`a de la 7Km si apoi pina in anul 2 de liceu de la 14Km. Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 2, 2019 Partajează Postat Iulie 2, 2019 (editat) Acum 44 minute, Ion_Bumbu a spus: In perioada aia examenul la facultate era ceva serios, ratarea lui, tare neplacuta, automat 1an si 4 luni armata, daca nu erai "norocos" sa faci 2 ani! Dupa aia destul de greu te mai apucai iarasi de invatat incit sa fii competitiv la un nou examen cu cei neincorporabili. In armata capitanul nostru armurier m`a batut la cap sa ma duc la scoala de armurieri, eu eram la TR, as fi mers la scoala de la Sibiu, imediat mi`a zis ca`mi face documentele numa ca acolo ramin, era scoala de ofiteri si echivalau examenul, in rest scoala unde ma putea trimite era in ...Moldova, si dura vreo 2 luni. Am hotarit ca nu`mi e de folos, mai bine am "taiat frunze la ciini" prin unitate, in fapt eram mai mult mecanic auto si frecam autoatelierul unitatii. Dupa ani de zile mi`am dat seama ca omul a avut dreptate, nu mi`ar fi fost rau sa mai stiu ceva in plus, de atunci cind este vorba de invatat ceva tehnic incerc sa nu ratez nimic si pot spune ca merita. Nu ratati nici o ocazie sa invatati ceva, totdeauna foloseste. Eu am patit asa . Am mai povestit . Am vrut sa ma fac pilot , asta vroiam si pentru asta ma pregatisem . Aeroclub etc . In anul cand am terminat liceul , la Boboc nu s - a scolarizat decat pentru Tarom . Am strambat din nas , aveam numai MiG - ul in minte . Acum as fi acceptat Tarom - ul fara sa clipesc ... Armata , intreaga ( si plina ... ) , unde am primit propuneri repetate pentru scoala de ofiteri , apoi am dat la Academia Tehnica , ingineri aeronave . Am intrat din prima , printre primii . Fara efort ( eram f . bun in liceu , olimpic ) , dar cam in sila . Dupa Academie , la putini ani , Electronica . Si dupa Revolutie , inca doua ... Editat Iulie 2, 2019 de gauss Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 2, 2019 Partajează Postat Iulie 2, 2019 In liceu aveam ura pe lazaristi ... , ne ciocneam mereu de ei la olimpiade . Erau buni ... , majoritatea copii de smekeri . Am si acum dubii ca lucrarile erau corectate sincer si echitabil . Adica corect . In fine ... Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 2, 2019 Partajează Postat Iulie 2, 2019 (editat) Am facut naveta pe toata durata liceului. Am povestit pe undeva ce dificilera sa facem rost de adeverinta pentru abonamentele pe tren si autobuz, desi eram liceu MTTc, AKA CFR (ex "Grup scolar cai ferate"). Internatul era mizarabil si nu-l serveau decât cei care n-aveau încotro, de regula pui de ceferisti marunti (d-aia cu "contract"). Spaga n-am dat niciodata. Nici n-ar fi fost de unde. Am fost patru la parinti, tatal vitreg, betivan înrait (bea mult mai mult decât câstiga si îsi suplimenta necesarul vânzând sau schimbând lucruri de valoare din casa, inclusiv ghiozdanele noastre, ale copiilor). La scoala generala din sat multi "au dat". În clasa a cincea am avut o dascalitza de matematici, jidanca din toate punctele de vedere. Nota era dupa marimea si continutul sacoselor. A refuzat sa ia la cunostinta de talentul meu la matematici. Favoritul ei era un coleg mai mare care în cele din urma a luat cu greu bacalauratul la ...sport. Noroc ca s-a dus în Palestina si, din clasa a sasea, ne-a venit un dascal, începator si fara talent pedagogic (zic eu), dar îndragostit de matematica (la teze erau obligatorii si oarece probleme din GMB, din alea cu steluta). La admitere la liceu am fost sapte pe un loc, am intrat pe locul 23 din 216 cu media a saptea. La liceu nu stiu în ce masura s-a dat spaga. Cei de la internat au dat sigur (la pedagogi). La concursul pentru trapta a doua am fost pe locul opt iar la bac pe locurile 2-3. Am dat de patru ori la facultate. Prima data numai ca sa-i fac pe plac mamei. A doua oara (în toamna aceluias an) m-am pregatit serios si am picat al doilea sub linie. Cu o medie cu care în vara as fi intrat în primul sfert. Au fost 14 locuri si 16 pe un loc. Odata cu mine a picat si un coleg de clasa din liceu, fiul unui secretar la judeteana de partid, de care am amintit cu ceva timp în urma. Azi este inginer fizician. A treia oara am dat în timpul armatei. De dragul concediului suplimentar (30 zile). A patra oara nu am încercat la facultate ci am venit ca sa intru. Asa i-am zis gazdei unde am locuit în timpul examenului. Drept care gazda, în zilele ce-au urmat, s-a interesat zilnic de rezultate, mi-a dat vestea cea buna si m-a asigurat de sprijinil sau în gasirea unei slujbe la Timisoara (da data asta am dat la seral, din lipsa de posibilitati materiale; bunicul, singurul care m-ar fi putut sustine, murise în timp ce eram la liceu). Si s-a tinut de cuvânt. Înca o data mare multzam, domnu' Adi. (Dupa ce m-am stabilit în DE, am cunoscut din întâmplare pe un var de-al domniei sale. Si asta om dintr-o bucata.) La admiterea în facultate (a fost în anul ala în care s-au inversat din greseala doua discipline între ele) s-au facut în mod sigur manevre. Sustin asta din cauza "prestatiei" ulterioare a unora dintre colegi, a notelor nemeritate de ei si a felului cum erau obtinute acestea (examen sustinut între patru ochi la cabinetul profesorului, etc). Au fost totusi baieti de treaba, fara ifose. Totusi, tînând cont de miza de la concursul de admitere si de efortul pe care l-am depus, îl consider mai valoros si mai reprezentativ decât bacalaureatul. Editat Iulie 2, 2019 de franzm Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 3, 2019 Partajează Postat Iulie 3, 2019 Acum 10 ore, Spitfire a spus: In nici un caz! In `88-`89 nu te puteai inscrie decat la liceul asociat cu scoala generala, care se afla in proximitatea uneia sau alteia. Nu e adevarat. Eu din 1 Decembrie 1918 (ca sa-mi vezi radacinile proletare) m-am inscris bine-mersi la Spiru-Haret. Faceam o ora in 311 pana-n Rosetti, in conditii de sauna si viata de sardine. Dupa logica ta ar fi trebuit sa fac liceul de Chimie in Ozana. Cred ca te-au mintit parintii ca sa te tina langa casa. Nu e cazul sa-i invinovatesti, ti-au vrut binele. Dupa trepta a II-a au aparut si navetistii la Spiru-Haret. Erau din jurul Bucurestiului. Evident ca au "trecut" treapta cu sacosa, caci erau plini de bani dar slabuti la scoala - ca sa nu zic altfel. Cu bani, in anii '80, ajungeai departe: de la premiu luat cand tu citeai sacadat in clasa a IV-a, pana la mareata facere de pionier. Nici la pionierat nu intrai daca nu dadeai cadou, decat cand trebuia facut planul la pionieri . Ai mei n-aveau si n-au dat nimic. Vai de mama mea in generala, nu plusam cu cadou, nu aveam note. Fac parte din cei 25% din clasa care au facut o facultate la vremea aia. Acuma vad ca mai toti analfabetii au trecut prin facultate. Eu am facut-o p-aia cu examen cu mai multi pe loc. Deci, nu cadoul te face om - in fine, nu pe cel care il da. Poate pe primitor. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 3, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2019 (editat) Spuneam in postul anterior ca n-am fost destul de consecvent! Sora mea,mai mica decit mine cu 4 ani a absolvit liceul teoretic ,la clasa de reala. Tot timpul ma batea la cap sa ma apuc de invatat si sa dau la facultate. Eu, nu mai aveam chef(dupa armata ) sa mai invat. Ma lasasem de invatat ca ''bou pe tânjala''. In timpul liceului si dupa absolvire ,sora mea se pregatea pentru medicina. Dupa ce a dat de trei ori admitere la medicina,a hotarit sa dea la chimie. Era si inca este dintr-o bucata! Imi spunea ca n-a putut sa invete pe de rost anatomia,cum faceau alte fete. Imi spunea ca avea colege care-au invatat anatomia pe de rost . Imi mai spunea, ca avea o prietena care ii dadea manualul de anatomie si-i spunea sa-l deschida. Colega ei ii cerea sa-i spuna doar pagina. Imi spunea ca, colega, ii reda cu punct si virgula tot ce scria pe cele doua pagini. Sora mea, imi spunea, nu putea sa invete pe de rost A dat examen la Babes Bolyai, intrind cu bursa inca din primul an. A terminat facultatea cu brio,fiind sefa de promotie. A avut posibilitatea sa primeasca repartitie in Baia Mare. A refuzat sa mearga in Baia Mare favoarea unei colege care era localnica. A ales sa predea la scoala din sat,unde, asa cum am mai spus, cei care primeau repartitie la noi in sat faceau pe dracu-n patru numai sa primeasca negatie. Dupa titularizare a fost numita directoare, intr-un sat apartinator comunei noastre, la o scoala generala de 10 clase. Dupa citiva ani s-a tinut, in Zalau, un concurs pentru pentru ocuparea unui post(vacant) de profesor de chimie. Intre timp, in trei ani la rind, in vacanta de vara, a mai facut cursuri postuniversitare la Tîrgu Mures, dupa absolvirea lor, putind sa predea si fizica. A ramas la acea scoala pina cind s-a pensionat acum un an. De multe ori imi spunea ,mai in gluma ,mai in serios: Mă putoare, n-ai putut sa-nveti! Te-ai temut sa nu-ti crape capu' de la atita-nvatat! Editat Iulie 3, 2019 de GEO 53 BN Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 3, 2019 Partajează Postat Iulie 3, 2019 Treaba cu liceele arondate, adusa în discutie de colegul nu este chiar abureala, mai ales ca era si în spiritul acelor vremuri. Tin minte ca, pe vremea când eram la liceu si faceam naveta, aveam colegi de liceu dar si alti elevi navetisti care au discutat despre aceasta problema. Am stat acuma de vorba cu niste cunoscuti originari din România si cu rudele si iaca ce-a iesit. Concret, cica absolventii de scoala generala trebuiau îndrumati spre liceul situat cel mai aproape (ca localitate, nu ca distanta). La mine, fiind dintr-un sat în imediata vecinatate a unui oras mare (Arad), cu mai multe licee (oraşul), problema s-a pus ceva mai altfel. Odata cu începutul clasei a saptea, diriginta ne ameninta: - Lasa ca veniti voi la mine pentru repartizarea pe licee. Va trimit pe toti la liceul agricol. Se pare ca directiva era de a îndruma puii de tarani cu prioritate spre liceele agroindustriale, diferentierea facându-se dupa note. (Stiti bancul.- Nascut vaca, trait vaca, murit peşte. Acum peşte.) Pe mine m-au cam lasat rece amenintarile doamnei. În clasa a sasea sau a saptea (nu mai retin exact, tind sa cred ca la începutul celei de-a saptea, pentru ca la scurt timp dupa aceea ni l-au luat la oaste pe dascalul de mate), fara vreo pregatire speciala, am luat locul doi pe judet la olimpiada de matematici. Din lipsa de bani si sprijin din partea scolii si fara dascalul care m-ar fi putut pregati în continuare, nu m-am prezentat la faza superioara. Ar fi fost de râsu lumii sa nu ma lase la liceul dorit de mine. În cele din urma, toti colegii de la generala s-au înscris (pentru admitere) la liceele dorite de ei. Nu stiu daca pentru asta s-a dat spaga la dascali. Ca sa fie siguri ca vor apuca scoala dorita, dar si de dragul unor avantaje materiale (bursa de întreprindere, uniforme si salopete gratuite, internat gratuit), unii colegi au încheiat asa-zise contracte cu întreprinderile care patronau respectivele licee (industriale) si au primit hârtiile de înscriere corespunzatoare. Era ceva asemanator cu contractele de scolarizare la scolile profesionale. De examenul de admitere însa nu au scapat. O alta posibilitate o reprezenta frecventarea scolilor generale de pe lânga liceele de cultura generala din orase. În felul acesta, liceul cel mai apropiat fiind tocmai acela unde erai deja elev. Elevii de la aceste scoli generale aveau trecut pe matricola numele liceului respectiv (în Arad cunosc cazul liceelor Slavici, Moise Nicoara, Pedagogic (clase de arte) si liceul german din Aradul-Nou. Acesta din urma, la fel ca alte licee în limba minoritatilor (liceul Lenau din Timisoara) , fiind un caz mai special. Cunosc mai multe persoane de la sat, care au facut scoala generala la oras, majoritatea la liceul german din Aradul-Nou si la Lenau si câtiva la liceele cu profil artistic. La liceu am avut un coleg dintr-o clasa mai mare cu un an, care de asemenea a facut scoala generala la Arad. Era dintr-un sat vecin si facea naveta cu trenul. Era bun la învatatura si nu stiu de ce a facut liceul CFR (practic profil electro) si nu s-a îndreptat spre un liceu teoretic (actualmente este inginer mecanic). În treapta întâi am avut doi colegi de pe ruta Sânpetru-German - Secusigiu - Sânnicolaul-Mare. Ambii au încheiat respectivele contracte cu CFR-ul. Ziceau ca altfel ar fi fost repartizati la liceele agroindustriale pe raza carora locuiau. În timpul navetei, pe tren, am auzit povesti asemanatoare de la elevii de la alte licee din Arad (UVA - Industrial 1, Ranghet - Industrial 2, Lemnul - Industrial 5, etc). BTW, chefereul era Industrial 3 . Nu stiu cum s-a prezentat situatia în alte zone, daca respectivele directive (daca vor fi existat cu adevarat) s-au respectat mai strict sau nu; din auzite stiu doar ca, dupa ce am terminat liceul si mai ales pe la mijlocul anilor '80, situatia s-ar fi înrautatit (discutau colegii de munca navetisti care aveau copii in acea situatie). Pâna si liceul german din Aradul-Nou a fost transformat în liceu agro-industrial. Cica era mare nevoie de muncitori agricoli. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 3, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2019 (editat) In Arad au fost mult mai multe licee, decit in Zalau. Cind am intrat la liceu, in Zalau erau doar 3 licee, Liceul de matematica -fizica(fost Ady Endre), Liceul pedagogic si Liceul industrial de constructii, clasa noastra avind profilul Masini si utilaje. Editat Iulie 3, 2019 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 3, 2019 Partajează Postat Iulie 3, 2019 Acum 2 ore, franzm a spus: În cele din urma, toti colegii de la generala s-au înscris (pentru admitere) la liceele dorite de ei. Nu stiu daca pentru asta s-a dat spaga la dascali. Deci, folclor de autobaza, a mers orice elev la orice liceu a fost capabil sa ia admiterea! Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 3, 2019 Partajează Postat Iulie 3, 2019 Am vorbit si cu trei persoane de vârsta mea, originare din Arad si Timisoara. N-au auzit pâna acuma de treaba cu liceele arondate. Doar ca era obligatoriu sa urmezi primele patru clase la scoala din cartier. Câte bordeie, atâtea obiceie. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 3, 2019 Partajează Postat Iulie 3, 2019 Acum 1 minut, Marele Savant a spus: Deci, folclor de autobaza, a mers orice elev la orice liceu a fost capabil sa ia admiterea! Noi n-am avut liceu în sat sau în comuna. Asa ca trebuia sa mergem la oras. Si zbieretele dirigintei au fost singura manifestare a respectivelor practici. Restul nu l-am trait, îl stiu numai din auzite. Cât de credibil au fost povestitorii nu stiu sa va spun. Sincer sa fiu, am avut destule necazuri proprii (abonamentul la chefere!!!); m-a cam durut în paispe de problemele celorlalti (si amu-i la fel). Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iulie 3, 2019 Partajează Postat Iulie 3, 2019 (editat) Singura restrictie pe vremea mea era ca liceul sa fie din judetul unde aveai domiciliul, asta la cele civile. Exceptie faceau copii inginerilor agronomi care puteau sa dea admiterea la orice liceu din tara. Probabil ca mai erau si alte exceptii insa nu sint in tema, stiu despre asta deoarece parintii erau agronomi. Nu m`am folosit de ea. Editat Iulie 3, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 4, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2019 (editat) Sincer, nu stiu(n-am auzit) sa fi existat astfel de restrictii! Inafara de liceele din Zalau, care erau mai cautate(in judet),cele mai apropiate orase(serioase) unde puteai sa dai(fara nici o restrictie) examen erau, Cluj, Oradea ,Baia Mare, orase resedinte de judet. Orasele ca, Jibou, Cehu Silvaniei, aveau doar licee teoretice, Simleul Silvaniei avind si liceu agricol. Acolo mergeau doar cei de prin imprejurimi, multi dintre ei stind la internat Parintii, cu posibilitati materiale, care vroiau, ca odraslele lor sa faca un liceu serios isi trimiteau copii in orase mari, ca cele sus mentionate. Poate prin alte parti sa fi existat si restrictii! Editat Iulie 4, 2019 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Postări Recomandate