Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Aveti dreptate . Ma gandeam (si) la ipoteza ca tinarul candidat e constant in tentative . Adica nu intelege nimic , in mod repetitiv ... 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 1 oră, franzm a spus:

Pe vremea când se dadeau examene de admitere (liceu, treapta, facultate), în vest aceste examene erau cotate mai sus decât de exemplu diploma de bacalaureat. Concret, fara sa fii admis la facultate, în RFG nu-ti recunosteau bacalaureatul si trebuia sa-l mai sustii înca odata; lucru destul de dificil daca n-ai facut liceul în limba germana. Concursul de admitere luat facea diferenta. Tot asa era cu certificatul de absolvire a scolii medii (10 clase).

Cand era vremea aceea? Poate in interbelic...fiindca, pe vremea lu`Ceasca examenul de admitere la un liceu obisnuit, de cartier(nu mai vorbim de cel de "treapta"), era curata mascarada, la matematica de exemplu, profa din comisie a scris pe tabla rezultatele, la romana a inceput sa aiureze cu apartenenta lui Sadoveanu la masonerie, etc.

Nu intentionau profii sa pice pe nimeni, faceau tot posibilul sa treaca toti elevii 'treapta", probabil ramaneau cu bani mai putini la salariu daca se micsorau numarul de clase, sau chiar erau mutati cu serviciul la dracu`cu carti, si nu aveau chef de asa ceva, evident! Oricum, la admitere cei care nu reuseau sa intre la profilul "electro" erau declarati admisi automat la profilul "mecanica"-chiar daca au luat nota 2 la examen -intr-un liceu industrial, evident.Daca ii duceai dirigintelui la inceput de an un salam de Sibiu, o roata de cascaval si un cartus de Kent, nu mai aveai tot anul treaba cu absentele.Cu profii mergea si doar un pachet de Kent, un kil de muschi de vita sau 2-3 ciocolate Milka. Daca ar da din nou bac-ul cei ce l-au luat cu brio intre anii 1980 si 1995, cred ca 90% l-ar pica acum.

Link spre comentariu

Milka pe timpul regretatului? ... Sub media 5 nu erai admis decat la plimbari pe bulevard , putea sa fie si liceul din Vascauti . La liceu , cu media 5 , in limita locurilor . Nu prea s - a intamplat , intotdeauna au fost mai putine locuri decat candidati .Nici la profesionala nu intrai din oficiu , report de la admiterea in liceu . Ma rog , la altii o fi fost altfel . 

P.S. - la liceul unde am fost eu , erau 5 - 6 pe loc la admitere , si 4-5 la treapta . Bac - ul se dadea pe corect , nu lua toata lumea 10 . Nu erau permise nici furtisaguri , cel prins era dat afara din sala si eliminat scriptic din examen . Nici nu prea conta bac - ul , la facultate oricum era admitere , nota era media a trei note de la trei probe . Si atat . Media de la bac era doar pe diploma , nu se tinea cont de ea in nici un fel . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

N-am zis ca am dat eu, dar am vazut la colegi "cu pile" cum dadeau la greu. Milka si Toblerone mai gaseai, dar mai greu, trebuia sa te pui bine cu gestionarele de la magazinele alimentare, in schimb era din ce in ce mai greu cu whyskianul si Kent-ul...de aceea profii erau amatori de asa ceva, aveau cate o chermeza, si vroiau sa se dea grande ca aveau pe masa bunatati. Nu ramanea nimeni pe afara, la licee de cartier erai admis si daca nu erai prezent la examen, oricum stiau cu toti ca era o gluma examenul. Ce se facea in scoala dupa examen, stim cu totii..."ics patrat supra doi calare pe radical". Trecea anul, salariul de mizerie era luat de asa-zisi profesori, elevii se alegeau cu un carton inutil, si viata mergea inainte.:mort

Nu că acum ar fi vreo capodopera de invatamant...dar atunci era si mai mare prosteala.

Link spre comentariu

In amintire , da . Ultimele le - am luat ( la liber ) de la cofetaria de la Cinemascop ( aia mica , din stanga intrarii , era un fel de patiserie ) . Le - am luat pe toate , mi - a adus o tanti si din " spate " , probabil i - am parut simpatic . Vreo 50 de bucati . 5 bucati i le - am facut cadou , in schimbul nr. de telefon ... , desi cred ca  - l obtineam si la liber . Oricum , a facut impresie ( gestul ) . Durabila ... Restul au luat loc in sacosa de 1 leu , pe care o avea tot romanu' la el in epoca de aur . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 5 ore, Spitfire a spus:

Daca ar da din nou bac-ul cei ce l-au luat cu brio intre anii 1980 si 1995, cred ca 90% l-ar pica acum.

Nuş' ce fac, dar indiferent ce fac, tot minoritate ramân. Bacul de aici, de la mine, l-as lua pe loc. Dar aici nu-s copiii asa de isteti. De-aia au depus lacramatie ca fu prea greu la ultima editie.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Cea mai mare timpenie a fost cind s-a introdus ''treapta''  la liceu! N-am priceput niciodata de ce au facut asta! Ce-au urmarit cu asta?

Cam de la introducerea treptei de liceu,invatamintul a luat-o la vale! Cei care au luat cartea in serios,s-au realizat trecind cu brio in treapta a doua, cei buni, intrind la facultate. Ceilalti, mai slabuti, au facut scoala profesionala , devenind meseriasi. Acum orice absolvent  de scoala generala, se poate inscrie la liceu, fara nici o problema.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Acum 8 ore, Spitfire a spus:

Cand era vremea aceea? Poate in interbelic...fiindca, pe vremea lu`Ceasca examenul de admitere la un liceu obisnuit, de cartier(nu mai vorbim de cel de "treapta"), era curata mascarada, la matematica de exemplu, profa din comisie a scris pe tabla rezultatele, la romana a inceput sa aiureze cu apartenenta lui Sadoveanu la masonerie, etc.

Nu intentionau profii sa pice pe nimeni, faceau tot posibilul sa treaca toti elevii 'treapta", probabil ramaneau cu bani mai putini la salariu daca se micsorau numarul de clase, sau chiar erau mutati cu serviciul la dracu`cu carti, si nu aveau chef de asa ceva, evident! Oricum, la admitere cei care nu reuseau sa intre la profilul "electro" erau declarati admisi automat la profilul "mecanica"-chiar daca au luat nota 2 la examen -intr-un liceu industrial, evident.Daca ii duceai dirigintelui la inceput de an un salam de Sibiu, o roata de cascaval si un cartus de Kent, nu mai aveai tot anul treaba cu absentele.Cu profii mergea si doar un pachet de Kent, un kil de muschi de vita sau 2-3 ciocolate Milka. Daca ar da din nou bac-ul cei ce l-au luat cu brio intre anii 1980 si 1995, cred ca 90% l-ar pica acum.

Ma indoiesc! in epoca, totdeauna si peste tot, erau mai putine clase in treapta a doua fata de treapta intiia!!! cei care ''picau treapta'' urmau scoala profesionala iar dupa angajare puteau urma si un liceu la seral, la care se organiza si examen de admitere, ce-i drept mai lejer! in rest povesti, inclusiv cele despre profesoara care v-a vorbit despre masonerie!

De curiozitate, ai trait acele vremuri? in ce oras duceai dirigintelui salamul si roata de cascaval?

Link spre comentariu

Acu' ce sa zic.... Am absolvit un liceu industrial - chiar daca era clasa de mate-fizica. Dar admisi cu media sub 5, eu n-am vazut. Liceul a durat de prin '83 pana prin '87.

P.S. Daca la tr. I era o clasa de mate-fizica, la tr. II mai ramanea o jumatate. 

Link spre comentariu

La "trepte" nu mergea cu salam și cașcaval. Nici măcar cu Milka sau Toblerone. Chiar în acele vremuri exista selecția  "pe bune"  între cei performanți și cei care nu ... 

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Spitfire a spus:

Am facut liceul, unul industrial, Electronica Bucuresti intre anii 1980-1984 si nu recunosc nimic din ce-ai scris. La treapta intai (cand inca mai puteau puteau sa concureze elevi din provincie) am fost 7 pe un loc. Examenul de "treapta" a cerut mai multe eforturi decat BAC-ul, scopul fiind admiterea la facultate (au fost clase din generatia mea cu peste 75% admisi in invatamantul superior). Nu trebuie sa faci afirmatii despre perioade pe care nu le-ai cunoscut direct, sau sa generalizezi situatii izolate.

Nu stiam de Milka in perioada liceului, de fapt, dupa dupa "90, nu stiu cand am aflat prima data.

Editat de nelu F
completare
Link spre comentariu

Nu mergea deloc . Nici cu salam , nici cu cascaval .  Decat daca convingeai pe cineva sa te " suie " in lista . Nu stiu cine risca asa ceva , trebuia sa fie directorul liceului , sau cine redacta lista afisata , oricum verificata , contrasemnata si stampilata . Cu ce sa - i corupi ? Era caz penal ( puscarie ) ... lucrarile erau anonime ( colt indoit ) , si se pastrau pentru contestatii si verificari . Corectarea se facea ( cel putin in ultimul timp ) de cadre didactice de la alte unitati de invatamant , acreditate de inspectoratul judetean . Cred ca unora le plac prea mult povestile , si fabuleaza constant . N - ar fi primul topic . Si cred ca nici ultimul , nu stiu de ce ... Dar am ceva banuieli , pe care le tin pentru mine . Macar momentan ... , pana termin documentarea . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am facut liceul in deceniul '70...prima generatie de liceu redusa la 4 ani din cei 5 care se faceau pana atunci... cu efortul aferent-comasarea materiei din 5 ani in 4....efort si al nostru si al profilor... rezultatul! - exigenta crescuta pe toate planurile si la toate materiile!... examenul de treapta a fost mai dur ca admiterea si bacul.... cel putin asta a fost parerea mea!... era in joc un vis al unui posibil viitor inginer electrotehnist sau un electrician cu profesionala la baza si seralul dupa... pot sa va spun ca, dupa stiinta mea, nu a fost favorizat nimeni... pentru ca, in cei 2 ani de treapta a 2-a se afla despre asta printre elevi.... si numai bine nu-i era favorizatului!.... la bac am fost 170 de elevi care l-am sustinut... la romana au fost doar 3 note de 8.... restul sub 8...una a fost a mea.... la mate in schimb, un 5 pe drepte si un 10 cu felicitari la proba practica!.... care proba a constat in prezentarea radioreceptorului pentru benzile de radioamatori 3,5 ; 7 ; 14 si 21Mhz...eu am participat la constructia acelui RR cu executia bobinelor oscilatorului local... calculul bobinelor a fost facut de proful indrumator Bolborici Eugen.... colegul Marele Savant il stie... PS. Am descoperit undeva, in fundul unui sertar de mobila veche, carnetul meu de radioamator receptor!... emoții cu carul!... unul din motivele pentru care am scris acest post... Toate cele bune, domnilor! 

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări