Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Da, uite că uitasem asta, ăia care stăteau în internat ieşeau în oraş cu bilet de voie.

Eu am stat toate clasele din liceu la gazdă, internatul liceului era doar pentru fete, pentru că băieţi eram puţini.

In clasă la mine am fost cinci băieţi în treapta întâi şi în treapta a doua am fost trei băieţi. Aşa era cam prin toate clasele. Un bun prieten şi coleg de an, dar la alt profil şi deci în altă clasă, era singurul băiat din clasă.

Bine, nici de la gazdă, o babă văduvă, nu-mi permiteam să lipsesc aiurea şi-i cam raportam mereu ieşirile în oraş.

Gazda fusese pedagog, acum era pensionară şi era atentă oarecum la programul nostru, al meu şi al colegului de gazdă.

Aşadar nu era stricteţea din cămin, dar nici nu-mi permiteam chiar orice.

Link spre comentariu

Citind postările dvs (GEO53BN și dorian70) consider că am fost oarecum norocos.

Școala generală (cls 1 - 8) era la câteva minute de mers pe jos iar liceul la 8 km de casă, în orașul natal (București).

Deci n-am avut constrângeri specifice liceelor (ori școlilor) de tip intenat.

Singurele "neplaceri" erau aglomerația din autobuzul 226 (dimineața călătoream ca sardelele in conservă), intreruperea curentului electric (exact seara, când trebuia sa-mi fac temele) și oarece disconfort termic in serile de iarnă (locuiam la bloc).

Dar eram puștan și nu băgam în seamă toate prostiile :d

Link spre comentariu

Eu am locuit la 11 km de oras si naveta n-ar fi trebuit sa fie o problema daca n-as fi fost la cel mai cacacios liceu din acest punct de vedere: liceul CFR. Internatul acestuia avea o faima tare proasta (era la fel de mizerabil precum vagoanele de tren) si prin urmare era evitat din rasputeri. Iar conducerea scolii, ca sa umple internatul, ne refuza adeverintele necesare eliberarii abonamentelor de tren sau autobuz. Asa ca tocmai noi, elevii de la chefere, faceam blatul pe tren si umblam cu pile si interventii ca sa obtinem acea adverinta care, la toate celelalte scoli din oras, se elibera din oficiu. Am fost retinut de câteva ori de militia TF si treaba a ajuns pâna la inspectoratul scolar judetean. În treapta a doua am avut coleg de clasa pe fiul unui secretar de la judeteana de partid si situatia a devenit ceva mai usoara.

"Relicve" din acea vreme nu mai am, nici macar o poza cu tabloul facut la absolvire (s-a pierdut la mutare) dar tin minte ca aveam numarul matricol 777.

Din armata n-am decât niste poze si un transformator (de fapt numai bobina acestuia) pentru tole Ee14 (ceva asemanator cu ce a facut si prezentat @flomar60). Mi la bobinat cineva de la fabrica de BCA din oras (Roman), fiul unei femei care lucra la popota. Am cumparat atunci si ceva carti interesante (de ex. Radioreceptoare, 2 vol., de col. Viniciu Nicolescu), dar cele mai multe s-au pierdut.

Link spre comentariu

Cit priveste viata de camin(internat),ce sa zic!

Mincarea era suficienta avind in vedere cit efort fizic faceam,fiind gustoasa. Noroc ca bucataresele erau meseriase desavirsite. Erau unii carora portia de mincare primita, nu le era suficienta, solicitind supliment.

Eu, fiind de la tara, mincarea de la cantina, mi se parea foarte buna, cu toate ca mincarea de acasa, era mult mai satioasa si poate la fel de gustoasa ca cea de la cantina. Femeile de la cantina, care ne aduceam mincarea la masa,erau ca niste mame pentru noi, intrebindu-ne daca mincarea ne-a placut si daca ne-am saturat.

In anul I-ii de liceu intr-o primavara ni s-a servit la masa spanac cu oua ochiuri. Ca țăranu' m-am uitat la terciul din farfurie, fiind convins ca ''pasta''cu o culoare ciudata, nu poate fi si gustoasa,drept urmare am mincat doar ochiurile. Nu stiam de existenta spanacului si de faptul se minca. Poate(in clasele V-VIII) sa fi invatat ceva despre spanac. Una e sa inveti despre ceva anume si alta e sa-ti fie pus in farfurie, fara o ''pregatire'' prealabila. Ca mine au fost si altii ,care la fel ca mine au refuzat sa manince spanacul. Femeile care ne serveau mincarea la masa,ne-au intrebat ,de ce n-am mincat spanacul. Am mormait ceva ,ce parea o scuza . Femeia care ne aduse farfuriile cu spanac,ne-a spus ca spanacul este foarte bun si sanatos. Ce sa-i spui ''țăranului'' obisnuit sa manînce doar mîncare facuta-n casa. Dupa doua zile ,tot asa ,ni s-a adus spanac cu pîrjoale, mincare multa si consistenta. Curios din fire, mi-am luat inima-n dinti si am mirosit mai intii mincarea din farfurie. Mirosul nu-mi spunea nimic! Atunci am decis sa si gust. Surprinzator ,spanacul era chiar gustos. Ce m-a facut pe mine si pe altii sa refuzam spanacul,a fost culoarea verzui-alburie datorat sosului alb facut cu smintina si faina. Colegii de masa, se uitau la mine cu ochii holbati. Le-am spus ca spanacul este foarte bun si ca usturoiul (mujdeiul) il facea si mai bun. Din acel moment mi-am schimbat(in bine) total, parerea despre spanac.

Pe sotie (fie iertata) si apoi sotia, pe fiul meu, i-am lamurit-o ca spanacul este foarte bun si sanatos. Si acum primavara si toamna maninc spanac la greu. Cu smintina si usturoi, este un deliciu. Culoarea(data de smintina) ce pare dubioasa,in rest totul este nemaipomenit de gustos si sanatos. Va mai amintiti de Popoei marinarul,cum minca spanacul crud?In primavara am semanat spanac,dar vremea urita si pamintul umed, nu m-a lasat, sa pot intra la stratul cu spanac. Am cules de citeva ori spanac pe care l-am mincat cu placere. Acum a inflorit, frunzele fiind foarte mici. La toamna o sa seaman iar spanac. Spanacul il oparesc, il bag in pungi din plastic si apoi in bag in congelator. Cind mi se face pofta de spanac,scot cite-o punga si-l pregatesc mincindu-l cu cirnati fripti, bucati de friptura, chiftele, sau oua ochiuri.

Asa ca, mincati spanac cit timp se gaseste pe piata.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Militienii au anuntat liceul si inspectoratul. La liceu ne-au amenintat dupa modelul cunoscut (scazuta nota la purtare, exmatriculare, "sa vii cu tac-tu tuns chel" etc.). Cum atât bunicul cât si mastihoiu lucrasera pe vremuri la chefere iar mama era asistenta la judetean, am fost iertat de multe ori. Atât de nasi cât si de militieni. Adeverinta o obtineam pe linia materna (cu PCR-ul, intervenea de obicei o persoana sus-pusa de la policlinica CFR). Inspectoratul a actionat de-abia dupa ce, în urma unui eveniment petrecut la practica agricola, s-a implicat tatal colegului mentionat.

Link spre comentariu

Că tot se vorbi de stricteţe... şi că tot suntem la amintiri din copilărie...

cred că am făcut toate prostiile posibile pe care le poate face un puşti, frate -miu fiind cu doi ani mai mic ca mine,

apoi eram o grămadă de copii cam de-o vârstă, 1-2 ani în sus sau în jos, ne înhăitam şi făceam fel de fel de năzbâtii.

Seara, eu cu frăţia, aproape de întuneric sau chiar noaptea ne oploşeam acasă şi, aproape de fiecare dată nuiaua era pregătită.

A doua zi o luam de la capăt.

........

In '84 am dat admiterea la liceu. Se auzise că la Iaşi, nu mai ştiu liceul, se face o clasă sau chiar două de informatică,

era ceva nou pentru acele vremuri sau cel puţin aşa se ştia atunci.

Eram interesat, însă am presupus că nu sunt la un nivel suficient de ridicat pentru a putea lua examenul mai ales că erau cam singurele locuri pe întreaga Moldovă.

Un băiat dintr-o localitate învecinată, cu părinţii profesori, ambii chiar directori de şcoală, a dat admiterea la informatică şi a început liceul la Iaşi.

Nu l-a mai terminat săracul, s-a oprit prin clasa a XI-a, s-a înhăitat cu cine nu trebuie, a fost găsit în trenul de Iaşi -Galaţi din ce-mi mai aduc aminte,

oricum a fost o jale mare aici prin zonă, fiind şi singurul copil la părinţi, părinţii fiind nişte oameni deosebiţi.

De aceea zic că şi nuiaua şi disciplina -severitatea îs bune la locul lor !

Link spre comentariu

Eu era să fiu luat la secţie un pic. Nu în Bucureşti, ci la ţară, în Prahova. În 1998. Că ţipam sau plângeam pe stradă. Băutură + supărat că nu iese faza cu o fată (asta poate să fie o combinaţie nasoală). În rest, cred că doar o dată am luat nuia la fund şi cu toate astea nu m-am înhăitat la prostii. Dar sunt şi mai fricos din fire şi nici la bătaie nu-s bun. Şi nici nu-mi plac necivilizaţii.

Unii degeaba sunt trataţi strict, că după ce pleacă de acasă îşi fac de cap. Pentru că nu au avut libertate sau nu au înţeles de ce nu e bine să faci unele chestii.

Faza cu băutura şi fata s-a întâmplat în vara lui 1998. Aveam 15 ani jumate. Tot acolo, în Prahova am fumat pentru prima oară, deşi ziceam că nu am să fumez vreodată. Încă erau bune 'Carpaţi' ("Viceroy" mi se păreau cele mai naşpa). Nu mai fumez de 9 ani (marele meu noroc e că nu eram fumător înrăit... un pachet mă ţinea 5-7 zile).

La discotecă am dansat de câteva ori pe piesa asta.

Tot în acea vară m-am plimbat cam pe 1/4-1/3 din reţeaua de tramvaie din Bucureşti (nu am fost în zonele pe care le consideram periculoase: Platf. Ind.Pipera, Bucureştii Noi, Chitila, Giuleşti, Progresul, capătul dinspre Popeşti-Leordeni... nu cred că am ajuns în Colentina). Aşa am mai cunoscut din oraş şi am aflat de unde la începutul anilor '90 am luat o piesă de mobilier (era un magazin de pe Valea Cascadelor).

Într-o revistă "Arhitectura" (asta era una din puţinele reviste interesante în perioada comunistă... dar în anii '80 s-a cam stricat şi ea) se menţiona de problema uniformelor pentru şcolari. De exemplu că sunt greu de îmbrăcat. Nu s-a luat nici o măsură din păcate. Revista e de pe la mijlocul anilor '70... când am să mă mai uit în dulapul unde le am, am să rescanez articolul... dacă nu mi se buşea acum 5 ani un hard (cu multă informaţie), puneam articolul.

Eu ajunsesem să reuşesc să mă îmbrac cu uniforma aia, dar uram faptul că trebuia s-o pun la dungă. Eu nu am răbdare să pun hainele la dungă, afară de cazul în care le pun în dulap. De obicei le trântesc cum apuc...

Editat de ctepeo
Link spre comentariu
20 hours ago, +_Florin_+ said:

... aglomerația din autobuzul 226 (dimineața călătoream ca sardelele in conservă)...

De curiozitate, ce liceu?

Eu eram in relatii "intime" cu cei din 311. Il luam cam de la "Poarta 4" si ma coboram in Piata Rosetti. Liceul Spiru Haret.

Am fost martorul a tot ce s-a intamplat in centrul capitalei. De la revolutie la mineriada. Oameni de bun simt, gospodari minerii aia. Plantau panselutele pe culori. 

In '89 inca lipeam, la liceu, socluri de lampi pe niste placute. Naiba stie la ce foloseau, cred ca nici "maistrul" nu stia. Am lipit piese pe niste placi de TV, iar nu stiu la ce foloseau. Se topeau in draci rezistentele alea verzi. Adica li se desprindeau terminalele. 

Aveam retea de 24Vca pentru letcoane. Ni se dadeau sarme de cupru pentru varfuri, mai mult pileam la varf decat sa lipim. O bataie de joc.

Legat de matricola de pe brat. Era motiv de mandrie, dar si de caterinca. Cum scria LICEUL INDUSTRIAL pe ea, curatam literele (pseudo-cauciucul ala galben) pana ramanea numai LICEUL IN U T I L. 

Link spre comentariu
Acum 35 minute, Thunderer2018 a spus:

De curiozitate, ce liceu?

Dimitrie Cantemir, era (si încă este) in Piața Galați. 

Pe vremea aceea locuiam pe Bd. Ghencea, chiar lângă stadionul Steaua. 

Autobuzul 226 îl luam de la Drumul Sării  (intersecția Bd. Ghencea cu Petre Ispirescu și Antiaeriană), erau cam 1.5 km de mers pe jos de la blocul meu. Era și tramvai pe acea distanță dar îl foloseam rar, doar dacă pica in stație când ieșeam eu din bloc. 

Dimineața (În special) luam contact cu obișnuita busculadă din autobuz, deseori (când era cald afară) preferam să călătoresc pe scară. Coboram și urcam înapoi la fiecare stație,  pentru a face loc călătorilor. Era mai bine decât să suport zapușeala din mijlocul autobuzului.

Evident, am trăit în direct loviluția și mineriada. În 22 dec. și zilele următoare, am fost martorul unor spectacole nocturne cu trasoare, și diurne cu gloanțe obișnuite. Mai nimereau câte gravidă in picior, câte un tramvai abandonat pe linie, mai spărgeau niște geamuri din bloc ... În fine, amintiri din Ghencea, decembrie 1989.

La mineriadă am fost in piață înainte să vină minerii, am văzut in direct doar momentul în care au fost incendiate autobuzele MI. cu cocteiluri Molotov.

Link spre comentariu

Salutare prieteni!

Conform legii, orice cetatean al Romaniei , este obligat sa achite  impozitul pe locuinta,masini, teren,etc.

Cum se explica ca sint cetatenii (romi,ca sa nu zic tigani,ca ,deh ii discriminam)care nu se achita de taxele si impozitele pe care trebuie sa le achite,pe palatele,masinile  de zeci si sute de mii de euro, motivind ca n-au posibilitati materiale.

In mai toate localitatile din tara (orase ,sate) sint  persoane care detin adevarate palate,dar care se pling ca sint saraci,trimitindu-si puradeii sa cerseasca. Intrebarea e! De unde au avut atitia bani sa-si construiasca asemenea palate? Ei de ce nu-si platesc darile catre stat? Pentru ei legea nu este aplicabila? Daca ,eu cetatean onest, intirziu, sau nu vreau sa platesc,sint executat silit. De ce nu se aplica si la ei acelasi tratament? Sint mai cu mot decit ceilalti cetateni? Va dau citeva exemple! Timisoara, Huedinul,Aradul si cite si cite alte localitati din intreaga  tara.

Un canal TV, (pe care nu-l pot numi) patronat  de turci, a prezentatat  o nunta tiganeasca in Arad. Ce marci de masini am vazut acolo, m-a lasat cu gura cascata.  ''Bastanii'' se laudau  cu miile ,zecile si sutele de mii de euro, pe care le-au  cheltuit pe haine,muzica, mincare,cadouri, masini si pe nunta.  Numai costumul mirelui si a miresei au costat citeva zeci de mii de euro. Statul ar trebui sa-i someze,iar in cazul in care proprietarii refuza sa achite retroactiv, impozitul, sa le darime hardughiile. Statul poate lua o astfel de masura! Or fi printre ei si din cei  corecti ,din pacate numarul lor este foarte mic.

Voi ce parere aveti? E normal ce se intimpla? Ce face statul?  Se face ca ploua?

P.S. Poate unii vor crede ca sint xenofob . Departe de mine astfel de gind!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Multe din bunurile minoritarilor nu sant inregistrate la Fisc . Peste 90 % . In special imobiliarele , sunt construite fara autorizatie , proiect , intabulare , proprietatea sau concesionarea asupra terenului etc . Si chiar daca ar fi ... , cetatenii etniei nu pot fi executati silit , fiindca nu au au surse de venit inregistrate . Legislatia nu prevede confiscarea sau executarea prin vanzarea bunurilor imobiliare sau de alta natura . Multi nu pot fi gasiti , nu au ( intentionat ) acte de identitate etc . De altfel , etnia voteaza in bloc , dupa cum e indicatia regilor , imparatilor si bulibasilor . 10 - 15 % ( oficial ) , mai mult ( neoficial  ) , un pachet electoral sigur care nu poate fi neglijat . Deci mai usor cu legalitatea ... , de pe vremea lui Ceausescu . Sant sprijiniti si din exterior , sub pretextul discriminarii , si in speranta ca nu vor invada mai consistent Occidentul . Atat prin interventii institutionale  la autoritati , cat si cu fonduri  substantiale . Si mai sant multe aspecte , unele mai subtile si putin cunoscute ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu se vrea, pt ca sunt o masa buna de manevra, mai ales la electorale. Ce daca nu are venit declarat si nu poate fi executat? O casoaie construita ilegal, fara autorizatie si fara altele legale, poate fi pusa la pamant, fara sa stii a cui e, in mod necesar. Cu atat mai mult, daca nu are acte pe casa, n-o poate revendica in caz de demolare.Nu lipsa legilor ne omoara la noi, ci nepunerea in practica a celor existente deja.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Clanurile de interlopi ( multi minoritari ) isi fac de cap fara piedici de la autoritati . Dinainte de '90 . Oare de ce ? ... Furnizeaza cumva bani si servicii ? Cine stie ... 

Link spre comentariu
Acum 22 ore, gauss a spus:

Clanurile de interlopi ( multi minoritari ) isi fac de cap fara piedici de la autoritati . Dinainte de '90 . Oare de ce ? ... Furnizeaza cumva bani si servicii ? Cine stie ... 

Pai ia sa ne puna necuratu' sa ne facem o casa fara autorizatie!  Sa vezi autoritatile competente, cum se mobilizeaza si vin sa te purece,daca ai autorizatie de constructie,proiect, viza de la mediu, si cite, si cite,alte acte. Daca te prind ca nu ai toate actele necesare, sa vezi ce amenda primesti, de-ti trece cheful sa mai construiesti ceva!

Pe ''colorati'' nu-i intreaba nimeni!

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări