Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Nu-i din copilărie, da' e cu brânză...

Am un prieten mare iubitor de brânză, de oaie, mai ales. Pentru mine e brânză şi atât...

Dacă vrea să cumpere de undeva, imediat începe cu figurile, ba că are prea mult zer, ba că îi în amestec cu lapte de vacă,

ba că nu-i curată şi are gust (miros) de pişat...

Am fost acu câţiva ani cu el într-un tur prin mai multe sate din judeţul vecin Botoşani că, cică brânza de acolo este preponderent din lapte de oaie,

mai puţin amestecat cu lapte de vacă, care dă un gust mai amar brânzei, sper să nu le încurc... încă nu s-a lipit de mine faza cu amestecu'...

Ajungem la o stână amenajată în preajma unui vechi ceapeu, gustă pretinu, brânza-i bună, eu n-am pretenţii,

lui nu-i place că era o mizerie imposibilă şi chiar aşa era, sub acelaşi acoperiş, în acelaşi spaţiu,

erau agăţate şi tifoanele cu caşurile puse în cui şi la câţiva metri erau priponiţi caii, vacile, caprele... cu iesle, aşternut, balegă şi alea-alea...

Cumpără el un caş până la urmă şi mergem mai departe.

Ajungem în alt sat, aici intrăm acasă la baci. Nimic de zis, aranjamente prin curte, curăţenie în locul cu brânză.

Al meu prieten începe cu figurinele... că e scumpă, că are mult zer...

Replica băciţei a fost scurtă: " Ai văzut p*zdă fără păr şi brânză fără zăr ? " ( adică zer, aşa-i zice la noi... )  

Apoi, altfel, am auzit că e de evitat laptele muls pe ploaie, se prelinge de pe lână în doniţa cu lapte :rade:

Ei, nici chiar aşa... or fi ei ciobanii ciobani însă laptele se fierbe totuşi.

Scuze, sper să nu vă fi făcut disconfort gastric celor sensibili, care aţi mâncat brânză de curând ! :dans:

Link spre comentariu

Aia mai cu scoala pun un tifon peste cofa , sau banitza . Se practica din vremuri imemoriale ... , atunci se folosea panza topita , si nu se inventase China , principalul furnizor de consumabile ( tifon )  ... , si in general de orice . Inclusiv lapte si oua sintetice ...

https://jurnalulbucurestiului.ro/mare-atentie-oua-artificiale-din-compusi-cancerigeni-made-in-china/

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 1 oră, gauss a spus:

Aia mai cu scoala pun un tifon peste cofa , sau banitza . Se practica din vremuri imemoriale ... , atunci se folosea panza topita , si nu se inventase China , principalul furnizor de consumabile ( tifon )  ... , si in general de orice . Inclusiv lapte si oua sintetice ...

https://jurnalulbucurestiului.ro/mare-atentie-oua-artificiale-din-compusi-cancerigeni-made-in-china/

Totusi,chiar daca puneai tifon,mai trebuia ''educata'' si vaca,sa nu verse(a da pe jos)..."sushtarul''...(regionalism),adica ..vasul in care era colectat laptele...!:ras: Cat despre modul de a obtine laptele..nu multi electronisti(cu experienta) stiu ..!!:nas:

Link spre comentariu

Salutare prieteni!

Mai zilele trecute am citit pe internet,un articol, in care se spunea ca in acest an vor fi impuscate circa 440.000 de ciocirlii, vinatorii fiind din vestul Europei.Cine a permis ca sa fie masacrate ciocirliile? Chiar ministru Apelor si Padurilor,  Ioan Denes!

Ca fost vinator,ma intreb! Ce paguba fac ciocirliile? Dupa stiinta mea ,ciocirliile nu sint daunatoare,din contra, ciocirliile,distrugind foarte multe insecte si larve de insecte. Cind eram copil vedeam foarte multe ciocirlii atit in zbor cit si pe sol. Cintau de mama focului!

Oare cit de dobitoc poti sa fii, sa impusti o pasare, care nu face nimic rau, din contra.

Cel care raspunde de ape si paduri ce are in cap,in loc de creer, tărîțe? Ca dupa actiunile lui ,se pare ca nici tărîțe n-are in tărtăcuța. Daca in timp,la acest minister, se vor perinda tot felul de ministrii, cu căcat in loc de creer ne vom trezi fara pasari si animale salbatice. Chiar asa de inconstienti pot sa fie unii? Cei din vest, incearca din rasputeri sa repopuleze padurile cu animale care au disparut cu multi ani in urma. Ai nostrii se straduiesc din rasputeri sa depopuleze padurile si cimpiile.Noi,cei iubitori de pasari si animale,ar trebui sa luam atitudine,salvind fauna existenta,protestind impotriva celor care se afla la virful ierarhiei. 

Pacat,mare pacat de ce se intimpla!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Nu - i departe momentul cand din lipsa de animale se vor vana oamenii intre ei . Nu ca nu s - ar fi intamplat deja ... , sub denumirea si justificarea de razboi . Numai ca vor lipsi corbii , care devorau cadavrele pe vremuri ... , ca sant si aceia daunatori . Ca orice traieste si nu e om !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cred ca la ursi va referiti ! Sa nu starnim mania U.E. ... Adevarul  e ca e mult mai confortabil sa traiesti intr - o lume fara ursi , si ca sa - i ucizi , ca asa e macho , te duci in bantustanul de est . Romania , unde nu e democratie si merge spaga vestica , de mult eradicata la ea acasa . Ma rog , mai sant erezii , ca aia recenta de la Osterreich , stapana a trei sferturi de Romania , dar e scuzabil . Coruptia lor e nobila si artistica ...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Dan85 a spus:

.........................................

Italienii sa vaneze la ei ciocarlii ca au voie, la noi vin in special pentru braconaj nu din alt motiv. Dar na, acolo nu le merge sa treaca peste cota sau sa traga si in altceva. 

...........................................................

Pai la ei regulile sint reguli. Orice ''iesire n-decor'' se lasa cu sanctiuni serioase,probabil si cu bulău. Acolo vinatorul se uita de mai multe ori(cu ochii beliți) inainte de a apăsa pe tragaci. Si e normal sa fie asa!

Acum 2 ore, Dan85 a spus:

...................................................... 

Aici, da, sub obladuirea AJVPS. Aproape ca imi terminasem stagiatura pentru a deveni vanator, inainte de schimbarea legislativa care nu mai prevedea obligativitatea sa fii membru la o asociatie. Am renuntat de scarba ''jmecherilor'' care fac si dreg fara sa-i f---ta nimeni. Tot atunci am renuntat si la colectia de arme.

Cind m-am facut vinator spre sfirsitul anilor '70, am mers in goana  aproape o luna ,inainte de a sta si in stand, putind sa trag in vinatul ranit, in vinatul care se intorcea in goana si in rapitoare(lup, vulpe) si asta doar dupa ce vinatul, trecea in spatele liniei gonacilor.Pentru orice foc tras in goana, trebuia sa dau explicatii sefului de grupa. Atunci regulile erau reguli!  Acum, nu m-as mai face vinator nici sa ma plateasca!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
1 oră în urmă, fluffy37 a spus:

Eu sincer nu inteleg ce placerea dracului poate avea cineva care NU se afla in "legitima aparare" si ucide un animal?

E simplu . Dar nu si complet ( ca explicatie ) . Respectivul se simte mai barbat , cu drept de viata si de moarte asupra unei fiinte care e in inferioritate . Pentru asta foloseste arma , ca nu e in stare altfel . S - a mai discutat in topic ... , oricum pe la bodega , eu atunci ( apropo de ursi ) am spus ca o abordare corecta e vanatoarea doar cu un cutit ... , sau si mai echitabil cu ce ofera natura " la liber " , ca nici omul nici ursul nu s - au nascut cu pusca cu munitie la cap . Ursul are gheare si colti , omul are minte . Dar se pare ca nu sant apreciate senzatiile tari ce ar rezulta ... , doar apasatul pe tragaci . Asta este , nu voi schimba eu lumea . Nici nu mi - am propus . Nu detin adevarul absolut , si poate fi gresit ce sustin . Doar discutam , pareri la carciuma .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Totuși nu mi se par fair-play nici acțiunile ursului, care lasă în urmă câte un cioban (sau turist) jupuit. Și de regulă fără suflare. 

În confruntarea dintre omul neinarmat și urs, primul are tot atâtea șanse să scape câte ar avea și ursul când e în bătaia puștii (vânătorii mai și ratează).

Desigur, ursul e animal fără minte și (teoretic) n-ar trebui ucis în scop de răzbunare. Deși familiile victimelor sunt convins că au altă părere pe temă ... și e cam incomod sa-i condamni ori să-i contrazici. Nici autoritățile n-o fac, de regulă împușcă ursul.

Nu sunt vânător, nici n-am fost. Poate și din motivul că nu-mi face plăcere să impusc animale neagresive /nevinovate. Dar in cazul celor periculoase (și cu antecedente "traditionale") mă abtin in a face comentarii. E cam sensibil subiectul ...

În fine, tot părere personală de bodegă. 

Link spre comentariu

Marturisesc,ca si eu am vinat, fiind vinator. Inainte de a ma muta-n Bistrita (in '81),am vinat cu grupa de vinatoare,cind se organizau partide de vinatoare la mistreti. Primavara devreme se  facea evaluarea numarului de mistreti existenti pe fondul de vinatoare. Functie de citi mistreti erau, se stabilea numarul de mistreti care urmau a fi recoltati pentru plan. Evaluarea era estimativa. Niciodata nu stiam cu exactitate citi mistreti sint pe acel fond, marja de eroare fiind destul de larga. Cind se recolta numarul de mistreti pentru plan, vinarea lor inceta. Drept recompensa se organiza o vinatoare pentru impuscarea unui mistret, care se impartea membrilor vinatori. Toamna se eliberau dar doua sau trei autorizatii pentru impuscarea unui țap la pinda. Vinatorul mergea intotdeauna, insotit de paznicul de vinatoare. Regula era, ca țapul care urma sa fie impuscat, sa fie batrin sau cu diferite malformatii.

Imi amintesc ca ,fiind copil, ca spre sfirsitul anilor '60 numarul iepurilor a scazut atit de mult incit, aproape ca nu vedeam, intr-o zi intreaga, nici un iepure pe cimp. Cauza reducerii numarului de iepuri a fost chimizarea  agriculturii, multi iepuri murind din cauza asta. S-a stabilit sa nu mai fie impuscat nici un iepure,pina cind ,numarul lor va creste. Abia spre sfirsitul anilor '70 numarul iepurilor a inceput sa creasca.Stiu ca s-a dat o dispozitie,in care se stipula, ca un vinator sa nu impuste,  mai mult de un iepure pe zi.

In schimb a crescut numarul fazanilor,care au aparut pe la noi spre inceputul anilor '60. Cind un vinator a impuscat primul fazan, lumea s-a adunat ca la o minune. In timp, numarul fazanilor a crescut foarte mult, in zona noastra fiind multe plante ierbacee. Fructele de porumbrei, macesi, paducei si semintele,fiind din abundenta,fazanul, nefiind pretentios, a avut cu ce se hrani fara nici o problema. Fazanii s-au apropiat de sat, intrind si in gradinile oamenilor de la marginea satului,facind destule pagube. Vinatoarea de fazani a devenit un sport foarte indragit. Sa nu credeti ca fazanul se impusca chiar asa de usor! Au fost zile cind un vinator impusca  si cite 3-4 fazani. Au fost si zile in care nici un vinator n-a reusit sa impuste vreun fazan. Vinatoare la fazani incepea toamna si se incheia primavara devreme.  Acum sa nu credeti ca se vina toata ziua!  Vinatoarea de fazani se facea doar duminica,in restul zilelor oamenii fiind ocupati cu treburile gospodaresti. Nu odata am auzit,ziua, in gradina noastra, fazani cintind,mai ales primavara,  cind fazanul se imperechia,fazanita depunind ouale.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Am eu clienti fazani la coacazele rosii din gradina.

Anii trecuti erau "in haita" in gradina.

Anul asta nu i`am mai auzit, or fi mai linistiti de cind am ciiniucul!

Alearga ala ca tembelul prin gradina si cred ca`i deranjeaza.

Vin din gradina fostei scoli care a ramas in paragina si e numai heceta acolo.

Link spre comentariu

Discutia e ( inteleg ) privind vanatoarea ( persoane fizice ) . Vad ca unii vor sa fie vanatori pe P.F. , cu atributiuni ale institutiilor . Eu n - o inteleg , nu - i vad rostul . Unul care sa fie plauzibil , sa ajute societatea si comunitatile . Sa nu amestecam cu autoritatile , e alta ciorba . Animalele agresive sau bolnave se pot reloca sau elimina . Are cine sa se ocupe , ca profesie . Exista si cadrul legal . Ca se cred unii Rambo sau Robin Hood , sau Kipling ,  si traiesc din vanatoare ca altfel ar muri de foame , e alta discutie . Prima categorie e raspandita , invocand alte motive decat cele reale . A doua nu . Cel putin in Romania  , nu exista . Si nici  nu trebuie , nu e Siberia sau Australia . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări