Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

La  mine chiar a fost o problema cu limba franceza . Am invatat - o de nevoie . Adica in scoala ... Am mai scris prin topicuri . Am avut o profesoara care preda la Campina , la Baneasa si in alte localitati . Pe la scoli , dar nu din reteaua Ministerului Invatamantului . Extrem de severa , si cu pretentii absurde ...  La liceul unde am absolvit , nivelul era foarte ridicat , si mereu supralicitat si " impins " . O nota de 5 insemna un noua fara probleme la oricare alt asezamant similar din judet . In fine ... , tot raul a avut ( si are ) si un bine . Vorbesc si scriu ( zic eu ... ) cursiv limba franceza . Aia din dictionare . Aia din Montmartre si de pe cheiul Senei e un pic diferita ... , am aflat la fata locului . Dar totusi m - am descurcat ... fara sa bat prea mult la ochi . De asemenea ... pe la fabricile din hexagon pe unde m - a purtat nevoia ( si job - urile ) . Citesc documentatii , reviste si carti in franceza . Chiar si beletristica . Ma uit cu placere la filme si canalele de TV frantuzesti ( mai ales de cand dl. Macron conduce Republica ... ) . In fine ...

P.S. - cu bateriile ( Leclanche , uscate ) , cele cu electrolit , si acumulatorii , e poveste lunga . Poate ar trebui deschis un topic ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Putea să fie o poză luată de pe internet.

Ştiu că-s rare. Şi eu colecţionez baterii vechi, chiar dacă nu mai au vlagă. Mai trebuie salvat şi din trecut, nu? Rău îmi pare că pentru electrozi am făcut praf nişte "ELBA" de 4,5 Volţi, din alea în hârtie albastră. Noroc că alea Zinc - Carbon nu-s prea toxice, că cu altele m-aş fi putut nasoli

M.A.V.O. 35 folosea şi baterie de 15 Volţi, dar nu se produceau la noi. Şi nici nu se importau, chiar dacă unele ţări comuniste le produceau. Apropos de aparate de măsură, am făcut liceul tehnic (pentru că nu am învăţat bine, şi din păcate la ce minte nu aveam atunci, nu s-a prins mare chestie de mine) am învăţat că la măsurarea intensităţii curentului electric se folosesc rezistenţe băgate între conductor şi aparat... eu am crezut că aparatul are băgate rezistenţe în el şi l-am conectat la priză... a ieşit cu flamă. Noroc că nu l-am stricat (era al liceului). Am făcut profil electrotehnic, nu electronică. Azi aş fi învăţat mai multe.

Îmi pare rău că la liceul nu ne-au învăţat despre tuburile electronice (lămpile de radio şi de tv). Sau despre acumulatorii Fero-Nichel.

Ce aud la radio  :56

Editat de ctepeo
Link spre comentariu
La 29.05.2019 la 11:27, doru3160 a spus:

Pai a cui sa fie? Daca e sa ma intrebi, nu mai are vlaga, o tin doar asa, pt ca se vad mai rar pe la noi.

In timp(peste ...50-1000(!) ani ,o sa aiba valoare...arheologica..!:freaza: Desigur,daca mai ramane ceva...eventual niste fotografii ..!!:da

Link spre comentariu
Acum 8 ore, doru3160 a spus:

Iar ti-au dat voie la calculator?

Am ''scapat'' neobservat de...copii,nepoti,nevasta,soacra..vecini..etc.!:ras: Nu ma indoiesc ca stii sa folosesti ...''calculatorul'' cu ..bile sau Abacul .. !!:n1 Nu mai stiu exact cum i se spunea..socotitoare..?? :nas:

Editat de morocanosul
Link spre comentariu

Ai avut varianta feminina ! Inseamna ca ai fost ales ... , de mic ! Eu n - am prins decat pe cele barbatesti ( socotitor ) . La feminin am avut doar chestia aia cu bile , pe niste sarme fixate intr - un cadru de lemn - numaratoare ! N - am inteles niciodata cum se foloseste  ... , lucru care a lasat urme adanci , vizibile ( cu usurinta ) si astazi ! Dar am ( ascuns ) un exemplar , mai perseverez si astazi sa - l descifrez ... , cine stie ! 

https://www.google.ro/search?q=numaratoare+cu+bile&client=opera&hs=7av&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=OTTwrDTbTSixaM%3A%2CV64Ga5BQt7R3IM%2C_&vet=1&usg=AI4_-kS-uH0qsWaiv2gSzbCqldpt4x2Ybw&sa=X&ved=2ahUKEwilgOWC5MTiAhUGCuwKHXRkD88Q9QEwAXoECAAQBg#imgrc=_&vet=1

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu am facut limba rusă 9 ani ,4 ani in scoala generala si 5 ani in liceu(industrial). Inca mai stiu vreo doua poezii in limba rusa. In liceu am fost o clasa numai din baieti

Dirigintele, profesor de rusa ne spunea! 

- Măi flăcăi,ascultati de la mine! Limba rusa nu se va mai preda multi ani de aici incolo in scoli. Si a avut dreptate!

Fiind foarte apropiat de noi, la orele de dirigentie, ne permiteam sa-l intrebam multe lucruri. Eram in anu lII sau IV,cind unul dintre colegi, l-a intrebat, cum de a ales limba rusa si nu a optat pentru o alta limba straina. Stiti ce ne-a spus?

- Poate n-o sa  va vina sa credeți, dar limba rusa chiar mi-a placut.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

N - am nimerit . In liceu , erau si clase de rusa . Prima sau a doua limba straina . Eu am nimerit pe filiera engleza - franceza . Niste rusa mi - ar fi prins bine , am invatat o bruma de unul singur , de nevoie  ... , cu ghidul si dictionarele alaturi , si inscriptii si documentatii in fata ochilor . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 19 ore, gauss a spus:

N - am nimerit . In liceu , erau si clase de rusa . Prima sau a doua limba straina . Eu am nimerit pe filiera engleza - franceza . Niste rusa mi - ar fi prins bine , am invatat o bruma de unul singur , de nevoie  ... , cu ghidul si dictionarele alaturi , si inscriptii si documentatii in fata ochilor . 

Ar fi bine sa-ti aprofundezi cunostintele in lb.rusa, ''Unchiul'' PUTIN s-ar putea sa ne...''viziteze''...!:retyutru Si atunci...''Mai bine sa fii pregatit,decat...nepregatit..''!(Klaus Iohanis)!:57:qetrwe

Link spre comentariu
La 31.05.2019 la 5:36, morocanosul a spus:

Am ''scapat'' neobservat de...copii,nepoti,nevasta,soacra..vecini..etc.!:ras: Nu ma indoiesc ca stii sa folosesti ...''calculatorul'' cu ..bile sau Abacul .. !!:n1 Nu mai stiu exact cum i se spunea..socotitoare..?? :nas:

Parca spuneai ca nu ai mult timp liber,in schimb ai timp sa umplii forumul cu maimutoi.

Link spre comentariu

Multumesc de recomandare . De multe ori e bine sa nu dezvalui ca stii limba ... , din diferite motive . Unchiul Putin , daca ne va vizita ... , aflam din timp . Daca nu , avantaj serviciu . C - asa - i in tenis .. , cand servesti , cand primesti . Sau nu ? ...

Link spre comentariu

Salutare prieteni!

Ce ziceti de vremea care nu se mai indreapta? Ce ziceti de inundatiile care au provocat daune mari,imense pe alocuri?

Inundatiile din '70, ce au intrecut, prin amploarea lor, inundatiile din acest an. Atunci inundatiile au fost provocate de incalzirea brusca a vremii, care au topit zapezile, abundente, cazute.

In acest an, de vina, au fost ploiile, care au cazut,aproape, neincetat,distrugind culturi, terenuri agricole, drumuri, case, etc. Multi oameni(barbati, femei,copii,batrini) si-au pierdut viata, fiind luati de ape.

Dupa '70 cind s-au facut lucrari de indiguiri pe linga principalele riuri, nu s-a mai facut nimic,ba mai mult, unii, au arat si semanat culturi pe diguri, subrezindu-le. Multe rîuri, pîrîuri s-au colmatat, facind, ca atunci cind au cazut ploi mai serioase,apele sa iasa din matca,apele intrind in gospodariile celor care aveau gospodaria in apropierea lor, cauzind distrugeri insemnate. Ce-i drept,multi s-au obisnuit sa-si arunce gunaiele in riuri ,piriuri, colmatindu-le,  totodata distrugind  flora si fauna.

Ma intreb ce-au facut mai marii comunitatilor? Ce masuri au luat impotriva unor astfel de fenomene? Sint atitia care beneficiaza de ajutorul social! De ce primarii nu-i pun la treaba? Putorile sufera de ceva? Poate de ''lene cronica''! Acum ne miram si ne vaicarim, cind natura-si ''da-n petic''!

Imi aduc aminte cind eram copil,cind parintii nostrii, primavara,dupa topirea zapezilor(si erau zapezi si ape serioase) curatau santurile de namol. Cind vegetatia de pe malul vaii, crestea fara masura, oamenii din sat, curatau malurile vaii de vegetatie. Primarul(secretar parca se numea atunci) facea controale ,dind amenzi celor care nu curatau santurile sau malurile văii.

Acum cele doua văi(Valea Chieșdului si a Sighetului) se umplu cu apa doar atunci cind ploua abundent.

Am fost acum citeva zile pe meleagurile natale,la casa parinteasca,unde acum, sta cea mai mica sora.Mi s-a facut dor de locurile natale!  In aval de sat, apa din vale ,nu stiu daca depasea 1,5m. Si acolo, pe dealurile situate, de o parte si de cealalta parte a văii, plouase destul de serios. Trecind peste Valea Maja(canal mai degraba) apa, daca avea, adincimea de 2,5 m. Trecind peste pod, am observat ca pe maluri, deja cresc salcii,semn ca in viitor, malurile văii, vor fi strajuite de salcii,. Asa cum spuneam, undeva, intr-un topic anterior,natura, isi va recupera terenul pierdut, cu ani buni in urma. Poate voi apuca vremurile cind malurile Văii Maja vor fi pline de salcii.

Imi aduc aminte cind,copil fiind,tata,bunicu din partea lui tata si inca doi frati de-ai lui au mers cu carutele, in comuna  Supur,dupa materiale de constructii,ciment, var, tigla,etc.Pe atunci aveam cam 6 ani.  Fiind prin luna martie, valea Maja si-a iesit din matca,inundind  terenurile  unde de regula de se cosea iarba. Pasarile de apa deja clocisera si scosesera puii. Stiu ca bunicu fugise dupa puii de rata salbatica  care inotau in apa adinca de citeva zeci de cm,sperind ca va prinde un bobioc. Binenteles ca n-a reusit! Opincile-i  ''foșgăiau'', fiind pline de apa. Mai tirziu ,cind eram deja(mai) mare,mergeam impreuna cu verisorul meu, primar, de aceeasi virsta cu mine, la pescuit pe acolo. Nici nu va puteti inchipui, cit de mult m-am bucurat ,revazind,dupa atit amar de vreme, locurile copilariei mele. Nu odata m-a batut gindul sa ma reintorc,la pensie, in satul  meu natal. Doar la insistentele fiului meu, am renuntat la acea idee.  Cred ca voi  merge acolo, de cite ori mi se va face dor, de locurile copilariei mele .

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

În Teleorman s-au mai construit diguri după ce au fost probleme, canalizare etc doar ca uneori nu ne putem măsură cu natura, dacă se umfla garla tot se inunda gospodăriile de pe lângă garla. 

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări