Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Acum 5 ore, doru3160 a spus:

Tin minte asta, pt ca o luam la palma cu bagheta din plastic.Daca si voi ati fi luat-o, sigur ati fi tinut minte. Cat despre flatulentele tale, nu ai decat, vad ca te-a iritat observatia. Simte-te ca la tine acasa.

Pe vremea cind eram la scoala,pentru lectii neinvatate,teme nefacute  primeam lovituri in palma cu liniarul (de 1m)cu miner la mijloc. Cind primeam lovituri cu muchea liniarului ne pșam pe noi de durere.

Link spre comentariu
Acum 5 minute, GEO 53 BN a spus:

Pe vremea cind eram la scoala,pentru lectii neinvatate,teme nefacute  primeam lovituri in palma cu liniarul (de 1m)cu miner la mijloc. Cind primeam lovituri cu muchea liniarului ne pșam pe noi de durere.

Acu nu se mai poate ca te filmeaza unu si te da la stirile de la ora 5 !!:rade:

Link spre comentariu
Acum 15 ore, GEO 53 BN a spus:

Pe vremea cind eram la scoala,pentru lectii neinvatate,teme nefacute  primeam lovituri in palma cu liniarul

Stiu, dar asemenea metode in zilele noastre nu mai merg la savantii nostri.  Ne dadea  dictare foarte des, si cand a fost de cratima, invatatoarea alegea in asa fel cuvintele incat sa fie acelasi cuvant scris si cu cratima si fara. Care gresea, ala era. Cand ii vezi ca scriu in zilele noastre ''i-mi pare rau'' parca nu prea poti sa te abtii si sa nu-i spui individului ca nu e corect, poate macar asa invata ceva, dar pe multi ii apuca vanturile...nah, fiecare dupa cat il duce mintea.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Metodele alea erau retardate.

Rău îmi pare că hahalerele din alea de cadre didactice nu au avut parte de o mică răzbunare de la foşti elevi. Chiar un şir de întrebări încuietoare cu răspuns greşit = bătaie la palmă ar fi fost interesant... aceaişi metodă, să guste şi idioţii din ea.

Repet, eu după ce am trecut de vârsta 20 de ani am învăţat gramatica mai bine. Dacă mai vedeţi unele cuvinte pocite de la mine, nu e strict lipsa de educaţie în ceea ce priveşte gramatica, eu mă mai "cert" cu tastatura (uneori nu am răbdare deloc).

Editat de ctepeo
Link spre comentariu

Retarzi sunt cei care nu stiu sa scrie corect in limba romana, pretinzand ca sunt romani. Stefane, am trait acele vremuri cand in scoala se facea scoala si nimic altceva. N-a murit nici un copil pt 2 linii luate la palma, ca nu te rastignea nimeni pe cruce, nici nu te tortura ca in inchisorile comuniste. Daca ar fi sa aleg acum intre scoala de atunci, chiar cu mici corectii fizice (retine aspectul asta si nu exagera), si a scrie cum scriu multi pe aici, de iti e si jena sa citesti cum scriu unii, crede-ma, as alege scoala de atunci. Nu stiu daca cei care habar nu au ce e aia o cratima si cand s-o foloseasca, sunt principalii vinovati, sau  profesorii din zilele noastre ii invata gresit...poate si una si alta. Nu trebuie sa fii profesor ca sa scrii corect, trebuie doar sa nu bei cerneala si sa inveti cand trebuie, ce trebuie.

Link spre comentariu

Pai cica sunt doua motive sa scrii incorect:

1. Cratima nu-i pe aceeasi pagina cu literele la tastatura Android;

2. Oricum se intelege...

:rade:

Link spre comentariu

Eu am înţeles că vă luaţi multe lovitirui/repriză/persoană. Adică cel puţin 8 de persoană când greşeaţi.

Unii, orice le-ai face, nu se va prinde nimic de ei. Pentru că e felul lor de a fi sau pur şi simplu au intelectul limitat.

Este adevărat că profesorii au început să ceară comentarii la literatură undeva pe la sfârşitul anilor '70 şi că înainte de asta nu prea exista moda cu comentariile?

Pentru că nu-l înţelegeam pe Eminescu, în liceu au reuşit să-mi provoace silă faţă de el. În liceu făceam pe mârlanul la ora de Română (mă luam ca prostul după toţi, dar şi profa aia nu ştiu de ce reuşea să fie enervantă - şi pe unele persoane mai cuminţi reuşea să le - asta nu înseamna că şi eu trebuia să fiu mârlan), dar ulterior, când m-am reîntâlnit cu ea, mi-am cerut scuze... păcat că nu am avut minte să stau cuminte. Nu am păţit nimic, dar ulterior mi-am dat seama că m-am băgat aiurea în masa prostiei.

Şi pe mine mă enervează scrisul incorect d.p.d.v. gramatical (deşi văd că au cam dispărut aberaţii gen knd, "k" în loc de "ca"... asta apăruseră ca să poţi înghesui cât mai multe într-un S.M.S., dar se extinseseră şi pe internet). Dar nici cei mai mari în vârstă (să zic peste 35-40 de ani) nu s-au pus la curent cu gramatica (mai) nouă, că vezi de exemplu Ânceput.

Unii comit greşeli gramaticale din eroare. Şi astea-s enervante, uneori mă enervează şi pe mine. Dar rău de tot mă aprind când văd ce e în general pe primele locuri în YouTube trending România. Că unele lucruri au multe vizualizări e una, că sunt şi cei care se uită din curiozitate sau vin să lase comentarii negative, dar când vezi multe comentarii pro, te iei cu mâinile de cap. În general ăia de maxim 15-16 ani cred că bagă prostiile alea în trend. Şi nu cred că e doar vina lor şi a mass-mediei. Destui părinţi nu au răbdare să le explice (răbdare însemând şi să vorbească cu ei) sau o parte dintre părinţi o fi "valoroşi" (vorbes de atitudine, nu de rasă). Bine că nu mai sunt elev sau nu sunt cadru didactic, că aş face urât dacă ar băga prostiile alea când sunt prin zonă.

La o manea ţigănească (nu Dani Borcanu') aş rezista cap-coadă, la alea nu.

Editat de ctepeo
Link spre comentariu
La 27.05.2019 la 8:03, tm07uxo a spus:

Luam bataie la scoala destul de des in clasele 1-4  ...nu pentru teme ne facute sau poiezi ne invatate

Ce tot vorbiti de intelegerea unui text, nu vedeti ca scrie "poiezi" cu "ie" si dezarticulat?

Link spre comentariu

Eu uneori mai pocesc intenţionat cuvintele, ca să fac mişto sau să mă dau în spectacol.

Sincer, gramatica Limbii Române este una dintre cele mai complicate gramatici din lume.

Editat de ctepeo
Link spre comentariu

Cat timp se scriu substantivele comune cu majuscula in interiorul propozitiei ... , e printre cele mai complicate nu numai gramatica , ci si morfologia . Boala raspandita si pe Elf ... , de unii suferinzi ( persoane importante ) negata , iar in final nu recunoscuta si asumata , ci " scriu cum vreau eu , ca asa trebuie " - ma rog , varianta soft ( prelucrata de mine )  a justificarii . 

P.S. - vad ca si dl. Dan85 are o pozitie ( cred ) simiilara fata de ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 32 minute, ctepeo a spus:

Sincer, gramatica Limbii Române este una dintre cele mai complicate gramatici din lume.

Spui asta pt ca n-ai invatat limba rusa...:rade:

Citat

Eu am înţeles că vă luaţi multe lovitirui/repriză/persoană. 

Ai inteles gresit, sau cel de la care ai inteles, a avut informatia alterata de timp sau a exagerat.De fapt, daca imi aduc aminte, mai mare era rusinea in fata clasei ca ai gresit si n-ai scris corect decat pedeapsa fizica in sine.

Ce e de retinut din toata povestea asta, e ca in acel timp cuiva ii pasa ca noi sa stim sa scriem corect...acum nu le mai pasa nici macar celor in cauza.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Cea mai grea gramatica ( si anexele ... ) corespunzatoare limbilor cu scriere folosind  alfabet cu caractere latine este cea a limbii franceze . Se poate constata practic , sau apeland la cautari sau la parerea celor care au studiat la filologie , care acum poarta alta denumire :

https://unibuc.ro/studii/facultati/facultatea-de-limbi-si-literaturi-straine/

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu aş fi vrut să învăţ Rusa, dar nu a fost să fie. În 1989, când am început şcoala, deja nu mai era aşa de căutată. Dar e bine că am făcut Engleza dintr-a 2-a (am făcut Spaniolă în VI-VIII, dar din păcate nu s-a prins de mine). Româna o învăţ de pe la vreo 3 ani, Engleza de pe la vreo 5 (deci şi pe dânsa de dinainte de clasa 1). Însă să pot înţelege bine ce se zice în Engleză la televizor... târziu, pe la vreo 18-19 ani.

Dar pe un forum American (tot de pasionaţi de electronică) mi s-a zis că scriu în Engleză mai bine decât unii de acolo - de exemplu sunt unii care nu ştiu să scrie corect "fluorescent". Mai dau şi eu rateuri, dar noroc că există Nenea Gogu' (mă ajută şi la Română).

Prefer să învăţ Spaniola sau Rusa decât Franceza. Spaniola e cred că printre cele mai uşoare Limbi Latine.

Dacă mă vedeţi scriind Român, Englez, Spaniol... deşi cică se scrie cu litere mici, e din următoarele 2 cauze:

1) Influenţă Engleză;

2) Am văzut că aşa se mai scria uneori în interbelic.

Examen pentru elevii actuali: identificaţi următoarele cuvinte speciale:

Ana şi cu tatăl ei sunt în Parcul Cişmigiu. Ana este veselă. Părul ei şaten zburdă, are o rochie albă şi fiind destul de înaltă la etatea ei (are doar 15 ani), atrage şi mai mult privirile oamenilor. Ana să fie doar o şcolăriţă? Tatăl ei e puţin supărat. Ana a dansat pe Jazz când a auzit aşa ceva la hault-parleur, iar tatăl ei nu apreciază deloc acest gen de muzică, dar s-a abţinut şi nu a comentat. Ana şi-ar dori să cumpere nişte cerneală pentru tocul rezervor, dar din păcate nu este nici o librărire prin zonă, iar tatăl ei se grăbeşte.

Se pregătesc să ia tramvaiul 14 spre Cotroceni de la staţiunea de la Brezoianu. Ana admiră stâlpii din fer, despre care a aflat recent că de fapt sunt din fontă. Se urcă în tramvai la clasa a 2-a, căci în mod ciudat, azi e mai aglomerat la clasa 1. Ana ar fi vrut să meargă la clasa 1, ca să bage o monedă şi să ia o bomboană, dar tatăl ei a ales altfel. Poate îl va îmbuna. E curioasă dacă o va invita şi pe ea să ciocnească un pahărel de vin cu ea, după ce vor lua vin de la depoul din Cotroceni (tatăl ei ştie pe cineva care vinde multe tipuri de vin) şi vor ajunge acasă?

Că tot am pomenit de şcoală: din Almanahul "Radio şi Radiofonia"" 1931 (îl am  :wretre:) )

1006030409_AlmanahRadiosiRadiofonia1931pg.82Profesorulsielevulmodern....thumb.jpg.08d804347ec6a3d9b80d10d002b27a0a.jpg

Din almanahul ăsta am aflat acum mulţi ani (probabil 1996-1998) de baterii de 45 Volţi. Credeam că se mai produc pe atunci, dar probabil deja nu se mai produceau. Existau şi de 90 de Volţi... dar au existat şi de 500! Când eram mic credeam că acumulatorii auto dau 220 Volţi   :hdgfhgdf

Eu mă întreb totuşi, ăştia tineri nu folosesc interentul şi pentru scopuri educaţionale? Sau pentru a lărgi orizontul pasiunilor lor? Că eu când am dat de el am căutat chestii legate de pasiunile mele. Nu îl foloseam doar pentru aşa ceva, dar în foloseam şi la aşa ceva.

Link spre comentariu

Am facut 8 ani de franceza... 4 la gimnaziu si 4 la liceu... cei 4 facuti la liceu, i-am facut cu d-na Oblemenco-sotia celebrului fotbalist oltean! - o bunăciune de femeie, si frumoasa si deșteaptă!.... cred ca asta a fost motivul pentru care am învățat franceză, imi placea profa!.... si, intr-adevar, este foarte grea gramatica limbii franceze! 

Link spre comentariu
Acum 12 minute, ctepeo a spus:

Din almanahul ăsta am aflat acum mulţi ani (probabil 1996-1998) de baterii de 45 Volţi.

20190529_111214.jpg

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări