Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Acum 9 minute, maresaldeflota a spus:

Timișoara 

Banat! 

Serios? Eu nu sint banatean,sint sălăjean, neaoș, din nord vestul tarii. Abia de trei ani sint in Banat! Puteam jura ca este de oriunde de altundeva, numai din Banat ,nu! 

Omu' cît traiește invață si-n final, tot prostalău moare

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Sunt regionalisme - vechi folosite de către bătrâni, eu sunt din zona Teleorman, și ma amuza când unu nu știe de câte un regionalism local, doar ca atunci când aud altele din tara mi se par la fel de ciudate pe cât altora cele din Teleorman.  Uite asa ne cunoaștem mai bine Tara! 

Link spre comentariu

Nu stiu originea cuvintului daca e slava nemteasca sau ungureasca sau romina cert este ca in zona Recasului  purtau toate natiile ....erau crosetate din lina si apoi potcovite  de un mester popular cu o talpa de cauciuc din camera de camion ..desi aveau talpa de guma cred ca secretul de a nu transpira piciorul era lina care absorbea umezeala si  erau racorosi si comozi...

Link spre comentariu
Acum 29 minute, tm07uxo a spus:

Nu stiu originea cuvintului daca e slava nemteasca sau ungureasca sau romina cert este ca in zona Recasului  purtau toate natiile ....erau crosetate din lina si apoi potcovite  de un mester popular cu o talpa de cauciuc din camera de camion ..desi aveau talpa de guma cred ca secretul de a nu transpira piciorul era lina care absorbea umezeala si  erau racorosi si comozi...

Cind eram copil vedeam batrini(mai ales) care purtau opinci. Obielele erau din finet si erau infasurate de mai multe ori in jurul piciorului, ajungind pina aproape de jumatatea piciorului,fiind legate cu nojițe din piele sau din sfoara groasa de impletita. Opincile erau din piele sau cauciuc,cumparate din tirgul (piata) din Sărmasag. Iarna, in opinci, puneau paie, ca sa nu le fie frig. Opinci s-au purtat pina spre sfirsitul anilor '60. Bunicu, din partea lui tata ,a purtat opinci pina-n prin '70 cind s-a debarasat de ele. Nu ca n-ar fi avut bani! Spunea, ca ii place mai mult sa poarte opinci, decit bocanci , care ,spunea el ,îl ''rodeau''.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Probabil sau sigur oameni din zona mea erau mai  fitzosi mai tzifnosi  si nu purtau opinci in toate anotimpurile...le purtau ca pantofi de lucru cind cu prasitoarea trasa de cal  lucrau in vie sau ingropau porumbul....intra pamint in incaltari si opincile erau mai usor de golit...tin minte perfect ca se cumparau pe oua de la cooperativa si avea bombeu rotund si nu ascutit..cu sireturi ce se stingea in jurul labei ....in rest se incaltau in pantofi , iarna bocanci...pe vremea acea o pereche de bocanci era o investitie pe cel putin  20 de ani...care cu trecerea timpului era si peticit nu numai talpa se repara....vara se puneau la pastrat gresat cu seu sa nu crapa pielea...Ce legatura are un forum de electronica si pantofi sau naticacii sau gogoli va voi povesti in episodul urmator...pina atunci tineti aproape ca nici nu stiti ce pierdeti..

Link spre comentariu
Acum 3 ore, tm07uxo a spus:

.................  intra pamint in incaltari si opincile erau mai usor de golit...tin minte perfect ca se cumparau pe oua de la cooperativa si avea bombeu rotund si nu ascutit..cu sireturi ce se stingea in jurul labei ....in rest se incaltau in pantofi , iarna bocanci...pe vremea acea o pereche de bocanci era o investitie pe cel putin  20 de ani...care cu trecerea timpului era si peticit nu numai talpa se repara....vara se puneau la pastrat gresat cu seu sa nu crapa pielea.............................

Imi aduc aminte ca ,tata, primea, de la mina,ca incaltaminte de protectie, bocanci din piele, pe călciile bocancilor  fiind fixate potcovițe de fier. Bombeul bocancilor era  imbracat in niste plachiuri, tot din fier, care imbracau rama talpei bocancilor. Ca apa sa nu  intre-n pielea bocancilor, acestia erau dati aproape zilnic, cu un ulei special care facea pielea (bocancilor)impermeabila. 

Cind talpa bocancilor se uza, tata, ma trimitea cu bocancii la un șuștăr (pantofar), care schimba talpa,potcovitele si plachiurile.

Imi amintesc cum șuștărul, prindea rama  bocancilor cu cuițe din lemn. Dupa ce termina ,dadea pe rama bocancilor, cu ceva ce parea  ceara. Avea o scula ca un ''letcon'' care era introdus in foc. Cu acel ''letcon'' topea ''ceara'' pe rama talpii bocancilor.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

La mine în sat era unu care umbla cu căruţa şi aduna fel de fel de deşeuri, ( bine, nu chiar de toate)

ş-apoi sticlele şi borcanele le duceam eu la coop-erativă, când vroiam să iau ţigări la schimb,

mergeam mai departe, la un magazin mai de departe...

De ce? Să nu afle babacii...

- postarea asta mi-a fost sugerată de fb, deci pun poza de acolo

x.jpg

Link spre comentariu

Asa era pe vremea lui Ceasca  , nu-mi aduc aminte  de fer vechi  , probabil nu erau centre de colectare decat ptr.  ,, fabrici si uzine ''  !!

Link spre comentariu

"Cei din generația '70 ... '80 recunoașteți că pe timpul lui Ceaușescu ați vândut sticle și borcane goale pentru câțiva bănuți?"

Nu, nu recunosc. Pentru ca n-am facut-o nici eu, nici ai mei, nici rudele/prietenii/cunoștințele. Poate o făceau minoritarii cărora nu le plăcea munca, și le era mai comod să se plimbe cu căruța adunând sticle și borcane goale, de care se debarasau (gratuit) cei care munceau.

Bani erau destui.  Din păcate, după jumătatea anilor '80 nu prea mai aveai ce să cumperi cu ei. Ma refer la produse alimentare, aici era buba. În fine, problema se rezolva pe căi obscure. Devenise un sport cu tot mai mulți practicanți, astfel încât nimeni nu murea de foame. Cel puțin eu n-am auzit cazuri. 

Desigur era o situație anormală, generată de o orînduire anormală pe care nimeni (azi) nu si-ar mai dori-o. Nici măcar foștii "protejați" ai sistemului. Azi au mai mult decât atunci și perspective nelimitate, funcție de conjunctura in care se află și gradul de inteligență al fiecăruia.

Cele de mai sus le-am scris in spiritul adevărului istoric ( asa cum il percep eu) deseori denaturat de postările feisbuciste.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări