Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Apropo de experiente culinare "altfel"...cand eram copil mancam turte-gogosi facute din brebenei de salcam....se culegea din salcam inflorescenta respectiva,bineinteles primavara!- si se prajea in ulei ,in prealabil presarata cu putina faina sau putin malai....aveau o savoare speciala!

Link spre comentariu
36 minutes ago, flomar60 said:

Apropo de experiente culinare "altfel"...cand eram copil mancam turte-gogosi facute din brebenei de salcam....se culegea din salcam inflorescenta respectiva,bineinteles primavara!- si se prajea in ulei ,in prealabil presarata cu putina faina sau putin malai....aveau o savoare speciala!

Cind eram copii mincam florile de salcim asa cum erau. Pe linga ca miroseau foarte frumos si la gust erau bune. La noi erau doua feluri de salcim,un fel cu florile albe si altul cu florile  putin  violete.

Ati mincat usturoi slabatic? Acesta crestea in finate,frunzele identice cu usturoiul din gradina,un pic rasucite. Nu facea caciulia cu cătei in pamint. La gust era identic cu usturoiul de gradina,frunzele fiind foarte fragede.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
8 hours ago, franzm said:

Nu numai ca am mâncat, dar am si baut. Se baga frunzele la macerat în tuica de dude albe si se mai distileaza o data.

Batrânii ne-au învatat sa nu mâncam usturoi salbatic findca se confunda usor cu plante toxice.

Usturoiul salbatic( numit ''pur'' pe la noi,prin Salaj) creste doar in finete si este inconfundabil. Frunzele sint asemanatoare cu usturoiul ''domestic'' de cultura. E suficient sa iei o frunza si s-o strivesti. Daca se raspindeste miros puternic de usturoi,este bun de mincat.

Si leurda strivita,are gust si miros de usturoi,in schimb frunzele se confunda cu frunzele de lacrimioare,care nu sint comestibile. De aceea cind gaseam cite-o vatra de plante ,luam una si o striveam. Daca mirosea a usturoi ,o culegeam, daca nu ,stiam ca nu este leurda. Leurda este mincata cu placere atit da catre om cit si de caprioare,mistreti. Leurda creste in zone cu umezeala si intotdeauna in zone de dos,nu batute de soare. Lcrimioarele cresc intotdeauna in zonele de fata ,batute de soare.

Oare citi dintre noi stiu lucrurile astea? Citi stiu ca leurda se poate minca?

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
4 hours ago, alcon said:

Atat mama cat si matusa mea au purtat basca (bereta) alba, erau in Straja Tarii (Strejaria), iata, mai sunt si altii, ma bucur ca am gasit acest link pentru dvs.
http://romania-mariei.blogspot.ro/2012/10/de-la-strajeri-la-pionieri-si-mai-apoi.html

Din clasa a II-a si eu am fost pionier, numai ca inafara de  cravata si insigna,nu mai purtam nimic. Basca o purtam pentru ca era..... la ''moda''.

Link spre comentariu
1 hour ago, eugenbt said:

si eu am fost pionier, dar nu ma primeau dezbracat la sedinte. 

Spiritual,ce sa zic!

Ca sa te fac sa intelegi! Cind am fost pionier aveam doar cravata si insigna. Ca ai inteles tu altceva ,e strict problema ta! Basca, la vremea aceea, nu se purta, cum purtau pionierii din anii'70-'80. Nici sedinte nu stiu sa se fi facut in vremurile alea. Poate tu ai participat la sedinte, dar nu de pionier ci de ..........partid.:limb:

Scuze pentru OFF topic!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

n-am prins partidul, m-am fofilat in facultate.

dar la pionieri, erau sedinte, de alegeri a comandantilor de grupa si detasament. si am prins si eghiletii, rosii pentru grupa si galbeni pentru detasament. stiu ca mai era si comandantul de unitate, el parca avea albastru.

"Din clasa a II-a si eu am fost pionier, numai ca inafara de  cravata si insigna,nu mai purtam nimic. "

fara suparare, dar daca citesti cam asta se intelege. 

Link spre comentariu
49 minutes ago, eugenbt said:

................................................................................................

Din clasa a II-a si eu am fost pionier, numai ca inafara de  cravata si insigna,nu mai purtam nimic. "

fara suparare, dar daca citesti cam asta se intelege. 

Sa zicem ca asa se intelege. Numai un retardat(nu ma refer la tine,departe de mine gindul asta) ar putea crede ca se putea merge la scoala in curul gol. Imi cer scuze pentru neintelegere!

Scuze pentru OFF topic!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări