Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Acum 42 minute, +_Florin_+ a spus:

Bănuiesc că era groaznic de întuneric pe străzile satelor ori pe drumurile județene înainte de electrificare. Și mai nasol iarna, când se intuneca devreme.

Ai fi surprins, daca ai afla , ca inca sint sate, unde, electricitatea,  inca n-a ajuns pina acolo!  La noi in sat ,inca dinainte de '60, a fost curent electric, fiind mina1

Link spre comentariu
Acum 1 oră, +_Florin_+ a spus:

Bănuiesc că era groaznic de întuneric pe străzile satelor ori pe drumurile județene înainte de electrificare. Și mai nasol iarna, când se intuneca devreme. 

Era nașpa, dar nu groaznic. Bateriile erau scumpe și țineau puțin, dar cele mai folosite erau cele de 4,5V pătrate. Când aveam de mers prin sat, când eram la bunici, luam felinarul cu mine, mai ales dacă era inourat. Verișorii mei nu aveau taine, se descurca fără, dar eu nu aveam curaj sa plec pe ulițe fără măcar cu o lanterna cu bateria pe ducă. Sa fie acolo ceva lumina difuza sa vezi pe unde calci. Prin 70...71 a început electrificarea, și odată cu stâlpii cu rețeaua pe ei, au apărut și lămpile de iluminat stradal. Dacă era senin, era suficienta lumina de la luna. 

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Ce anii 60-70 cu criza iluminat.Astazi in satele de pe langa Bala,MH,e besnitza!Daca e un bec la o suta de metri!Drept ca nu in toate...Primariile nu au bani.Daca n-ar fi sponsorizate de la stat ar da faliment aproape toate!!Si,in primul rand,au grija de salarile lor.In plus de a consilierilor de la partide.O mizerie nationala asta cu consilierii.Zeci de mii de tocatori de frunze!!

Link spre comentariu

Cind a inceput electrificarea, aceasta s-a facut dinspre mina si a continuat pina in centrul satului! Asa-mi povestrea tata!

Stilpii erau din busteni de brad, care nu rezistau foarte mult, putrezind nu dupa multa vreme. Tot tata-mi spunea ca  au fost destule cazuri, cind stilpii putrezi s-au rastrunat rupind cablurile de curent. Pe ulita noastra erau citiva electricieni, care lucrau la mina si care interveneau prompt pentru intreruperea  curentului, existind pericolul electrocutarii. Dupa ce era inlocuit stilpul(putred) cu alt stilp tot din brad , dadeau drumul la curent. Asta dura cel putin o zi! Vazind ca stilpii din brad rezista foarte putin, satenii  au facut , demersuri la autoritatile locale, pentru a putea taia din padurea comunala, citeva zeci de busteni , care sa inlocuiasca vechii stilpi din brad. Dupa ce au primit autorizatia de la autoritatile locale, sau apucat de treaba. Ca sa reziste cit mai mult, au carbonizat( ars superficial) partea care urma sa fie introdusa in pamint, in felul acesta stilpii rezistind destul de mult . Daca la inceput, pe stilpi erau doar doua cabluri, intre timp mai adaugat inca doua  cabluri la reteaua de alimentare cu electricitate a comunei, instalind in centrul satului primul  transformator, in felul acesta extinzindu-se reteaua de alimentare cu curent a comunei!  Stilpii din busteni de stejar  au fost inlocuiti cu stilpi din brad protejati impotriva putrezirii. Totodata pe stilpi au fost instalate  becuri  pentru   iluminatul stradal. Pina-n '64 ani intreaga  comuna a fost total electrificata, de electricitate  benficiind toti satenii, care doreau sa aiba curent in casa. Doar cei mai amariti, nu s-au racordat la reteaua de electricitate. Intre timp s-au inlocuit vechile transformatoare cu altele noi de putere mai mare, pentru ca vechile transformatoare nu prea mai faceau fața, multi sateni plingindu-se ca seara becurile lumineaza slab. Prin '70,  vechii stilpi din busteni din brad , au fost inlocuiti cu stilpi din beton armat! Reteaua de inalta tensiunea (12000 Volti) afost separata de reteaua, de alimentare de 380 de volti.  Reteaua de 380 de  volti a fost separata ,instalindu-se noi stilpi tot din beton armat!

Cam asta a fost povestea electrificarii comunei noastre!

Link spre comentariu

La mine în târg majoritatea stâlpilor erau din lemn de brad impregnat precum traversele de cale ferata. Au rezistat așa pana la desființare, prin 87 când ne-au demolat. După 90 au adus stâlpi din beton și au refăcut rețeaua, care pe vremea stâlpilor din lemn a fost refăcută și ea de câteva ori, ultima data fiind cu cabluri torsadate. Nu mai era fiecare cablu în parte montat pe izolatori, ci toate fazele plus nulul veneau torsadate și doar la stâlp erau descalcite pt diverse legaturi/branșamente sau cuplare de iluminat stradal. 

Link spre comentariu

Don Geo.A inceput vaccinarea anticovid.Se va intampla exact cum am prevazut.Prima transa va fi destinata exclusiv celor din linia intai.Ma refer aici la medici,politisti,pompieri si posibil lucratori din servicii esentiale.Noi cred ca intram cel mai devreme in februarie.

Nu-mi fac probleme cu efectele secundare.Suntem la o varsta in care astea nu mai conteaza.Aici ma refer la efecte secundare care ar putea fi posibile peste ani.Alea de care nu are nimeni habar daca vor fi sau nu!

Singura parte proasta ca simt ca si anul de vine va fi pierdut!Nu se va rezolva definitiv asta cu pandemia.Cel mai rau,pentru noi batranii,ar fi sa dureze si peste un an,doi.

Am intalinit un bucurestean,acu vreo luna,care facea tratament de intretinere la spital.Trebuia sa vina de 4 ori pe luna.La fiecare intrare facea testul covid cu o zi inainte!Da' aia care vin si mai des?Si care mai sunt si din alta localitate?!E greu pentru noi,ca pericol,dar mult,mult,mai greu pentru cei bolnavi.

Vezi sa nu faci prea multa galagie de Revelion!Curcanii n-au voie sa intre in locuinte dar au voie sa dea amenzi individual pentru tulburarea ordinii publice...Acu' eu ma intreb,daca nu-i lasi in casa,cum pot sa dea amenda pe persoana?!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, doru3160 a spus:

majoritatea stâlpilor erau din lemn de brad impregnat

In SUA si acum sunt foarte multi stalpi din lemn. Pentru impregnare se foloseste creozotul, un distilat din lemn sau din carbune. Pe vremuri, cand se gasea peste tot trotil (TNT), oamenii care isi faceau garduri din lemn inmuiau capatul din pamant al stalpilor in trotil topit. Rezista la putrezire secole.

Link spre comentariu

Se poate obtine din lemn de brad sau alte rasinoase. Se foloseste un butoi de tabla care are un orificiu in partea de jos. Se umple butoiul cu resturi de lemn se astupa etans in partea de sus,  iar sub butoi se face foc. Pe orificiu din partea de jos va curge un lichid negru vascos.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, BRANCA a spus:

...Acu' eu ma intreb,daca nu-i lasi in casa,cum pot sa dea amenda pe persoana?!

Te verifica după nume. îți afla datele personale, îți completează procesul verbal în prezenta martorilor pe care i-ai supărat, și îți lasă un exemplar în cutia postala, sau ți-l lipește pe ușa. Chiar nu are rost sa te deranjezi să-i primești în casă. 

Link spre comentariu
Acum 9 ore, BRANCA a spus:

Don Geo.A inceput vaccinarea anticovid.Se va intampla exact cum am prevazut.Prima transa va fi destinata exclusiv celor din linia intai.Ma refer aici la medici,politisti,pompieri si posibil lucratori din servicii esentiale.Noi cred ca intram cel mai devreme in februarie.

.......................................................................................................................

Păi nici nu ma gindesc sa nu ma vaccinez! Intr-o alta ordine de idei , e normal ca cei care au fost in linia, inca de cind ''molima ,s-a abatut aupra noastra molima, sa aiba prioritate. La fel politistii si armata!

In momentul in care noi, cei mai in virsta, vom primii ''unda verde'', eu ma voi prezenta benevol  la unitatea  sanitara, pentru ma vaccina. Cei care vor refuza  vaccinarea, ar trebui amendati, pentru ca o persoana nevaccinata ar putea raspindi virusul, pacatos!

Link spre comentariu
Acum 10 ore, BRANCA a spus:

Aici ma refer la efecte secundare care ar putea fi posibile peste ani.

Dar la efectele secundare care ar putea apare in urma bolii covid, te-ai gindit?

Link spre comentariu

efecte secundare pot aparea si de la o aspirina! pina acuma, e sigur ca se moare sau ramine cu probleme grave de sanatate din cauza virusului! in rest, presupuneri sau fitile lansate pe piata de cei interesati!

Link spre comentariu

Mare Savant, ai dreptate! Luati prospectul de la orice medicament curet, de exemplu Teraflu, si vedeti contraindicatiile si efectele secundare. Si? Toata lumea il inghite fara probleme, desi unii au facut soc anafilactic!

Link spre comentariu
1 hour ago, GEO 53 BN said:

Cei care vor refuza  vaccinarea, ar trebui amendati

Ar fi cea mai mare prostie ca vaccinarea sa fie obligatorie si cei care refuza sa fie amendati. Prostii condusi de popi care umbla cu prostii (chipare, cod de bare, etc.) sau tembelele ca sosoaca trebuie sa o incaseze! Trebuie sa curga .... multa coliva! :mort Altfel ca specie suntem in pericol! DE CE SA OBLIGI UN TEMBEL SA TRIASCA???

Nu-mi fac probleme daca raman vaccinuri, deja am promis 200.000 de unitati la moldovenii de peste Prut. Aia nu sunt asa tampiti sau spalati pe creier.

59 minutes ago, icar said:

Dar la efectele secundare care ar putea apare in urma bolii covid, te-ai gindit?

Pacat ca nu a prins vaccinul! :84

Un medic ATI de la Spitalul Suceava a fost rapus de COVID. Ovidiu Irimescu avea doar 46 de ani

Medicul s-a imbolnavit de COVID luna trecuta, a urmat tratament in spital si s-a vindecat, dupa care in decembrie a revenit la spital, pentru dispneea nou aparuta dupa 12 zile de la externare, relateaza monitorulsv.ro.

Conform sursei citate, a fost vorba despre complicatii tardive, posibil microembolii.

Editat de merck
Link spre comentariu
11 hours ago, GEO 53 BN said:

Cei care vor refuza  vaccinarea, ar trebui amendati, pentru ca o persoana nevaccinata ar putea raspindi virusul, pacatos!

Nu e sigur nici ca aia vaccinati nu transmit/poarta.

D-aia masca e indicata si dupa vaccinare.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări