Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Se încearcă formarea conștiinței populației de a sorta gunoiul și a ajuta la reciclare. S-au montat containere separate, dar e greu cu cei care nu au 7 ani de acasa. Speram ca prin puterea exemplului sa între în rand cu lumea și cei cu mai puțin de 2 neuroni. Din partea municipalității, cel puțin la noi în targ se fac eforturi. Câteodată e buna și civilizarea cu forța, probabil ăsta va fi pasul 2. Un prim pas a fost făcut. Cu noile containere nu mai scurma nimeni în gunoi pt ca sunt incinte închise. Chiar dacă nu e imposibil de ajuns la sursă,  nu mai vezi acum turme care sa împrăștie conținutul din containere în căutare de fel de fel, ca erau și ăștia specializați și cu zone de influența, nu se suprapuneau.

Link spre comentariu

Doru.In Belgia sa zic ca amenda pentru nesortarea gunoiului este peste 300€!Fara amenzi cam greu sa impui ceva.

La sora-mea,in Canada,am observat ca selectau toti gunoiul.Era in 1991...Plus ca electrocasnicele erau puse separat...

Link spre comentariu
Acum 4 minute, BRANCA a spus:

...........................................................................

La sora-mea,in Canada,am observat ca selectau toti gunoiul.Era in 1991...Plus ca electrocasnicele erau puse separat...

In tarile civilizate, da, asa se face!

Si la noi se incearca  constientizarea populatiei, cu privire la colectarea si selectarea reciclabilelor! Ce ma deranjeaza e ca societatea, care colecteaza materialele  reciclabile,(hirtie, plastic, metale,cutii de conserve, etc)le aduna pe toate la un loc. Probabil ca acolo unde sint duse, sint persoane care se ocupa cu selectarea si sortarea reciclabilelor!

Asa cum am mai spus gunoiul menajer, il ducem la gradina  unde-l introducem intr-o compostiera. Ambalajele din sticla le ducem la niste containere, special construite pentru asa ceva!

Daca toata lumea ar face asa ceva, ar fi foarte bine!

Link spre comentariu

La noi în zonă vin două mașini, una marți și alta miercuri. Prima colectează sticlele de plastic (pet-urile) puse în saci mari de plastic, la poartă.  Totodată ne lasă saci noi pentru săptămâna următoare.

Cealaltă colectează gunoiul menajer din tomberoane. Ăsta poate conține cam orice, înafară de fierătanii moloz sau lemn. Dacă văd gunoierii așa ceva în tomberon nu-l mai golesc, ți-l lasă cadou :).

Am vazut personal că la firmele unde se duce gunoiul menajer există personal care se ocupă çu sortarea, pe categorii de materiale.

Link spre comentariu
Acum 1 minut, +_Florin_+ a spus:

La noi în zonă vin două mașini, una marți și alta miercuri. Prima colectează sticlele de plastic (pet-urile) puse în saci mari de plastic, la poartă.  Totodată ne lasă saci noi pentru săptămâna următoare.

........................................................................................................

Noi primim tot la doi ani gratuit,de la primarie, un sul de saci de culoare galbena in care sint introduse reciclabilele!

Link spre comentariu
Acum 24 minute, GEO 53 BN a spus:

Noi primim tot la doi ani gratuit,de la primarie, un sul de saci de culoare galbena in care sint introduse reciclabilele!

La noi aduce firma căte doi saci săptămânal, după cum spuneam. Îi lasă legați de gard ori dacă gardul nu permite îi prinde cu capacul tomberonului că să nu-i ia văntul.

Link spre comentariu

Cum spuneam si cu alta ocazie, de vreo patru ani, parca era inainte de niste alegei, a inceput sa se colecteze deseurile separat: plastic, hirtie, menajer. Cind vine de ridica gunoiul, ne lasa, in bard sau arunca peste poarta, doi saci de plastic, pentru deseurile de hirtie si plastic. Curios, prin vara, am scos la poarta, doi saci plini cu polistiren expandat, de la un ambalaj mai mare (mobila). Pe aia nu i-au luat! Asa ca am farimitat plasticul si l-am bagat in tonberon! Nu e bine, dar ce era sa fac? Gunoi menajer, nu prea avem, resturile alimentare (coji de tot felul, returi de la gatit etc) ajung la gaini sau catei. Sticlele de sticla, gunoiul de la ciini, ambalaje metalice, cirparaie etc, ajung la gunoiul menajer. Iar nu e bine, dar nu le colecteaza separat. Frunzaraiele de nuc, resturile de pe gradina, le ardem. Lemnele ajung pe foc, la incalzire. Iarba tunsa, ajunge la gaini sau pe compost. Deseuri de genul mozului, nu avem, dar cind a fost cazul, acu' ceva ani, am inchiriat un conteiner special, pe care l-au ridicat cei de la salubritate.

Mai nasol e cu medicamentele vechi si uleiul de gatit, care nu se colecteaza. Am incercat la farmacie, pentru medicamente, nu s-a putut. Uleiul ajunge, fie in latura gainilor, fie intr-o groapa din fundul gradinii.

Link spre comentariu

La noi  gunoiul menajer  este colectat miercurea!

Cum noi  adunam gunoiul menajer (coji de crtofi, coji de seminte, de ceapa, morcovi, varza , etc , etc) i-l ducem la gradina, nu ne facem probleme. Asta se intimpla doar atunci cind se aduna suficiente gunoaie ,(cele enumerate mai sus) incit sa se merite efortul de face un drum pina la gradina, unde-l arunc intr-o compostiera din plastic, cu o capacitate destul de mare primita gratis de la primarie. Ceilalti vecini nu stiu ce fac cu gunoiul menajer, probabil ca-l aduna si-l scot afara din casa, miercurea dimineata , cind gunoiul menajer este colectat, de catre masina care aduna sacii cu gunoaie, si dus , habar nu am, unde ! Intr-un an si jumatate, de cind am  primit-o , compostiera inca nu s-a umplut. Cel mai probabil, pina la primavara, sau mai tirziu , se va umple! Avem inca doua compostiere din lemn,cumparate de la De....an, unde aruncam iarba cosita cu motocoasa. Intr-un singur an, una dintre compostiere s-a umplut. In anul urmator compostul  l-am imprastiat primavara, peste suprafetele de teren sapate si cultivate!

Link spre comentariu

Salut prieteni!

Mai sint citeva zile si intram in noul an,2021!

Cind eram copil nici nu ma puteam gindi ca voi prinde  anul 2000 daramite anul 2020, si iata ca anul 2021 e o certitudine, fiind la citeva zile distanta.

Va povesteam in urma cu ceva vreme, cind fiind copil, batrinii spuneau ca in anul 2000 va veni sfirsitul lumii.

Iata ca au trecut,de atunci si pina acum, 20 de ani si peste citeva zile 21 de ani!

Imi amintesc ca prin anii '62 a fost o eclipsa totala de soare. Cu ceva vreme inainte, oamenii de la noi din sat, vorbeau ca  nu peste multa vreme va veni sfirsitul lumii. Intradevar , eclipsa a durat destul de mult,facindu-se pentru scurta vreme, noapte. Stiu ca noi copii eram destul de infricosati , lumea din sat, mai ales batrinii,vorbeau vrute si nevrute!

Cind eclipsa a tecut, lumea a rasuflat usurata, ca ceea ce s-a vehiculat prin sat, nu s-a indeplint.

Si iata ca de atunci au trecut o gramada de ani, multi spunind ca nu vor prinde anii 2000. Si uite ca multi dintre cei care sustineau , sus si tare ca nu vor prinde  anii 2000, au reusit(peste citeva zile) sa prinda si anul 2021.

Citeodata, cind n-am ce face, ma gindesc citi amar de ani au trecut de atunci!

Link spre comentariu

Un "hectar" de ani au trecut don Geo!La eclipsa ce crezi ca faceam noi puradeii?Afumam bucati de sticla si beleam ochii la soare!!Nu mai tin minte daca s-a racit afara.La eclipsa de dupa anii '90 tin minte insa ca am simtit asta.Era cald afara,soare si apoi,brusc,parca a venit un val de aer rece!Evident,la eclipsa,nu mai bateau razele soarelui in tine...

Deocamdata nu prindem "sfarsitul lumii"...Numai daca nu-i loveste pe unii benga cu bombele atomice...Da' nepotii,stranepotii vor fi aproape de zorii acestuia...Zic asta dupa cum merge cu incalzirea globala.

Link spre comentariu
Acum 17 minute, BRANCA a spus:

Un "hectar" de ani au trecut don Geo!La eclipsa ce crezi ca faceam noi puradeii?Afumam bucati de sticla si beleam ochii la soare!!

.........................................................................................................

Chiar ca au trecut o gramada de ani , de atunci!

Nu numai, noi, copiii, afumam bucati de sticla, ci si flacaiii , adultiii si batriniii!

Imi amintesc , ca atunci cind a inceput sa se ''intunece'' au inceput sa bata clopotele la biserica, intr-o toarta(dunga) !

Cind soarele a disparut complet, multe femei si copii au inceput sa plinga! Durata eclipsei a durat citeva minute bune. Intradevar atunci a inceput sa bata vintul, facindu-se destul de rece. Dupa ce soarele a reaparut, lumea s-a linistit, multi spunind, ca o sa se intunece iar. Binenteles ca nu s-a mai intunecat!  Chiar a fost o experienta de neuitat!

Link spre comentariu

Eclipse totale, la noi, au fost in 1961 si 1999. In 1961, eram in clasa a patra. Imi aduc aminte cita "scolarizare" ne-au facut pentru a combate tot felul de superstitii si proorociri. Normal ca nu s-a intimplat nimic! In 1999, la PRO-tv, a fost invitat si Andrei Bacalu. Mindruta, tot incerca sa scoata de la el o proorocire privind sfirsitul lumii. Normal ca nu a obtinut nimic! Dar, stateam si ma miram: mai oameni buni, suntem in pragul mileniului trei, sau in plin Ev Mediu?

In 1999, in Bucuresti, a fost putin innorat. Eram in fata Teatrului National si asteptam "inelul cu diamant". Taman atunci a aparut un pirdalnic de norisor. Dupa citeva zile, am aflat ca, din Piata Romana, inelul s-a vazut perfect!

Link spre comentariu

In acei  ani, multa lume n-avea curent electric!

Multa lume, inca se mai lumina cu lampi cu petrol!

In clase le I-IV am facut cursurile, la vechea scoala, unde si parintii mei  au facut  scoala! Abia in ultimul trimestru al  clasei a IV-a, am facut cursurile in noua scoala. Apoi incet a inceput electrificarea intregii localitati, montindu-se in tot satul inca patru  transformatoare coboritoare de tensiune , pe stilpi fiind montate lampi  pentru iluminarea stradala!

Link spre comentariu

In oras, prin anii 50 - 60, reteaua avea 110V. Era un traf de putere, intr-o cosmelie, in fata Liceului de atunci. Citeodata, mai pusca ceva in cismelie si raminea orasul fara curent, citeva ore. Cam prin 1959, la sanepitul in curtea caruia stateam, s-a adus aparatura noua, pe 220 V, asa ca au fost nevoiti sa traga o retea soeciala, de 220 V. Trecind firele prin gradina si fata casei in care staream, normal ca ne-au racordat si pe noi la 220 V. Am schimbat becurile, rezistenta la reseu si fierul de calcat si am schimbat locul sigurantei la aparatul de radio, ca sa faca conexiune pe 220 V. Toate bune si frumoase citva ani, pina au bagat 220 in tot orasul, inclusiv la laboratorul sanepidului. De noi, insa,...au uitat! Intr-o zi, vin de la scoala, aprind  lumina in camera. Luminau becurile ca pe stadion! Am dat drumul la radio, biziia da numa, numa si mergea foarte tare. M-am minunat, dar nu prea mult, ca a pocnit becul!! Am oprit imediat radioul. Cind a venit mama mea de la serviciu, i-am aratat tarasenia. S-a speriat si a dat fuga la uzina electrica,  de unde a venit cu un electrician. Ala, cind a vazut, a cazut pe spate! A masurat tensiunea la o priza si era mult peste 300 de volti! Ne-a zis ca am avut noroc ca nu am facut radioul praf! Explicatia a fost ca, dupa ce orasul a trecut integral la 220, vechea retea, cara a adus 220 la sanepid, a fost conectata la altceva, dar pe noi...au uitat sa ne deconecteze de la ea. Cum s-au inversat ceva faze pe acea retea, ne-am trezit cu pocinogul. Omul a plecat, revenind cu inca doi oameni si, pina seara, au rezolvat problema. 

Link spre comentariu
Acum 7 minute, GEO 53 BN a spus:

Apoi incet a inceput electrificarea intregii localitati, montindu-se in tot satul inca patru  transformatoare coboritoare de tensiune , pe stilpi fiind montate lampi  pentru iluminarea stradala!

Bănuiesc că era groaznic de întuneric pe străzile satelor ori pe drumurile județene înainte de electrificare. Și mai nasol iarna, când se intuneca devreme. De aici tot felul de legende populare cu demoni iele draci și strigoi :rade:. Fenomenele astronomice gen eclipsă găseau de asemenea interpretări mistice provocând temeri în rândul oamenilor. Asta era epoca, gradul de cultură al populației fiind mai redus. Puțini erau cei care înțelegeau lucrurile "științific".

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări